Direct naar content

‘Een pro-actieve ondernemer geeft mij echt energie’

04 april 2022

Het zijn onzekere tijden voor veel ondernemers. Gelukkig staan de collega’s van Ondersteuning Ondernemers en de buurteams klaar om zzp’ers en ondernemers met financiële problemen te adviseren en verder te helpen.

Mukta Uddin, adviseur schuldhulpverlening voor ondernemers en Franceska Leskaj, buurtteammedewerker schulphulpverlening in Amsterdam Zuidoost, vertellen over de impact die de coronamaatregelen hebben op deze doelgroep. En over veranderingen die vanaf 1 april ingaan voor de aanvraag van de Bbz-uitkering.

Wat doen jullie voor ondernemers?

“Ondernemers kunnen bij de gemeente een Bbz-uitkering, bedrijfskapitaal of hulp bij schulden aanvragen. Kiezen ze voor het laatste, dan komen ze bij ons terecht,” vertelt Mukta. “Wij maken een afspraak voor een adviesgesprek, waarin we iemands situatie en de schulden in kaart brengen. Daarna kijken we welke mogelijkheden er zijn. Zo kunnen wij  coaching aanbieden, iemand aanmelden voor het project ‘Switch’ (voor een baan in loondienst) of we melden de zzp’er/ondernemers aan bij de buurtteams of gespecialiseerde schuldhulpverlening.”

Als ondernemers terecht komen bij de buurtteams, maken we een uitgebreid gespreksverslag zodat iemand niet 2 keer hetzelfde verhaal hoeft te vertellen. Daarna volgt er, vaak al binnen 2 weken, een intakegesprek. Franceska: “Tijdens zo’n intakegesprek vragen we alles en kijken we waar de ondernemer hulp bij nodig heeft. Denk bijvoorbeeld aan hulp bij de boekhouding, het aanvragen van uitstel van betalingen en het op orde brengen van de post. Daar zetten we samen stappen in. Zodra de financiële situatie is gestabiliseerd, ondersteunen we bij het maken van betalingsregelingen of helpen we bij het aanvragen van bedrijfskapitaal. Wij ondersteunen waar nodig, maar de ondernemer gaat zelf ook echt aan de slag.”

Hoe ziet de samenwerking eruit tussen gemeente en buurtteams?

Mukta: “We verwijzen klanten niet alleen naar elkaar door, de samenwerking gaat verder. Zo is elke collega van het team Zelfstandigen van de gemeente gekoppeld aan een buurtteam. Eens in de 2 weken komen we samen op locatie om te overleggen. Ook is er om de 2 maanden een vakgroepoverleg. Daar bespreken we bepaalde thema’s en nodigen we bijvoorbeeld gastsprekers uit. En we hebben onze eigen Tamtam-groep. We weten elkaar daardoor goed en snel te vinden, zodat er korte lijntjes zijn en we snel kunnen schakelen.”

“Dat snelle schakelen is hartstikke fijn,” vult Franceska aan. “Ik ben heel blij met de samenwerking. Er is altijd hulp en ruimte om te overleggen over een casus. Dat is voor ons heel fijn en we kunnen de ondernemers zo goed en snel als mogelijk helpen.”

Waarom klopt niet elke ondernemer aan?

Mukta: “Soms weten ondernemers ons simpelweg niet te vinden, maar ondernemers zijn vaak ook bang dat ze met hun onderneming moeten stoppen als ze in de schuldhulpverlening terecht komen. Terwijl dat vaak echt niet de enige of beste mogelijkheid is.” Ook Franceska merkt dat ondernemers het soms moeilijk vinden om hulp te vragen: “Ondernemers zijn meestal gewend om alles zelf te doen en willen dat zo houden. Hulp vragen vinden ze moeilijk. Daarnaast is de boekhouding vaak niet op orde, wat de drempel nog extra vergroot. Terwijl we daar ook ondersteuning in kunnen bieden.”

Wat wil je ondernemers meegeven?

“Wacht niet te lang. Als je financiële problemen ervaart, bel dan met de gemeente of het buurtteam om de mogelijkheden te bespreken. En wees niet bang dat je opeens vastzit aan ingewikkelde regelingen of moet stoppen met je onderneming, want dat is soms het geval. Wij zijn er echt vóór de ondernemers, maar het is wel belangrijk om op tijd de stap te zetten.”

Wat vind je het mooiste aan je werk?

Daar weten beiden snel het antwoord op. ”Als een ondernemer na een gesprek blij is met de gemaakte afspraken, dat is voor mij echt fijn. Een pro-actieve ondernemer die het weer positiever inziet, dat geeft mij echt energie,” zegt Mukta. Franceska deelt dat gevoel. “Als ondernemers zeggen dat ze blij zijn dat ze zijn langsgekomen en opgelucht zijn, dat voelt fijn. Daar krijg je zeker positieve energie van!”

Meer informatie?
Kom jij ondernemers of zzp’ers tegen met financiële zorgen? Vertel ze dan dat we graag helpen:

Schuldhulpverlening voor zzp’ers en ondernemers

Je kunt uiteraard ook een afspraak maken met een van onze schuldhulpverleners.

Buurtteam Bijlmer Centrum
Bijlmerdreef 618 – 620
020 – 314 16 18
bijlmercentrum@buurtteamamsterdamzuidoost.nl

Buurtteam Bijlmer-Oost
Karspeldreef 1009
020 – 314 16 18
bijlmeroost@buurtteamamsterdamzuidoost.nl

Buurtteam Gaasperdam
Rossumplein 11
020 – 314 16 18
gaasperdam@buurtteamamsterdamzuidoost.nl


Meer nieuwsberichten

  • Budgettraining voor Amsterdammers

    Heeft u hulp nodig met uw post en geldzaken? Wilt u leren om goed met uw geld om te gaan? …

    Buurtteam Amsterdam Nieuw-West - 27-03-2024
  • WWS Het Pluspunt en WWS De Aker gesloten op Tweede Paasdag

    Op Tweede Paasdag zijn de WegWijsSalons Het Pluspunt en De Aker gesloten. U bent weer welkom op deze locaties op …

    Buurtteam Amsterdam Nieuw-West - 27-03-2024
  • Nieuwe WegWijsSalon: Ru Paré

    Vanaf dinsdag 19 maart kunt u terecht bij onze nieuwe WegWijsSalon Ru Paré. Wij staan dan elke dinsdagmiddag vanaf 13.00 …

    Buurtteam Amsterdam Nieuw-West - 19-03-2024
Contact