Belastingaangifte Checklist voor Particulieren
1. DigiD
Met een DigiD kunt u inloggen op de website van de belastingdienst. Een DigiD is altijd persoonlijk; niemand heeft dezelfde DigiD en u kunt die van iemand anders niet gebruiken. Heeft u geen DigiD of weet u niet wat het is? Om uw belastingaangifte te kunnen doen, vraagt u op deze website eerst een DigiD code aan.
Dankzij de persoonlijke DigiD code kunt u veilig inloggen met uw mobiele telefoon en computer, zodat u zeker weet dat uw persoonlijke gegevens goed beschermd worden. Als u DigiD aan heeft gevraagd, is het ook belangrijk dat u de app downloadt op uw mobiele telefoon. Hier logt u in met uw gebruikersnaam en eerder gekozen wachtwoord. Komt u er niet uit? Buurtteam Amsterdam kan u helpen.
Hoe werkt DigiD?
- Als u een DigiD heeft, gaat u vervolgens eerst naar de website van de belastingdienst. Daar geeft u aan dat u inlogt met DigiD.
- U opent de DigiD app op uw mobiele telefoon en vult de pincode in die u eerder gekozen heeft.
- Vervolgens klikt u op uw mobiele telefoon op koppelcode. Hiermee krijgt u een code te zien van 4 letters die u in kunt vullen op de website van de belastingdienst.
- Als u vervolgens op volgende klikt, verschijnt er op het scherm van uw computer een QR code. De DigiD app op uw telefoon opent uw camera, zodat u de QR-code van uw computer kunt scannen met uw telefoon.
- Vervolgens vraagt de app op uw telefoon of u wilt inloggen op de website van de belastingdienst. Als u op inloggen klikt, logt de computer automatisch in op het portaal van de belastingdienst.
Klinkt ingewikkeld, dat online inloggen? Wij helpen u graag.
Geen mobiele telefoon voor DigiD?
Dit is geen probleem. Als u geen SMS-code kunt ontvangen, kunt u via uw vaste lijn een telefoontje ontvangen. Hierbij vertelt een computerstem u de 4-cijferige bevestigingscode. Deze 2 stappen zijn nodig zodat de belastingdienst zeker weet dat u bent wie u zegt dat u bent. Zo worden uw persoonlijke gegevens beschermd.
Wilt u niet digitaal belastingaangifte doen?
Dan is er ook nog een mogelijkheid om met een formulier belastingaangifte te doen. U kunt de papieren voor uw belastingaangifte aanvragen via een telefoontje naar de belastingtelefoon. Op deze website kunt u zien welke formulieren u nodig heeft voor uw inkomstenbelasting. U kunt uw papieren inkomstenbelasting zelf aanvragen of wij kunnen dat met u doen.
Hulp of advies nodig bij DigiD of voor uw belastingaangifte?
Neem contact op met uw buurtteam.
2. BSN nummers
Uw burgerservicenummer wordt ook wel BSN genoemd. Deze kunt u vinden op uw identiteitskaart, paspoort of rijbewijs. Het is een nummer dat bestaat uit 9 cijfers. Hier wordt uitgelegd waar u het nummer kunt vinden. Het is belangrijk dat u dit nummer kent, omdat het BSN-nummer helpt om identiteitsfraude te voorkomen. Heeft u een partner en/of kinderen? Noteer het BSN nummer van hen dan ook.
3. Informatie over uw inkomsten
Als u in loondienst werkt, krijgt u meestal een jaaropgave. Hierop staan alle gegevens die gaan over uw inkomen. Heeft u meerdere vormen van inkomen? Verzamel dan alle jaaropgaven. Heeft u geen jaaropgaven? Verzamel dan uw loonstrookjes. Ook partneralimentatie-documenten zijn belangrijk; dit is ten slotte een bron van inkomen. Zorg dat u deze documenten ook bij de hand heeft.
Hulp bij inkomstenbelasting van Buurtteam Amsterdam is altijd gratis.
Neem vandaag nog contact op.
4. Gegevens van bankrekeningen
Verzamel het jaaroverzicht van uw bankrekeningen van het jaar waarover de belastingaangifte. Welke bankrekeningen precies?
- Uw eigen betaalrekening
- Uw spaarrekening en, als u kinderen heeft, ook die van uw kinderen
- Uw beleggingen
5. Uw woongegevens
Welke woongegevens zijn belangrijk voor uw belastingaangifte?
- De WOZ-waarde van uw huis met peildatum 1 januari van het vorige jaar. Als u uw belastingaangifte voor 2024 invult, heeft u dus de WOZ-waarde met peildatum 1 januari 2023 nodig.
- De jaaropgave van uw hypotheek.
- Als u uw huis heeft gekocht of verkocht, heeft u ook de notarisafrekening nodig.
6. Gegevens over eventuele aftrekposten
Als u gebruik wilt maken van aftrekposten, heeft u hier de betalingsbewijzen voor nodig. Welke informatie nodig is?
- Informatie over giften.
- Zorgkosten die u niet vergoed heeft gekregen. De eigen bijdrage voor de Zorgverzekeringswet (Zvw), zorgverzekeringspremie en het eigen risico mag u niet aftrekken.
- Betaalde partneralimentatie.
7. Andere documenten – als u hiermee te maken heeft
- Heeft u geld geërfd? Het is belangrijk dat u deze informatie ook klaar heeft liggen.
- Gegevens van leningen en andere schulden.
- Lijfrentepremies.
- Een overzicht van betaalde arbeidsongeschiktheidsverzekeringen (AOV).
- Gegevens over dividend.
- De voorlopige aanslag inkomstenbelasting van hetzelfde jaar. Als u aangifte doet voor 2024 zou dit dus de voorlopige aanslag inkomstenbelasting 2024 zijn.
- De voorlopige aanslag inkomensafhankelijke bijdrage Zvw voor hetzelfde jaar.
Komt u er even niet uit? Voor hulp met belastingaangifte gaat u naar uw buurtteam. Wij helpen u gratis met uw belastingen.
Neem vandaag nog contact op.