Direct naar content

Ik ben dakloos in Amsterdam, wat nu?

Dakloos ben je vaak niet vrijwillig. Deze situatie roept veel vragen op. ‘Wat te doen als je dakloos bent of dreigt te worden?’, ‘Welke organisatie helpt daklozen?’, en ‘Waar heb ik recht op als ik geen huis heb?’. Elke situatie is anders. Daarom is het goed eerst contact op te nemen met Buurtteam Amsterdam. Wij helpen u te beginnen bij het begin, om uw problemen op te lossen. En dat doen we gratis.

We kunnen ons voorstellen dat u veel aan uw hoofd heeft en dat u niet gelijk aan het buurtteam denkt voor hulp als u dakloos bent of dreigt te worden. Toch kan het erg nuttig zijn om zo snel mogelijk contact op te nemen met Buurtteam Amsterdam. Wij zijn er voor alle vragen over wonen, zorg, gezondheid, werk, geld en schulden, veiligheid, en over het ontmoeten van anderen. Verschillende problemen hebben vaak met elkaar te maken. Als u er zelf niet meer uitkomt, kunnen wij u verder helpen. Stap voor stap, vanaf het begin.

Dakloos in Amsterdam. Wat nu? Buurtteam Amsterdam helpt

Vind een Buurtteam bij u in de buurt

Hoe kunnen we u helpen bij (dreigende) dakloosheid?

Een greep uit wat we voor u kunnen doen:|

  • We beantwoorden al uw vragen. Soms is dat al genoeg om zelf verder te komen.
  • Ook wijzen we u op belangrijke dingen waar u misschien zelf geen rekening mee houdt, zoals het belang van een postadres en uw belastingaangifte.
  • We kunnen u helpen bij ingewikkelde post en contact met de gemeente, belastingdienst en andere organisaties.
  • We helpen u bij het regelen van: betaalachterstanden, aanmaningen, huurachterstand, het aanvragen van uitstel van betaling, het treffen van betaalregelingen en bij mogelijke kwijtschelding van belastingen, boetes of openstaande rekeningen.
  • We kunnen bemiddelen bij conflicten en ruzies, bijvoorbeeld met de verhuurder van uw huidige woning.
  • We helpen u met het zetten van de juiste stappen om onderdak te vinden als u dakloos bent geworden.
  • In ons grote netwerk kennen we veel specialistische hulporganisaties. Als wij u niet direct kunnen helpen, brengen we u in contact met mensen die dat wel kunnen. Natuurlijk alleen als u dit zelf ook wilt.

Schakel direct gratis hulp in van Buurtteam Amsterdam.
Kom langs bij het buurtteam in uw wijk of bel ons.
Bekijk hier alle locaties.

Heeft u een slaapplaats nodig?

Vind hulp en een slaapplaats in Gemeente Amsterdam

We gaan hieronder verder in op de hulp die Buurtteam Amsterdam kan bieden als u dakloos bent of dakloos dreigt te worden in Amsterdam.

Hoe helpt Buurtteam Amsterdam u als u dakloos bent?

Praktische oplossingen voor vele vragen

Dreigt u dakloos te worden in Amsterdam, of bent u het al? Het is een steeds vaker voorkomende situatie, mede door het grote woningtekort. Helaas blijft het erg moeilijk om een betaalbaar huis te vinden in Amsterdam. En wachtlijsten zijn lang. Buurtteam Amsterdam heeft helaas zelf geen woningen. Maar we kunnen u wel verder helpen om een passende oplossing te vinden.

Zo kunnen we u bijvoorbeeld helpen bij het vinden van een (inschrijf)adres, bij financiële zaken, of bij uw inschrijving op Woningnet. Via ons kunt u ook ervaringsdeskundigen leren kennen; mensen die in eenzelfde situatie hebben gezeten en daar succesvol uit zijn gekomen. Dit geeft steun en vertrouwen, en misschien is dat precies dit wat u nodig heeft. Ook wijzen we u op belangrijke onderwerpen die u misschien zelf over het hoofd ziet. Dit gaat bijvoorbeeld over uw jaarlijkse belastingaangifte. Deze is verplicht voor iedereen in Nederland, ook voor u. Verderop leest u er meer over. En we bieden hele praktische hulp.

Onze hulp is gratis. Vind uw Buurtteam.

Altijd een vertrouwd gezicht

Als u contact met ons opneemt, krijgt u een eigen buurtteammedewerker toegewezen. Deze persoon begeleidt u vanaf het begin en blijft uw aanspreekpunt zolang u contact met ons houdt. Samen bekijken jullie uw persoonlijke situatie en de mogelijkheden die daar het best bij zouden passen. Als het nodig is brengen we u in contact met andere organisaties of specialisten. Wel blijft uw buurtteammedewerker u hierbij begeleiden.

Groot netwerk in Amsterdam

Buurtteam Amsterdam heeft een ontzettend groot netwerk in Amsterdam, in elke buurt en iedere wijk van de stad. Zo kunnen we u bij al uw vragen over verschillende onderwerpen te woord staan, en zoeken we altijd naar de personen die u het beste verder kunnen helpen. Weet u niet waar u moet beginnen als u net dakloos bent geworden of dreigt te worden? Onze buurtteams zijn overal in Amsterdam actief, ook bij u in de buurt. Zo zijn we altijd dichtbij. U kunt zo binnenwandelen tijdens openingstijden of even bellen.

Onze hulp is gratis.

Vind uw buurtteam

Welke organisatie helpt daklozen?

Er zijn verschillende organisaties die dak- en thuislozen helpen. Buurtteam Amsterdam is een goede plek om te beginnen bij uw zoektocht naar oplossingen voor uw situatie. Bij de buurtteams werken deskundige medewerkers die uw buurt goed kennen. Dit is belangrijk om de lijntjes zo kort mogelijk te houden en u zo snel mogelijk te kunnen helpen met een passende oplossing. Soms is het beantwoorden van een paar vragen al genoeg om u verder te helpen. En als u meer hulp nodig heeft, helpen we u met een persoonlijk plan waarbij we u stap voor stap begeleiden.

Wanneer u dakloos bent, heeft u waarschijnlijk te maken met verschillende problemen. Iedere situatie is uniek en dat begrijpen we. Daarbij wilt u natuurlijk niet van het kastje naar de muur gestuurd worden. Daarom krijgt u bij ons één contactpersoon die u vanaf het begin begeleidt, tot u geen hulp meer van ons nodig heeft. Ook als er andere hulpverleners betrokken worden. Zo heeft u altijd een vertrouwd gezicht; een bekende die u helpt en adviseert, en die uw persoonlijke situatie kent. Belangrijk: u houdt hierbij altijd de regie over wat u doet en wat er met u gebeurt. We doen nooit iets zonder overleg met u en zonder uw toestemming.

Wat is het verschil tussen dak- en thuisloos?

Het verschil tussen een dakloze en een thuisloze is de inschrijving in het bevolkingsregister en een vastgesteld adres. Een dakloze heeft geen vaste woon- en verblijfplaats of inschrijving, een thuisloze wel. Als u geen (t)huis meer heeft, kunt u bij verschillende organisaties terecht. Buurtteam Amsterdam is een goed begin. Stel om hulp vragen niet uit.

Neem nu contact op

Werken en dakloos – kan dat?

Wel een baan, maar geen huis. Door het tekort aan betaalbare woningen komt dit helaas steeds vaker voor. Ook andere factoren kunnen hierin meespelen, zoals een scheiding of het verbreken van een relatie. Dit kan ervoor zorgen dat u van de ene op de andere dag geen huis meer heeft en niet weet waar u naartoe kunt. Een onzekere situatie die vooral veel vragen en onzekerheden oproept. Ook in deze situatie is het belangrijk dat u contact opneemt met het Buurtteam bij u in de buurt.

Wacht niet met hulp zoeken als u dakloos dreigt te raken. Kom langs of bel het buurtteam.

Wat zijn de gevolgen als je geen adres heeft?

Als u nergens staat ingeschreven, kan dit grote volgen hebben. Voor de korte en de lange termijn. Wacht daarom niet als u dakloos bent of dreigt te worden. Dit kan namelijk problemen opleveren én andere problemen erger maken.

Zo heeft u bijvoorbeeld zonder vast adres:

  • Geen recht op financiële ondersteuning vanuit de overheid. Hieronder vallen bijvoorbeeld een bijstandsuitkering, huurtoeslag of studiefinanciering
  • U kunt een boete krijgen als u niet of onjuist staat ingeschreven in Amsterdam
  • U kunt een boete krijgen als u geen belastingaangifte doet
  • U kunt geen paspoort, identiteitsbewijs of rijbewijs aanvragen
  • U kunt geen parkeervergunning aanvragen
  • U kunt niet stemmen

Het ene probleem kan zo leiden tot het andere probleem. Voorkom deze situaties tijdig en neem contact op met uw buurtteam als u vragen heeft of als u direct hulp nodig heeft. We helpen u zo snel en zo goed mogelijk.

Wat zijn uw plichten als dakloze?

Belastingaangifte

Waarom moet een dakloze belastingaangifte doen? Belastingaangifte doen is verplicht voor iedereen in Nederland, ook als u dakloos bent of dakloos dreigt te raken. Alleen op die manier heeft u namelijk recht op (financiële) hulp van de overheid, en kunt u bijvoorbeeld een paspoort aanvragen. Buurtteam Amsterdam helpt bewoners van Amsterdam ook gratis bij het doen van belastingaangifte. Ook Amsterdammers zonder vaste verblijfplaats of adres. Maak wel altijd eerst een afspraak bij uw eigen buurtteam. Zo weten wij dat u komt en weet u zeker dat u geholpen wordt.

Vind hier het Buurtteam in uw buurt.

Waarom is belastingaangifte doen belangrijk als je dakloos bent?

Het is belangrijk dat u jaarlijks belastingaangifte doet én dat u ingeschreven staat op een adres in Nederland. Alleen op die manier kunt u namelijk belangrijke post ontvangen van de overheid. Deze post kan bijvoorbeeld gaan over het tijdig doen van uw belastingaangifte, over toeslagen en of deze toegekend worden, of over de mogelijkheid om een bijstandsuitkering te krijgen.

Ook in noodsituaties is het belangrijk dat politie, ambulance en brandweer weten wie u bent en waar u woont. Het is belangrijk dat u er alles aan doet om ervoor te zorgen dat u ergens ingeschreven staat. Is dit echt niet mogelijk? Zoek dan hulp bij Buurtteam Amsterdam.

Wat zijn uw rechten als dakloze?

Dakloos in Amsterdam, wat nu? Wat moet ik doen? Wat zijn mijn rechten als dakloze? En waar kan ik terecht? U heeft vast een heleboel vragen en onzekerheden als u dakloos bent of dreigt te worden. Maar ook in deze situatie heeft u rechten. Deze zijn afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Wacht niet met hulp vragen. Hoe eerder u contact met ons opneemt, hoe sneller we kunnen helpen. We zijn altijd dichtbij.

Vind uw Buurtteam hier.

Dakloos. Recht op een uitkering?

Als u dakloos bent kunt u leefloon of – in andere woorden – een bijstandsuitkering aanvragen. Dat is geld dat u van de overheid krijgt als u zelf geen geld hebt. Iedereen moet daarbij altijd voldoen aan bepaalde regels om recht te hebben op een bijstandsuitkering. Zo heeft u bijvoorbeeld altijd een adres nodig waar u post van de gemeente en de landelijke overheid kunt ontvangen. Daar moet u zelf voor zorgen en dit mag geen postadres zijn.

Inschrijven op een adres

Volgens de Nederlandse wetgeving heeft u alleen recht op een bijstandsuitkering als u ergens ingeschreven staat. Waar u zich moet inschrijven als u geen adres heeft? Doe al het mogelijke om ervoor te zorgen dat u zich ergens in kunt schrijven. Dit kan ook een kamer zijn. Bent u dakloos en lukt het echt niet om u ergens in te schrijven? Dan kunt u via de Gemeente Amsterdam een tijdelijk briefadres aanvragen. Hiervoor gelden wel strenge voorwaarden. U kunt er ook over praten met een van onze buurtteammedewerkers; zij helpen u zo goed mogelijk en altijd gratis. Neem nu contact op.

Zwanger of met een gezin, en dakloos

Bent u zwanger, dakloos, en weet u niet waar u moet beginnen met het oplossen van uw problemen? Of staat u onverwacht met uw gezin op straat? Dit is helaas ook een situatie die vaker voorkomt dan u misschien denkt. Een grote ruzie, scheiding, huiselijk geweld, of andere situatie kunnen ertoe leiden dat u ineens geen veilig (t)huis meer heeft – alleen, met uw ongeboren baby of met uw gezin.

Bevindt u zich in deze omstandigheden? Neem dan zo snel mogelijk contact op met het dichtstbijzijnde buurtteam, zodat we op basis van uw persoonlijke situatie kunnen kijken wat de opties zijn en hoe we u het best en het snelst kunnen helpen. U staat er niet alleen voor. We zijn er om u te helpen met uw problemen en vragen en dit doen we gratis. Stap voor stap helpen we u verder en waar nodig brengen we u in contact met specialistische hulpverleners om u, uw baby en/of uw gezin weer een veilig onderkomen te geven.

Verkeert u of iemand die u kent in een noodsituatie wegens huiselijk geweld? Bel dan Veilig Thuis op telefoonnummer 0800-2000. Gratis, anoniem en 24/7 bereikbaar. Chatten via de website van Veilig Thuis kan ook. Bel bij direct gevaar altijd 112.

Hulp voor dakloze jongeren

Als jongere woon je vaak nog bij je ouders of samen met andere leeftijdsgenoten – vrijwillig of noodgedwongen. Als er veel ruzie is of je leven loopt even niet zoals je wilt, kan het voorkomen dat je ineens geen veilig thuis meer hebt. Als je leven even niet zo soepel loopt, is het belangrijk om zo snel mogelijk hulp te zoeken.

Buurtteam Amsterdam kan ook jou helpen. We kunnen je adviseren over je woonsituatie, maar ook over geld, je gezondheid, seks, zwangerschap, en over alcohol en drugs. Ook als je gestopt bent met je school of studie, vragen hebt over studiefinanciering en je inschrijving op een bepaald adres. Ook als je schulden hebt, staan we voor je klaar. Wacht niet te lang. Ook voor jou is er een buurtteam in de buurt. Je kunt mailen, bellen of gewoon bij ons langskomen.

Buurtteam Amsterdam: Hulp voor jongeren

Hulp bij noodgevallen

Bent u in nood of verkeert u in een crisissituatie en heeft u direct hulp nodig? U heeft altijd recht op hulp in nood. Er kunnen zich situaties voordoen waarbij onmiddellijke actie vereist is, zoals bij huisuitzetting, de afsluiting van water en energie, wanneer u te maken heeft met (huiselijk) geweld, of bij levensbedreigende situaties. De buurtteams zijn ook hiervoor beschikbaar van 09.00 tot 17.00 uur op werkdagen, maar niet op feestdagen. Bel op andere momenten en altijd in urgente situaties het landelijke noodnummer 112.

Bel bij levensbedreigende of acute nood altijd 112.

Wat doet de politie met daklozen?

Het is een veelgestelde vraag: wat doet de politie met daklozen? In principe onderneemt de politie geen actie als ze een dakloze tegenkomen. Daarbij kunnen ze het natuurlijk ook niet altijd aan uw gezicht zien of u wel of niet dakloos bent. Mocht u opvallend gedrag vertonen dan kan het zijn dat ze u wel aanspreken. Daarbij helpen ze u natuurlijk altijd als u aangeeft dat u hulp nodig heeft. Het is hun taak iedereen die in Nederland woont of verblijft te beschermen en hulp te verlenen.

Wanneer u in aanraking komt met de politie, kijken zij of het nodig is om de 24-uursdienst van de GGD voor u in te schakelen. In dat geval zal er een medewerker van de GGD naar het politiebureau of een andere locatie komen. Als het nodig is, kan deze medewerker opvang voor u regelen.

Hoe vind ik een woning?

‘Waar kan ik terecht als ik geen woning heb?’, ‘Heb ik recht op woonurgentie?’, ‘Kan de gemeente me snel aan een woning helpen?’ en ‘Kun je urgentie krijgen als je dakloos bent?’. Het zijn vragen die we dagelijks krijgen. Betaalbare woningen zijn er helaas op dit moment lang niet genoeg.

Bent u vanwege persoonlijke omstandigheden met spoed op zoek naar een betaalbare woning in Amsterdam en hoopt u op een urgentieaanvraag? Urgentie aanvragen kan alleen in specifieke omstandigheden. Elke situatie is uniek. Vandaar dat het helaas niet mogelijk is u nu al één antwoord op deze vragen te geven. Een persoonlijke buurtteammedewerker zoekt graag met u een antwoord op uw vragen.

Neem nu contact op met Buurtteam Amsterdam

Wat doet Buurtteam Amsterdam?

Buurtteam Amsterdam is er voor alle Amsterdammers. Ons team helpen u bij al uw vragen – gratis. Als u in nood bent, maar ook als u andere vragen of problemen heeft waar u zelf niet uit komt. Bijvoorbeeld over zorg, wonen, gezondheid, werk, geld, administratie en schulden, mensen ontmoeten, of veiligheid. Weet u even niet meer waar u moet beginnen? We helpen u verder – ook als u geen vast (t)huis heeft. Stap voor stap, waarbij u altijd de regie houdt en zelf bepaalt wat er gebeurt.

Waarmee kunnen we u helpen?

[English] Buurtteam Amsterdam cares about all ‘Amsterdammers’. We are there to help if you need help urgently, and in case you have questions or problems that you cannot solve by yourself. And we do this for free. We help you with all your questions related to healthcare, your living situation, work, money, or safety.

Read more about this in English.

Bent u dakloos? Het Buurtteam helpt u

Contact