Direct naar content

De voedselbank: ‘een tijdelijke oplossing als u maandelijks niet uitkomt’

02 februari 2022

De voedselbanken in buurthuis de Bonte Kraai en buurthuis Holendrecht helpen mensen die tijdelijk niet rond kunnen komen. Of u in aanmerking komt voor hulp van de voedselbank, hangt af van hoeveel u maandelijks overhoudt voor de boodschappen. Het maakt dus niet uit of u een minimum, modaal of boven modaal inkomen heeft. Om te berekenen hoeveel u maandelijks overhoudt kunt u een afspraak maken met de Sociaal Raadslieden van de buurtteams in Zuidoost.

Emmy Versteeg, sociaal raadsvrouw legt uit: “voordat je je aanmeldt bij de voedselbank ga je eerst naar het buurtteam en vraag je een afspraak bij de sociaal raadslieden. Wij berekenen namelijk of iemand maandelijks wel of niet voldoende overhoudt om boodschappen te doen. Is dat niet het geval, dan kom je in aanmerking voor een voedselpakket.”

Budgetberekening

Aan de hand van bankafschriften of documenten van de bewindvoerder, wordt er gekeken naar de leefsituatie en wordt er een budgetplan opgesteld. Emmy vertelt verder: “eenvoudig gezegd werkt het zo: we tellen alle uitgaven en inkomsten op. En trekken daar vaste lasten vanaf. Denk daarbij aan huur, water en licht. Sommige uitgaven, zoals een telefoon-abonnement, worden gedeeltelijk meegerekend volgens de gemiddelde normen van het Nibud. Het is daarom aan te raden een afspraak te maken met het buurtteam. En het hoeft niet altijd schulden gerelateerd te zijn. Het kan ook zijn dat u te weinig inkomen heeft.”

Na de berekening blijft er een bedrag over voor boodschappen. Is dit bedrag lager dan het ‘normbedrag’? Dan kunt u naar de voedselbank. “We helpen gelijk met het budget en kijken naar het inkomen. Heb je nog recht op toeslagen? Of andere financiële voordelen, waardoor je meer te besteden hebt. Of zijn er bepaalde uitgaven die te hoog zijn. We kunnen daarin adviseren en helpen.”

De voedselbank is een tijdelijke oplossing. U kunt een voedselpakket ontvangen voor een tot zes maanden, afhankelijk van uw situatie. “Na zes maanden wordt er opnieuw een berekening gemaakt en wordt de situatie weer opnieuw bekeken. Het kan zijn dat u inmiddels  wél  voldoende overhoudt om boodschappen te doen. We komen alle situaties tegen: mensen met een minima tot mensen met een goede baan. Mensen die er kort gebruik van maken, omdat ze snel hun budget op orde hebben. En mensen die er langer gebruik van moeten maken wegens omstandigheden. Voor velen is de voedselbank een (tijdelijke) uitkomst om maandelijks rond te kunnen komen.”

Wilt u een intake of herintake gesprek?
Bel of mail eerst voor een afspraak vanwege corona. De medewerkers spreken met u af op welke locatie u langs kunt komen.

Buurtteam Bijlmer Centrum
Bijlmerdreef 618 – 620

Inloopspreekuur
Maandag t/m vrijdag van 9.00 – 15.30 uur
020 – 314 16 18
bijlmercentrum@buurtteamamsterdamzuidoost.nl

Buurtteam Bijlmer-Oost
Karspeldreef 1009

Inloopspreekuur
Maandag t/m vrijdag van 9.30 – 15.30 uur
020 – 314 16 18
bijlmeroost@buurtteamamsterdamzuidoost.nl

Buurtteam Gaasperdam
Rossumplein 11

Inloopspreekuur
Maandag t/m vrijdag van 9.30 – 15.30 uur
020 – 314 16 18
gaasperdam@buurtteamamsterdamzuidoost.nl


Meer nieuwsberichten

 • Gift van Sheltersuit voor WegWijsSalon Daadkr8 – Voor (T)huisloze Mannen.

  Op 12 juni kreeg onze avondinloop WegWijsSalon Daadkr8 Voor (T)huisloze Mannen bezoek. Paul Zurink van Stichting Sheltersuit kwam langs met …

  Buurtteam Amsterdam Nieuw-West - 14-06-2024
 • Welkom bij WegWijsSalon De Honingraat

  Vanaf vrijdag 31 mei ben je van harte welkom bij WegWijsSalon De Honingraat. Samen met onze samenwerkingspartners van  Eigenwijks, Stichting …

  Buurtteam Amsterdam Nieuw-West - 29-05-2024
 • Sociaal juridische voorlichting 2024

  Speciaal voor professionals, vrijwilligers en stagiaires die in de (financiële) Buurtteamspreekuren in Amsterdam werken worden verschillende sociaal juridische voorlichtingen gegeven. …

  Buurtteam IJburg - 28-05-2024
Contact