Direct naar content

Amsterdammers kruipen stilaan uit het dal van de energiecrisis: “Ik heb het ergste meegemaakt, dit wil ik nooit meer meemaken

09 maart 2023

Denk jij het verschil te maken in Zuidoost?

Dylian, freelancer uit de Bijlmer vertelt aan het Buurtteam Amsterdam Zuidoost hoe hard hij de afgelopen maanden getroffen is door de energiecrisis. Nu de prijzen aan het dalen zijn, blikken we terug naar de inzet van het Buurtteam Amsterdam in Zuidoost.

Dylian (38) woont inmiddels al een aantal jaar in de K-buurt van Zuidoost. Hij is freelancer en fanatiek sporter, en hoewel het een geweldige manier is om zijn passie na te streven, kan het inkomen onvoorspelbaar zijn. De laatste tijd had hij moeite om rond te komen, vooral met de stijgende kosten van energie en huur, en de inflatie. ‘’Boodschappen en voornamelijk groenten en fruit. Is het goud onder de primaire behoeftes geworden’’.

Dylian: Het is de laatste tijd een echte strijd voor mij. De energiekosten zijn door het dak gegaan en mijn huur blijft elk jaar stijgen. Bovendien betekent de inflatie dat alles, van boodschappen tot vervoer, duurder is dan vroeger. Het is echt moeilijk om het einde van de maand te halen.

Buurtteammedewerkers als Marianne zijn de helden uit het systeem, de onderschatte kracht van Amsterdam.

Ik begrijp hoe moeilijk dat moet zijn. Heb je geprobeerd hulp of steun te zoeken?

‘’In het begin heb ik zelf geprobeerd naar oplossingen te zoeken. Zo heb ik mijn best gedaan om energie te besparen door het licht uit te doen als ik niet in de kamer was, de stekker uit het stopcontact te halen als ik de apparaten niet gebruikte, en de verwarming laag te houden. Maar hoeveel ik ook probeerde te besparen, mijn energierekeningen bleef stijgen. De gedachte dat ik mijn rekeningen niet zou kunnen betalen, hield me ‘s nachts wakker en heeft ook gevolgen gehad voor mijn gezondheid. Voor het eerst heb ik stress mogen ervaren.’’ Dylian geeft aan dat hij door de stress en angst niet goed kon eten, ruim 10 kg is afgevallen en spiermassa is verloren. De combinatie van stress en angst was het nekpunt voor Dylian.

Dylian vertelt: ‘’Ik weet nog erg goed dat op woensdagochtend, na een moeilijke nacht er een brief van het energiebedrijf bij de deur lag. In de brief stond dat ik achterliep met mijn betalingen en dat mijn energie zou worden afgesloten als ik mijn rekening niet binnen een week betaal.’’ Dit was een harde klap voor Dylian. Hij had al moeite om rond te komen en wist niet hoe hij aan het geld moest komen om zijn energierekening te betalen. Na meerdere paniekgesprekken met het energiebedrijf en gemeente ben ik tot het Buurtteam Amsterdam Zuidoost gewend voor hulp. Ik hoorde dat ze hulp bieden aan mensen in nood met de energiekosten, en ik was benieuwd wat voor soort middelen er beschikbaar waren.

Kan je iets vertellen over je ervaring met het Buurtteam in Zuidoost?

Dylian: Het was geweldig, eerlijk gezegd. Ik kon een buurtteammedewerker ontmoeten en over mijn situatie praten. Ze was erg vriendelijk en empathisch, en ze luisterde goed naar mijn zorgen. Ze hielp me bij het aanvragen van financiële steun voor mijn huur en energiekosten, en ze gaf me ook advies over hoe ik geld kon besparen op mijn rekeningen.

Wat fijn om te horen. Kan je ons meenemen over de financiële hulp die je kreeg?

Dylian: Zeker. Buurtteammedewerker Marianne waarmee ik werkte hielp me met het invullen van een aanvraag voor financiële hulp, wat in het begin een beetje ontmoedigend was, maar ze was geduldig en begeleidde me door het proces. Na een paar weken kreeg ik bericht dat ik was goedgekeurd voor financiële steun om mijn energie- en huurkosten te dekken. Het was zo’n opluchting om die last kwijt te zijn.

Marianne legde ook uit dat er verschillende energiehulpprogramma’s beschikbaar zijn om mensen in nood te helpen, waaronder programma’s die financiële steun gaven voor energierekeningen en programma’s die gratis energie-audits voor woningen aanboden om mensen te helpen manieren te vinden om energie te besparen en hun energierekeningen te verlagen.

Wil of denk jij het verschil te maken voor Amsterdammers in Zuidoost? Bekijk HIER onze vacatures

Kreeg je nog andere hulp of advies van het Buurtteam Amsterdam Zuidoost?

Dylian: Ja, ik heb geweldig advies gekregen over hoe ik geld kan besparen op mijn energierekening. Marianne heeft me geholpen om mijn energierekeningen weer op orde krijgen. Ze heeft me nieuwe manieren geleerd om energie te besparen en mijn rekeningen te verlagen door onder andere het installeren van energiezuinige lampen, energie slurpende apparaten in de daluren te gebruiken en ze vertelde me ook over een aantal energie-efficiënte apparaten die mijn rekeningen op de lange termijn zouden kunnen verlagen. Daarnaast heeft ze me ook aangemeld bij een lokaal energiebesparingsprogramma.

Dat is echt nuttig advies. Heb je het gevoel dat je financiële situatie is verbeterd sinds de samenwerking met het Buurtteam in Zuidoost?

Dylian: Zeker. De financiële hulp die ik heb gekregen heeft me geholpen mijn huur en energierekeningen in te halen, en het advies dat ik heb gekregen over geld besparen heeft me geholpen mijn totale kosten te verlagen. Ik heb nog wat werk te doen, maar ik heb het gevoel dat ik mijn financiën nu beter onder controle heb.

Ik schaam mij niet meer over wat er is gebeurd. Door de gebeurtenissen ben ik een levenservaring rijker, en heb ik het plezier gehad om een heldin te mogen ontmoeten.

Heb je enig advies voor Amsterdammers die misschien worstelen met hoge energiekosten, huur en inflatie?

Dylian: Ik zou gewoon zeggen dat het belangrijk is om hulp te zoeken als je het moeilijk hebt. Er zijn altijd middelen beschikbaar, zoals het Buurtteam, die steun en begeleiding kunnen bieden. En wees niet bang om hulp te vragen – het is geen teken van zwakte, het is een teken van kracht om te erkennen wanneer je hulp nodig hebt.

Het is daarnaast belangrijk om proactief te zijn en te proberen manieren te vinden om je kosten te verlagen, zoals energiebesparing of het vinden van meer betaalbare huisvestingsmogelijkheden.

Bedankt voor het delen van je ervaring en advies met ons, Dylian.

Heb je vragen en/of opmerkingen naar aanleiding van dit artikel? Mail dan naar info@buurtteamamsterdamzuidoost.nl

Meer nieuwsberichten

Contact