Direct naar content

17 jaar schuldhulp verlenen, dat doe je met je hart

23 juni 2021

“Met het project Rechtbank van de gemeente Amsterdam bereiken we een doelgroep die vaak niet weet dat schuldhulp bestaat.”

Merlin Lioe A Joe is al 17 jaar schuldhulpverlener. Ze heeft aan de beginfase gestaan van de professionaliseringsslag en ontwikkeling van het vak schuldhulpverlening. Haar opgedane kennis en ervaring zet ze nu in voor verschillende projecten van Buurtteam Amsterdam in Zuidoost, waaronder het project Rechtbank met als pilot Zilveren Kruis/ Achmea van de gemeente Amsterdam. Voor het project geeft Merlin advies en schuldhulp aan mensen die worden gedagvaard vanwege een schuld. Aan het project neemt Zuidoost samen deel met de buurtteams in Nieuw-West en Oost.

Als één van de eerste Vroeg Eropaf medewerkers in de Bijlmer in 2003 ging ze op haar fiets de wijken in op huisbezoek. “Destijds ging ik samen met een maatschappelijk  werker de wijk in, bij mensen langs met een huurachterstand. Ik weet nog dat het convenant Vroeg Eropaf pas was ontstaan”, vertelt Merlin. Van jongs af aan wist ze al dat ze mensen wilde helpen. “Als veertienjarig meisje zat ik in de wachtkamer van een maatschappelijk werker en zag ik hoe bedroefd de mensen de kamer in gingen en weer met een lach eruit kwamen. Ik heb altijd geweten dat ik dat ook wilde, mensen helpen”, vertelt ze gepassioneerd. Inmiddels zit ze al 17 jaar in het vak en heeft ze vele mensen weer perspectief mogen bieden. Maar na 14 jaar reguliere schuldhulp te beoefenen, crisisdiensten te draaien en budgettraining te geven, was het tijd voor nieuwe uitdagingen.

Aansluiten in de leefwereld van de doelgroep

Vanaf juni 2017 vond Merlin haar nieuwe uitdaging in verschillende projecten, zoals nazorg, WPI en Mentrum, waar ze specifieke doelgroepen (uitkeringsgerechtigden en mensen met psychiatrische klachten) bijstond met schuldhulp en advies. Voor het project Rechtbank in combinatie met de pilot Zilveren Kruis/ Achmea werkt ze samen met haar collega schuldhulpverleners Maura Bala en Yoricke Schopman. “Een deel van de groep mensen die we bij de Rechtbank tegenkomen, weet vaak niet dat schuldhulp bestaat. Dit zijn vaak werkende mensen die hun financiën zelf proberen op te lossen, met de gedachte dat het hun schuld is en ze het zelf moeten oplossen. Door life events als scheiding of ziekte kunnen mensen steeds dieper in de financiële problemen raken. Je moet je doelgroep goed kennen om aan te sluiten bij hun leefwereld”, legt Merlin uit.

De rechter verwijst ter plekke door

“De rechter verwijst gedagvaardigden met één of meerdere schulden ter plekke door naar ons. Door aanwezig te zijn op vindplekken zoals de rechtbank kunnen we mensen op locatie helpen of in contact brengen met de nodige hulpverleners. Ook mensen met een zorgverzekeringsschuld bij Zilveren Kruis/ Achmea die gedagvaard worden, bereiken we zo beter met de pilot. Het kost CAK-medewerkers veel tijd om mensen met een betalingsachterstand meerde malen te bellen om ze uiteindelijk niet te bereiken. Door de pilot met Zilveren Kruis/Achmea bereiken wij een groot deel van de mensen toch.” Is het dan niet te laat als je de mensen bereikt? “Het is nooit te laat om hulp te bieden en mensen te helpen!”, antwoord Merlin volmondig.

Meer informatie over project rechtbank en Zilveren Kruis Achmea

Merlin Lioe-a-Joe, buurtteammedewerker schuldhulpverlening
E-mail: m.lioe-a-joe@buurtteamamsterdamzuidoost.nl

Meer nieuwsberichten

Contact