Direct naar content

Energierekening onbetaalbaar

De energierekening is onbetaalbaar geworden voor veel mensen. Hierdoor kunnen veel huishoudens hun energierekening niet meer betalen. Heeft u geldproblemen of dreigt u in de schulden te komen? Dan kan Buurtteam Amsterdam u helpen. Ook wanneer de energierekening voor u onbetaalbaar is geworden of dreigt te worden. Samen met Buurtteam Amsterdam vindt u gratis een oplossing. Neem nu contact op met het buurtteam in uw wijk.

Kunt u uw energierekening niet meer betalen?

Vind een Buurtteam bij u in de buurt

De energierekening is onbetaalbaar

Door de hoge energieprijzen is energie onbetaalbaar geworden voor veel mensen. Zeker voor mensen met een laag inkomen. De energieprijzen worden nauw in de gaten gehouden en sommigen vrezen het ergste: Wat als ik niet meer warm kan douchen? Of mijn huis warm kan houden als de temperatuur onder de nul komt? Deze vragen geven een hoop kopzorgen en stress aan veel mensen. Misschien is het zelfs al wel zover en zit u vaak in de kou.

Daarbij komt nog een risico. Als uw contract bij uw huidige energieleverancier afloopt, kan het betekenen dat de energieprijs flink omhoogschiet. Hierdoor wordt de energierekening al helemaal onbetaalbaar.

Energiearmoede: veel Nederlanders hebben er last van

De gasprijzen zijn torenhoog en schieten door het dak. Veel Nederlanders voelen dit direct in hun portemonnee. Prijzen veranderen van 90 euro naar 300 euro per maand of in sommige gevallen zelfs meer. Zeker voor mensen met een laag inkomen of met schulden is dit een groot probleem. Schuldhulpverleners maken zich dan ook zorgen. Kunt u het hoofd niet meer boven water houden, omdat ook voor u de energierekening onbetaalbaar is geworden? Weet dan dat u hier niet alleen in bent: in 2021 leefde ruim een half miljoen huishoudens in energiearmoede in Nederland (Bron: CBS en TNO, 2021). Dat was nog ruim voordat de energieprijzen begonnen te stijgen.

Gratis hulp voor Amsterdammers

Bent u inwoner van de gemeente Amsterdam en komt u er alleen niet uit? Neem dan zo snel mogelijk contact op met het Buurtteam Amsterdam. Iedere wijk in Amsterdam heeft een eigen buurtteam met verschillende hulpverleners, die allemaal beschikken over specialistische kennis. Buurtteam Amsterdam ondersteunt u wanneer u dat nodig heeft en de hulp is gratis.

Woont in een andere regio dan Amsterdam? Ook in uw gemeente is gratis hulp beschikbaar. Bij geldproblemen, schulden en als u de energierekening niet meer kunt betalen. Neem contact op met uw gemeente of met een wijkteam in uw buurt. Zij kunnen u vertellen waar u terecht kunt. 

Rekening niet (meer) kunnen betalen: wat moet ik nu?

De energie is onbetaalbaar en dat merkt iedereen in zijn of haar portemonnee. Zeker de kwetsbare groepen. De energierekening wordt simpelweg onbetaalbaar voor lage- en middeninkomens. Als u de rekening niet kan betalen of een betalingsachterstand heeft, wordt niet meteen uw energie afgesloten. Uw energieleverancier stuurt u eerst een betalingsherinnering. Wanneer u deze niet op tijd betaalt – of helemaal niet de mogelijkheid hebt om de energierekening te betalen – ontvangt u een aanmaning.

Is betaling na deze aanmaning voor u nog steeds onmogelijk? Dan zijn er een aantal mogelijke vervolgstappen:

1. U betaalt alsnog het openstaande bedrag

U hoeft zich voorlopig geen zorgen te maken als het u toch is gelukt om de energierekening te betalen. Verwacht u het bedrag niet in een keer te kunnen betalen, maar wel in termijnen? Lees dan de volgende stappen goed door.

2. Betalingsregeling

Als de energierekening voor u onbetaalbaar is en u kunt het bedrag niet op tijd betalen, laat dit dan zo snel mogelijk weten aan uw energieleverancier. Zij kunnen u een betalingsregeling aanbieden. Dit betekent dat u het openstaande bedrag in termijnen kunt betalen. Hiermee betaalt u alsnog uw energierekening of een opgebouwde schuld af. In kleinere stapjes. Mocht het voorgestelde termijnbedrag te hoog voor u zijn, dan kan dit worden verlaagd. Komt u er alleen niet uit? Neem dan contact op met het buurtteam.

3. Uw energieleverancier biedt geen betalingsregeling aan

U kunt uw energierekening niet betalen en uw energieleverancier biedt ook geen betalingsregeling aan. In dit geval kunt u zich aanmelden bij de schuldhulpverlening. De schuldhulpverlener bekijkt uw persoonlijke situatie en maakt een afweging of u gratis hulp krijgt. Tot dit besluit mag uw energieleverancier uw contract niet beëindigen. (Krijgt u geen schuldhulpverlening van de gemeente? Dan kan Buurtteam Amsterdam u nog steeds helpen! Daarvoor is geen goedkeuring nodig).
Belangrijk: stuur een bewijs van de aanvraag van schuldhulpverlening door naar uw energieleverancier. Zodat zij op de hoogte zijn van uw situatie. Wordt uw energie toch afgesloten, dan ontvangt u binnen drie dagen hulp.
Goed om te weten: uw contract wordt nooit afgesloten in de wintermaanden.

4. Spoedaanvraag bij een andere energieleverancier

Wanneer de energierekening onbetaalbaar is bij uw huidige energieleverancier, is het mogelijk om een spoedaanvraag te doen bij een andere energieleverancier. Zij kijken naar uw betalingsachterstand en maken aan de hand daarvan een waarborgsom. Dit reservegeld wordt achtergehouden. Heeft u aan het eind van het jaar uw energierekening op tijd betaald, dan ontvangt u dit bedrag terug.

5. Wat gebeurt er als u niks doet?

De energierekening is torenhoog en onbetaalbaar voor u. U ziet geen enkele mogelijkheid om de betalingsachterstand te voltooien. Als u zelf dan geen actie onderneemt en geen hulp vraagt, volgen er helaas consequenties. U ontvangt een brief van uw energieleverancier met daarin het bericht dat uw contract wordt beëindigd. U heeft nog tien dagen om tot een oplossing te komen. In de tussentijd kunt u een spoedaanvraag doen en overstappen naar een andere energieleverancier.

Geeft u ook geen gehoor aan deze brief? Vraagt u geen spoedaanvraag aan en neemt u geen contact op met de schuldhulpverlening? Dan is uw energieleverancier genoodzaakt om de energie af te sluiten. Zorg ervoor dat u het niet zo ver laat komen. Dat kan met onze hulp. Neem contact op met Buurtteam Amsterdam en wij helpen u graag verder. Onze hulp is gratis en wij denken samen met u mee over een geschikte oplossing. Wacht dus niet te lang.

Bel ons en overleg wat Buurtteam Amsterdam voor u kan betekenen.

Vind hier uw buurtteam.

Toeslagen aanvragen: energietoeslag

Naast de zorgtoeslag en huurtoeslag die u kunt aanvragen, heeft u wellicht ook recht op een energietoeslag.

U heeft recht op een energietoeslag als u*:

  • Minder verdient dan € 1310,05 (netto per maand) als alleenstaande.
  • Minder verdient dan € 1871,50 (netto per maand) wanneer u samenwonend bent.
  • Een uitkering ontvangt, zoals: een bijstandsuitkering, IOAW-, IOAZ- of Bbz-uitkering.

(*Deze bedragen zijn actueel in december 2022).

Wanneer u een van deze uitkeringen ontvangt, dan krijgt u automatisch de energietoeslag van de Gemeente Amsterdam op uw rekening gestort. De energietoeslag die u ontvangt, heeft geen invloed op uw uitkering of andere toeslagen. De energietoeslag betreft een bedrag van € 1300,- per huishouden.

Wilt u hulp bij het aanvragen van de energietoeslag? Kom dan langs bij het buurtteam in uw wijk.

Jongeren en energietoeslag

Helaas komen jongeren en studenten niet in aanmerking voor de energietoeslag. Wel kun je als student in aanmerking komen voor een tegemoetkoming op je energierekening. Bijvoorbeeld wanneer je ernstige geldproblemen hebt die ontstaan zijn door de stijgende energieprijzen.
Wil je weten of je hiervoor in aanmerking komt, maar weet je niet goed hoe? Kom dan eens langs bij het Jongeren Financieel Café en vraag om financiële hulp. Daar staan medewerkers van het Buurtteam voor je klaar die graag met je meedenken. Allemaal gratis natuurlijk!

Besparingstips en adviezen: wat kunt u zelf doen?

De energierekening betalen is voor iedereen moeilijker geworden, maar zeker voor mensen met geldproblemen of schulden. Er is geen geld om bijvoorbeeld uw huis te verduurzamen, maar besparen is wel hard nodig. Ook zonder geld zijn er dingen die u zelf thuis kunt doen.

De energierekening omlaag krijgen, kunt u door de volgende dingen zelf te doen:

Warme kleding dragen

De eerst besparingstip is natuurlijk een inkoppertje. Trek thuis een paar extra sokken over elkaar aan, of sloffen, en een dikke trui. Als uw voeten warm zijn, scheelt dat al een boel voor de rest van uw lichaam. Ook kunt u thermokleding dragen onder u normale kleding. Met een jas aan in huis is niet de bedoeling, maar een extra laag kleding helpt zeker.
Wat levert het u op?
Wanneer u uw verwarming slechts 1 graag kouder zet, kan dit al enorm schelen in de energieprijs. Voor een huishouden van vier personen komt dit neer op een gemiddelde daling van € 200,- per jaar.

Vervang verlichting door spaar- en ledlampen

Voor een paar euro kunt u al energiespaarlampen kopen. Bijkomend voordeel: energiespaarlampen en ledlampen zijn veel efficiënter, omdat er geen energie verloren gaat aan het verhitten van de lamp. Daarnaast gaan deze lampen vijf keer langer mee, waardoor u uiteindelijk een stuk goedkoper uit bent.
Wat levert het u op?
Door het vervangen van elf lampen bespaart u al € 32,- per jaar.

Radiatorfolie achter uw verwarming

Een deel van de warmte dat uw verwarming uitstraalt, verdwijnt naar buiten. Wanneer u radiatorfolie achter uw verwarming aanbrengt, zorgt dit ervoor dat de warmte in uw woning blijft. De woning wordt ten eerste sneller warm en blijft langer op een constante temperatuur. Dit scheelt enorm waardoor u behoorlijk wat geld kunt besparen op uw energierekening. Radiatorfolie aanbrengen is heel makkelijk, iedereen kan het. Voor het aanvragen van deze isolatie bij uw gemeente kunt u een subsidie krijgen, waarmee u 15% van de door u gemaakte kosten terugkrijgt. Buurtteam Amsterdam helpt u graag bij de aanvraag en deze hulp is gratis.

Thermostaat overdag en ’s nachts

Zet overdag uw verwarming het liefst niet hoger dan 19 graden. Iedere graad warmer kost een hoop meer geld, dus iedere graad lager scheelt weer in de prijs. Zet overdag de temperatuur daarom niet hoger dan 19 graden en verwarm alleen de ruimte waar u zich in bevindt. Als u de hele dag niet in uw slaapkamer bent, is het ontzettende zonde als daar wel de verwarming staat te loeien.
Daarnaast is het verstandig om ’s nachts de thermostaat op 15 graden te zetten. (Ga niet lager dan 15 graden, anders kan uw woning te vochtig worden). Doe dit een uur voordat u naar bed gaat. Bent u een echte koukleum, dan kunt u ook een elektrische deken aanschaffen en deze een kwartier voordat u naar bed gaat alvast aanzetten, zodat u in een warm bed kunt kruipen.
Wat levert het u op?
Wanneer u uw thermostaat goed in de gaten houdt en de temperatuur overdag niet hoger zet dan 19 graden en ’s nachts op 15 graden, dan kunt u tot maar liefst € 1250,- per jaar besparen (Bron: Milieu Centraal).

Temperatuur verlagen wanneer u niet thuis bent

Als er niemand bij u thuis is, is het verstandig om uw verwarmingstemperatuur te verlagen naar 15 graden. Er is immers niemand in huis dus het is zonde om het huis warm te stoken. Het is belangrijk om deze besparingstip alleen toe te passen als u langer dan 2 uur van huis bent. Wanneer u kort van huis bent en de temperatuur verlaagt, en in korte tijd ook weer verhoogt naar een aangename temperatuur, kost dit u veel meer energie en dus geld.

Zet uw elektronische apparaten uit als u ze niet gebruikt

Wist u dat al uw elektronische apparaten ook energie verbruiken als ze op stand-by staan? Dit is gelukkig simpel op te lossen. Trek gewoon de stekker uit het stopcontact wanneer u het apparaat niet gebruikt. Voor een router is dat natuurlijk onhandig. Maar bijvoorbeeld de stekker van uw televisie, magnetron, telefoonoplader of computerbeeldscherm kan prima en bespaart u behoorlijk wat energie. Wilt u niet iedere keer de stekkers van uw apparaten in en uit het stopcontact halen? Dan kunt u ook een stekkerdoos met schakelaar aanschaffen. Met één druk op de knop zijn uw apparaten aan en uit.
Wat levert het u op?
Onbewust zijn dit enorme energievreters. U kunt hier namelijk tot wel € 300,- per jaar mee besparen.

Douche minder lang

Net zo voor de hand liggend als het warmer aankleden, maar toch belangrijk om te benadrukken: minder lang douden. Want met een paar minuten korter douchen per keer kunt u al flink wat euro’s per jaar besparen. Wist u dat 80% van uw waterverbruik stroomt door uw douche? (Bron: Milieu Centraal)
Wat levert het u op?
Gemiddeld douchen mensen 10 minuten per dag. Wanneer u dit zou halveren, scheelt het al de helft in de energieprijs. Dat komt neer op een besparing van € 150,- per jaar. Ook kunt u een waterbesparende douchekop aanschaffen. Deze kost gemiddeld twee tientjes en daarmee bespaart u uiteindelijk € 85,- per jaar. U kunt er natuurlijk ook over nadenken om niet elke dag te douchen, maar bijvoorbeeld om de dag. Of u doucht wat minder warm en zet de kraan uit tijdens het inzepen. Alle kleine beetjes helpen.

Weg met een tweede koelkast of vriezer

Heeft u meerdere koelkasten of bijvoorbeeld een extra vriezer in uw bijkeuken of schuur? Kijk dan eens of u deze tijdelijk kunt afsluiten en het kunt doen met één koelkast.
Wat levert het u op?
Hiermee bespaart u al snel € 130,- per jaar.

Gordijnen dicht

Het wordt vroeg donker dus het is niet zo gek om eerder uw gordijnen dicht te doen. Ook helpt het enorm tegen de kou. De warmte in een huis ontsnapt altijd gedeeltelijk door tochtkieren. Wanneer u de gordijnen goed sluit, houdt dit de warmte veel beter binnen en hoeft uw verwarming ook minder hard te werken om de ruimte om een constante temperatuur te houden. Belangrijk: Zorg dat de gordijnen niet voor de radiatoren hangen, want zo kan de warmte zich niet verspreiden door de kamer. Stop de gordijnen dus goed achter de radiatoren.
Wat levert het u op?
Hiermee bespaart u tot wel € 90,- per jaar.

Wassen en drogen

Was uw kleding op een lagere temperatuur. 30 graden is in de meeste gevallen al goed genoeg om schone was te krijgen. Bovendien is het een stuk energiezuiniger. Ook is het verstandig om het eco-programma te gebruiken. Zo wordt er minder water verbruikt. Dit geldt trouwens ook voor een vaatwasser. Daarnaast is het veel voordeliger om alleen te wassen als de machine vol is.
Wat levert het u op?
Wast u vaker op een lagere temperatuur en met een volle machine, dan kunt u al snel € 50,- per jaar besparen. Wanneer u uw kleding droogt op een drooghek, of buiten hangt wanneer dat mogelijk is, en uw droger (als u die heeft) niet meer gebruikt, kunt u bijna € 200,- per jaar besparen. Deze machines vreten namelijk energie.

Tot zover onze bespaartips. Wilt u eens samen met een vrijwilliger praten over wat u in uw huishouden verder nog kunt doen? Dan denken we graag met u mee!

Buurtteam Amsterdam

Als u de energierekening niet meer kunt betalen en financiële hulp nodig heeft, kunt u terecht bij Buurtteam Amsterdam. Iedere wijk in Amsterdam heeft een eigen buurtteam met medewerkers die veel expertise hebben. Zo is er ook een budgetcoach aanwezig. Wij helpen u graag uw geldproblemen op te lossen of een kwijtschelding aan te vragen. Wat uw vraag of probleem omtrent de energierekening/uw geldzaken ook is: u bent welkom. Onze hulp is gratis. Neem snel contact op met het buurtteam in uw wijk.

Is uw energierekening onbetaalbaar? Neem dan contact met ons op.

Vragen, hulp nodig of op zoek naar iemand die naar u luistert?

Buurtteam Amsterdam helpt! Vind hier uw buurtteam.

Contact