Direct naar content

Eenzaam voelen

Je eenzaam voelen is niets om je voor te schamen. Niet alleen bij ouderen, maar ook bij jongeren komt het steeds vaker voor. Meer dan één miljoen Nederlanders geeft aan zich de afgelopen jaren eenzaam te voelen. Dat is sinds de coronacrisis alleen maar fors toegenomen. In een grote stad als Amsterdam ligt eenzaamheid op de loer. Het kan soms lastig zijn om op mensen af te stappen of om hulp te vragen. Zeker aan mensen die u niet kent. Maar het is oké om hulp te vragen. Buurtteam Amsterdam staat voor u klaar.

Voelt u zich eenzaam? Buurtteam Amsterdam helpt!

Vind een buurtteam bij u in de buurt

Hoe voelt eenzaam zijn?

Je eenzaam voelen komt voor op allerlei manieren. Je kan je bijvoorbeeld verdrietig en alleen voelen, omdat je nieuw bent in een groep en nog niemand kent. Dit kan op allerlei plekken het gevoel van eenzaamheid opwekken.

Eenzaam voelen in een groep

Denk maar aan een nieuwe baan met andere collega’s, een nieuwe studie met onbekende studiegenoten of een onbekende stad/buurt waar je niemand kent. Het is heel normaal dat er dan een gevoel van eenzaamheid ontstaat. Ondanks dat je wordt omgeven door mensen.

Eenzaam voelen door het gemis van dierbaren of sociale contacten

Een gevoel van eenzaamheid ontstaat natuurlijk ook als je mensen mist. Het verlies van een partner, een scheiding, weinig sociale contacten, kinderen die het huis uit zijn of dierbaren die geen contact meer zoeken; allemaal situaties waarin eenzaamheid om de hoek komt kijken.

Eenzaam voelen binnen een relatie of vriendschap

Je eenzaam voelen hoeft overigens niet altijd te betekenen dat je ook alleen bent. Soms kan je je ook eenzaam voelen terwijl je juist niet alleen bent. Je kan nog zo veel mensen om je heen hebben, maar je niet op je gemak voelen bij hen. Zo is het ook mogelijk om je eenzaam te voelen in een relatie of in een vriendschap. Je hebt een partner en toch kan je je op sommige dagen verdrietig en alleen voelen. Ligt het aan de ander? Misschien geeft jouw partner je niet genoeg aandacht? Is diegene vooral met zichzelf bezig? Of misschien ligt het niet aan de ander, maar aan jezelf. Heb je moeite met liefde ontvangen en je openstellen naar de ander? Ben je onzeker in je relatie? Buurtteam Amsterdam kijkt graag samen met u naar wat u nodig heeft.

Eenzaamheid symptomen

Eenzaamheid kent veel symptomen. Enkele symptomen op een rij:

  • U vindt het lastig om diepere connectie met iemand aan te gaan. Het contact is daardoor misschien wat oppervlakkig.
  • U hebt geen ‘echte’ vrienden waar u altijd bij terecht kan en alles mee kan bespreken.
  • U voelt een gemis. Bijvoorbeeld van een partner, vrienden, kinderen of kennissen.
  • U hebt het gevoel dat niemand u echt begrijpt.
  • U vindt het spannend om op mensen af te stappen en doet het daarom niet.
  • U bent bang voor afwijzing.
  • U hebt een gevoel van leegte.
  • U hebt twijfelt aan uzelf en hebt misschien niet een positief beeld van uzelf.

Herkent u zichzelf in één of enkele van deze punten? Weet dat het oké is om hulp te vragen. U hoeft het niet alleen te doen. Er is altijd gratis hulp, dichtbij u in de buurt. Bekijk hier welk buurtteam dichtbij is. Buurtteam Amsterdam is er voor u.

Buurtteam Amsterdam staat voor u klaar bij een eenzaam gevoel

Ook in Amsterdam voelen veel mensen zich alleen. Daarom is Buurtteam Amsterdam er. Amsterdam is opgedeeld in zeven delen. Er zijn in totaal zeven buurtteamorganisaties: Amsterdam Centrum, Amsterdam Nieuw-West, Amsterdam Noord, Amsterdam Oost, Amsterdam West, Amsterdam Zuid en Amsterdam Zuidoost. Deze zeven buurtteamorganisaties zijn weer onderverdeeld in meerdere buurtteams. Buurtteam Amsterdam is daarom altijd dichtbij.

Buurtteam Amsterdam helpt gratis bij vragen of problemen waar u zelf niet uitkomt. Ook bij vragen over eenzaamheid. Bij het buurtteam in uw wijk krijgt u één contactpersoon die samen met u kijkt naar wat u nodig heeft. Zo nodig wordt er een expert bijgehaald. Maar het Buurtteam blijft uw aanspreekpunt. Buurtteam Amsterdam is buurtgericht. Uw contactpersoon kijkt dus eerst naar alle mogelijke oplossingen in uw eigen wijk. Bekijk Bekijk hier welk buurtteam dichtbij is voor u. Bij Buurtteam Amsterdam werken wij vraaggericht. Wat heeft u nodig? Wat zou u graag willen? Samen gaan we hierover in gesprek. Het is belangrijk om te weten dat alle hulp die wij bieden gratis is.

Wat doet eenzaamheid met iemand?

Zo’n 47% van de Nederlandse bevolking (18 jaar en ouder) voelt zich eenzaam volgens de gezondheidsmonitor (bron: Staat van Volksgezondheid en Zorg). Dat is bijna de helft. Maar wat doet eenzaamheid met iemand? En wat doet sociale isolatie met je? Je kan je namelijk eenzaam voelen terwijl je omringd bent met mensen. Maar je kan je ook heel alleen voelen, omdat je een kleine, of zelfs geen, sociale kring (meer) hebt. Bij Buurtteam Amsterdam is het voor iedereen, eenzame jongeren en eenzame ouderen, mogelijk om nieuwe mensen te ontmoeten en nieuwe sociale contacten te leggen.

Gevolgen eenzaamheid

Een gevolg van eenzaam voelen, is dat u zich misschien nog meer gaat terugtrekken. U komt uw huis steeds minder uit. U beantwoordt geen berichtjes meer. U neemt de telefoon niet meer op. Langzaamaan wordt uw sociale kring steeds kleiner. Daardoor voelt u zich nog eenzamer. Het is een vicieuze cirkel waar u zonder hulp misschien niet meer uitkomt. U belandt ongemerkt in een sociaal isolement. Eenzaamheid is een signaal van het lichaam dat behoefte heeft aan intiem en veilig sociaal contact. Als u steeds eenzamer wordt, zorgt het ervoor dat u in een negatieve spiraal terechtkomt. U kan onzeker worden en misschien gaat zelfs uw zelfbeeld achteruit en ervaart u angst en stress.

Te veel stress is niet goed voor uw gezondheid. Langdurige eenzaamheid kan daarom leiden tot een depressie, alzheimer, hart- en vaatziekten en soms zelfs tot zelfmoordgedachten. Luister daarom naar dit signaal van uw lichaam. Negeer het niet. Het is oké om hulp te vragen. U hoeft zich niet te schamen voor uw situatie. Kom langs bij een buurtteam bij u in de buurt. U bent van harte welkom. Buurtteam Amsterdam helpt u graag en kijkt mee naar wat u op dit moment het meeste nodig heeft.

Hoe langer u geen sociaal contact hebt, hoe moeilijker het wordt om zelf weer op mensen af te stappen en contacten te leggen. Mensen vinden het moeilijk om hulp te vragen en om hulp te accepteren. Maar wij mensen kunnen niet alles alleen en we moeten het ook niet allemaal alleen willen doen. Want als u altijd alleen bent en geen sociaal contact meer hebt, raakt u geïsoleerd van de samenleving. Het gevoel niet meer onderdeel te zijn van een groep en geen bijdrage meer te kunnen leveren aan de maatschappij, wil niemand. Daarom is het belangrijk dat u om hulp vraagt en naar het buurtteam in uw wijk gaat.

Eenzaamheid ouderen

Leeftijd en gezondheid spelen vaak een rol. Zo voelen kwetsbare ouderen zich vaker eenzaam dan gezonde leeftijdsgenoten. Ze zijn minder goed ter been en daardoor wordt het fysiek ook moeilijker om sociaal contact te onderhouden. Verder komt het vaak voor dat eenzame ouderen iemand missen. Misschien ontstaat eenzaamheid door het verlies van een partner, een scheiding, het gemis van kinderen doordat zij het huis uit zijn en hun eigen leven gaan leiden. Of een afnemende sociale kring door vriendschappen die verwateren of het vervallen van contacten met collega’s vanwege pensioen.

Maar niet alleen voor ouderen is eenzaamheid een groot probleem. Ook jongeren voelen zich vaak eenzaam.

Eenzaamheid jongeren

Eenzaamheid is een steeds groter wordend probleem in Nederland. Alleen al onder de jongeren geeft 56,7% (bron: RIVM) aan zich eenzaam te voelen of zich wel eens eenzaam te hebben gevoeld. Het wordt enorm onderschat. Veel mensen schamen zich zo ervoor en zoeken geen hulp. Vooral jongeren praten er niet over, waardoor angst alleen maar groter wordt. Zeker met de komst van social media, wat ook nog eens kan bijdragen aan het vergroten van het eenzame gevoel. Eenzaamheid bij jongeren is ook niet aan de buitenkant af te lezen dus is het moeilijk aan te pakken. Daarom is het zo belangrijk om zelf hulp te vragen. Buurtteam Amsterdam is er voor u.

Wat moet u doen als u zich eenzaam voelt?

U eenzaam voelen in Amsterdam: u bent echt niet de enige. Het belangrijkste is om u weer te laten zien aan de buitenwereld. Weer mensen te gaan ontmoeten. Het is begrijpelijk dat dit in het begin erg spannend voor u kan zijn. Daarom is Buurtteam Amsterdam er voor u. Buurtteam Amsterdam helpt gratis bij vragen of problemen waar u zelf niet uitkomt. Ook bij vragen over eenzaamheid. Buurtteam Amsterdam is er voor u. Altijd en overal is hulp dichtbij. Samen kijken we wat u nodig heeft, zodat u zelf weer verder kunt. Er worden veel activiteiten georganiseerd in uw buurt. Dit is een mooie manier om nieuwe mensen uit uw buurt te ontmoeten. De sociale activiteiten die georganiseerd worden zijn leuk voor iedereen, er is veel keuze. Iedere Amsterdammer is van harte welkom en u dus ook. Wat als u niemand heeft om mee te praten? Wij begrijpen dat meedoen enorm uit uw comfortzone is, daarom is het buurtteam er voor u.

Activiteiten in de buurt

Buurtteam Amsterdam is in alle buurten van Amsterdam vertegenwoordigd. Dus ook in uw buurt wordt veel georganiseerd. Hier kunt u kijken welk buurtteam voor u dichtbij is. Door mee te doen aan de activiteiten leert u uw buren beter kennen. Er zijn allerlei verschillende activiteiten; van iets actiefs tot iets informaties of gewoon voor de ontspanning. Alle activiteiten zijn gratis en toegankelijk voor alle Amsterdammers. Er zit voor iedereen wel wat bij. Ook voor mensen met een ziekte of een beperking. U kunt terecht bij het buurthuis, het wijkcentrum, scholen, de kerk of moskee in uw eigen buurt. De medewerkers van Buurtteam Amsterdam weten precies welke activiteiten er in uw buurt worden georganiseerd. Zij kijken graag met u mee. Daarnaast organiseert het buurtteam ook zelf regelmatig leuke activiteiten waar u deel aan kunt nemen.

Voorbeelden van activiteiten in uw buurt, zijn:

  • Inloop voor koffie: samen een kopje koffie drinken en een praatje maken met uw buurtgenoten.
  • Buurtrestaurant: samen koken en gezellig eten met de mensen uit uw wijk.
  • Ontmoetingsplek: leer uw buurtbewoners beter kennen.
  • Sport: samen in beweging door mee te doen aan yoga, pilates of een wandeling.
  • Kunst en cultuur: zingen in een koor, creatief in de schilderclub, samen naar een museum
  • Informatief: computercursus, taalles, cursus solliciteren.
  • Creatief en spel: knutselclub, naaien, dammen, schaken.

Vrijwilligerswerk

U kunt uzelf ook als vrijwilliger aanmelden bij Buurtteam Amsterdam. Dankzij de vrijwilligers is het mogelijk om zo veel leuke activiteiten te organiseren in alle buurten van Amsterdam. Als u vrijwilliger wordt, helpt u niet alleen uw buurtgenoten, maar u ontmoet zelf ook nieuwe mensen. U bent van harte welkom om als vrijwilliger voor Buurtteam Amsterdam aan de slag te gaan. Als u zich alleen voelt, is het een goede manier om als vrijwilliger een aantal uren in de week iemand te ondersteunen en op die manier zelf ook meer sociale contacten te leggen. U helpt bij het organiseren van leuke activiteiten, maar u doet zelf ook mee. Zo bent u meteen onder de mensen en dat is belangrijk. Ook als u zich niet eenzaam voelt, maar juist een steentje wilt bijdragen aan de buurtbewoners die zich wel alleen voelen. Alle vrijwilligers zijn altijd van harte welkom. We gaan samen met u kijken waar uw kwaliteiten en interesses liggen om die zo goed mogelijk te benutten voor uw wijk en haar bewoners.

Wat houdt het vrijwilligerswerk in? Hier zijn een paar voorbeelden:

  • Gastheer of gastvrouw
  • Docent Nederlandse taal en cultuur
  • Bezoekvrijwilliger
  • Kok in uw buurtrestaurant
  • Gezinsondersteuner
  • Computercursusleider
  • Klusjesman of klusjesvrouw
  • Tuinman of tuinvrouw
  • Wandelgezelschap

Op zoek naar een maatje?

Voelt u zich alleen en bent u op zoek naar een maatje? Ook daar is Buurtteam Amsterdam voor. Als u wordt gekoppeld aan een maatje dan kunt u samen met een andere wijkgenoot leuke dingen gaan doen. Misschien delen jullie wel dezelfde interesses of hebben jullie dezelfde hobby’s. Er wordt namelijk nauwkeurig gekeken naar aan wie u gekoppeld wordt.  Heeft u behoefte aan wat meer gezelschap, omdat u altijd alleen bent? Heeft u begeleiding of ondersteuning nodig bij bepaalde dingen die u alleen niet meer kan doen? Dan kan een maatje u hier goed bij helpen. Jullie kunnen bijvoorbeeld samen een kopje koffie gaan drinken in het buurthuis of bij een café om de hoek. Of een wandelingetje maken in het dichtstbijzijnde park in uw buurt. Zo leert u de buurt en mensen in uw omgeving ook meteen een beetje beter kennen.

Ook kan een maatje u helpen door samen boodschappen te gaan doen of om de boodschappen voor u te doen als u dit zelf niet meer kan. Een maatje kan u daarnaast helpen bij het leren van de Nederlandse taal of om gewoon een gezellige middag spelletjes te spelen. Een maatje is er voor u en vervult waar u op dat moment behoefte aan heeft.

Bent u op zoek naar een maatje of wilt u juist een maatje worden voor iemand anders? Dat kan allebei. U kunt u aanmelden bij Buurtteam Amsterdam en dan wordt u gekoppeld aan een buurtbewoner voor een paar maanden tot ongeveer een jaar. Korter of langer is natuurlijk ook mogelijk. Net wat u zelf wil of wat de ander nodig heeft en waar de ander behoefte aan heeft. Dit gaat altijd in overleg met u en uw contactpersoon. Buurtteam Amsterdam kijkt graag met u mee en ondersteunt u bij het vinden van een geschikt maatje.

Trainingen en cursussen

Bent u een mantelzorger, een vrijwilliger of wilt u iemand ondersteunen? Er worden verschillende trainingen en cursussen gegeven in Amsterdam. Deze zijn bijna altijd gratis en toegankelijk voor iedereen. Voordat u besluit iemand in een complexe situatie te helpen, is het eerst belangrijk om de juiste training of cursus te volgen. Wij bieden goede hulp en daarvoor is het belangrijk dat u weet wat u doet. Ervaring is hierbij van groot belang zodat u uw buurtgenoten echt kunt helpen en ondersteunen waar nodig.

Het kan voorkomen dat u in een onbekende situatie terechtkomt. Daarvoor raden wij aan alle trainingen en cursussen te volgen die wij aanbieden. Zo krijgt iedereen de juiste hulp die hij of zij nodig heeft. Door uw ervaringen te delen met andere vrijwilligers in een soortgelijke situatie kunnen we samen tot de beste oplossingen komen. Voor trainingen en cursussen kunt u terecht bij het buurtteam in uw wijk.

Aanmelden bij Buurtteam Amsterdam

Vul het contactformulier in bij het buurtteam in uw buurt en wij nemen contact met u op. Bellen of mailen mag natuurlijk ook. En kom gerust even bij ons aan wanneer de locatie in uw buurt geopend is.

In de tussentijd kunt u zich ook inschrijven voor de nieuwsbrief. Klik hier op het buurtteam in uw stadsdeel en schrijf u vervolgens in voor de nieuwsbrief in uw wijk. Zo blijft u op de hoogte van alle activiteiten en nieuws rondom Buurtteam Amsterdam.

Samen tegen eenzaamheid

Contact