Direct naar content

Ervaringsdeskundigheid centraal bij Herstelbureau HVO Querido

08 mei 2023

Het Buurtteam Oost is er ook voor Amsterdammers die herstellen van een kwetsbare periode of een psychische kwetsbaarheid. Renze werkt als ervaringsdeskundige bij Buurtteam Watergraafsmeer. ‘Ik geloof heel erg in de kracht van lotgenotencontact en peer-to-peer support.’

Renze weet uit ervaring hoe het is om door een moeilijke periode heen te gaan. ‘Door een behoorlijk heftige persoonlijke crisis heb ik ooit mijn studie moeten beëindigen. Tussen mijn twintigste en dertigste worstelde ik met mezelf én met de hulpverlening. Na het meemaken van meerdere periodes die door de GGZ weggezet werden als psychoses bleek het niet makkelijk om mijn leven weer op te pakken. Ik schaamde me, voelde me eenzaam en had veel last van de diagnoses die ik opgeplakt had gekregen. Ik ben toen ook veel kwijtgeraakt.’

Toch heeft hij de kracht hervonden en is uit het dal geklommen. ‘Na verloop van tijd is het me gelukt om mijn leven weer terug te pakken, te gaan bouwen en weer de persoon te worden die ik wil zijn. Nu (vele jaren later) gebruik ik mijn ervaringen met het omgaan met ontwrichtende levensgebeurtenissen en het herstel daarvan in mijn werk. Ik wil mensen inspireren en laten zien dat herstel mogelijk is, hoe hopeloos jouw situatie ook is of lijkt. Omdat ik weet hoe het voelt, en is, om in het dal te zitten en daar ook weer uit te klimmen. Ik kan anders naast een Amsterdammer gaan staan dan mijn collega’s in een reguliere functie. Ik geloof heel erg in de kracht van lotgenotencontact en peer-to-peer support.’

In Oost zijn er meerdere plekken waar lotgenotencontact mogelijk is. Renze: ‘Regelmatig loop ik met Amsterdammers binnen bij het Herstelbureau van HVO-Querido op de Eerste Ringdijk (tegenover Casa). Bij het Herstelbureau worden trainingen en zelfhulpgroepen gefaciliteerd door ervaringsdeskundigen. De Waterheuvel en Centrum de Brouwerij zijn ook prachtige, inspirerende plekken waar mensen elkaar kunnen ontmoeten, activiteiten en dagbesteding kunnen doen en aan persoonlijke ontwikkeling en herstel kunnen werken. Deze plekken zijn enorm belangrijk voor stadgenoten.’

Contact opnemen met Renze of een andere ervaringsdeskundige? Voor jezelf of een ander? Bel 020 46 20 300 of mail naar info@buurtteamamsterdamoost.nl of kom naar een inloopspreekuur. Kijk op https://www.buurtteamamsterdam.nl/oost/.

Meer nieuwsberichten

Contact