Direct naar content

Kwijtschelding aanvragen

Schuldsanering Amsterdam is voor iedere inwoner van de stad die zijn opgebouwde schulden niet meer kan betalen. U kunt dan in aanmerking komen voor deze regeling. De regeling maakt het mogelijk om binnen anderhalf jaar schuldenvrij te zijn. Buurtteam Amsterdam helpt gratis bij vragen of problemen waar u zelf niet uitkomt. Ook bij vragen over schulden. U staat er niet alleen voor, want samen kijken we naar wat u nodig heeft.

Hulp bij schuldsanering in Amsterdam? Buurtteam Amsterdam helpt!

Vind een Buurtteam bij u in de buurt

Wat is kwijtschelding?

Kwijtschelding aanvragen in Amsterdam kan u doen wanneer u niet in staat bent om uw belastingaanslag te betalen. In sommige gevallen kan iemand in aanmerking komen voor een kwijtschelding van de gemeentebelastingen. Of u een kwijtschelding krijgt, hangt af van uw persoonlijke situatie. Bent u bijvoorbeeld in het bezit van een auto? Een koopwoning? Heeft u een vast inkomen? Heeft u schulden? Dat zijn vragen die meespelen. Iedere situatie is uniek, dus het is belangrijk om samen goed te kijken of u in aanmerking komt. Daar helpt Buurtteam Amsterdam u bij. Kwijtschelding aanvragen kan particulier, maar ook als ondernemer. Dan gelden er wel andere regels.

Kwijtschelding particulier

Kwijtschelding aanvragen als particulier is mogelijk. Er wordt gekeken naar uw inkomsten en vermogen. Op basis daarvan wordt gekeken of u in aanmerking komt voor een kwijtschelding. Er wordt een berekening gemaakt van alle grote kosten die u heeft gemaakt in uw leven. Dit wordt ook wel uw bestaanskosten genoemd. Hierbij gaat het om uw bezit van bijvoorbeeld een koopwoning en de overwaarde hiervan, het bezit van een eigen auto, maar er wordt ook gekeken naar of u spaargeld heeft en of u een partner heeft en wat zijn of haar bestaanskosten zijn. Die van uw partner tellen dan ook mee in het besluit of u in aanmerking komt voor kwijtschelding.

Direct hulp inschakelen van Buurtteam Amsterdam?

Vind hier uw buurtteam

Kwijtschelding niet mogelijk: voor welke schulden?

Kwijtschelding aanvragen als particulier is dus zeker mogelijk, maar het geldt niet voor alle belastingschulden. Hieronder ziet u een lijst van belastingen waar kwijtschelding aanvragen niet mogelijk is:

  • Kwijtschelding aanvragen voor toeslagen is niet mogelijk. Wel kunt u kijken naar een betalingsregeling.
  • U wilt een kwijtschelding aanvragen voor de belasting van uw auto. Dit is niet mogelijk, maar in sommige gevallen is uitstel van betaling wel een optie.
  • Kwijtschelding aanvragen voor een voorlopige aanslag van een voorgaand jaar is niet mogelijk. Er wordt gekeken naar uw persoonlijke situatie en of u in aanmerking komt. Is dit het geval, dan krijgt u een uitstel van betaling tot de definitieve aanslag is bepaald.
  • Wilt u kwijtschelding aanvragen voor uw huidige aanslag of voor het aankomende jaar en moet u dit betalen in termijnen, dan is een kwijtschelding niet mogelijk.
  • Kwijtschelding aanvragen is niet mogelijk als u geen belastingaangifte heeft gedaan. Wel kunt u om uitstel van betaling vragen. Als u alsnog uw belastingaangifte doet, heeft u wel recht om kwijtschelding aan te vragen.
  • Bent u toegelaten tot de WSNP (Wettelijke Schudsanering voor Natuurlijke Personen)? Dan hoeft u niet zelf om kwijtschelding te vragen. Dit gaat in samenwerking met uw bewindvoerder.

Kwijtschelding ondernemer

Wanneer u als ondernemer een kwijtschelding wilt aanvragen, dan gelden er andere regels voor u. Er wordt namelijk nooit een eenzijdige kwijtschelding gegeven aan een ondernemer. Kwijtschelding aanvragen bij faillissement is mogelijk. Wel moet u kunnen aantonen waarom u hierop recht denkt te hebben. De rechter beoordeeld iedere zaak afzonderlijk dus u moet met goede bewijzen komen. Kwijtschelding voor ondernemers is alleen mogelijk als u in samenspraak met uw schuldeisers tot een overeenkomst bent gekomen.

Daarnaast wordt er aan ondernemers nooit kwijtschelding verleend voor:

  • Aanslagen op uw motorrijtuigen en personenauto’s
  • In- en uitvoerrechten

Kwijtschelding jongeren

Ben je tussen de 18 en 27 jaar en kan je je belastingschuld niet betalen? Ook jij hebt recht op kwijtschelding. Kwijtschelding aanvragen voor DUO (studiefinanciering) is mogelijk. Er zijn verschillende mogelijkheden om kwijtschelding aan te vragen. Als de aflosfase is afgelost en je hebt nog niet alles terug kunnen betalen, dan wordt het resterende bedrag alsnog kwijtgescholden. Dit hoef je dus niet meer te betalen. Wanneer je binnen tien jaar je diploma niet hebt gehaald, moet je de hele studiefinanciering terugbetalen. Als je een aanvullende beurs hebt, dan kan je hier wel kwijtschelding voor aanvragen. Als laatste; ben je een gedupeerde van de toeslagaffaire? Ook dan kan je kwijtschelding aanvragen en hoef je jouw schuld niet te betalen.

Financieel Café voor jongeren met vragen over geldzaken

Wil je weten of kwijtschelding gemeentelijke belastingen als student mogelijk is? Kom je er zelf niet helemaal uit of weet je niet waar je recht op hebt? Kom dan langs bij het Financieel Jongeren Café. Daar zijn medewerkers van het Buurtteam aanwezig die je graag helpen bij zaken zoals deze. Schroom niet en loop gerust eens naar binnen. We kijken graag met je mee en kijken samen naar een oplossing.

Wanneer kan je kwijtschelding aanvragen? De praktijk.

Wanneer u kwijtschelding komt aanvragen, wordt er gekeken naar uw vermogen. Er wordt een berekening gemaakt van al de door uw gemaakte kosten gedurende uw leven. Dit zijn uw bestaanskosten. Wat hiermee bedoeld wordt, zijn uw bezittingen. Heeft u een koopwoning op uw naam staan? Wat is de overwaarde van uw huis? Welk bedrag betaalt u aan huur? En wat is de premie van uw zorgverzekering? Bezit u één of meerdere auto’s of andere motorrijtuigen? Heeft u spaargeld? Zo ja, hoe groot is dat bedrag? Heeft u een partner? Wat zijn de bezittingen van uw partner? Alles telt mee ter overweging of u in aanmerking komt voor een kwijtschelding.

Er komt een hoop bij kijken wanneer u een kwijtschelding wilt aanvragen in de Gemeente Amsterdam. Al deze vragen en sommen kunnen u doen duizelen, maar wees niet bang. U hoeft dit niet alleen te doen. Buurtteam Amsterdam staat voor u klaar en denkt graag met u mee. Samen kijken we naar de mogelijkheden en welke stappen u kunt zetten. Wacht niet te lang en neem contact op met het buurtteam uit uw wijk.

Kom ik in aanmerking voor kwijtschelding van gemeentelijke belastingen?

U kunt kwijtschelding aanvragen bij de Gemeente Amsterdam als het u niet lukt om de gemeentelijke belastingen te betalen.

Er bestaan twee verschillende gemeentelijke belastingen:

  1. Belastingen, zoals toeristenbelasting, parkeerbelasting, forensenbelasting, waterschapsbelasting.
  2. Heffingen, zoals afvalstoffenheffing en rioolheffing.

Om te bepalen of u recht heeft op het kwijtschelden van afvalstoffenheffing kijkt de Gemeente Amsterdam naar uw vermogen en bezit. Als u met uw vermogen de gemeentebelasting niet kunt betalen, dan wordt er een berekening gemaakt. Uit deze berekening rolt een bedrag dat aangeeft wat u per jaar kunt missen. 80% van het totaalbedrag is verplicht om de belastingen mee te betalen.

Hoe kan je kwijtschelding aanvragen?

Wat heb ik nodig voor kwijtschelding gemeentelijke belastingen? Dit is misschien een vraag waar u vaak over nadenkt, maar waar u het antwoord niet op weet. Geen zorgen. Buurtteam Amsterdam is er voor u en helpt u hierbij graag. Wij staan altijd voor u klaar en onze hulp is gratis. Het enige wat u moet doen, is contact opnemen met het dichtstbijzijnde buurtteam en dan staan we u graag bij in dit proces. Het kan nog wel eens overweldigend zijn en er komt veel op u af.

U bent welkom bij Buurtteam Amsterdam.

Wij helpen u verder!

Kwijtschelding aanvragen brief

Lukt het u niet om uw belastingschuld te betalen? En kunt u dit ook niet termijnen betalen? Wilt u als particulier een kwijtschelding aanvragen? Dan kunt u een kwijtschelding aanvragen door een brief met daarin een formulier in te vullen en op te sturen naar de Belastingdienst. In het formulier wordt gevraagd naar uw persoonlijke gegevens. Als u een partner heeft, dienen deze gegevens ook te worden ingevuld. In het formulier worden de volgende gegevens van u gevraagd:

  • Persoonlijke gegevens van u (en uw partner)
  • Uw huishouden
  • Aanslagen gegevens
  • Voorstel betalingsregeling
  • Uw inkomsten
  • Vermogen en bezittingen

Het formulier bestaat uit acht pagina’s met allerlei invulvragen over de bovengenoemde onderwerpen. In totaal zijn er twintig onderdelen die u moet invullen. Dit kan nogal overweldigend zijn. Dat begrijpen wij heel goed. Daarom is het belangrijk voor u om te weten dat u dit niet alleen hoeft te doen. Het Buurtteam bij u de wijk kijkt graag met u mee. Samen met u nemen we de vragen op het formulier goed door en dan beantwoorden we ze samen. U staat er niet alleen voor. Buurtteam Amsterdam staat voor u klaar.

Verzoek om kwijtschelding verstuurd – wat gebeurt er dan?

Nadat u het formulier heeft ingevuld en opgestuurd, ontvangt u binnen acht weken een reactie van de Belastingdienst. Met daarin antwoord of u recht heeft op een kwijtschelding. In de brief met daarin de reactie van de Belastingdienst staat één van deze drie mogelijke uitkomsten:

  1. U heeft recht op kwijtschelding

Goed nieuws! Dit betekent dat u de schuld niet hoeft te betalen. Uw schuld wordt kwijtgescholden door de Belastingdienst en u krijgt vrijstelling van de gemeentelijke belastingen. Deze kwijtschelding vindt in sommige gevallen plaats onder bepaalde voorwaarden. Wanneer dit voor u geldt, dan staan deze voorwaarden in de brief vermeld.

  1. U heeft recht op gedeeltelijke kwijtschelding

Dit betekent voor u dat u een deel van de schuld niet hoeft te betalen. Deze wordt kwijtgescholden. Het overige deel moet u wel betalen. Dit overige bedrag betaalt u in termijnen terug. In de brief leest u hoeveel het maandelijkse bedrag zal worden.

  1. U heeft geen recht op kwijtschelding

U krijgt geen kwijtschelding, oftewel u moet uw schuld toch betalen. In de brief leest u waarom u geen recht heeft op kwijtschelding.

Verzoek kwijtschelding belastingdienst afgewezen – hoe nu verder?

Wanneer uw aanvraag om kwijtschelding is afgewezen, moet u binnen veertien dagen uw schuld afbetalen. Het is begrijpelijk dat dit u enorm overvalt na de wachttijd van acht weken. Kwijtschelding is helaas niet mogelijk voor u. Maar er zijn wel andere opties die u in de tussentijd kunt kiezen:

Betalingsregeling aanvragen

Nadat uw aanvraag om kwijtschelding is afgewezen, heeft u alsnog de mogelijkheid om een betalingsregeling aan te vragen. Doe dit binnen veertien dagen. Na acht weken wordt uw verzoek beoordeeld en krijgt u een antwoord. Als u niet binnen deze veertien dagen een betalingsregeling aanvraagt, kunt u betalingsherinneringen, aanmaningen of dwangbevelen verwachten.

Wacht daarom niet te lang en neem contact op met uw buurtteam zodat wij u hiermee snel kunnen helpen. Hoe eerder u actie onderneemt, hoe beter. Hoe langer u wacht, des te groter wordt uw schuld. Wordt de betalingsregeling ook afgewezen, dan kunt u nog in hoger beroep gaan.

U kunt kwijtschelding aanvragen bij de Gemeente Amsterdam. Als u moeite heeft om dit alleen te doen of als u niet precies weet waar u moet zijn en wat u moet doen, dan kan het Buurtteam u ook gratis helpen. Buurtteam Amsterdam staat voor u klaar en helpt u graag op weg. Wij denken met u mee en samen pakken we uw schulden aan. Wacht niet te lang, aarzel niet en neem contact op met het buurtteam.

Kwijtschelding aanvragen. Het Buurtteam helpt u

Contact