Direct naar content

Mantelzorg Amsterdam

Mantelzorg Amsterdam is werk van grote betekenis. Niet alleen voor de ander, maar ook voor uzelf. U zorgt voor een hulpbehoevende naaste of stadsgenoot. Als mantelzorger komt er veel op u af en draagt u een grote verantwoordelijkheid. Wanneer de mantelzorg grote invloed op uw eigen leven krijgt, kunt u ondersteuning krijgen van Buurtteam Amsterdam. Samen kijken we naar wat u nodig heeft.

Hulp bij mantelzorg? Buurtteam Amsterdam helpt.

Vind een Buurtteam bij u in de buurt

Mantelzorg in Amsterdam: wat is het?

Mantelzorg is zorg die u verleent wanneer een geliefde of naaste hulpbehoevend is. Denk hierbij een chronische ziekte of aandoeningen of een beperking. Een mantelzorger kan ook ondersteuning bieden aan ouderen of kwetsbaren die bepaalde zaken niet meer zelf kunnen doen. Als mantelzorger draagt u een grote verantwoordelijkheid en doet u heel dankbaar werk.

Naar schattig is negen procent van de inwoners van Amsterdam een mantelzorger. Dat zijn 57.000 mantelzorgers. Landelijk is zo’n veertien procent van de Nederlanders mantelzorger. De reden dat het percentage mantelzorg in Amsterdam een stuk lager ligt dan in de rest van het land is te herleiden naar het feit dat de stad Amsterdam relatief veel jongeren heeft (Bron: Mantelzorg in Beeld, Gezondheidsmonitor GGD 2021). Vaak hebben mensen op latere leeftijd pas baat bij mantelzorg.

Mantelzorg is meestal voor een langere tijd. De zorg die u levert kan in allerlei vormen zijn: van een boodschap doen voor een oudere tot aan intensieve zorg voor iemand die chronisch ziek is. Deze zorg verleent u, wanneer dit mogelijk is, naast uw betaalde baan en gezinsleven. Als dit niet meer te combineren valt, kunt u tijdelijk uw werk stoppen. Op deze manier kunt u zich volledig focussen op de mantelzorg. Over de vergoedingen van mantelzorg in Amsterdam wordt hieronder meer informatie gegeven.

Taken mantelzorger

De mantelzorg in Amsterdam, maar ook in de rest van Nederland, is zeer divers. De taken van een mantelzorger kunnen enorm variëren en zijn voor iedereen anders. Het hangt volledig af van wat, wanneer en hoe vaak een hulpbehoevende iets nodig heeft en waar hij of zij ondersteuning bij kan gebruiken. De taken van een mantelzorger die het meest gebruikelijk zijn, zijn taken in de huishouding, iemand gezelschap houden, begeleiding van a naar b (vervoer) en medische zorg. Gemiddeld levert een mantelzorger in Amsterdam 13 uur zorg per week. Het aantal uren voor de groep die voor zijn of haar partner of kind zorgt, ligt een stuk hoger, namelijk zo’n 31 uur per week. (Bron: Mantelzorg in Beeld, Gezondheidsmonitor 2021).

Als mantelzorger kunt u ondersteuning bieden aan een hulpbehoevende in de vorm van huishoudelijke taken. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om:

  • Boodschappen doen
  • Schoonmaken, stofzuigen, dweilen, ramen zemen of afstoffen
  • Opruimen
  • Kleding en beddengoed wassen, strijken, opvouwen
  • Bedden opmaken
  • Koken
  • Klusjes rondom het huis, grasmaaien, vuilnis buiten zetten

Als mantelzorger kunt ook hulp bieden in de vorm van iemand gezelschap houden. Hierbij kunt u denken aan een gezellig kopje koffie of thee drinken, een spelletje doen, een wandeling maken of gewoon even een praatje maken. Ook kunt u een hulpbehoevende ondersteunen met vervoer door iemand van a naar b te brengen en te begeleiden. U brengt bijvoorbeeld iemand naar de huisarts, u loopt mee naar de wachtkamer en brengt hem of haar vervolgens weer netjes thuis. Ondersteuning naar medische afspraken, zoals naar het ziekenhuis of een andere specialist, valt ook onder de taken van een mantelzorger. Als familie, maar ook als bekende/buurman/buurvrouw wanneer de familieleden of vrienden zelf niet in gelegenheid zijn, kunt u ondersteuning bieden door iemand naar hen toe te brengen. De taken van een mantelzorger zijn erg divers.

De taken van een mantelzorger kunnen ook in de vorm zijn van medische zorg. Hierbij gaat het om pijnbestrijding maar ook symptoombestrijding. Deze zijn voor iedereen anders. Hier volgen enkele voorbeelden:

  • Massage geven of ontspanningsoefeningen
  • Gesprekken voeren: gewoon een gezellig praatje of een luisterend oor bieden voor klachten als angst, depressie en eenzaamheid
  • Ondersteuning bij medisch ongemak
  • Hulp bij zingeving
  • Waken bij een stervende

Hoe word ik mantelzorger?

U bent een mantelzorger als u veel zorgt biedt aan uw naaste. U zorgt bijvoorbeeld voor iemand die een chronische ziekte heeft, een beperking heeft of iemand die hulpbehoevend is. Wanneer u deze zorgt verleent, bent u een mantelzorger. U hoeft en kunt daarvoor geen opleiding volgen. Wel is het mogelijk om een mantelzorgcursus te doen. Als mantelzorger komt er namelijk veel op u af en kan het een grote invloed hebben op uw dagelijks leven.

Naast uw taken als mantelzorger heeft u ook nog uw eigen leven te leiden. Wellicht heeft u zelf een drukke baan en een gezin. Dan is het voor u erg belangrijk om een goede balans te vinden tussen de mantelzorg en uw eigen leven. U moet namelijk ook voor uzelf kunnen blijven zorgen.

Mantelzorgcursus

Markant biedt ondersteuning aan mantelzorgers bij het vinden van deze balans. In de cursus leer je hoe je ervoor zorgt dat de balans tussen het zorgen voor de ander en het zorgen voor uzelf evenwichtig is. Verder leert u uw eigen leven inzichtelijk te maken zodat u weet wat u aan kan. Daarbij is het aangeven van uw eigen grenzen van groot belang. Ook dit is een onderwerp dat behandeld wordt in de mantelzorgcursus bij Markant.

Want hoe is het mogelijk om uw baan te blijven behouden en dit te combineren met de mantelzorg? Werkenden besteden gemiddeld zo’n tien uur aan mantelzorg. Mantelzorgers zonder baan besteden zelfs vijftien uur per week aan mantelzorg (Bron: Mantelzorg in Beeld, Gezondheidsmonitor GGD 2021). Hoe kunt uzelf als mantelzorger om hulp vragen? Dit zijn allemaal onderwerpen die aan bod komen in de mantelzorgcursus.

Hulp voor mantelzorgers

Wanneer het voor u als mantelzorger te veel wordt, kunt u een beroep doen op de respijtzorg in Amsterdam. Respijtzorg wil zeggen dat uw taken als mantelzorger tijdelijk worden overgenomen door iemand anders. Dit kunnen zowel professionals als vrijwilligers zijn. Dit geeft u een moment om op adem te komen. Mantelzorg kan namelijk erg zwaar zijn en moet niet worden onderschat. Zo’n zeventien procent van de mantelzorgers in Amsterdam zegt zich (zwaar) overbelast te voelen. Bij een tot zeven uur mantelzorg per week voelt vijf procent van de Amsterdammers zich overbelast. Bij mantelzorgers die acht of meer uur per week zorg verlenen, voelt maar liefst 33 procent van de Amsterdamse mantelzorgers zich overbelast (Bron: Mantelzorger in Beeld, Gezondheidsmonitor GGD 2021).

Het is dus belangrijk om waakzaam te zijn en uw eigen grenzen op tijd aan te geven. Allereerst is het daarbij belangrijk om af te weten van het bestaan van respijtzorg in Amsterdam. Slechts één op de tien mantelzorgers doen een beroep op de respijtzorg (Bron: Eindrapport onderzoek mantelzorgondersteuning GGD 2018). Daarnaast spelen ook emotionele en praktische overwegingen een grote rol bij het niet aanvragen van respijtzorg. Buurtteam Amsterdam denkt graag met u mee en dan kijken we samen naar wat u nodig heeft.

Via Markant kunt u respijtzorg krijgen. Verschillende vormen van respijtzorg die vaak voorkomen zijn:

  • Een vrijwilliger neemt een dag(deel)taak van u over
  • Een vrijwilliger onderneemt op een vaste dag een activiteit met de hulpbehoevende
  • Professionals nemen de zorg (geheel of gedeeltelijk) over
  • Tijdelijke opvang elders (bijvoorbeeld in een verzorgingstehuis)

Mantelzorgondersteuningen

Mantelzorg parkeervergunning Amsterdam

Wanneer u een hulpbehoevende regelmatig ondersteunt en u vaak langs moet komen om de mantelzorg taken goed te kunnen verrichten, dan kunt u een parkeervergunning in Amsterdam aanvragen. U kunt deze parkeervergunning als hulpbehoevende aanvragen voor uw mantelzorger, indien mogelijk, want een mantelzorger kan er zelf ook een aanvragen voor het desbetreffende vergunningsgebied.

Belangrijk om te weten, is dat u met uw parkeervergunning in Amsterdam alleen in het gebied mag parkeren waar de vergunning geldt. Uw parkeervergunning geldt hierbij niet in parkeergarages, blauwe zones en bepaalde winkelstraten. De parkeervergunning moet op naam staan van de hulpbehoevende. Hij of zij kan hiermee drie kentekens van mantelzorgers registeren die gebruik mogen maken van de parkeervergunning. Per keer mag er één mantelzorger parkeren. Hiervoor hoeft u niets in de auto te leggen, want uw kenteken staat al geregistreerd.

Mantelzorger Amsterdam

Bent u een mantelzorger in Amsterdam en kunt u wel wat hulp gebruiken? Bij Buurtteam Amsterdam kijken we graag samen met u naar wat u nodig heeft en kunnen wij u zo nodig het juiste advies geven. We helpen u graag bij het zoeken naar de juiste ondersteuning die u als mantelzorger nodig heeft. Wij zijn er voor u, altijd en overal.

Bent u benieuwd waar u het beste naar toe kunt gaan om hulp te vragen of waar u eventueel als mantelzorger aan de slag wilt gaan? Bekijk hier de mogelijkheden. Amsterdam is opgedeeld in zeven delen. Er zijn in totaal zeven buurtteamorganisaties: Amsterdam Centrum, Amsterdam Nieuw-West, Amsterdam Noord, Amsterdam Oost, Amsterdam West, Amsterdam Zuid en Amsterdam Zuidoost. Deze zeven buurtteamorganisaties zijn weer onderverdeeld in totaal 33 buurtteams.

Buurtteam Amsterdam helpt gratis bij al uw vragen of problemen waar u zelf niet uitkomt omtrent de mantelzorg. Bij het buurtteam in uw wijk krijgt u één contactpersoon die samen met u kijkt naar wat u nodig heeft. Buurtteam Amsterdam is buurtgericht. Uw contactpersoon kijkt dus eerst naar alle mogelijke oplossingen in uw eigen wijk.

Bekijk hier welk buurtteam dichtbij is voor u. Bij Buurtteam Amsterdam werken wij vraaggericht. Wat heeft u nodig? Wat wilt u bereiken? Het is belangrijk om te weten dat alle hulp die wij bieden altijd gratis is. Hopelijk zien we u snel bij Buurtteam Amsterdam!

Hulp bij mantelzorg bij Buurtteam Amsterdam

Mantelzorg Amsterdam

Contact