Direct naar content

De Telefooncirkel in Zuid: “Ik gun iedereen het veilige gevoel van een belletje in de ochtend”

31 augustus 2021

“Goedemorgen, de telefooncirkel. Heeft u goed geslapen?” klinkt het iedere ochtend aan de telefoon tussen negen en half tien. Caecile (68) is begeleider van de telefooncirkel van Buurtteam Amsterdam Zuid. Eens in de maand is zij een week verantwoordelijk voor de start en het sluiten van de telefooncirkel. “Ik kan niet omschrijven hoe groot de opluchting is zodra ik gebeld word”, vertelt Caecile. Dat houdt namelijk in dat de cirkel rond is, en het goed gaat met alle deelnemers.

Geschreven door Cecile van de Vooren

“Het is een klusje van niks.” Caecile doet dit vrijwilligerswerk nu zo’n anderhalf jaar. “Zonder dat ik veel hoef te doen, stel ik veel mensen gerust.” De telefooncirkel is in het leven geroepen voor ouderen die alleen wonen, en niet vaak buitenkomen of veel alleen zijn. “Dankzij één telefoontje per dag voelen mensen zich veilig, omdat er toch dagelijks iemand een oogje in het zeil houdt.” Mevrouw Killop (80) neemt met veel plezier elke ochtend deel aan de telefooncirkel. “Ik vind het een prettig idee dat iemand weet dat ik goed wakker ben geworden. En heerlijk dat ik iemands stem in de ochtend hoor.” Elke dag mag mevrouw Killop de telefooncirkel sluiten, want zij is de laatste in de ketting en belt dus de begeleider. In haar stoel bij het raam belt ze de volgende deelnemer. “De cirkel is rond!”, roept ze dan.

Kort of gezellig kletsen

Telefooncirkel Zuid

Mevrouw Killop belt deze week Caecile om de cirkel te sluiten. Hoewel sommige deelnemers kort van stof zijn, en alleen elkaar begroeten, maken deze twee altijd een praatje. Lekker kletsen kan mevrouw Killop ook met degene die haar belt; mevrouw Belk. “We praten echt als vriendinnen tegen elkaar. Als ze zich niet zo lekker voelt, vertelt ze dat tegen mij. En ik vertel mijn probleempjes ook weer aan haar. Zo kletsen we ongeveer een kwartiertje. Maar de laatste tijd voelde mevrouw Belk zich niet zo lekker, dus nadat ze mij had gebeld, ging ze gelijk weer in bed liggen.”


“Ik klop het gelijk af hoor, maar er zijn eigenlijk nooit calamiteiten binnen deze telefooncirkel”, vertelt Caecile. Elke ochtend nemen alle deelnemers van de ketting netjes de telefoon op, en bellen de volgende. Als iemand niet opneemt, is het protocol dat de begeleider gebeld wordt. “Vervolgens bel ik de contactpersoon, of degene die van meer weet, en kan iemand eventueel langsgaan om te kijken of er iets aan de hand is.” Maar in principe spreekt Caecile alleen de eerste en de laatste van de ketting.

Geen gezicht bij stem

“Best gek hoor, want sommige mensen heb ik dus nog nooit gesproken. De meesten heb ik zelfs nog nooit gezien”, legt Caecile uit. De coronacrisis gooit roet in het eten voor de geplande ontmoeting tussen de vier begeleiders en twaalf deelnemers. Caecile: “Het is toch leuker om een gezicht te hebben bij de stem, dat maakt het bellen een stuk persoonlijker.” Daar is mevrouw Killop het mee eens. Zij heeft het geluk dat ze wél iemand uit de telefooncirkel kent. Mevrouw Killop is vlak na het oprichten van de telefooncirkel verrast door mevrouw Belk die bij haar op de stoep stond. “Ik wist helemaal niet dat ze kwam, maar het was zo leuk om haar te zien.” De twee hebben een kopje koffie gedronken, en veel langer gepraat dan aan de telefoon iedere ochtend. “Het klikte direct”, legt mevrouw Killop uit.

Caecile begeleidt een week in de maand de cirkel. De andere drie weken van de maand begeleiden drie andere vrouwen de telefooncirkel. “Aan het eind van de week bel ik de volgende begeleider op. Dan vertel ik hoe de week is verlopen, ook een geruststelling voor hen om dit te weten, en een nieuwe week te starten”, legt Caecile uit. Zo leert Caecile de andere begeleiders ook kennen. “Hen ken ik ook alleen van naam en telefoonnummer. Hopelijk kunnen we binnenkort een bakje koffie doen. Zo breid je je buurtkringetje toch een beetje uit.”

Veilig thuis wonen

Mede dankzij de telefooncirkel kan mevrouw Killop thuis blijven wonen. “Mijn kinderen willen graag dat ik begeleid ga wonen. Maar ik vind het heerlijk hier, ik zie alles vanuit mijn raam; de mensen, de tram en de auto’s.” De telefooncirkel zorgt ervoor dat er dagelijks iemand een oogje in het zeil houdt, en dat is voor mevrouw Killop en haar familie een grote geruststelling. Ook Caecile raadt de telefooncirkel aan: “Ik gun iedereen het veilige gevoel van een belletje in de ochtend.”

Buurtteammedewerker Sabien legt uit: “Aan de telefooncirkel nemen veel ouderen deel, maar iedereen die belangstelling heeft mag aansluiten.” Sabien coördineert de telefooncirkel, en voert intake gesprekken met nieuwe deelnemers of begeleiders. Ze sluit zich volledig bij mevrouw Killop en Caecile aan: “Het wordt tijd dat de telefooncirkel elkaar gaat ontmoeten, hopelijk kunnen we snel een datum prikken.”

Heeft u ook interesse om bij de telefooncirkel aan te sluiten?

Wellicht als deelnemer? Of wilt u de telefooncirkel begeleiden? Neem contact op Sabien Metselaar via (020) 2359 497 / s.metselaar@buurtteamamsterdamzuid.nl of met Mirjam Kolk via 06 – 1317 8685 / m.kolk@buurtteamamsterdamzuid.nl

Hulp nodig van Buurtteam Amsterdam in Zuid? Neem een kijkje op onze pagina of vind hier een buurtteam bij u in de buurt.

Meer nieuwsberichten

Contact