Direct naar content

Hulp bij laag inkomen

Zoekt u hulp bij een laag inkomen? Buurtteam Amsterdam biedt gratis hulp aan minima: mensen die moeten rondkomen van een laag inkomen. U heeft misschien wel recht op steun vanuit de Rijksoverheid en vanuit uw gemeente. Bijvoorbeeld via toeslagen of (bijzondere) bijstand. Of kwijtschelding van gemeentelijke belastingen. Of een kindpakket, zodat uw kinderen gratis kunnen sporten of mee kunnen op een schoolreisje. Welke hulp u precies kunt krijgen, hangt af van uw situatie. Buurtteam Amsterdam helpt u bij het uitzoeken en aanvragen van die steun. Onze hulp is gratis en wij zijn altijd te vinden bij u in de buurt.

Gratis hulp bij laag inkomen voor iedereen in Amsterdam

Vind uw buurtteam

Hulp bij laag inkomen

Iedere gemeente in Nederland ondersteunt huishoudens met een laag inkomen. Zo kunt u als minima alle echt noodzakelijke uitgaven doen. Denkt u bijvoorbeeld aan hulp bij het betalen van de zorgverzekering. Indirecte schoolkosten van kinderen (bijvoorbeeld een schooltas, fiets, schoolreisje of leermiddelen). En regelingen voor sport en culturele activiteiten. Hulp bij laag inkomen wordt geregeld door middel van bepaalde toeslagen en tegemoetkomingen. Vanuit de gemeente en vanuit de Rijksoverheid.

Kunnen wij u gratis helpen bij het aanvragen van toeslagen en regelingen? Neem contact op met het buurtteam bij u in de buurt

Gratis hulp bij laag inkomen in Amsterdam?

Neem contact op met het buurtteam

Wanneer heb je een laag inkomen en wat is het sociaal minimum?

We spreken van een ‘minimum inkomen’ als uw inkomen op het sociaal minimum of iets daarboven ligt. Het ‘sociaal minimum’ is het bedrag dat u minimaal nodig heeft om van te kunnen leven. De hoogte van dat bedrag is niet voor iedereen hetzelfde. Het sociaal minimum hangt onder andere af van uw leefsituatie en uw leeftijd. De vrijwilligers van Buurtteam Amsterdam kunnen u helpen om te berekenen of u officieel een laag inkomen hebt en in aanmerking komt voor financiële hulp.

Waar heb je recht op met een laag inkomen?

Heeft u een laag inkomen, dan kunt u in aanmerking komen voor bepaalde financiële ondersteuning. Daarmee bedoelen we toeslagen, bijstand en andere tegemoetkomingen. Om te bepalen waar u recht op heeft, wordt gekeken naar uw leefsituatie, uw leeftijd en ook uw draagkracht. Dat betekent dat uw financiële situatie (bijvoorbeeld uw vermogen en schulden) en andere bijzondere kosten die u heeft moeten maken, meetellen.

U kunt bijvoorbeeld recht hebben op:

  1. Bijstandsuitkering
    Als u nauwelijks of geen inkomen hebt, en geen recht op een andere uitkering, dan kunt u een bijstandsuitkering aanvragen bij de gemeente. De gemeente kan ook uw inkomen tot bijstandsniveau aanvullen, als dat nodig is. De hoogte van de bijstandsuitkering is afhankelijk van de samenstelling van uw huishouden. Heeft u toch andere inkomsten? Dan wordt uw bijstandsuitkering hiermee verrekend.
  2. Bijzondere bijstand
    De gemeente kan bijzondere bijstand bieden. Bijzondere bijstand is bedoeld voor ‘bijzondere noodzakelijke kosten’ die niet via een andere regeling vergoed worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan kosten in verband met ziekte of een noodzakelijk dieet (bijvoorbeeld door medische omstandigheden). Of een (gedwongen) verhuizing, of een echtscheiding. Maar het kan ook gaan om benodigdheden voor de baby (de babyuitzet) of kosten voor bewindvoering. Het gaat altijd om onverwacht hoge kosten die u niet kan betalen van uw uitkering of loon.
  3. Kwijtschelding van gemeentelijke belastingen
    Als u de gemeentelijke belasting niet kan betalen, kunt u de gemeente vragen om kwijtschelding. De gemeente bepaalt van welke belastingen kwijtschelding mogelijk is. En ook of u voor kwijtschelding in aanmerking komt. Hiervoor kijkt de gemeente naar uw inkomen, uw vermogen en de uitgaven die u moet doen.
  4. Kindtegoed
    Voor kinderen in Amsterdam van 0 tot en met 14 jaar staat er kindtegoed op de Stadspas van het kind. De Stadspas kunt u gratis aanvragen bij een laag inkomen. Met het kindtegoed kunt u spullen kopen voor uw kind. Bijvoorbeeld kleding, schoolspullen, schoenen of een tas.
  5. Toeslagen
    Een toeslag is een geldbedrag dat u maandelijks via de Belastingdienst ontvangt op uw bankrekening. Er zijn vier soorten toeslagen. De zorgtoeslag (tegemoetkoming in de kosten voor het betalen van de premie van de zorgverzekering), huurtoeslag (een tegemoetkoming in de kosten van de huurwoning), kindgebonden budget (een tegemoetkoming in de kosten van het levensonderhoud van uw minderjarige kinderen) en kinderopvangtoeslag (tegemoetkoming in de kosten van opvang van jonge kinderen).

Gratis hulp bij het aanvragen bijstand, toeslagen of andere financiële hulp?

Neem contact op met het buurtteam

Andere soorten financiële hulp voor minima

Behalve de hierboven genoemde soorten hulp bij laag inkomen, bieden veel gemeenten ook nog andere soorten financiële hulp voor minima. Deze verschillen per gemeente. Veel voorkomende soorten financiële steun aan mensen met een laag inkomen, zijn bijvoorbeeld:

  • Hulp bij indirecte schoolkosten van kinderen
    Bijvoorbeeld een vergoeding of korting voor het betalen van schoolboeken, schoolspullen, een schooltas, een fiets of een schoonreisje.
  • Collectieve zorgverzekering
    De gemeente kan mensen met een laag inkomen een collectieve ziektekostenverzekering aanbieden. Of helpen met het betalen van de premie.
  • Studietoeslag
    Een studietoeslag is beschikbaar voor jongeren vanaf 18 jaar die door een medische beperking niet in staat zijn om naast hun studie een bijbaan te nemen en zo iets bij te verdienen.
  • Vergoeding voor culturele activiteiten en sportactiviteiten via de Stadspas
    Kunt u door een laag inkomen niet de kosten voor uzelf of voor uw kinderen betalen voor sport (zwemles of lidmaatschap van een sportclub), muzieklessen of een cursus? Of voor het bezoeken van culturele instellingen zoals een museum? Via de gratis Stadspas krijgt u een hoge korting op sport en culturele activiteiten voor uzelf en uw gezin. Vraag hier de Stadspas aan.

Hoe weet u of u in aanmerking komt voor minima-regelingen?

De gemeente bepaalt de voorwaarden voor de regelingen en hulp bij een laag inkomen. Deze voorwaarden kunnen per gemeente en per regeling verschillen. Wilt u hulp bij het aanvragen van financiële steun in Amsterdam? Buurtteam Amsterdam helpt u graag. Vind hier het buurtteam in uw buurt.

Kledingbank, Voedselbank, Speelgoedbank en meer initiatieven voor minima

Verder kunt u met een laag inkomen ook gebruik maken van de Kledingbank, de Voedselbank en de Speelgoedbank. En er zijn nog meer goede initiatieven voor mensen met een minimum inkomen. Enkele goede initiatieven:

  • Voedselbank Amsterdam
    Voedselbank Amsterdam heeft als belangrijkste doel om mensen van voedsel te voorzien die dat tijdelijk niet op eigen kracht kunnen.
  • Kledingbanken in Amsterdam
    Bij de Kledingbank kunt u gratis kleding uitzoeken voor uzelf of uw kind(eren). In Amsterdam zijn meerdere kledingbanken te vinden.
    Amsterdam-Noord: kijk op de website van Hebben & Houwen
    Amsterdam-West: kijk op de website van Kledingbank Amsterdam-West.
    Amstelveen: kijk op de website van de Kledingbank Amstelland.
  • Speelgoedbank
    Voor gratis speelgoed voor uw kind(eren) kunt u terecht bij de Speelgoedbank in Amsterdam.
  • Babyspullen
    Voor gratis babyspullen kunt u de hulp inschakelen van Stichting Babyspullen.
  • Gratis nette kleding voor een sollicitatie
    Dress for Success in Amsterdam is er voor alle mensen met een uitkering of een minimuminkomen die stappen willen zetten op weg naar economische zelfstandigheid. U wordt kosteloos voorzien van een set kleding waarmee u voor de dag kunt komen bij het vinden van een baan.
  • Weggeefwinkels
    Veel wijken in Amsterdam (en in andere steden in Nederland) hebben een eigen weggeefwinkel. Hier zijn allerlei spullen gratis verkrijgbaar.
  • Kringloopwinkels
    Amsterdam telt ruim 70 kringloopwinkels en andere tweedehandswinkels waar u voor weinig geld allerlei goederen kunt kopen. Bekijk het overzicht.
  • De Cyberbank – voor laptops
    Bij De Cyberbank kunnen Amsterdammers die een Stadspas met een groene stip hebben, een laptop lenen. De Cyberbank is dus net de Voedselbank, maar hier kunt u terecht voor laptops en ondersteuning bij digitale hulpvragen.

Hulp bij financiële problemen en schulden

Zijn uw geldproblemen inmiddels opgelopen tot schulden? Heeft u bijvoorbeeld een achterstand met het betalen van de huur, energie of uw zorgverzekering? Kunnen de rekeningen niet op tijd betaald worden? Staat u vaak rood op uw bankrekening? Kan er vaak niet gepind worden? Krijgt u post van een deurwaarder of incassobureau? Heeft u de administratie niet op orde? Kunt u geen leuke dingen kunnen doen of kopen, zoals een verjaardagscadeautje?

Dat zijn allemaal tekenen dat uw schulden u de baas worden. Voor hulp bij schulden in Amsterdam kunt u terecht bij uw buurtteam. Ook voor schuldhulpverlening in Amsterdam en advies over geld lenen staan onze medewerkers gratis voor u klaar. Ook bieden we speciaal hulp aan jongeren met schulden.

Gratis hulp bij schulden in Amsterdam?

Neem contact op met het buurtteam

Gratis hulp bij laag inkomen

Contact