Direct naar content

Hulp bij belastingaangifte in Amsterdam

Heeft u hulp nodig bij het invullen van uw belastingaangifte? Ieder jaar moet iedere Nederlander er weer mee aan de slag: de jaarlijkse inkomstenbelasting. We kunnen ons voorstellen dat dit veel vragen met zich mee kan brengen. Buurtteam Amsterdam helpt u graag bij al uw vragen en we bieden gratis belastinghulp bij het invullen van de inkomstenbelasting.

Hulp van Buurtteam Amsterdam bij belastingaangifte is altijd gratis

Neem contact op

Heeft u hulp nodig bij belastingaangifte?

Als u hulp zoekt bij belastingzaken, kunt u misschien wel een extra handje gebruiken. Voor veel mensen is de jaarlijkse belastingaangifte helaas niet zo makkelijk als dat de belastingdienst het probeert te maken. De belastingdienst vult al zoveel mogelijk gegevens voor u in. Dit zijn cijfers over uw inkomen en vermogen die al bij hen bekend zijn. Informatie zoals uw loon, de WOZ-waarde van uw huis, hypotheekgegevens en hoeveel geld er op uw bankrekening staat.

Er zijn ook gegevens die u zelf nog moet invullen. Wilt u eerst kijken hoe ver u zelf komt? Houd dan de volgende gegevens bij de hand; deze moet u sowieso invullen of controleren.

We raden u aan om eerst alle documenten van onze Checklist hieronder te verzamelen, zodat u tijdens uw aangifte niet hoeft te zoeken. Heeft u daarna nog hulp nodig bij het invullen van uw inkomstenbelasting? Dan staat de deur bij Buurtteam Amsterdam altijd voor u open. Vind de dichtstbijzijnde locatie hier. U kunt ons ook altijd bellen of mailen.

Vind het buurtteam bij u in de buurt. Wij bieden hulp & advies bij belastingaangifte.

Belastingaangifte Checklist voor Particulieren

1.    DigiD

Met een DigiD kunt u inloggen op de website van de belastingdienst. Een DigiD is altijd persoonlijk; niemand heeft dezelfde DigiD en u kunt die van iemand anders niet gebruiken. Heeft u geen DigiD of weet u niet wat het is? Om uw belastingaangifte te kunnen doen, vraagt u op deze website eerst een DigiD code aan.

Dankzij de persoonlijke DigiD code kunt u veilig inloggen met uw mobiele telefoon en computer, zodat u zeker weet dat uw persoonlijke gegevens goed beschermd worden. Als u DigiD aan heeft gevraagd, is het ook belangrijk dat u de app downloadt op uw mobiele telefoon. Hier logt u in met uw gebruikersnaam en eerder gekozen wachtwoord. Komt u er niet uit? Buurtteam Amsterdam kan u helpen.

Hoe werkt DigiD?

  1. Als u een DigiD heeft, gaat u vervolgens eerst naar de website van de belastingdienst. Daar geeft u aan dat u inlogt met DigiD.
  2. U opent de DigiD app op uw mobiele telefoon en vult de pincode in die u eerder gekozen heeft.
  3. Vervolgens klikt u op uw mobiele telefoon op koppelcode. Hiermee krijgt u een code te zien van 4 letters die u in kunt vullen op de website van de belastingdienst.
  4. Als u vervolgens op volgende klikt, verschijnt er op het scherm van uw computer een QR code. De DigiD app op uw telefoon opent uw camera, zodat u de QR-code van uw computer kunt scannen met uw telefoon.
  5. Vervolgens vraagt de app op uw telefoon of u wilt inloggen op de website van de belastingdienst. Als u op inloggen klikt, logt de computer automatisch in op het portaal van de belastingdienst.

Klinkt ingewikkeld, dat online inloggen? Wij helpen u graag.

Geen mobiele telefoon voor DigiD?

Dit is geen probleem. Als u geen SMS-code kunt ontvangen, kunt u via uw vaste lijn een telefoontje ontvangen. Hierbij vertelt een computerstem u de 4-cijferige bevestigingscode. Deze 2 stappen zijn nodig zodat de belastingdienst zeker weet dat u bent wie u zegt dat u bent. Zo worden uw persoonlijke gegevens beschermd.

Wilt u niet digitaal belastingaangifte doen?

Dan is er ook nog een mogelijkheid om met een formulier belastingaangifte te doen. U kunt de papieren voor uw belastingaangifte aanvragen via een telefoontje naar de belastingtelefoon. Op deze website kunt u zien welke formulieren u nodig heeft voor uw inkomstenbelasting. U kunt uw papieren inkomstenbelasting zelf aanvragen of wij kunnen dat met u doen.

Hulp of advies nodig bij DigiD of voor uw belastingaangifte?
Neem
contact op met uw buurtteam.

2.    BSN nummers

Uw burgerservicenummer wordt ook wel BSN genoemd. Deze kunt u vinden op uw identiteitskaart, paspoort of rijbewijs. Het is een nummer dat bestaat uit 9 cijfers. Hier wordt uitgelegd waar u het nummer kunt vinden. Het is belangrijk dat u dit nummer kent, omdat het BSN-nummer helpt om identiteitsfraude te voorkomen. Heeft u een partner en/of kinderen? Noteer het BSN nummer van hen dan ook.

3.    Informatie over uw inkomsten

Als u in loondienst werkt, krijgt u meestal een jaaropgave. Hierop staan alle gegevens die gaan over uw inkomen. Heeft u meerdere vormen van inkomen? Verzamel dan alle jaaropgaven. Heeft u geen jaaropgaven? Verzamel dan uw loonstrookjes. Ook partneralimentatie-documenten zijn belangrijk; dit is ten slotte een bron van inkomen. Zorg dat u deze documenten ook bij de hand heeft.

Hulp bij inkomstenbelasting van Buurtteam Amsterdam is altijd gratis.
Neem vandaag nog
contact op.

4.    Gegevens van bankrekeningen

Verzamel het jaaroverzicht van uw bankrekeningen van het jaar waarover de belastingaangifte. Welke bankrekeningen precies?

  • Uw eigen betaalrekening
  • Uw spaarrekening en, als u kinderen heeft, ook die van uw kinderen
  • Uw beleggingen

5.    Uw woongegevens

Welke woongegevens zijn belangrijk voor uw belastingaangifte?

  • De WOZ-waarde van uw huis met peildatum 1 januari van het vorige jaar. Als u uw belastingaangifte voor 2024 invult, heeft u dus de WOZ-waarde met peildatum 1 januari 2023 nodig.
  • De jaaropgave van uw hypotheek.
  • Als u uw huis heeft gekocht of verkocht, heeft u ook de notarisafrekening nodig.

6.    Gegevens over eventuele aftrekposten

Als u gebruik wilt maken van aftrekposten, heeft u hier de betalingsbewijzen voor nodig. Welke informatie nodig is?

  • Informatie over giften.
  • Zorgkosten die u niet vergoed heeft gekregen. De eigen bijdrage voor de Zorgverzekeringswet (Zvw), zorgverzekeringspremie en het eigen risico mag u niet aftrekken.
  • Betaalde partneralimentatie.

7.    Andere documenten – als u hiermee te maken heeft

  • Heeft u geld geërfd? Het is belangrijk dat u deze informatie ook klaar heeft liggen.
  • Gegevens van leningen en andere schulden.
  • Lijfrentepremies.
  • Een overzicht van betaalde arbeidsongeschiktheidsverzekeringen (AOV).
  • Gegevens over dividend.
  • De voorlopige aanslag inkomstenbelasting van hetzelfde jaar. Als u aangifte doet voor 2024 zou dit dus de voorlopige aanslag inkomstenbelasting 2024 zijn.
  • De voorlopige aanslag inkomensafhankelijke bijdrage Zvw voor hetzelfde jaar.

Komt u er even niet uit? Voor hulp met belastingaangifte gaat u naar uw buurtteam. Wij helpen u gratis met uw belastingen.
Neem vandaag nog
contact op.

Hulp bij aangifte erfbelasting

Als u afgelopen jaar geld heeft geërfd wordt dit niet gezien als inkomen, maar het is wel onderdeel van uw vermogen. Het belastingtarief dat u hierover betaalt, hangt af van de hoogte van het bedrag dat u heeft geërfd en wat uw relatie is met de overledene. Klinkt ingewikkeld? Buurtteam Amsterdam kan u helpen met uw belastingaangifte, ook als u te maken heeft met erfbelasting.

Hulp bij belastingschuld

Heeft u een probleem met uw belastingaangifte? Misschien omdat u een belastingschuld heeft of omdat u eerder een fout heeft gemaakt in uw belastingaangifte? Neem dan zo snel mogelijk contact op met uw buurtteam.

Hoe sneller u hulp zoekt, hoe sneller we samen naar een oplossing kunnen zoeken. U hoeft zich niet te schamen voor een belastingschuld. Helaas zijn er veel mensen die hiermee te maken hebben. Zorg ervoor dat uw financiële problemen niet groter worden dan nodig en neem vandaag nog contact op met uw buurtteam.

Belastingaangifte ouderen

Buurtteam Amsterdam biedt ook hulp bij het invullen van de belastingaangifte van ouderen. We kunnen ons heel goed voorstellen dat het nogal ingewikkeld is om belastingaangifte te doen als u wat ouder bent en niet zoveel kennis heeft van computers.

Gelukkig zijn er verschillende manieren om te zorgen dat u op tijd belastingaangifte doet volgens de regels. Met een beetje hulp van uw buurtteam lukt het sowieso. En als het digitaal te ingewikkeld wordt, kunnen we altijd samen een papieren belastingaangifte doen. We vragen samen de juiste formulieren aan. Zo bent u met een beetje hulp snel geholpen met uw belastingaangifte.

Inkomstenbelasting laten invullen doet u samen met Buurtteam Amsterdam.
Vind uw buurtteam en neem contact op.

Hulp voor belastingaangifte zzp

Bent u ondernemer of ZZP’er? Dan is het heel belangrijk dat u uw administratie op orde heeft. Zet alles goed op een rijtje en verzamel de documenten van de Checklist voor Ondernemers.

Belastingaangifte Checklist voor Ondernemers

  • Financiële aantekeningen (ook de kladaantekeningen)
  • Kassabonnen
  • Tussentijds gemaakte controleberekeningen
  • Ontvangen facturen
  • Kopieën van verzonden facturen
  • Bankafschriften
  • Contracten, overeenkomsten en andere afspraken
  • Agenda’s
  • Correspondentie
  • Software en databestanden
  • Gegevens over het aantal kilometers dat u heeft gereden met een zakelijke auto.

Als u als zzp’er of ondernemer niet zoveel weet over belastingaangifte en hier hulp bij nodig heeft, is het handig om hiervoor een belastingadviseur in te schakelen. Buurtteam Amsterdam biedt alleen hulp bij belastingaangifte van particulieren. We bieden helaas geen hulp bij de aangifte inkomstenbelasting van zzp’ers en ondernemers.

Hulp bij belastingaangifte particulier nodig? Uw buurtteam vindt u altijd dichtbij.

Voor hulp bij inkomstenbelasting en belastingaangifte zzp en ondernemers kijkt u eerst op de website van de belastingdienst. Komt u er dan nog niet uit? Dan kunt u contact opnemen met de belastingdienst of mailen of bellen naar Stichting Belastingwinkel Amsterdam.

Hulp en advies bij belastingaangifte doen in Amsterdam nodig?
Voor belastingaangifte particulieren kunt u altijd bij ons terecht.

Neem vandaag nog contact op.

Wij helpen u gratis bij problemen waar u zelf niet uitkomt.

Buurtteam IJburg
Contact