Direct naar content

Op zoek naar een maatje

Als u op zoek bent naar een maatje, bent u bij Buurtteam Amsterdam aan het goede adres. En ook als u graag maatje wilt worden, zien we u graag verschijnen. Met een mailtje, telefoontje of gewoon in levenden lijve. Onze deur staat altijd open. Ook als u alleen maar een vraag hierover heeft.

Buurtteam Amsterdam is altijd dichtbij.

Vind uw buurtteam

Buddy gezocht

Maatje of buddy gezocht? Denkt u wel eens ‘Ik ben op zoek naar een maatje?’ of ‘Ik ben eenzaam.’? Daarin bent u niet de enige. Iedereen kan zich wel eens eenzaam voelen, maar als u zich te vaak heel eenzaam voelt, wilt u daar vast iets aan doen. Een maatje of buddy zoeken kan een oplossing zijn.

U hoeft zich niet verdrietig en alleen te voelen.
Neem contact op als u een maatje wilt zoeken.

Misschien heeft u vaak gedachten zoals ‘Ik voel me eenzaam en ongelukkig.’ of Ik voel me verdrietig en alleen.’ en denkt u dat daar geen oplossing voor is. ‘Ik woon alleen en voel me eenzaam.’: bij Buurtteam Amsterdam horen we deze situatie ook vaak. Eenzaamheid komt helaas veel voor en vooral onder jongeren, jongvolwassenen en ouderen.

Bij Buurtteam Amsterdam kunnen we u helpen. We gaan met u in gesprek over uw persoonlijke situatie en waar u het beste bij geholpen zou zijn. Op welke manieren kunnen we u helpen om andere mensen te ontmoeten? Mogelijk is een maatje de perfecte oplossing zodat u zich minder eenzaam voelt. We leggen verderop in het artikel uit wat een maatje doet en kan doen.

Vrijwilligerswerk in Amsterdam?

Hier leest u meer over de mogelijkheden.

Eenzaamheid onder jongeren

Eenzaamheid onder jongeren komt helaas veel voor. Iets wat je misschien niet verwacht, met alle fysieke en digitale mogelijkheden om contact met anderen te maken en het gemak waarmee jongeren dat doen. Toch voelen in Nederland honderdduizenden jongeren zich dagelijks eenzaam.

Iedereen voelt zich wel eens eenzaam en alleen, dat is helemaal niet erg. Maar als dat dagelijks het geval is en je hebt het gevoel dat je helemaal geen vrienden of familie hebt bij wie je terecht kan, heb je hier misschien hulp bij nodig. Ook kun je je heel eenzaam voelen terwijl je niet alleen bent.

Als je eenzaam bent, is het helemaal niet raar om een beetje hulp te krijgen. Misschien heb je gevoelens die je met niemand kunt delen; heb je het gevoel dat iedere dag hetzelfde is en dat je leven niet kant op gaat die je wilt. Misschien kun je weinig vrienden vinden die denken zoals jij, worstel je met gemixte gedachten en gevoelens over seksualiteit, gender of religie. Wat het ook is dat je bezighoudt: je staat er niet alleen voor. Wacht niet met om hulp te vragen. Er zijn altijd oplossingen en mensen die je kunnen helpen of die je advies kunnen geven over wat je kunt doen.

Buurtteam Amsterdam helpt bij eenzaamheid.

Vind jouw buurtteam

Bij Buurtteam Amsterdam staat de deur altijd open voor je. Bij ons vind je een luisterend oor, maar ook opties voor mogelijke oplossingen. We proberen je altijd te helpen met datgene wat het beste past bij jouw situatie, waarbij jij natuurlijk altijd beslist wat je wel of niet wilt.

Je krijgt ook altijd een persoonlijke buurtteammedewerker bij een buurtteam. Deze persoon houdt contact met je totdat je het niet meer nodig hebt. Zo heb je altijd een vertrouwd gezicht, iemand die weet over jouw situatie. Er worden niet meer mensen bij betrokken als dat niet nodig is. Als het wel nodig is, kunnen we je in goed overleg in contact brengen met andere specialistische hulpverleners. Zodat jij de zorg krijgt die je nodig hebt.

Wat kun je tegen eenzaamheid doen mét een buurtteam?

  • Neem contact op met het buurtteam bij jou in de buurt. Als je het even niet meer weet, is dit de handigste eerste stap.
  • Ben je eenzaam? Dan kun je dit het beste direct bij ons aangeven. Samen met jou kijken we wat je nodig hebt om je minder eenzaam te voelen. Je kunt hierbij denken aan ideeën om andere mensen te ontmoeten, misschien wil je graag een maatje vinden, of misschien ben je zelf heel geschikt om maatje te worden voor anderen.
  • Heb je een specialistisch hulpverlener nodig omdat je worstelt met gevoelens waarvan je echt niet meer weet wat je ermee aan moet? Dan overleggen we met je wat voor organisatie of hulpverlener je dan het beste kan helpen. Wij blijven hierbij altijd jouw aanspreekpunt en je beslist zelf wat je nodig hebt en wilt.

Wat als je niet in Amsterdam woont en je bent eenzaam?

Ook als je niet in Amsterdam woont, denken we graag met je mee. Je hebt dan misschien geen buurtteam vlakbij, maar er zijn vele andere plekken waar je terecht kunt. Zowel online als offline.

  • Join Us zet zich in tegen eenzaamheid onder jongeren. Ze werken in 80 gemeenten verspreid over heel Nederland. Join Us is er voor alle jongeren en jongvolwassenen die zich eenzaam voelen en hier iets aan willen doen. Online en offline worden groepen gevormd, waarbij jongeren worden gecoacht om aan hun sociale vaardigheden te werken en deze te verbeteren, én vrienden te maken.

  • Jij hoort erbij organiseert activiteiten voor jongeren in Noord-Holland. Je kunt op deze manier makkelijk vrienden maken. Ze werken altijd met leeftijdsgroepen zodat je kennismaakt met mensen van je eigen leeftijd.

  • Het project Jongerenmaatjes zoekt een passend maatje voor jou. Een jongerenmaatje is dé weg naar vriendschap en gezelligheid. Niks moet en alles mag.

Voel je je regelmatig eenzaam? Neem contact op met Buurtteam Amsterdam.

Eenzaamheid onder ouderen

Eenzaamheid ontstaat niet van de ene op de andere dag. Maanden en jaren gaan er vaak overheen voordat iemand zich zo eenzaam voelt, dat het niet meer gezond is. Iedereen voelt zich wel eens eenzaam, maar als u het gevoel heeft dat u geen vrienden, familieleden of naasten meer bij u heeft, kunt u zich ontzettend alleen voelen.

Misschien zijn uw kinderen het huis uit, bent u gescheiden of is uw partner overleden, en zijn er in de loop van de tijd ook vrienden verhuisd, ziek geworden of overleden. Ook pensionering leidt er soms toe dat mensen zich steeds eenzamer gaan voelen. Niet meer de automatische ontmoetingen met collega’s en andere mensen en misschien geen duidelijk doel meer voor uw dagelijks leven. Misschien weet u dan niet meer zo goed wat u met uw tijd kunt doen en voelt u zich ontzettend alleen.

Een fysieke of psychische beperking kan er daarnaast ook toe leiden dat het moeilijk is om andere mensen te ontmoeten of uw vriendschappen te onderhouden. Misschien kunt u geen auto meer rijden of fietsen, bent u slecht ter been of heeft u een psychische beperking waardoor de wereld er een stuk anders uitziet dan voorheen. Vrienden of familieleden staan er misschien ook niet altijd bij stil dat alle snel veranderende technologische ontwikkelingen een rol kunnen spelen bij gevoelens van eenzaamheid.

Eenzaamheid onder ouderen komt vaker voor dan u denkt.
Blijf niet met uw gevoelens zitten en
neem contact op voor passende hulp.

Wat kunt u samen met Buurtteam Amsterdam doen?

U kunt bij ons terecht met al uw vragen. Daarbij krijgt u een vaste buurtteammedewerker als aanspreekpunt. 

We raden altijd aan om eerst contact op te nemen met het buurtteam bij u in de buurt. Samen met u kijken we naar uw persoonlijke situatie. Misschien bent u heel makkelijk geholpen met een enkele oplossing, maar het zou ook zo kunnen zijn dat u op andere vlakken hulp nodig heeft.

Buurtteam Amsterdam kijkt altijd naar uw gehele situatie. Wie bent u, waar heeft u behoefte aan, en welke vragen heeft u?

We geven u advies. Hier hoeft u natuurlijk niks mee te doen, maar u kunt ervan uit gaan dat we het best mogelijke advies geven om u te helpen. Als u eenzaam bent, kunnen we u misschien helpen aan een maatje. Een maatje kan voor gezelschap zorgen, maar u kan misschien ook af en toe helpen bij een klusje, of leuke dingen met u doen.

Wat doet een maatje voor je?

Maatjes kunnen van grote waarde zijn als u eenzaam bent, maar ze zijn er niet alleen om emotionele eenzaamheid tegen te gaan. Een maatje kan u bij verschillende dingen helpen of ondersteunen. Bijvoorbeeld met:

·      Gezelligheid en een luisterend oor

Of u nu behoefte heeft aan gezelligheid of zich eenzaam voelt: een maatje kan af en toe een kopje koffie met u komen drinken, samen de krant lezen, wandelen, een spelletje spelen of iets leuks buitenshuis met u gaan doen. Als u weinig familie of vrienden heeft, is dit misschien heel fijn en gezellig.

·      Praktische hulp

Zou u graag af en toe een handje geholpen worden met de boodschappen of een klusje in de tuin of op het balkon? Een maatje kan ook iemand zijn met twee rechterhanden, die u graag letterlijk en figuurlijk af en toe een handje helpt. Er zijn ook maatjes die u kunnen helpen bij andere dingen, bijvoorbeeld bij uw administratie of als u financiële hulp nodig heeft.

·      Taal en onderwijs

Bent of kent u iemand die wel een beetje hulp kan gebruiken om de Nederlandse taal goed onder de knie te krijgen? Om beter mee te kunnen doen in de samenleving, werk te vinden, of beter aansluiting te vinden op school? Een taalmaatje kan helpen om het spreken van de taal te oefenen of bijvoorbeeld te helpen met huiswerk, zodat taalvaardigheden verbeterd worden en het beter gaat op school of met de studie.

·      Op weg helpen en coachen

Bent of kent u een nieuwkomer in Nederland of heeft u een andere praktische vraag? Misschien vindt u het lastig dat er zoveel digitaal gebeurt tegenwoordig. Een maatje kan u op weg helpen om de juiste mensen, plekken en organisaties te vinden die kunnen helpen bij wat u nodig heeft. En ook als u een beetje hulp bij de computer of met uw mobiele telefoon, helpt een maatje u op weg.

·      Sport en beweging

Wandelbuddy of sportmaatjes gezocht? We weten allemaal dat bewegen goed is voor onze gezondheid, maar misschien krijgt u het niet voor elkaar om er alleen aan te beginnen. Misschien bent u niet gemotiveerd, weet u niet goed hoe u het aan moet pakken of heeft u er gewoon geen zin in alleen. Een wandelbuddy of sportmaatje kan u helpen. Het is gezellig om samen te bewegen én sportmaatjes weten hoe u dit het beste aan kunt pakken.

·      Korte klussen

Heeft u een klusje of project voor korte tijd dat hoognodig moet worden opgepakt maar lukt het u zelf niet? Misschien heeft u een beperking, wordt u alleen al zenuwachtig van het idee, of weet u gewoon echt niet hoe u het kunt oplossen. Er zijn ook maatjes die u hierbij kunnen helpen. U kunt het klusje samen opknappen of uw maatje kan het voor u doen.

Wilt u maatje worden of zoekt u een maatje? Neem contact op!

Hoe vind je een buddy?

Hoe vraag ik een maatje aan? Een maatje wordt in Amsterdam ook nog wel eens een buddy, gappy, stanko, sistaa, amigo of gabber genoemd. Allemaal namen waarmee eigenlijk hetzelfde wordt bedoeld: een maatje helpt bij eenzaamheid, maar kan ook andere dingen bieden. Dit hebben we hierboven verteld. Maar hoe vind je deze gezellige en/of praktische buddy?

  • Neem contact op met Buurtteam Amsterdam.
  • Vertel wat u nodig heeft en naar wat voor buddy u op zoek bent.
  • Dan gaan wij aan de slag om u zo snel en zo goed mogelijk aan een passende buddy te vinden.
  • Buddy gevonden? Dan laten we dit u natuurlijk zo snel mogelijk weten, zodat u zo snel mogelijk eens af kunt spreken.
  • En klikt het na een paar afspraken toch niet of is uw buddy toch niet helemaal wat u zocht? Dan kunt u dit natuurlijk altijd aangeven. U zit nergens aan vast.

Bent u op zoek naar een buddy? Neem eerst contact op met uw buurtteam.
Zo weten we wat u zoekt en kunnen we u helpen de beste buddy te vinden.

Vrijwilligerswerk: maatje gezocht?

We hebben al veel verteld over maatjes en wat zij kunnen doen als mensen emotioneel eenzaam zijn of andere hulp nodig hebben. Misschien bent u juist op zoek naar vrijwilligerswerk en maatjes gezocht-advertenties. Ook als u graag maatje wilt worden en anderen wil helpen met gezelligheid, af en toe een kopje koffie, een klein klusje hier en daar, of een beetje beweging, zit u bij Buurtteam Amsterdam goed.

Hoe helpt Buurtteam Amsterdam u om vrijwilligerswerk te vinden?

Als u contact opneemt met Buurtteam Amsterdam vertellen wij u alles over de mogelijkheden om buddy te worden en wat de voorwaarden zijn. Wat doet een buddy? We hebben hierboven uitgelegd dat buddies verschillende dingen kunnen doen. Afhankelijk van uw beschikbaarheid, wat voor buddy u zou willen zijn en uw vaardigheden, kunnen we u gaan matchen aan iemand die een buddy zoekt.

Wat zijn de voorwaarden om buddy te worden?

Het leuke van buddy zijn is dat er niet zoveel voorwaarden zijn. Een gezonde portie motivatie om anderen te helpen is eigenlijk genoeg. Het is wel handig als u goed Nederlands spreekt en als u van gezelligheid houdt. Ook is het belangrijk dat u bereid bent om een Verklaring van Goed Gedrag (VOG, de betekenis hiervan is Verklaring Omtrent Gedrag) aan te vragen.

Verder zijn er vooral veel verschillende opties om buddy te worden. Het is daarom goed om van tevoren na te denken over:

  • Wilt u af en toe een uurtje of paar uurtjes vrijwilligerswerk in Amsterdam doen?
  • Wilt u flexibel blijven of vast vrijwilligerswerk hebben?
  • Welke doelgroep of leeftijd zou u het leukst vinden? Het is natuurlijk heel anders om voor te lezen aan kinderen, te werken met jongeren en jongvolwassenen of af en toe een kopje koffie met een oudere te drinken. Misschien vraagt u zich af: ‘Wat is een senioren maatje?’. Buurtteam Amsterdam legt graag het verschil tussen de verschillende maatjesprojecten uit.
  • Wat zou u het liefst doen? Houdt u van gezelligheid of steekt u liever de handen uit de mouwen?
  • Heeft u talenten of vaardigheden – professioneel of vanwege een hobby – waarmee u anderen kunt helpen met praktische dingen?
  • Heeft u voorkeur voor een locatie of wijk? Buurtteam Amsterdam kan u helpen om vrijwilligerswerk te zoeken in Amsterdam-Noord, Amsterdam Oost, Amsterdam Zuid, Amsterdam West, Amsterdam Centrum, en Amsterdam Nieuw-West.

Het leuke van vrijwilligerswerk doen is dat u er niet alleen iemand anders mee helpt, maar dat u er zelf ook veel voor terug krijgt. Bijvoorbeeld meer sociale contacten en (werk)ervaring die u goed kunt gebruiken voor een baan.

Bent u op zoek naar vrijwilligerswerk in Amsterdam? Buurtteam Amsterdam helpt.

Op zoek naar een maatje? | Buurtteam Amsterdam helpt

Misschien ook interessant voor u:

Waarmee kan Buurtteam Amsterdam u helpen?

Contact