Direct naar content

Begeleid wonen in Amsterdam

Begeleid wonen in Amsterdam. Hoe kom je daarvoor in aanmerking? Wat betekent het eigenlijk? En wat is het verschil met beschermd wonen? In dit artikel geven we antwoord op alle vragen die u over begeleid wonen zou kunnen hebben, én geven we u hele praktische tips voor als u begeleid wonen wilt aanvragen.

Begeleid wonen aanvragen?

Buurtteam Amsterdam helpt hierbij

Wat valt onder begeleid wonen?

Begeleid wonen in Amsterdam betekent dat u zelfstandig in uw eigen woning blijft wonen, mét de begeleiding die u op dit moment nodig heeft. Het wordt om deze reden ook wel begeleid zelfstandig wonen genoemd. Heeft u of een dierbare tijdelijk ondersteuning nodig om zelfstandig te kunnen blijven wonen? Bijvoorbeeld doordat u een fysieke beperking heeft, psychische problemen, autisme, een verslaving of andere situatie waarbij u hulp nodig heeft? Dankzij begeleid wonen kunt u dan de hulp krijgen die bij u past.

Wat voor hulp dit is? U kunt denken aan medische ondersteuning, psychologische steun, huishoudelijke hulp of ondersteuning bij uw persoonlijke administratie. Afhankelijk van uw situatie kijken we waar u het meest mee geholpen zou zijn zodat u wél op zichzelf kunt blijven wonen.

Zelfstandige blijven wonen met de juiste hulp

De ondersteuning van begeleid wonen wordt altijd afgestemd op persoonlijke situaties. Niemand is hetzelfde en daarom zoeken we ook naar de beste woonvorm en specialistische hulp voor u. Belangrijk om te weten, is dat begeleid wonen niet gericht is op de lange termijn. Dankzij begeleid wonen kunt u nu zelfstandig blijven wonen met een klein beetje hulp, maar samen met uw begeleiding werkt u er wel naartoe dat u dit in de toekomst weer helemaal zelf kan. Blijkt dit uiteindelijk toch niet mogelijk? Ook dan hoeft u zich geen zorgen te maken: Buurtteam Amsterdam helpt u ook dan graag verder met de hulp die bij u past.

Voor wie is begeleid wonen?

Begeleid wonen is er voor iedereen die graag zelfstandig wil wonen, maar daar tijdelijk een beetje hulp bij nodig heeft. Bijvoorbeeld als u:

  • Een fysieke beperking heeft
  • Psychiatrische of psychologische ondersteuning nodig heeft
  • Als u een persoonlijkheidsstoornis heeft
  • Of een licht verstandelijke handicap
  • Te maken heeft met een verslaving
  • Of een combinatie van bovenstaande situaties

Fysieke problemen

Als u een fysieke beperking heeft, kan het soms lastig zijn om helemaal zelfstandig te wonen. Afhankelijk van de ernst en vorm van uw fysieke handicap, kijkt Buurtteam Amsterdam altijd naar de beste oplossing. Met begeleid wonen kunt u zo zelfstandig mogelijk wonen, met een klein beetje hulp waar dat nodig is. Hoe lang u hier gebruik van kunt maken? Dit hangt af van uw situatie. Weet zo snel mogelijk waar u aan toe bent en waar u recht op heeft: neem vandaag nog contact op op met uw buurtteam.

Psychische problemen

‘Waar wonen mensen met psychische problemen?’ Deze vraag krijgen we regelmatig. Psychische en psychiatrische problemen zijn er in veel verschillende soorten en kunnen tijdelijk of van lange duur zijn. Heeft u psychische problemen en is het daarom op dit moment lastig om zelfstandig te wonen? Zoek hulp bij Buurtteam Amsterdam en wacht hier vooral niet te lang mee: u staat er niet alleen voor. Samen met u bespreken we uw persoonlijke situatie en met welke oplossing u het beste geholpen zou zijn. Is dit begeleid zelfstandig wonen met de ondersteuning van een psychologisch specialist, of heeft u misschien een intensievere woonvorm nodig? We zoeken het graag met u uit.

Autisme, verslaving, eetstoornis

Begeleid wonen kan ook een optie zijn als u autisme heeft of als u te maken heeft met een verslaving of eetstoornis. In deze omstandigheden heeft u vaak voldoende aan een lichte vorm van ondersteuning en kunt u verder helemaal zelfstandig wonen. Zelfstandig wonen met begeleiding betekent dan ook dat u een woonruimte voor zichzelf heeft of krijgt, dat u vrijwel alles zelf doet, maar passende professionele ondersteuning of hulp krijgt als dat nodig is of als bepaalde dingen lastig zijn. Samen werkt u er naartoe om in de toekomst weer helemaal zelfstandig te wonen. Blijkt het uiteindelijk toch niet te lukken? Dan zijn er altijd oplossingen. Buurtteam Amsterdam denkt met u mee. We zitten in elk stadsdeel van Amsterdam, dus we zijn altijd dichtbij. En onze hulp is gratis.

Vragen over bijvoorbeeld autisme bij volwassenen en begeleid wonen in Amsterdam? Neem nu contact op.

De voorwaarden voor begeleid wonen in Amsterdam

  • U staat ingeschreven in de Gemeente Amsterdam.
  • U wilt zelfstandig blijven wonen, maar u heeft een fysieke of psychische beperking of verslaving waardoor dit niet mogelijk is.
  • U heeft geen intensieve, 24-uurszorg nodig.
  • U bent ouder dan 18. Begeleid wonen is er met name voor volwassenen in Amsterdam.

Begeleid wonen voor jongeren onder de 18

Ben jij jonger dan 18, maar wil jij ook zelfstandig wonen terwijl je een fysieke uitdaging, psychische klachten, of verslaving hebt? Of heb je misschien andere ondersteuning nodig? Er zijn uitzonderingen waardoor ook jij in aanmerking komt voor begeleid zelfstandig wonen in Amsterdam. Er zijn zorglocaties in Amsterdam die begeleid wonen voor jongeren van de leeftijd 16 tot 18 jaar aanbieden. Hoe dit werkt en hoe je het aanvraagt? We leggen het je graag uit.

Begeleid wonen voor jongeren: vraag begeleid wonen aan met jouw buurtteam.

Hoe kom je in aanmerking voor begeleid wonen?

Niet iedereen heeft zomaar recht op begeleid wonen in Amsterdam. Er zijn een paar voorwaarden aan verbonden. Welke dat zijn? Als u onderstaande vragen beantwoordt, krijgt u alvast een idee of u mogelijk recht heeft op begeleid wonen.

  • Staat u ingeschreven in de gemeente Amsterdam?
  • Bent u 18 jaar of ouder?
  • Heeft u problemen op meerdere gebieden en intensieve begeleiding nodig?
  • Heeft u te maken met meervoudige complexe problematiek op 1 of meerdere van de volgende gebieden:
    • Psychiatrisch
    • Psychosociaal
    • Verslaving
    • Lichte verstandelijke beperking
    • Forensische achtergrond
  • En valt u niet onder de Wlz? Als u een indicatie voor de Wlz heeft maar thuis woont, kunt u begeleiding aanvragen via het Zorgkantoor.

Kunt u alle vragen met JA beantwoorden? Neem dan contact op met uw Buurtteam.

Wie kan je helpen begeleid wonen aan te vragen?

Als u begeleid wonen wilt aanvragen, komt er misschien een hoop op u af. Waar kun je begeleid wonen aanvragen, bij wie, en hoe werkt zo’n aanvraag voor begeleid wonen eigenlijk? Heb je een indicatie nodig voor begeleid wonen? Waar in de gemeente Amsterdam kun je begeleid wonen en wie beslist eigenlijk waar en hoe je gaat wonen?

Heel veel vragen die Buurtteam Amsterdam dagelijks krijgt en waar we u graag antwoord op geven. We kunnen het ‘hier’ helaas niet heel makkelijk uitleggen, omdat de antwoorden vaak afhankelijk zijn van persoonlijke situaties.

Bij Buurtteam Amsterdam zit u wél gelijk op de goede plek. We zijn namelijk dé organisatie waar u terecht kunt met al uw vragen over begeleid wonen. Wij weten welke specialistische organisaties, hulpverleners, woonvormen en zorglocaties er zijn, en gaan met u in gesprek over uw persoonlijke situatie en wat u nodig heeft. Voldoet u aan alle voorwaarden om in aanmerking te komen voor begeleid wonen? Dan kunnen we samen met u gelijk de aanvraag voor begeleid wonen doen.

Heeft u een vraag over begeleid wonen? Bij onze buurtteams kunt u terecht.

Wat doet een Buurtteam in Amsterdam?

Begeleid wonen, ook wel ambulant wonen genoemd, kan verschillende betekenissen hebben. Zoals we vertelden, bestaan er verschillende vormen van zelfstandig begeleid wonen waardoor u thuis kunt blijven wonen. Buurtteam Amsterdam is dé plek voor al uw vragen over begeleid wonen en om uit te zoeken of u gebruik kunt maken van begeleid wonen. Wanneer u voldoet aan de voorwaarden, kan Buurtteam Amsterdam ook gelijk helpen met uw aanvraag.

Maar Buurtteam Amsterdam doet nog veel meer. We zijn er voor alle Amsterdammers, die vragen hebben over wonen, geldzaken, andere mensen ontmoeten, zorg, gezondheid, werk en veiligheid. Buurtteam Amsterdam is letterlijk altijd in de buurt: we zitten in alle stadsdelen en wijken. Zo wordt u altijd geholpen door iemand die dichtbij is én die uw situatie kent. Als u bij Buurtteam Amsterdam komt, krijgt u namelijk een vast aanspreekpunt. Ook als u hulp nodig heeft van een andere specialistische hulpverlener of organisatie, blijft uw vaste gezicht van het buurtteam betrokken. We steunen u waar we kunnen, totdat u zelf weer verder kunt.

Benieuwd naar persoonlijke verhalen van mensen die ervaring hebben met Buurtteam Amsterdam en door ons geholpen zijn? Lees hun verhalen:

  • Olof heeft een licht verstandelijke beperking maar kon met een beetje ondersteuning wél helemaal zelfstandig blijven wonen.
  • Henna werd uit haar schulden geholpen en helpt nu anderen hetzelfde te doen.
  • Ook Danny had schulden, maar dankzij schuldhulp leert hij weer op een gezonde manier met geld om te gaan.
  • Matthie heeft autisme en ontwikkelde een eetprobleem. Buurtteam Amsterdam hielp haar om haar problemen aan te pakken en weer zelfstandig te leven.

Welke vormen van begeleid wonen zijn er?

Begeleid wonen

Begeleid wonen wordt ook wel begeleid zelfstandig wonen genoemd. Zoals we vertelden, is begeleid wonen vooral gericht op de korte termijn. Iemand krijgt tijdelijke ondersteuning, zodat hij of zij zelfstandig thuis kan blijven wonen. Begeleid wonen is een vorm van ambulante woonbegeleiding. Dit betekent dat u vaak in uw eigen woning kunt blijven wonen, waarbij hulpverleners naar uw huis komen om u te helpen. Alleen als het nodig is, verhuist u naar een zorglocatie waarbij u alsnog op uzelf kunt wonen, maar waarbij hulp nog dichterbij is. Zo kunt u begeleid zelfstandig wonen in een eigen appartement, een gedeelde woning, of op een kamer. Welke hulpverlener(s), hoe vaak ze komen en hoe lang ze blijven, hangt af van de persoonlijke situatie. Hierover worden van tevoren duidelijke afspraken gemaakt. Ook mantelzorg zou een optie voor u kunnen zijn. Hierbij helpt een bekende; een familielid, vriend of bekende, u om zelfstandig te blijven wonen. Een mantelzorger woont vaak in zijn of haar eigen huis, maar kan ook op uw eigen terrein wonen óf andersom: dat u op het terrein van de woning van uw mantelzorger woont.

Bent u mantelzorger in Amsterdam en heeft u vragen? Neem contact op.

Begeleid wonen valt onder de Wmo, in andere woorden: de Wet Maatschappelijke Ondersteuning. Deze wet is er om ervoor te zorgen dat iedereen zo lang mogelijk zelfstandig kan blijven wonen én zo goed mogelijk betrokken blijft bij de samenleving. Volgens deze wet moeten gemeenten mensen hierbij zo goed mogelijk ondersteunen. Is begeleid wonen ook onderdeel van de Wet Langdurige Zorg, afgekort met WLZ? Dit hangt ervan af hoe intensief de zorg is die nodig is, en voor hoe lang. Hierover kan uw Buurtteam u meer vertellen.

Zelfstandig begeleid wonen in de gemeente Amsterdam?
Regel uw
aanvraag vandaag nog samen met Buurtteam Amsterdam.

Kamertraining

Kamertraining is een vorm van begeleid wonen waarbij jongeren tot 18 jaar in Amsterdam ondersteund worden, zodat ze in de toekomst geheel zelfstandig kunnen wonen. Jongeren wonen vaak samen in een woongroep, waarbij ze praktische vaardigheden zoals koken, schoonmaken, financiën beheren en persoonlijke verzorging leren, en de ondersteuning krijgen die bij hun situatie past. Ook krijgen ze begeleiding bij het maken van een dagindeling, het opbouwen van sociale vaardigheden en het omgaan met verantwoordelijkheden.

Deze vorm van wonen is er speciaal voor jongeren die een problematische thuissituatie hebben gehad, en die eerder zijn begeleid door Jeugdzorg, Pleegzorg of een andere zorginstelling. Dankzij Kamertraining leren ze alle vaardigheden die ze nodig hebben om in de toekomst helemaal zelfstandig te wonen.

Vragen over begeleid wonen voor jongeren of jongvolwassenen in Amsterdam?
Neem contact op.

Beschut wonen

Het verschil tussen beschut wonen, begeleid wonen en beschermd wonen is de mate van zelfstandigheid. Bij beschut wonen, woont iemand met psychische problemen, een (licht) verstandelijke handicap, een verslaving of een combinatie daarvan, samen met anderen die eenzelfde vorm van specialistische hulp nodig hebben. Op doordeweekse dagen is er overdag begeleiding aanwezig, maar in het weekend en in de avonden zijn hulpverleners alleen oproepbaar.

Beschermd wonen

Ook beschermd wonen valt onder de Wmo. Wat is het verschil tussen begeleid en beschermd wonen? Bij beschermd wonen, wat ook wel beschermd verblijf wordt genoemd, verblijven mensen met ernstige psychische problemen, een verslaving, een psychische beperking of een combinatie hiervan, in een beschermde, gestructureerde woonomgeving. Dit is vaak niet in het eigen (t)huis. Deze woonvorm is intensiever dan bij begeleid wonen: er is altijd een hulpverlener aanwezig of er is 24 uur per dag hulp oproepbaar. Afhankelijk van de persoonlijke situatie, kan beschermd wonen een woonvorm zijn met intensieve verzorging en verpleging.

Beschermd wonen is er voor volwassenen die graag zelfstandig willen wonen, die dit nog niet 100% kunnen, maar die dit mogelijk wel zouden kunnen in de toekomst. Dankzij deze woonvorm werken we toe naar volledig zelfstandig kunnen wonen. Mensen krijgen intensieve ondersteunende zorg, maar daarnaast besteden hulpverleners aandacht aan bijvoorbeeld taken in het huishouden en belangrijke, gezonde gewoontes. Welke dingen moet je kennen en kunnen om goed voor jezelf en je omgeving te zorgen zodat je alleen kunt wonen? Dit leert iemand die beschermt woont.

Er zijn verschillende woonvormen mogelijk bij beschermd wonen. In overleg wordt de meest passende woonvorm gekozen. Verschillende woonvormen waaraan u kunt denken zijn individuele appartementen of studio’s met gemeenschappelijke ruimtes, zoals een gedeelde woonkamer of keuken. Ook is het mogelijk om in een zorginstelling te wonen of een woning te delen met anderen.

Vraag direct beschermd wonen in Amsterdam aan.

Waar kun je begeleid zelfstandig wonen in Amsterdam?

Zoals we vertelden zijn er verschillende vormen van begeleid wonen. Afhankelijk van ieders persoonlijke situatie en de zorg die er nodig is, wordt de best passende woonvorm gekozen. Hier wordt vervolgens een passende locatie bij gezocht.

In Amsterdam zijn er in elk stadsdeel gespecialiseerde woonlocaties voor beschut, begeleid of beschermd wonen. Het belangrijkste is dat u begeleid wordt door specialisten die bij uw situatie passen, op een manier die bij u past. Of u nu dus op zoek bent naar begeleid wonen in Amsterdam West, Amsterdam Noord of Amsterdam Zuidoost: het belangrijkste is dat u de hulp krijgt die u nodig heeft. U kunt natuurlijk wel uw voorkeur voor een stadsdeel aangeven, dan nemen we dit mee in uw aanvraag. Heeft u interesse in woonbegeleiding voor volwassenen in Amsterdam? Neem dan contact op met Buurtteam Amsterdam, zodat we uw persoonlijke situatie kunnen bespreken en u kunnen helpen aan het best passende (t)huis.

Buurtteam Amsterdam is altijd dichtbij. Vind uw buurtteam!

Is begeleid wonen gratis?

Wat kost begeleid wonen eigenlijk per maand? Omdat begeleid wonen onder de Wmo valt, betaalt u voor begeleid wonen een eigen bijdrage. Hoe hoog deze is hangt af van uw persoonlijke situatie; de zorg die u nodig heeft, de woonvorm die daarbij past, en ook uw inkomen en vermogen zijn belangrijk. Heeft u een Persoonsgebonden Budget? U kunt uw PGB gebruiken om te betalen voor begeleid wonen. Om zo snel mogelijk duidelijkheid te krijgen over wat u per maand kwijt zou zijn aan begeleid wonen, kunt u contact opnemen met Buurtteam Amsterdam.

Benieuwd naar de kosten voor begeleid wonen?
Neem contact op met Buurtteam Amsterdam.

Wij helpen u gratis bij vragen en problemen waar u zelf niet uitkomt.

Buurtteam IJburg
Contact