Direct naar content

Jongeren en schulden

Jongeren en schulden: het komt steeds vaker voor. In de afgelopen vijf jaar is het aantal jongeren met schulden bijna verdubbeld. Heb jij te maken met geldproblemen, betaalachterstanden, leningen of schulden? Dan kun je voor al je vragen én voor gratis hulp terecht bij jouw buurtteam in Amsterdam. Wij zijn in elk stadsdeel te vinden en organiseren ook het Jongeren Financieel Café. Hier kan je zonder afspraak binnenlopen. Voorkom dat jij - of een vriend/vriendin - (dieper) in de schulden raakt en lees hier wat je kan doen!

Geldproblemen of schulden? Gratis hulp voor alle jongeren in Amsterdam.

Vind een Buurtteam bij u in de buurt

Jongeren en schulden

Jongeren kunnen snel in de schulden komen. Veel jongeren hebben flexibel werk, of ze werken parttime en studeren tegelijk. Zodra (een deel van) het inkomen wegvalt, bijvoorbeeld door ontslag of door een relatiebreuk, moeten alle kosten nog steeds betaald worden. Je hebt dan als jongere vaak nog geen grote buffer opgebouwd. Soms hebben jongeren bovendien ook een studieschuld. Waar haal je dat geld vandaan?

Vragen over schulden of geldproblemen? Kom langs of bel!

Vind uw buurtteam

Veel jongeren met schulden

Heb jij geldzorgen? Dan ben je zeker niet de enige. Volgens het Nibud hebben ruim 400.000 jongeren tussen de 18 en 26 jaar ernstige betalingsproblemen. Een groot deel van deze jongeren heeft inmiddels schulden opgebouwd. Dat blijkt uit de Schulden Monitor van BKR. Schulden zorgen ervoor dat je als jongere moeilijk aan je toekomst kunt bouwen. Je salaris gaat op aan aflossingen. Dat maakt het moeilijk om zelfstandig te worden. Schulden zorgen bovendien voor stress en andere gezondheidsproblemen.

Hulp bij geldproblemen

Gelukkig kun je als jongere terecht bij verschillende organisaties die gratis hulp bieden bij geldproblemen. In Amsterdam is dat Buurtteam Amsterdam. In elk stadsdeel vind je een buurtteam waar je gratis terecht kunt. Voor vragen over geld, maar ook voor advies als je een lening wilt afsluiten. Of als je vaak in het rood staat, of je telefoonabonnement niet kan betalen. Of als je er even niet uitkomt met je zorgverzekering of belastingaangifte. Voor alle vragen over geld en over geldzaken kun je bij ons terecht.

Jongeren Financieel Café

Bij het Jongeren Financieel Café kan je zonder afspraak binnenlopen. En het is helemaal gratis! Overal in Amsterdam zijn de Jongeren Financieel Cafés te vinden. Heb je schulden, geldzorgen of andere vragen over geld? En ben jij tussen de 18 en 27 jaar? Kom dan bij ons langs.

  • Je krijgt onder andere hulp bij:
  • Ingewikkelde post
  • Boetes
  • Zorgverzekering
  • Incasso
  • Deurwaarder
  • Beslaglegging
  • Overzicht krijgen van je geldzaken en administratie
  • Toeslagen van de belasting
  • Als je moeite hebt om je rekeningen te betalen
  • Al je andere vragen over geld

Je kunt ook langskomen als je familie, een vriend of een vriendin hebt met geldproblemen en je zorgen maakt. Samen bekijken we wat we kunnen betekenen.

Op de pagina Jongeren en Geld vind je een overzicht van de inloopdagen (zonder afspraak) van het Jongeren Financieel Café. Beschikbaar in alle wijken van Amsterdam.

Schuldhulpverlening Amsterdam: hulp bij schulden

Buurtteam Amsterdam biedt ook schuldhulpverlening in Amsterdam aan. Wanneer je schulden of geldproblemen hebt, kijken we eerst samen met jou wat de situatie is. Daarna zoeken we samen naar een oplossing. Daarbij kunnen we bijvoorbeeld kijken naar de volgende vragen:
● Welke schulden moeten betaald worden?
● Welke inkomsten heb je?
● Zijn er toeslagen of uitkeringen waar je recht op hebt?
● Welke rekeningen moeten als eerste betaald worden?
● Kunnen sommige schulden misschien kwijtgescholden worden?
● Hoe houd je goed overzicht in je geldzaken?
● Hoe krijg jij grip op je geldzaken, zodat je straks schuldenvrij verder kunt?

Elke situatie is anders. Maar altijd geldt: hoe sneller we beginnen met hulp bij schulden, hoe eerder jij je schulden kan aflossen en je geldproblemen achter je kunt laten. Daarom is het belangrijk om snel contact op te nemen met het buurtteam in jouw buurt. Hoe sneller je hulp inschakelt, hoe eerder we samen een oplossing kunnen vinden. Natuurlijk gaan onze schuldhulpverleners vertrouwelijk met jou en jouw gegevens om. Vind hier het buurtteam in uw buurt.

Welke soorten schulden zijn er?

Er zijn verschillende soorten schulden. Vaak beginnen schulden heel klein, maar ze kunnen snel oplopen door allerlei redenen. De meest voorkomende schulden zijn:

  • Achterstanden van betalingen van de vaste lasten, zoals de huur, energie, water, telefoonabonnement en verzekeringen.
  • Leningen bij banken of geldverstrekkers, zoals een persoonlijke lening, een doorlopend krediet of een financiering voor je auto of scooter. Ook risicovolle flitskredieten vallen hieronder.
  • Uitgestelde betalingen, bijvoorbeeld bij webwinkels via ‘koop nu, betaal achteraf’.
  • Betaalachterstand van je zorgverzekering (deze is verplicht voor iedereen boven de 18 jaar).
  • Postorderbedrijven waarbij je in termijnen kan betalen, vaak tegen hoge rente.
  • Rood staan op je bankrekening.
  • Boetes en fraudeschulden, zoals een onterecht ontvangen uitkering.
  • Te veel ontvangen toeslagen, zoals huurtoeslag, kinderopvangtoeslag, zorgtoeslag en het kindgebonden budget.
  • Belastingschulden en gemeentelijke heffingen.
  • Leningen bij familie en kennissen.
  • Hypotheek van een koophuis.
  • Studieschulden.

Wil je meer weten over deze schulden? Kijk dan bij ‘Welke soorten schulden zijn er?’

Wij staan voor je klaar

Je kunt met vragen over al deze schulden terecht bij jouw buurtteam in Amsterdam. Gaan de vragen niet over jezelf, maar bijvoorbeeld over je vader, moeder, broer, zus, vriend of vriendin die geldproblemen of schulden heeft? Ook dan staan we voor je klaar.

Lening aanvragen

Geld lenen lijkt vaak een snelle en makkelijke manier om aan geld te komen. Bijvoorbeeld om een grote aankoop te doen, zoals een televisie of auto. Of om je rekeningen te kunnen betalen. Of om schulden af te lossen. Maar een lening brengt risico’s met zich mee, waardoor je ook snel verder in de problemen kan raken. Het is belangrijk om altijd goed de voorwaarden te checken als je geld wilt lenen. De rente kan bijvoorbeeld erg hoog zijn. Of je krijgt een BKR-registratie, zelfs bij een klein bedrag. (Dat heeft weer invloed op toekomstige leningen of een eventuele hypotheek). En wat gebeurt er als je niet op tijd kan betalen? De kans is groot dat de kosten dan nog veel hoger worden.

  • Leningen zijn er in allerlei soorten, bijvoorbeeld:
  • Doorlopend krediet
  • Persoonlijke lening
  • Aankoop op afbetaling bij winkels en webwinkels
  • Mobiele telefoon op afbetaling
  • Rood staan bij de bank
  • Aankopen doen via een creditcard of klantenkaart
  • Leasen
  • Flitskrediet afsluiten
  • Geld lenen van familie of vrienden

Wil je weten wat deze leningen precies inhouden? Kijk dan bij ‘Welke soorten leningen zijn er?’.

Hulp bij schulden in Amsterdam

Heeft u te maken met schulden of geldproblemen? Bijvoorbeeld doordat u geld heeft geleend en dit niet meer kan terugbetalen? Of overweegt u om een lening af te sluiten om uw geldproblemen tijdelijk op te lossen? Dan is het verstandig om uw situatie eerst te bespreken met iemand die veel weet over geldzaken en die u kan helpen.

Bij Buurtteam Amsterdam vindt u gratis en vertrouwelijk hulp bij schulden. Samen met een (geld)coach kijken we naar uw situatie. We zetten uw inkomsten, uitgaven en openstaande rekeningen op een rij. En we helpen u de juiste beslissing te nemen voordat u een lening afsluit. Of als u al een lening heeft maar deze niet meer kunt aflossen. We luisteren naar uw verhaal en zoeken samen naar de beste oplossing. Blijf niet alleen zitten met uw geldproblemen maar schakel de schuldhulpverlening in Amsterdam van Buurtteam Amsterdam in. Vind hier het buurtteam bij u in de buurt.

Problemen met studieschuld aflossen

Veel jongeren hebben te maken met een studieschuld. Als je bent afgestudeerd of bent gestopt met je studie, hoef je niet meteen je studieschuld af te lossen. Dat is logisch, want het is natuurlijk niet zeker dat je meteen een goedbetaalde baan hebt. Ongeveer 2 jaar nadat je bent afgestudeerd of gestopt bent met je studie, begin je met het aflossen van de schuld. Het bedrag dat je maandelijks betaalt, is afhankelijk van de rente en je inkomen. Dit verschilt dus per persoon.

Steeds meer oud-studenten hebben problemen hebben met het aflossen van hun studieschuld. Door de afschaffing van de basisbeurs zijn zelfs meer studenten gaan lenen. Je lost je studieschuld in 15 jaar af wanneer je in het oude leenstelsel zit. Wanneer je in het nieuwe leenstelsel zit, mag je kiezen of je het in 15 jaar of 35 jaar aflost. (Meer info op Duo.nl). Dat lijkt misschien ideaal, maar het betekent ook dat je voor een lange tijd elke maand geld kwijt bent aan de aflossing. En je hebt dan als het goed is wel een inkomen, maar daar betaal je ook je vaste lasten en je boodschappen van. En je wilt wat geld overhouden om iets leuks te kunnen doen.

Daarom kan je een financieel plan maken. Samen kijken we naar je hele financiële plaatje. Van je vaste lasten tot een potje voor leuke dingen. Neem contact op voor een gratis afspraak bij jouw buurtteam in Amsterdam. Of kom zonder afspraak langs bij het Jongeren Financieel Café.

Geldzorgen of schulden? Los het samen op!

Hoe ouder je wordt, hoe zelfstandiger je gaat leven. Je krijgt als jongere meer kosten en meer vaste lasten, zoals je huur, zorgverzekering en de belasting. Soms verlies je dan het overzicht. Je wilt natuurlijk ook graag leuke dingen blijven doen. Omdat veel jongeren meer uitgeven dan ze maandelijks verdienen, ontstaan er geldproblemen en schulden. Het stapelt zich op, waardoor je er alleen niet meer uitkomt.
Daarom zijn wij er. Blijf er niet mee zitten: wij helpen je graag bij het uitzoeken van ingewikkelde post, de zorgverzekering of belasting. En bij het oplossen van je geldzorgen. Zodat jij weer zorgeloos verder kunt.

Hulp bij schulden voor jongeren in Amsterdam

Buurtteam IJburg

Contact