Direct naar content

Mantelzorgvergoeding aanvragen?

Mantelzorgvergoeding aanvragen in Amsterdam? Vraagt u zich af, ‘Hoe kom ik voor een mantelzorgvergoeding in aanmerking?’. Misschien bent u al een tijdje mantelzorger in Amsterdam en heeft u vragen over mogelijke vergoedingen voor mantelzorg. Of bent u op dit moment geen mantelzorger, maar denkt u ‘Kan iedereen mantelzorger worden?’. In principe kan iedereen mantelzorger worden. Vaak is het geen bewuste keuze maar word je mantelzorger omdat een familielid, vriend of kennis je hulp nodig heeft vanwege een veranderende situatie.

In dit artikel leggen we uit aan welke voorwaarden u moet voldoen voor een mantelzorgvergoeding en hoe u een mantelzorgvergoeding aan kunt vragen. En heeft u dan nog vragen? Dan kunt u contact opnemen met Buurtteam Amsterdam. Ons team helpt u graag verder.

Mantelzorg vergoeding aanvragen?

Buurtteam Amsterdam helpt u gratis!

Wat betekent mantelzorg?

Mantelzorg betekent dat u vrijwillig en meestal voor lange tijd voor iemand in uw omgeving zorgt vanwege een chronische ziekte, een handicap of omdat deze persoon om een andere reden intensieve zorg nodig heeft. Mantelzorg doet u vaak voor uw partner, familielid, vriend of iemand die bij u in de buurt woont. U doet dit vrijwillig omdat u een persoonlijke relatie met deze persoon heeft. Mantelzorg kan erg intensief en moeilijk zijn, ook al doet u het met veel liefde. Er zijn verschillende vergoedingen voor mantelzorgers, zodat u een beetje geholpen wordt bij mogelijke kosten en om u te ondersteunen bij uw waardevolle werk.

Wat valt er allemaal onder mantelzorg?

  • Helpen bij huishoudelijke taken zoals schoonmaken of koken.
  • (Licht) verpleegkundige taken doen, zoals helpen bij insuline-injecties.
  • Iemand psychologisch steun te geven door regelmatig samen te praten of iemand gezelschap te houden en samen activiteiten te ondernemen.

Wat is de vergoeding voor mantelzorg?

Mantelzorg is meestal onbetaald. In sommige omstandigheden wordt iemand wel betaald voor mantelzorg, bijvoorbeeld vanuit een Persoonsgebonden Budget, in andere woorden een PGB. Mensen die langdurige, specifieke zorg nodig hebben, hebben soms een PGB waarmee zij zelf zorg kunnen inkopen. Ook zijn er daarnaast soms andere vergoedingen mogelijk. Welke mantelzorgvergoeding u kunt aanvragen, hangt af van uw persoonlijke omstandigheden.

Heb ik recht op een mantelzorgvergoeding?

Misschien vraagt u zich af: ‘Wanneer krijg je een mantelzorgvergoeding?’, ‘Wat krijg je per maand als mantelzorger?’ of ‘Hoe kom ik in aanmerking voor mantelzorg vergoeding?’. Vragen waar veel mantelzorgers mee rondlopen. Buurtteam Amsterdam geeft antwoord op dit soort vragen en op vragen over andere onderwerpen. Als u recht heeft op een mantelzorgvergoeding, kunnen we u ook helpen met uw aanvraag.

Mantelzorg is in principe onbetaald werk; er zijn geen vaste vergoedingen voor en de verschillende vergoedingen die er zijn kunnen per gemeente verschillen. Welke vergoedingen zijn er voor mantelzorg in Amsterdam? Bijvoorbeeld als u kosten zoals reis- en parkeerkosten maakt om mantelzorger te kunnen zijn? Deze kosten kunnen ten slotte best oplopen.

1.   Reiskosten

Woonde u eerder samen met de persoon die u verzorgt? Misschien gaat het om uw partner of een familielid. Als deze persoon voor langere tijd opgenomen is in een verzorgingshuis, kunt u de reiskosten voor het ziekenbezoek mogelijk van uw jaarlijkse belastingaangifte aftrekken als specifieke zorgkosten. Komt u hier niet helemaal uit? Dan kunt u altijd contact opnemen met Buurtteam Amsterdam.

Sommige gemeenten vergoeden daarnaast bepaalde reiskosten voor mantelzorgers die een laag inkomen hebben. Geldt dit voor u? U kunt dan een aanvraag doen voor zogenaamde Bijzondere Bijstand. Dit is een uitkering waarmee u extra of bijzondere kosten kunt betalen, die u zelf niet kunt betalen.


Welke mantelzorg vergoeding via gemeente Amsterdam?
Buurtteam Amsterdam zoekt het met u uit. Neem contact op.

2.   Gehandicapten-parkeerkaart

Het komt vaak voor dat mantelzorgers de persoon die ze verzorgen vervoeren omdat hij of zij dat niet zelfstandig kan. Vaak komen hier naast brandstofkosten ook nog parkeerkosten bij. Heeft u hiermee te maken? Dan heeft u misschien recht op een gehandicapten-parkeert, waardoor u in deze situaties gratis kunt parkeren op gehandicapten parkeerplekken. Deze parkeerkaart wordt bij de gemeente een passagierskaart genoemd. De kaart moet worden aangevraagd op naam van de persoon die hulp nodig heeft. Voor een aanvraag kunt u terecht bij de gemeente Amsterdam.

Vragen over uw aanvraag voor een gehandicaptenparkeerkaart?
Neem contact op met Buurtteam Amsterdam.

3.   Parkeervergunning

Misschien zorgt u voor iemand die in een straat woont waar u betaald moet parkeren. Parkeerkosten kunnen nogal oplopen als u vaak of langdurig langsgaat. Wilt u een parkeervergunning voor uw werk als mantelzorger aanvragen in de gemeente Amsterdam? Dan kunt u contact opnemen met Buurtteam Amsterdam.

4.   OV-begeleiderskaart

Kan de persoon waarvoor u zorgt niet zelfstandig reizen met het openbaar vervoer? Dan kunt u een zogenaamde OV-begeleiderskaart aanvragen. U kunt dan samen gebruikmaken van openbare treinen, bussen, metro’s en trams waarbij u gratis meereist.

5.   Samen reizen met Valys

Reist de persoon voor wie u zorgt met Valys? Ook dan mag er gratis een begeleider mee. Kijk voor alle voorwaarden op de website van Valys.

6.   Mantelzorgvergoeding via gemeente: het PGB

In sommige gevallen kan dankzij het Persoonsgebonden Budget een mantelzorg vergoeding worden gegeven. Daarvoor moet u wel eerst samen een zogenaamde zorgovereenkomst opstellen. Het is belangrijk om afspraken duidelijk vast te leggen, zodat iemand gepaste zorg krijgt en u hiervoor een vergoeding kunt krijgen.

Wat moet er in een zorgovereenkomst staan?

  • De startdatum: wanneer start u met uw mantelzorg?
  • Welke zorg geeft u, bijvoorbeeld hulp in het huishouden of hulp bij persoonlijke verzorging (douchen, aankleden).
  • Hoeveel uur per week of per maand geeft u mantelzorg?
  • Welke vergoeding krijgt u per uur of per maand? Houd er rekening mee dat hiervoor een maximum uurtarief geldt. Wat krijg je voor mantelzorg vergoeding per uur of per maand? Dat hangt af van persoonlijke situaties. U kunt meer informatie vinden op de website van de overheid of contact opnemen met Buurtteam Amsterdam.

Klinkt zo’n zorgovereenkomst ingewikkeld? Daarom heeft de Sociale Verzekeringsbank, de SVB, standaard zorgovereenkomsten op hun website gezet. Hier kunt u een zorgovereenkomst downloaden en verder invullen. Heeft u hierover vragen? Buurtteam Amsterdam kan u hierbij altijd gratis helpen.

Waar kan ik mantelzorg vergoeding aanvragen?
Buurtteam Amsterdam helpt.

Andere vergoedingen voor mantelzorgers

Mantelzorgen is ontzettend waardevol, maar het kan ook erg zwaar zijn. Om deze reden kunt u soms voor korte tijd een vervangende mantelzorger aanvragen een mantelzorgcursus doen zodat u meer kennis heeft. Welke andere mantelzorgvergoedingen zijn er?

Mantelzorgmakelaar of vervangende mantelzorg

Een mantelzorgmakelaar is iemand die de regeltaken van u overneemt. Bijvoorbeeld als u nu veel tijd en energie kwijt bent aan zorgafspraken. Vervangende mantelzorg kunt u daarnaast aanvragen als u op vakantie of naar het buitenland gaat, en wordt misschien vergoed door uw zorgverzekering.

Mantelzorg vergoeding buitenland? Buurtteam Amsterdam helpt als u op vakantie gaat.

Mantelzorgcursus of lidmaatschap

Een mantelzorgcursus kan uw werk als mantelzorger makkelijker maken omdat u meer kennis of vaardigheden leert. Ook kunt u lid worden van een mantelzorgorganisatie, zodat u zich gesteund voelt en praktische adviezen krijgt. Soms worden de kosten hiervoor vergoed door uw zorgverzekeraar. Neem hiervoor contact op met uw zorgverzekering of schakel de hulp in van Buurtteam Amsterdam.

Aanvraag mantelzorgvergoeding via uw zorgverzekering?
Buurtteam Amsterdam helpt.

Mantelzorgvergoeding belasting

Onder bepaalde omstandigheden kunt u een mantelzorg vergoeding via de belasting krijgen. U mag dan bepaalde kosten aftrekken van uw jaarlijkse belastingaangifte. De voorwaarden hiervoor kunnen complex zijn. Komt u er niet helemaal uit? Neem dan contact op met Buurtteam Amsterdam. Wij helpen u graag verder.

UWV mantelzorg vergoeding

Heeft u op dit moment geen werk? Dan kunt u mogelijk via het UWV mantelzorg vergoeding krijgen in de vorm van een vrijstelling van de sollicitatieplicht. Bekijk hiervoor de voorwaarden.

Mantelzorgcompliment

Misschien vraagt u zich af: ‘Wat krijgt een mantelzorger van de gemeente?’. Zoals we eerder vertelden, is er geen vaste mantelzorg vergoeding vanuit de gemeente Amsterdam. Als u mantelzorg ontvangt, kunt u wel een mantelzorgcompliment voor uw mantelzorger aanvragen bij uw gemeente. Wat dit inhoudt? Iedere gemeente beslist zelf hoe dit eruit ziet. U kunt hierbij denken aan een cadeaubon, een kortingsbon of een uitje speciaal voor mantelzorgers – om hen in het zonnetje te zetten.

Bedank uw mantelzorger: vraag een mantelzorgcompliment aan.
Buurtteam Amsterdam helpt hierbij. Neem contact op.

Hoe bewijs je dat je mantelzorger bent?

Wordt u ook steeds vaker gevraagd om aan te tonen dat u mantelzorger bent? Misschien vraagt iemand om een mantelzorgverklaring? Wat is een mantelzorgverklaring? Huisartsen geven geen mantelzorgverklaringen af over eigen patiënten en er is ook geen standaard mantelzorgverklaring. Dit kan het complex maken.

Wat moet er in een mantelzorgverklaring staan?

  1. Zo veel mogelijk informatie over uw werk als mantelzorger.
  2. Start met het opstellen van een eigen verklaring: welke zorgtaken verricht u en hoeveel uur besteedt u daar gemiddeld aan? Geen idee waar u moet beginnen? Dit document van de Mantelzorglijn kan u misschien op gang helpen.
  3. Vraag de huisarts van de persoon waarvoor u zorgt om een afschrift van het medisch patiëntendossier. Hier staat belangrijke informatie in over waarom extra zorg nodig is.
  4. Vraag een onafhankelijk huisarts om hulp. Deze arts kan medische informatie opvragen bij de eigen huisarts en een beoordeling schrijven over waarom mantelzorg nodig is.

Wat moet ik doen om mantelzorg te krijgen?

Bent u geen mantelzorger, maar op zoek naar een mantelzorger? Neem dan contact op met het buurtteam bij u in de buurt. Buurtteam Amsterdam helpt u graag verder met de zorg die nodig is en het beste bij u past.

Wie heeft recht op een mantelzorger?
Buurtteam Amsterdam geeft antwoord op al uw vragen.

Mantelzorgvergoeding aanvragen? Buurtteam Amsterdam helpt!

Buurtteam IJburg
Contact