Direct naar content

Eenzaamheid jongeren

Eenzaamheid bij jongeren komt veel voor. In Nederland wonen honderdduizenden jongeren die zich elke dag eenzaam voelen. De coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat dit aantal de afgelopen jaren snel is toegenomen. Voel jij je eenzaam? En zou je vaker leuke dingen willen ondernemen met leeftijdsgenoten? Buurtteam Amsterdam kan jou helpen.

Voel jij je als jongere wel eens eenzaam?

Vind een Buurtteam bij u in de buurt

Eenzaamheid jongeren: de cijfers

Eenzaamheid onder jongeren is de afgelopen jaren sterk toegenomen. Het RIVM heeft sinds de uitbraak van de coronacrisis op meerdere momenten gemeten in hoeverre jongeren zich eenzaam voelen. Eind 2021 gaf 66% van de jongeren tussen 16 en 24 jaar oud aan zich eenzaam te voelen (bron RIVM).

Welke soorten eenzaamheid zijn er?

Er zijn verschillende vormen van eenzaamheid. Je kunt sociale eenzaamheid of emotionele eenzaamheid ervaren. Of een combinatie van beide.

  • Sociale eenzaamheid
    Bij sociale eenzaamheid ontbreken contacten met mensen waarmee je gemeenschappelijke overeenkomsten hebt, zoals vrienden, collega’s of kennissen.
  • Emotionele eenzaamheid
    Bij emotionele eenzaamheid mist iemand een intieme band met een ander persoon. Vaak gaat het hierbij om de levenspartner/geliefde, of de band met ouders of een goede vriend/vriendin.
  • Gecombineerde eenzaamheid
    Er kan natuurlijk ook sprake zijn van beide bovengenoemde vormen van eenzaamheid.

Hoe ontstaat eenzaamheid bij jongeren?

Iedereen voelt zich wel eens een dag eenzaam of alleen. Dat is helemaal niet erg. Maar het kan zo zijn dat jouw gevoel van eenzaamheid niet meer weggaat. Dat je gevoelens van angst of depressie ontwikkelt. Dat je het gevoel hebt in een cirkel te zitten waar je niet meer uit komt, omdat elke dag hetzelfde is. Of dat je je gevoelens met niemand anders kan delen.

Hoe ontstaat eenzaamheid bij jongeren nou eigenlijk? Eenzaamheid kan vele oorzaken hebben. Soms heeft het te maken met verlegenheid, introversie, het moeilijk vinden om sociale contacten te leggen of minder zelfvertrouwen hebben. Maar het kan ook zijn dat vriendschappen verwateren, bijvoorbeeld door een verhuizing of het veranderen van school. Verder ervaren jongeren die te maken krijgen met negatieve beeldvorming, zoals jongeren met een migratieachtergrond of jongeren die LHBTI zijn, sneller een gevoel van eenzaamheid. En de coronacrisis, met alle beperkende maatregelen waardoor sociale contacten minder werden, heeft de afgelopen jaren een grote rol gespeeld in de toename van eenzaamheid bij jongeren.

Hoe uit eenzaamheid bij jongvolwassenen zich?

Jongeren voelen zich sociaal eenzaam als ze een gebrek aan sociale relaties hebben. En als ze zich onvoldoende verbonden voelen met een groep. Als het gevoel ‘ergens bij te horen’ ontbreekt. Jongeren voelen zich emotioneel eenzaam als ze een hechte en intieme band met een ander missen.

Natuurlijk ervaren jongeren eenzaamheid allemaal op hun eigen manier. Eenzaamheid is immers altijd een persoonlijke ervaring. De één mist een groepje vrienden waarmee je gezellig kunt afspreken en het gevoel hebt dat je er echt bij hoort. De ander mist één goede vriend of vriendin om samen leuke dingen mee te doen, gevoelens te delen en goede gesprekken mee te voeren. In coronatijden missen jongeren vaak ook de hoeveelheid sociale contacten en gezellige bijeenkomsten. Of hun collega’s of studiegenoten. Maar het kan ook zijn dat je een partner mist, of een goede band met je familie. Er zijn dus veel verschillende manieren waarop je eenzaamheid kan ervaren.

Gevolgen van eenzaamheid voor jongeren

De gevolgen van eenzaamheid kunnen erg groot zijn. Van tijdelijk minder lekker in je vel zitten tot ernstige en langdurige gevolgen voor je mentale gezondheid. Kennisinstituut Movisie benoemt meerdere gevolgen van eenzaamheid onder jongeren die vooral tijdens de coronacrisis tot uiting zijn gekomen (bron Movisie):

  • Effecten op je sociaal-emotionele ontwikkeling
    Jongeren die moeite hebben met het leggen en het onderhouden van sociale contacten, kunnen die vaardigheid opnieuw moeten leren of oefenen. Het ontwikkelen van sociale vaardigheden kan voor sommige jongeren op een laag pitje zijn komen te staan.
  • Effecten op je sociale netwerk
    Een sociaal netwerk opbouwen is moeilijk als mogelijkheden om anderen te ontmoeten beperkt zijn tijdens de coronaperiode. Daardoor bouw je minder snel en minder effectief een sociaal netwerk op.
  • Effecten op je identiteitsontwikkeling
    Het contact met leeftijdgenoten is belangrijk voor het ontwikkelen van een eigen identiteit. Jongeren moeten ontdekken wie ze zijn, wat ze belangrijk vinden en wat ze leuk vinden. Maar het opbouwen van nieuwe banden is op een laag pitje komen te staan tijdens de coronaperiode.

Mentale gevolgen van eenzaamheid

Daarnaast zijn er natuurlijk allerlei mentale gevolgen van eenzaamheid die kunnen ontstaan. Gevoelens van depressie, angst en emotionele instabiliteit bijvoorbeeld. Eenzame jongeren kunnen daarnaast ook vluchtgedrag gaan vertonen, door bijvoorbeeld veel te gaan gamen of door het vermijden van confrontaties.

Wat kunnen eenzame jongeren doen?

Ben jij die jongere die zich eenzaam voelt? En woon je in Amsterdam? Dan zijn wij er voor jou! Overal in Amsterdam zijn buurtteams te vinden waar je naartoe kunt. Je kunt bijvoorbeeld meedoen met activiteiten of een maatje zoeken of een maatje worden voor iemand anders om samen leuke dingen te doen. Er zijn meer dan 30 buurtteams in alle stadsdelen van Amsterdam:

Andere tips voor jongeren in Amsterdam

We hebben nog meer goede tips voor jongeren in Amsterdam:


Dynamo Jongeren
Weet je al van het bestaan van Dynamo Jongeren? Deze organisatie is te vinden in Amsterdam-Oost en organiseert allerlei workshops, trainingen, sportevenementen en chill-time voor jongeren in Amsterdam. Ga naar DynamoJongeren.nl voor een overzicht van de activiteiten. Of ga langs bij een van hun jongerencentra.

Meer tips voor eenzame jongeren in heel Nederland

Zoek je andere tips? Of voel je je als jongere wel eens eenzaam maar woon je niet in Amsterdam? Dan hebben we de volgende tips voor jou:

EenzameJongeren.com
Tips en informatie voor eenzame jongeren en hun ouders. Je leest ervaringsverhalen, handige tips, kunt een zelftest doen en er is een forum voor vragen.

Join us
Ontmoet andere jongeren en ga samen leuke dingen doen! Voor iedereen tussen de 12 en 25 jaar die leeftijdsgenoten wil ontmoeten en misschien wel nieuwe vrienden wil maken.

Join us Online & Join us Community
Kun je niet terecht bij een locatie van Join Us? Meld je dan aan voor Join Us online. Hier kun je (digitaal) nieuwe mensen ontmoeten én sociaal sterker worden. Voor iedereen tussen 18 en 30 jaar oud. En kijk ook bij de Community, een online ontmoetingsplek waar je ervaringen kan uitwisselen.

JIJ hoort erbij
JIJ hoort erbij biedt app-groepen, weekend activiteiten en maandelijkse uitjes voor jongeren in Noord-Holland. Een makkelijke manier om je sociale contacten uit te breiden.

Jongerenmaatjes
Humanitas Jongerenmaatjes zijn er je voor je als jij ze nodig hebt. Bijvoorbeeld als je te maken hebt met een lastige situatie thuis of op school. Bij Jongerenmaatjes draait het om vriendschap, vertrouwen en gezelligheid.

En er zijn nog veel meer organisaties die hulp en steun kunnen bieden. Zowel online als in andere delen van Nederland. Bekijk hier het overzicht.

Hulp bij eenzaamheid

Contact