Direct naar content

Hulp bij rouwverwerking

Rouwverwerking hoeft u niet alleen te doen. Bent u een dierbare verloren? En vindt u het moeilijk om daarmee om te gaan? Daarin bent u niet alleen. Iedereen gaat op een andere manier met rouw om. Het verlies van uw dierbare komt tot uiting in uw gedachten, uw gevoelens en uw ervaringen. Het kan lang heel moeilijk blijven om uw verlies een plek te geven. En misschien heeft u het gevoel dat het u niet zal lukken. Buurtteam Amsterdam biedt hulp bij rouwverwerking. U vindt het buurtteam bij u in de wijk.

Hulp bij rouwverwerking voor iedereen in Amsterdam

Kom langs of bel voor hulp of een luisterend oor.

Hulp bij rouwproces

Het overlijden van iemand van wie u veel houdt, is één van de moeilijkste dingen die u kan overkomen. In de periode van rouw ervaart u veel emoties. Verdriet, somberheid, boosheid, onrecht. Soms ook ontkenning of juist aanvaarding. Iedereen rouwt op zijn eigen manier. Er is geen goede of foute manier van rouwen. En niemand kan iets vertellen over de duur van uw rouwproces. Al kunt u soms wel het gevoel hebben dat mensen in uw omgeving weer verdergaan. Of van u verwachten dat u verdergaat. Maar dat is niet hoe rouwen werkt.

Hulp bij rouwverwerking in Amsterdam?

Neem contact op met het buurtteam

Wat is een rouwproces?

Een rouwproces heeft vaak meerdere fasen. Maar er bestaat natuurlijk geen ‘standaard’ rouwproces. En een rationele benadering van rouw en verdriet doet niet recht aan de gevoelens die erbij komen kijken. Toch herkennen mensen in rouw vaak de verschillende perioden van ontkenning en ongeloof, boosheid en woede, desoriëntatie en uiteindelijk aanvaarding van het verlies.

Gevoelens bij rouw en verlies

Maar er kunnen nog veel meer gevoelens en gedachten voorkomen bij rouwverwerking. Zoals opluchting omdat een moeilijke periode voorbij is. Bijvoorbeeld na een periode van ziekte. Schuldgevoel, als u misschien had gewild dat u bepaalde dingen anders gedaan zou hebben. Of bepaalde dingen wel of niet gezegd had. Of omdat u zich juist weer beter gaat voelen en meer zin krijgt in dingen. Maar ook eenzaamheid en verminderd concentratievermogen. Moeheid, spanning en allerlei lichamelijke klachten kunnen deel uitmaken van het rouwen. 

Hoe kan ik mijn verdriet verwerken?

Omgaan met verdriet heeft tijd nodig en is voor iedereen anders. Toch zijn er een aantal dingen die u kunt proberen te doen:

  • U kunt proberen om uzelf die tijd te geven.
    Maakt u zich geen zorgen om de gedachten en gevoelens die u ervaart. Boosheid, opluchting, het zijn heel normale emoties die horen bij rouwverwerking.
  • Het ophalen van herinneringen kan u helpen bij het verwerken van uw verlies.
    Bekijk foto’s en schrijf herinneringen op.
  • Blijf ook goed voor uzelf zorgen.
    Ga op normale tijden naar bed. Sta op tijd op en kleed u aan. Zorg dat u goed eet, drie keer per dag ongeveer op vaste tijden. Gebruik geen alcohol en drugs om uw emoties te onderdrukken. Blijf bewegen, zoals wandelen, fietsen of sporten.
  • Zorg voor ontspanning en doe dingen die u fijn vindt.
    U kunt bijvoorbeeld meedoen met activiteiten in de buurt of af en toe iets gaan doen met een maatje.
  • Praat met anderen over uw verlies.
    Ook als u daar eigenlijk geen zin in heeft. Familie, vrienden, buren; vaak helpt het om met hen te praten over wat u doormaakt.
  • Schakel hulp in als u er zelf niet uitkomt.
    Blijft u somber en lijkt uw somberheid erger te worden? Eet en slaapt u slecht? Gebruikt u medicijnen, alcohol of drugs om de pijn te verdoven? Heeft u het gevoel dat de rouw niet minder wordt? Dit zijn allemaal redenen om hulp in te schakelen. U hoeft het niet alleen te doen. U kunt laagdrempelig bij uw eigen huisarts terecht. Of neem contact op met het buurtteam bij u in de buurt. Onze vrijwilligers staan voor u klaar en kunnen u indien nodig met de juiste personen in contact brengen om u te helpen bij het verwerken van uw verlies.

Meer hulp en informatie over rouw

Meer informatie over rouwverwerking vindt u hier:

Hulp bij rouwverwerking

Met iemand praten over uw verlies?

Neem contact op met het buurtteam

Contact