Direct naar content

Jamal vertelt over de inloop voor (t)huisloze Amsterdammers.

05 oktober 2023

Iedere woensdag is er van 17.30 uur tot 20.00 uur een avondinloop voor Amsterdammers zonder (t)huis bij Mannencentrum Daadkr8.

Projectleider Jamal Mechbal vertelt ons over dit bijzondere inloopspreekuur, waar bezoekers terecht kunnen voor hulp en advies. Of een warm drankje, een kom soep en een goed gesprek. Een afspraak is niet nodig, waardoor de inloop veel verschillende bezoekers kent: mannen, vrouwen en gezinnen. Jong en oud. Met en zonder documentatie.

Jamal: De mensen komen binnen, er is geen wachtkamer. Ze gaan naast elkaar zitten en kunnen ook wat eten. Daardoor voelen ze zich welkom, ze kunnen een praatje maken met de ander.

De inloop telt ongeveer 25 bezoekers per avond. Een divers team bestaande uit buurtteammedewerkers, sociaal raadslieden, vrijwilligers en netwerkpartners van o.a. de Regenbooggroep en de Gemeente Amsterdam staat klaar om de bezoekers bij te staan. Het team werkt vraaggericht en niet aanbodgericht. Dus niet zelf bedenken wat mensen nodig hebben, maar vragen: ‘Wat heeft deze unieke persoon nodig?’
Jamal is ervan overtuigd dat mensen van de meest actuele informatie voorzien het belangrijkste is wat je kan doen. Iedereen kiest zijn of haar eigen unieke weg om uit de problemen te komen.

‘Als je geen vaste plek hebt om te wonen, wordt alles moeilijker: werken, wassen, eten, slapen.’

Jamal: Heel veel mensen weten niet hoe het systeem werkt. Wie houdt er nou rekening mee dat hij ooit dakloos wordt? Wie heeft een plan B voor het geval hij dakloos wordt? Het maakt niet uit wie je bent, welk beroep je uitoefent en of je nou rijk of arm bent. Iedereen kan dakloos worden. Kom maar in een psychose terecht of in een echtscheiding.

De rode draad is wonen. Alles begint daar. Als je geen vaste plek hebt om te wonen, wordt alles moeilijker: werken, wassen, eten, slapen. Na een tijdje komt er een breekpunt. Dat moeten we eigenlijk proberen voor te zijn, want dan wordt het heel erg moeilijk om mensen weer op het goede spoor te krijgen. We geven de mensen het gevoel dat ze er toe doen, dat ze geen nummer zijn. En dan merk je dat mensen heel veel kunnen. Dan komen ze ook met eigen oplossingen.

In de tijd dat de inloop voor Amsterdammers zonder (t)huis bestaat zijn tientallen mensen aan een woning geholpen. Vaak buiten Amsterdam, omdat de wachttijd hier in de stad lang is. Dat is natuurlijk geen gemakkelijke beslissing, maar vaak toch een oplossing.

Als er een tijdje niets meer wordt vernomen van een bezoeker, wordt er gebeld om poolshoogte te nemen. Dat gebeurde ook bij Tamer.
Jamal: Hij zei dat hij niet meer op de inloop kwam omdat hij inmiddels een woning had gekregen. Hij was blij dat we hem belden en zei dankbaar te zijn voor de informatie en advies die wij hem hebben gegeven en dat het hem heeft geholpen om gericht te zoeken en te reageren op woningen.’

Inloopspreekuur voor (t)huisloze Amsterdammers
Elke woensdagavond: 17:30 uur tot 20:00 uur
Daadkr8: President Allendelaan 719, 1068VN Amsterdam

Meer nieuwsberichten

 • Gift van Sheltersuit voor WegWijsSalon Daadkr8 – Voor (T)huisloze Mannen.

  Op 12 juni kreeg onze avondinloop WegWijsSalon Daadkr8 Voor (T)huisloze Mannen bezoek. Paul Zurink van Stichting Sheltersuit kwam langs met …

  Buurtteam Amsterdam Nieuw-West - 14-06-2024
 • Welkom bij WegWijsSalon De Honingraat

  Vanaf vrijdag 31 mei ben je van harte welkom bij WegWijsSalon De Honingraat. Samen met onze samenwerkingspartners van  Eigenwijks, Stichting …

  Buurtteam Amsterdam Nieuw-West - 29-05-2024
 • Sociaal juridische voorlichting 2024

  Speciaal voor professionals, vrijwilligers en stagiaires die in de (financiële) Buurtteamspreekuren in Amsterdam werken worden verschillende sociaal juridische voorlichtingen gegeven. …

  Buurtteam IJburg - 28-05-2024
Contact