Direct naar content

“Met mijn eigen ervaring help ik iemand verder”

25 januari 2022

Geholpen worden door iemand die misschien wel hetzelfde heeft meegemaakt als u: schulden, angsten, een verslaving of eenzame gevoelens. Door eigen ervaring kan iemand goed met u meedenken over uw behoefte en wensen. Daarom noemen wij diegene een ervaringsdeskundige. Bij Buurtteam Amsterdam kunt u terecht voor de ondersteuning van een ervaringsdeskundige. Samen met een buurtteammedewerker kijkt u welke hulp bij u past.

Geschreven door Cecile van de Vooren

Hanne van Noordt, ervaringsdeskundige bij Buurtteam Volewijck vertelt: “Ik ben er voor de emotionele kant van Amsterdammers in Noord, waarbij ik het gesprek aan ga.” Hanne neemt de tijd om samen met u te kijken wat u nodig heeft en hoe haar ervaring u verder kan helpen.

Hanne zelf heeft op bepaalde momenten de grip op haar leven verloren. Zo vertelt ze: “Een moment in mijn leven ben ik behoorlijk depressief geweest. Ik zou het ook constant somber kunnen noemen. Dit had te maken met angsten die ik vroeger al had.” Door haar verlegenheid, vond Hanne het vroeger moeilijk om te praten met mensen. Waardoor ze angstig werd in veel verschillende situaties.

“Praten over gevoelens is voor veel mensen moeilijk. Als mensen het lastig vinden om daarover te praten kunnen zij in moeilijke situaties komen.” Hanne kreeg problemen in haar relatie. Niet goed met elkaar praten zorgde voor geweld binnen de relatie. Dit had ook te maken met weinig eigenwaarde van Hanne, waardoor ze te veel accepteerde van de ander.

Ook moest Hanne telkens wisselen van baan omdat zij op werk niet sprak over haar gevoel. “Ik had het in eerste instantie helemaal niet door dat het lag aan slecht communiceren.” Therapie heeft ervoor gezorgd dat ze goed om kan gaan met deze angsten. “Nu heb ik er van geleerd, en kan ik met mijn emoties en angsten omgaan. Door mijn ervaringen te delen, hoop ik dat iemand zich gesteund en gehoord voelt.”

Bent u benieuwd hoe het buurtteam u kunt helpen? Samen met een buurtteammedewerker maakt u een plan, en kijkt u wat er nodig is om verder te kunnen. Misschien is het fijn als u ondersteuning krijgt van een ervaringsdeskundige. Bespreek het met een buurtteammedewerker bij u in de buurt.

Meer nieuwsberichten

 • De waarde van ervaringsdeskundigheid

  Steeds meer Amsterdammers weten via het Buurtteam de weg te vinden naar een ervaringsdeskundige, iemand die weet hoe het is …

  Buurtteam IJburg - 27-09-2023
 • Meer grip op geld: de budgetcoach helpt

  Hoe kan ik zorgen dat ik genoeg geld heb tot het eind van de maand? Hoe krijg ik meer overzicht …

  Buurtteam IJburg - 27-09-2023
 • Op Eigen Kracht-training weer van start

  Leven van weinig geld is lastig en kan veel stress opleveren. Hoe houd je overzicht in je geldzaken, waar kun je …

  Buurtteam Amsterdam Nieuw-West - 26-09-2023
Contact