Heb ik recht op juridische bijstand?
Heeft u juridische problemen die u niet zelf kunt oplossen? Zoekt u juridische hulp in Amsterdam, maar kunt u deze niet betalen? Dan betaalt de overheid soms mee aan deze kosten. Dit wordt gesubsidieerde rechtsbijstand genoemd. De Raad voor Rechtsbijstand regelt dit voor u.
Juridische problemen hebben te maken met de Nederlandse wet- en regelgeving. Juridische problemen kunnen bijvoorbeeld ontstaan wanneer u ontslagen wordt, als u wilt scheiden of als uw uitkering wordt stopgezet door de gemeente en u daar bezwaar tegen wilt maken.
Rechtwijzer
Bent u ontslagen, is uw uitkering stopgezet of heeft u relatieproblemen en ervaart u stress over geldproblemen? Rechtwijzer denkt graag met u mee en kijkt samen met u naar een oplossing. Rechtwijzer adviseert u over welke stappen u het beste kunt zetten om uw juridische problemen op te lossen. Rechtwijzer is ontwikkeld door de Raad voor Rechtsbijstand en is daarom alleen mogelijk in samenwerking met andere instanties die ook betrokken zijn bij uw juridische problemen.
Juridisch Loket
Wat doet het Juridisch Loket? Het Juridisch loket geeft gratis juridisch advies aan mensen die geldproblemen of schulden hebben. Mensen met een laag inkomen of weinig eigen vermogen kunnen voor gratis advies terecht bij het Juridisch Loket. Het Juridisch Loket beantwoordt al uw juridische vragen over:
- Ontslag
- Uitkeringen
- Wonen
- Arbeidsovereenkomsten
- Consumentenzaken
- Echtscheiding
Advocaat of mediator
Het kan zijn dat u juridische problemen ervaart en hier zelf of samen met uw (ex)partner niet uitkomt. Als u er met de Rechtwijzer of het Juridische Loket ook niet uitkomt, dan kunt u een advocaat of mediator inschakelen. Hier zijn natuurlijk wel hoge kosten aan verbonden. Kunt u deze niet zelf betalen? Dan betaalt de overheid in sommige gevallen mee. Dit hangt af van een aantal factoren, zoals uw eigen spaargeld en inkomen. Dit kan alleen als de advocaat of mediator staat ingeschreven bij de Raad voor Rechtsbijstand.
Verschil advocaat en mediator
Heeft u juridische problemen? Dan kan zowel een advocaat als een mediator u helpen. Het verschil is alleen dat een advocaat alleen aan uw kant staat en een mediator geen partij kiest. Een mediator helpt u, maar ook de andere partij zodat u er samen uitkomt. Een rechtszaak is hierbij niet nodig. Bij een advocaat kan dit wel het geval zijn. Daarom zijn deze kosten ook een stuk hoger dan die van een mediator.
Advocaat
Heeft u juridische hulp nodig bij een echtscheiding of ontslag? Dan kan een advocaat u helpen bij:
- Het geven van advies
- Het onderhandelen met de andere partij
- Het met u samen naar de rechter gaan als er een rechtszaak is
Kosten
Niet alle juridische hulp is gratis. Wanneer u een advocaat inschakelt, kost dit geld. Hoeveel geld is afhankelijk van een aantal zaken. Ten eerste natuurlijk de advocaat zelf. Maar daarnaast speelt uw eigen inkomen ook een rol. Heeft u weinig eigen vermogen en een laag inkomen? Dan hoeft u de kosten van de advocaat niet te betalen of een deel ervan, afhankelijk van uw inkomen. Het gehele bedrag of een deel wordt dan betaald door de overheid. Dit wordt gesubsidieerde rechtsbijstand genoemd.
Gesubsidieerde rechtsbijstand
Juridische hulp kan gesubsidieerde rechtsbijstand zijn. Dit betekent dat de overheid een deel van de gemaakte advocaatkosten voor u betaalt. Het overige deel moet u zelf betalen. Dit wordt een eigen bijdrage genoemd. De hoogte van de eigen bijdrage is natuurlijk afhankelijk van uw inkomen en uw spaargeld. Hoe lager uw inkomen en eigen vermogen, hoe minder u zelf hoeft te betalen.