Wat zijn uw rechten als dakloze?
Dakloos in Amsterdam, wat nu? Wat moet ik doen? Wat zijn mijn rechten als dakloze? En waar kan ik terecht? U heeft vast een heleboel vragen en onzekerheden als u dakloos bent of dreigt te worden. Maar ook in deze situatie heeft u rechten. Deze zijn afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Wacht niet met hulp vragen. Hoe eerder u contact met ons opneemt, hoe sneller we kunnen helpen. We zijn altijd dichtbij.
Vind uw Buurtteam hier.
Dakloos. Recht op een uitkering?
Als u dakloos bent kunt u leefloon of – in andere woorden – een bijstandsuitkering aanvragen. Dat is geld dat u van de overheid krijgt als u zelf geen geld hebt. Iedereen moet daarbij altijd voldoen aan bepaalde regels om recht te hebben op een bijstandsuitkering. Zo heeft u bijvoorbeeld altijd een adres nodig waar u post van de gemeente en de landelijke overheid kunt ontvangen. Daar moet u zelf voor zorgen en dit mag geen postadres zijn.
Inschrijven op een adres
Volgens de Nederlandse wetgeving heeft u alleen recht op een bijstandsuitkering als u ergens ingeschreven staat. Waar u zich moet inschrijven als u geen adres heeft? Doe al het mogelijke om ervoor te zorgen dat u zich ergens in kunt schrijven. Dit kan ook een kamer zijn. Bent u dakloos en lukt het echt niet om u ergens in te schrijven? Dan kunt u via de Gemeente Amsterdam een tijdelijk briefadres aanvragen. Hiervoor gelden wel strenge voorwaarden. U kunt er ook over praten met een van onze buurtteammedewerkers; zij helpen u zo goed mogelijk en altijd gratis. Neem nu contact op.
Zwanger of met een gezin, en dakloos
Bent u zwanger, dakloos, en weet u niet waar u moet beginnen met het oplossen van uw problemen? Of staat u onverwacht met uw gezin op straat? Dit is helaas ook een situatie die vaker voorkomt dan u misschien denkt. Een grote ruzie, scheiding, huiselijk geweld, of andere situatie kunnen ertoe leiden dat u ineens geen veilig (t)huis meer heeft – alleen, met uw ongeboren baby of met uw gezin.
Bevindt u zich in deze omstandigheden? Neem dan zo snel mogelijk contact op met het dichtstbijzijnde buurtteam, zodat we op basis van uw persoonlijke situatie kunnen kijken wat de opties zijn en hoe we u het best en het snelst kunnen helpen. U staat er niet alleen voor. We zijn er om u te helpen met uw problemen en vragen en dit doen we gratis. Stap voor stap helpen we u verder en waar nodig brengen we u in contact met specialistische hulpverleners om u, uw baby en/of uw gezin weer een veilig onderkomen te geven.
Verkeert u of iemand die u kent in een noodsituatie wegens huiselijk geweld? Bel dan Veilig Thuis op telefoonnummer 0800-2000. Gratis, anoniem en 24/7 bereikbaar. Chatten via de website van Veilig Thuis kan ook. Bel bij direct gevaar altijd 112.
Hulp voor dakloze jongeren
Als jongere woon je vaak nog bij je ouders of samen met andere leeftijdsgenoten – vrijwillig of noodgedwongen. Als er veel ruzie is of je leven loopt even niet zoals je wilt, kan het voorkomen dat je ineens geen veilig thuis meer hebt. Als je leven even niet zo soepel loopt, is het belangrijk om zo snel mogelijk hulp te zoeken.
Buurtteam Amsterdam kan ook jou helpen. We kunnen je adviseren over je woonsituatie, maar ook over geld, je gezondheid, seks, zwangerschap, en over alcohol en drugs. Ook als je gestopt bent met je school of studie, vragen hebt over studiefinanciering en je inschrijving op een bepaald adres. Ook als je schulden hebt, staan we voor je klaar. Wacht niet te lang. Ook voor jou is er een buurtteam in de buurt. Je kunt mailen, bellen of gewoon bij ons langskomen.
Buurtteam Amsterdam: Hulp voor jongeren
Hulp bij noodgevallen
Bent u in nood of verkeert u in een crisissituatie en heeft u direct hulp nodig? U heeft altijd recht op hulp in nood. Er kunnen zich situaties voordoen waarbij onmiddellijke actie vereist is, zoals bij huisuitzetting, de afsluiting van water en energie, wanneer u te maken heeft met (huiselijk) geweld, of bij levensbedreigende situaties. De buurtteams zijn ook hiervoor beschikbaar van 09.00 tot 17.00 uur op werkdagen, maar niet op feestdagen. Bel op andere momenten en altijd in urgente situaties het landelijke noodnummer 112.