Direct naar content

Week van Dementie

datum: 13 september 2021 t/m 21 september 2021
van 00:00 tot 00:00 uur

Op 21 september vindt de jaarlijkse Wereld Alzheimer Dag plaats. En de week eraan vooraf is de week van de Dementie. Om aandacht te vragen voor de mensen met deze ziekte en hun naasten. Het thema dit jaar is “de vele gezichten van dementie”.

In West vullen we dat in door onder het voetlicht te brengen wat het effect is van belevingsgerichte activiteiten op iemand met dementie. Mooie voorbeelden hoe hier vanuit kunstdisciplines een bijdrage aan wordt geleverd. We laten ons inspireren door invloeden vanuit de Turkse en Marokkaanse cultuur. En vragen daarmee ook aandacht voor het belang van culturele achtergrond bij mensen met dementie. Mensen met dementie, hun mantelzorgers en direct betrokken worden uitgenodigd deel te nemen aan een van de 3 activiteiten die we in die week organiseren.

De week sluiten we af op 21 september met een culturele ontmoeting in Podium Mozaïek.

Aanmelden is voor alle activiteiten van belang. Dit kan via Bert Kort: b.kort@buurtteamamsterdamwest.nl of telefonisch: 06 57595708.

Programma

Maandag 13 september
Tijd: 14:30-16:30 uur
Locatie: Mansvelt, Karel Doormanstraat 125

Beweging is goed voor de mens. Is het beweging of dans?
Met Floortje Rous kom je in beweging!

Floortje Rous van DanceConnects laat zien dat moderne dans voor iedereen is. Floortje heeft niet alleen een passie voor creativiteit en fantasie maar ook om aan te tonen dat moderne dans niet leeftijd gebonden is. En dat dit ook juist bij mensen met dementie een positief effect heeft. Geef u nu op!

————————————————————————————————-

Donderdag 16 september
Tijd: 14:00-16:00 uur
Locatie: stichting Aminah, Bos en Lommerweg 385

Aan de slag met de EBRU-techniek

U schildert door het druppelen van verf op water. Er ontstaan prachtige marmerpatronen. Met papier maakt u een afdruk van het patroon dat ontstaat. U hoeft hiervoor niet te kunnen schilderen, maar zal verbaasd zijn over het resultaat.

Een aantal bronnen zeggen dat de Centraal-Aziatische Turkse stammen, de Ebru kunst hebben meegenomen naar Anatolie, (huidige Turkije, red.) waar deze kunstvorm een bloeiperiode meemaakte, met name ten tijde van het Ottomaanse Rijk. Het waren voornamelijk belangrijke documenten van het Rijk, die veelvuldig werden versierd met Ebru. Geef u nu op!

————————————————————————————————-

Vrijdag 17 september
Tijd: 14:00-16:00 uur
Locatie: Buur-thuis De Gibraltar, Haarlemmerweg 645a

Zelf Traditioneel vilt maken met Mieke

Maximaal 8 deelnemers met daarnaast maximaal 8 begeleiders

Geïnspireerd door de oeroude techniek van het vilten maken de deelnemers kennis met deze prachtige traditie uit Turkije, Mongolië, Turkmenistan en andere verre oorden. Geïnspireerd op foto’s van prachtig versierde vilten tapijten, hoeden, schaapherders-jassen en vilten sloffen gaan de deelnemers samen met hun verzorger aan de slag en maken hun eigen zelf gevilte kleedje. Uiteraard gaat dit pronkstukje mee naar huis!

Mieke Marx is naast beeldend Kunstenaar ook rondleider en workshopdocent in onder andere Het Rijksmuseum én in een aantal verpleeghuizen. Zij is getraind en zeer ervaren in het geven van kunstlezingen en workshops aan mensen met dementie: “ Vol overtuiging van het belang hiervan zet ik mij sinds de corona-pandemie extra in om iets te kunnen betekenen voor deze doelgroep. Ik luister naar hun persoonlijke verhalen, heb oog voor iedereen en bied verdieping én iets bijzonders met kunst als voermiddel.” Geef u nu op!

————————————————————————————————-

Dinsdag 21 september
Tijd: 15:00-17:30 uur
Locatie: Podium Mozaïek, Bos en Lommerweg 191

Afsluitend programma op Wereld Alzheimer Dag

Vanaf 15:00 uur inloop met koffie, thee en zoetigheden.

Gastvrouw Mouna Laroussi neemt ons mee op verkenningstocht van Cultuur en Dementie. En een terugblik op de workshops van afgelopen week. Vanaf 16:30 uur sluiten we af met een hapje en een drankje. Geef u nu op!

Contact