Direct naar content

Diversiteit in Amsterdam

Diversiteit in Amsterdam: Amsterdam staat bekend om haar mix van culturen en vrijheid. Om exact die persoon te kunnen zijn die je wilt zijn. Maar is diversiteit en inclusiviteit echt (nog) wel zo ‘normaal’ in Amsterdam? Hoe ervaar jij dat zelf? En wat is de precieze betekenis van diversiteit en inclusie eigenlijk? Hoe speelt diversiteit en inclusiviteit een rol in de samenleving, in het bedrijfsleven, op de werkvloer en in het onderwijs?

Dit artikel is voor jou als…
- Je geïnteresseerd bent in diversiteit en inclusie.
- Diversiteit en inclusiviteit extra actueel voor je zijn vanwege jouw culturele achtergrond, mening, gender, seksuele voorkeur of andere interesses.
- Het thema LHBTIQ+ een (grote) rol speelt in je leven.
- Je vragen en problemen hebt die hiermee te maken hebben.
- Je de samenleving, het bedrijfsleven of het onderwijs zelf een beetje inclusiever wilt maken.

Heb jij te maken met discriminatie of pesten?

Buurtteam Amsterdam helpt

Wat betekent diversiteit?

Wat is de definitie van diversiteit? Diversiteit betekent letterlijk ‘verschillend’, oftewel: een mooie mix. Mensen kunnen verschillend zijn op het gebied van hele zichtbare dingen: huidskleur, lengte, gewicht, kleding- en haarstijl, maar ook op het gebied van taal, cultuur en geaardheid en veel andere onderwerpen die niet direct zichtbaar zijn. Verschillen zijn heel normaal en hoeven niet erg te zijn. Maar ze kúnnen wel leiden tot onbegrip en in het ergste geval tot discriminatie, pesten en andere problemen.

Verschillen, in andere woorden: diversiteit, spelen een grote rol in de samenleving, in het bedrijfsleven en in het onderwijs. Van nature vinden we het fijn als iemand op ons lijkt en hebben we juist een voorkeur voor het tegenovergestelde van diversiteit. We zoeken vaak partners, vrienden of bedrijven uit die een beetje op ons lijken. Dit maakt het vaak ook makkelijker om elkaar te begrijpen. Divers blijven we natuurlijk altijd: zelfs als iemand op sommige vlakken op je lijkt, zullen er altijd verschillen zijn. Inclusie betekent dat we, ondanks verschillen, mensen accepteren en betrekken.

Dingen die ‘anders’ zijn, vallen vaak op en daar gaat het gesprek veelal over als het gaat over de betekenis van diversiteit en inclusie. De een denkt veel opener over dan de ander en met name seksuele geaardheid, LHBTIQ+ en genderdiversiteit zijn thema’s waar soms juist weinig begrip en inclusiviteit voor is als je mening anders is dan wat de meesten als normaal zien. Wat als dit over jouw persoonlijke leven gaat? Ervaar jij inclusiviteit? Wat als je juist het tegenovergestelde ervaart; als je gediscrimineerd of gepest wordt? Buurtteam Amsterdam is er voor alle vragen en problemen die hiermee te maken hebben.

Heb jij hulp of advies over diversiteit en inclusiviteit nodig? Neem contact op.

Verschil inclusiviteit en diversiteit

Laten we beginnen bij het begin: wat is het verschil tussen diversiteit en inclusiviteit en wat hebben ze met elkaar te maken?

  • Diversiteit = verschillen
    Ieder mens is uniek op verschillende vlakken. Een mooie mix van verschillen leidt tot diversiteit. Wanneer er te veel of te grote verschillen zijn, kan het ook leiden tot zoveel onbegrip dat sommige mensen anderen gaan discrimineren, buitensluiten of pesten.
  • Inclusiviteit = omarmen van verschillen
    De definitie van inclusiviteit houdt in dat verschillen worden geaccepteerd en in het beste geval worden gewaardeerd en aangemoedigd.

Diversiteit en inclusie hebben veel met elkaar te maken, maar diversiteit leidt helaas niet altijd tot inclusiviteit. Soms ontstaat er juist meer onbegrip en ruzie als de verschillen te groot zijn. Diversiteit kan niet zonder inclusiviteit als je positieve ontwikkelingen wilt. Wat kun je zelf doen voor meer inclusiviteit? BIjvoorbeeld in de samenleving, op de werkvloer, of in het onderwijs?

Diversiteit in de samenleving

Diversiteit stimuleren in de samenleving kan nogal complex zijn. Vooral omdat iedereen hierbij een rol speelt en verantwoordelijkheid moet nemen op verschillende vlakken: individueel, als gemeenschap én in het grotere geheel: onze samenleving. Sommige mensen vinden omgaan met verschillen heel lastig. Vooral als ze zichzelf moeilijk kunnen verplaatsen in andere mensen en niet openstaan voor een andere mening dan hun eigen.

‘Ik ben anders’

Als jij je niet thuis voelt in een samenleving en vaak denkt ‘ik hoor er niet meer bij’ of ‘ik word gepest’, heb je duidelijk geen gevoel van inclusiviteit in de samenleving. Misschien voel je je eenzaam, vind je het lastig om vrienden te maken of word je zelfs gepest. Heb jij wel eens last van discriminatie? Misschien omdat je je anders voelt of vanwege je seksuele voorkeur of mening over genderdiversiteit. Het gesprek over gender en LHBTIQ kan complex zijn als er weinig mensen in jouw omgeving zijn die het snappen. Het kan zijn dat andere mensen niet begrijpen wat je voelt of misschien niet eens weten wat lhbtiq+ betekent.

Wat betekent lhbtiq+?

LHBTI, LGBTQIA+, LHBTIQ+, lhbtiq: waar staat het voor? De L, G of H, B, T, Q en I komen in veel van deze afkortingen voor. De betekenis van de LHBTI letters staat voor Lesbisch, Gay (of homo), Biseksueel, Transgender, Queer en intersekse of intergender. De A wordt ook veel gebruikt en staat voor agender of aseksueel. Het plusteken wordt gebruikt voor de overige genderidentiteiten, zoals non-binair, genderqueer, pangender en questioning (afvragend).

LHBTI acceptatie is een thema waar veel mensen mee worstelen. Genderinclusiviteit is een onderwerp dat nog niet volledig begrepen wordt door iedereen, en dit kan leiden tot het tegenovergestelde: dat mensen je buitensluiten, dat je wordt gediscrimineerd of wordt gepest. Misschien vinden je familie en vrienden het lastig om te begrijpen wat je voelt of hoe je jezelf ziet. Leidt het tot onbegrip, ruzies, en voel jij je ontzettend eenzaam? Misschien leidt het tot problemen in de klas of op je werk.

LHBTI in Amsterdam – voel jij je buitengesloten? Buurtteam Amsterdam helpt.

Meer diversiteit en inclusie in de samenleving

Diversiteit gaat natuurlijk niet alleen over genderdiversiteit en verschillen in seksuele voorkeur, maar ook over verschillende culturele achtergronden, mensen met beperkingen en ‘simpelweg’ alle verschillen die je maar kunt bedenken. Met meer inclusiviteit zorgen we er samen voor dat iedereen zichzelf kan zijn, zonder buitengesloten te worden.

Wat kun jij doen voor meer diversiteit en inclusie in de samenleving?

  1. Treed actief op tegen discriminatie. Sta op tegen discriminatie. Of het nu plaatsvindt in de klas, in het bedrijf waar je werkt of in de samenleving of online: spreek je uit tegen discriminatie.
  2. Neem actief deel aan projecten gericht op diversiteit en inclusie. Doe mee met evenementen, initiatieven of projecten die gericht zijn op het bevorderen van diversiteit en inclusie. Van culturele festivals tot vrijwilligerswerk: ontmoet mensen en stel je open voor verschillen en het verbinden van mensen.
  3. Zelfreflectie, empathie en luisteren. Iedereen heeft vooroordelen en een eigen geschiedenis waardoor je de wereld op een bepaalde manier bekijkt. Wees je hiervan bewust en oefen luisteren naar anderen en begrip voor meningen die anders zijn dan die van jezelf.

Diversiteit in de klas

Het onderwijs is een mooie plek om diversiteit en onderwijs te stimuleren. Scholen zijn de plek waar verschillen groot kunnen zijn en tegelijkertijd zijn het natuurlijk dé plekken om te leren van anderen. Ben jij docent of leidinggevende in het onderwijs? Of ben je juist een student en wil je je graag inzetten voor meer diversiteit en inclusiviteit in de klas?

Wat kun jij doen voor meer diversiteit en inclusiviteit in de klas?

1. Praat erover. Creëer een veilige omgeving en praat met zoveel mogelijk mensen over diversiteit en inclusie. Docenten, studenten, verschillende klassen en samenstellingen: elk individu heeft er weer een andere kijk op. Zorg ervoor dat iedereen zich veilig kan voelen om zijn gevoelens en gedachten te delen en bespreek onderwerpen zoals culturele verschillen, discriminatie en de waarde van diversiteit in de samenleving, in de klas en op de werkvloer. Ben je leidinggevende in het onderwijs? Train je docententeam dan in diversiteitssentisief lesgeven. Dit betekent dat de docent op een actieve, bewuste en respectvolle manier rekening houdt met diversiteit.

2. Laat leerlingen leiden. Ben jij docent? Doe dan eens een stap terug: laat studenten bepalen hoe ze diversiteit en inclusie willen bespreken. Dit kan door groepsdiscussies, projecten, rollenspelen en andere interactieve activiteiten. Zo wordt het interessanter én kan iedereen zich uiten op een manier die voor hem natuurlijk voelt. Als je student bent kun je hier natuurlijk ook het initiatief in nemen.

3. Werk met inclusieve lesmaterialen en -bronnen. Wat houdt dit in? Zorg ervoor dat lesmaterialen verschillende culturen, achtergronden, meningen en ervaringen weerspiegelen. Als je een student bent kun je je hier natuurlijk ook voor inzetten.

Diversiteit in hulp – Heb jij hulp nodig met een heel specifiek probleem vanwege jouw achtergrond? Praat erover met Buurtteam Amsterdam.

Diversiteit en inclusiviteit op de werkvloer

Hoe zorg je voor diversiteit in een bedrijf én creëer je een echt team ondanks of dankzij de verschillen? Diversiteit in organisaties en bedrijven is een thema dat veel bedrijven lastig vinden. Enerzijds zien ze de voordelen: dat diversiteit vaak leidt tot meer creativiteit en nieuwe ideeën, en dat je een mooie afspiegeling van de samenleving creëert zodat datgene waaraan je samenwerkt ook meer mensen aanspreekt. Anderzijds kan het ook voor onderlinge problemen zorgen als mensen niet met elkaar kunnen samenwerken. Als de verschillen binnen je team te groot zijn, kan dit in het slechtste geval leiden tot discriminatie. Voorbeelden van discriminatie op de werkvloer? Vooroordelen bij werving en selectie; ongelijke beloningen, ongewenst gedrag op de werkvloer en pesten. Hoe voorkom je dit en zorg je voor meer inclusiviteit?

Diversiteit en inclusiviteit op de werkvloer. Heb jij hulp nodig? Neem contact op.

Wat kun jij doen voor meer diversiteit en inclusiviteit op de werkvloer?

  1. Stel een duidelijk diversiteitsbeleid op. In een diversiteitsbeleid staat duidelijk hoe er binnen het bedrijf tegen diversiteit en inclusiviteit wordt aangekeken. Als je dit helder communiceert, begrijpen leidinggevenden en medewerkers beter wat voor keuzes er worden gemaakt, waarom, en wat er van hen wordt verwacht. Vraag je team regelmatig om feedback, zodat je zeker weet dat je beleid ook echt inclusief is.
  2. Creëer een divers team. Zorg ervoor dat sollicitatieprocessen objectief en inclusief zijn. Deel vacatures op verschillende websites en gebruik ‘blinde sollicitaties’ om vooroordelen te verminderen. Hanteer een gestructureerd interview proces, zodat kandidaten zo objectief mogelijk beoordeeld worden. Wil je echt een divers team? Bespreek dan van tevoren ook wat divers dan betekent en waarom het belangrijk is voor het bedrijf. Focus je hierbij alleen op verschillen in culturele achtergronden of zijn er ook andere dingen belangrijk?
  3. Diversiteitstraining. Diversiteit en inclusiviteit kun je alleen realiseren als het hele team dit begrijpt en toepast. Zorg ervoor dat je het team diversiteit en inclusiviteit en de waarde ervan snappen en train ze hierin.

Het is belangrijk je te realiseren dat een diversiteitsbeleid continu in ontwikkeling is en hoort te zijn. Moedig het team hierover mee te denken.

Amsterdam divers en inclusief: Buurtteam Amsterdam helpt.
Neem contact op op als jij vragen of problemen hebt.

Wij helpen u gratis bij problemen waar u zelf niet uitkomt.

Buurtteam IJburg

Contact