Direct naar content

Persoonsgebonden Budget Amsterdam

Persoonsgebonden budget in Amsterdam aanvragen? We kunnen ons voorstellen dat u dan heel wat vragen heeft. Wie heeft er recht op een pgb en hoeveel procent belasting betaal je eigenlijk over een pgb? Is het persoonsgebonden budget afhankelijk van inkomen en wat zijn de voorwaarden van een pgb?
Bij Buurtteam Amsterdam helpen we u graag om antwoorden te vinden. Elke situatie is uniek. Daarom is het altijd goed om persoonlijk contact met ons op te nemen. Buurtteam Amsterdam geeft antwoord én, als het nodig is, zijn wij uw hulp bij de aanvraag van het PGB.

Neem contact op met uw buurtteam.

U vindt ons in elke wijk in Amsterdam

Wat is een pgb?

De betekenis van de afkorting PGB is persoonsgebonden budget. Soms wordt de afkorting met hoofdletters geschreven en soms met kleine letters. Officieel is het met kleine letters.

Een pgb is een bedrag dat bedoeld is om zelf zorg of ondersteuning in te kopen. Het is een subsidie vanuit de overheid, waardoor u de zorg kunt krijgen waar u behoefte aan heeft. Zo kunt u zelf zorg inkopen, zoals verpleging, begeleiding, hulpmiddelen of persoonlijke verzorging. U bent hierbij zelf ook verantwoordelijk voor de administratie. Vindt u dit vervelend? Dan is zorg in natura misschien een betere optie.

Wat zijn de nadelen van een pgb en wat is het verschil tussen zorg in natura en zorg via een pgb? Bij zorg in natura kunt u gebruik maken van de zorgverleners waarmee de gemeente Amsterdam eerder afspraken heeft gemaakt. Hierdoor hoeft u veel minder administratie bij te houden, maar heeft u ook minder keus.

Wie komt in aanmerking voor een persoonsgebonden budget?

Wie heeft er recht op een pgb? Iedereen die extra zorg, hulp of begeleiding nodig heeft komt in principe in aanmerking voor een pgb. Hierbij kunt u denken aan een fysieke handicap, een chronische ziekte, of een psychische stoornis.

Verschillende soorten pgb

Er zijn verschillende pgb’s. Zo is er een pgb vanuit de Wmo, een pgb vanuit de Wlz, een pgb vanuit de Zvw en een pgb vanuit de Jeudzorgwet. Dit kan nogal verwarrend zijn. Misschien vraagt u zich af: ‘Op welke pgb heb ik recht?’ We leggen hieronder uit wat de verschillende afkortingen betekenen en wat het verschil is tussen de verschillende persoonsgebonden budgetten. Ook de voorwaarden verschillen per budget.

1.   Pgb Wmo

Wat betekent Wmo? Wmo betekent Wet Maatschappelijke Ondersteuning. Dit pgb kunt u aanvragen bij de gemeente. Dit budget is bedoeld voor volwassenen die vanuit de gemeente een indicatie hebben voor individuele ondersteuning, groepsbegeleiding, huishoudelijke hulp of logeeropvang. Deze mensen hebben vaak geen continue hulp nodig en zorgverleners hoeven niet per se altijd dichtbij te zijn.  ‘Wat is het verschil tussen Wmo en pgb?’ Dit is een vraag die we vaker bij onze buurtteams krijgen. Het pgb kan betaald worden vanuit de Wmo.

Wat kan ik betalen met een pgb Wmo?

  • Persoonlijke verzorging. Dit gaat over bijvoorbeeld wassen en aankleding.
  • Verpleging
  • Individuele begeleiding. Hieronder vallen heel praktische zaken zoals administratie en post afhandelen, maar ook praten over uw dagindeling en dingen die u graag anders zou doen.
  • Hulp in de huishouding, bijvoorbeeld bij boodschappen of schoonmaken. Hoeveel uur huishoudelijke hulp kunt u krijgen via de Wmo? Dit verschilt per situatie en wordt bepaald door de gemeente.
  • Dagbesteding in Amsterdam, ook wel groepsbegeleiding Zo kunt u andere mensen ontmoeten en samen leuke, nuttige activiteiten doen.
  • Hierdoor kunt u af en toe gaan logeren bij anderen zodat uw zorgverleners even wat tijd voor zichzelf hebben.
  • Beschermd wonen of begeleid wonen

Pgb aanvragen voor huishoudelijke hulp? Dit kan via de Wmo.
Uw buurtteam helpt bij de aanvraag. Neem
contact op.

Voorwaarden pgb Wmo Amsterdam

  • U staat ingeschreven in de gemeente Amsterdam.
  • U heeft een indicatie voor individuele ondersteuning vanuit de gemeente Amsterdam. De indicatie moet u jaarlijks verlengen. Dit kan via een keukentafelgesprek. Dit betekent dat u ieder jaar met iemand van de gemeente bespreekt hoe het gaat met uw situatie en wat u nodig heeft. Het wordt een keukentafelgesprek genoemd omdat het gesprek vaak plaatsvindt bij u thuis.
  • U hebt ondersteuning nodig waardoor u zelfstandig(er) kunt leven.
  • U kunt duidelijk uitleggen waarom u specifiek deze ondersteuning nodig heeft.
  • U kunt het geld zelf beheren, ondersteuning inkopen en hulpverleners laten weten wat er nodig is. Als u dit niet zelf kunt, kunt u iemand machtigen.

Wat kost een pgb Wmo?

U betaalt alleen een eigen bijdrage voor een pgb Wmo. Dit is een vast bedrag per maand dat zo laag mogelijk wordt gehouden. De gemeente betaalt het grootste deel van uw zorg. Hoeveel de eigen bijdrage voor een pgb Wmo is? Dat bedrag verandert nog wel eens. Op de website van de gemeente Amsterdam kunt u het bedrag van dit jaar vinden.

Hoeveel pgb u krijgt vanuit de Wmo?

Dit verschilt per situatie. Het budget vanuit het pgb Wmo wordt vervolgens beheerd door de Sociale Verzekeringsbank. U betaalt uw zorg niet zelf en u krijgt het persoonsgebonden budget niet op uw eigen bankrekening. De Sociale Verzekeringsbank betaalt de zorg die u volgens uw pgb-plan gekozen heeft en die is goedgekeurd.

Hulp nodig bij uw pgb-aanvraag?

Vind het buurtteam bij u in de buurt!

2.   Pgb Wlz

Wat betekent Wlz? Wlz staat voor de Wet langdurige zorg. Dit is een persoonsgebonden budget speciaal voor mensen die intensieve, langdurige zorg nodig hebben. Dit betekent dat iemand 24 uur per dag zorg nodig heeft. Hiervoor heeft u een indicatie nodig.

Een indicatie voor Wlz kunt u aanvragen bij het Centrum Indicatiestelling Zorg, ook wel het CIZ genoemd. U kunt dankzij deze indicatie intensieve zorg krijgen. Dit kan thuis zijn of in een alternatief thuis zoals een verzorgingstehuis.

Wat kan ik betalen met een pgb Wlz?

  • Individuele begeleiding.
  • Hulp in de huishouding.
  • Logeeropvang.
  • Dagbesteding.

Voorwaarden pgb Wlz

  • U heeft 24 uur per dag en 7 dagen per week intensieve zorg nodig.
  • U vraagt een indicatie voor zorg Wlz aan. Dit doet u bij het CIZ. Als u de indicatie eenmaal heeft is deze levenslang geldig. U hoeft de indicatie dus niet nog een keer aan te vragen.
  • U voert een bewuste keuze-gesprek met uw zorgkantoor. Hier bespreekt u waarom dit pgb geschikt is. Hier vindt u meer informatie over hoe u zich het best kunt voorbereiden op dit gesprek.
  • U schrijft een budgetplan. Hierin staat welke zorg u wilt inkopen en bij welke hulpverleners.
  • U sluit met iedere zorgverlener een zorgovereenkomst. Hierin staan alle afspraken. Bijvoorbeeld wat voor zorg u krijgt, wanneer de zorgverlener bij u langskomt, wat de zorgverlener precies doet en wat het doel is van de zorg.
  • U wijst iemand aan die het zorgbudget voor u beheert.

Wat kost een pgb Wlz?

Wat betaalt u voor een pgb Wlz? Net als bij de Wmo, betaalt u voor een pgb vanuit de Wlz een eigen bijdrage. Hoe hoog is uw eigen bijdrage in dit geval? Dit wordt landelijk door het CAK – het Centraal Administratie Kantoor – bepaalt en het bedrag verandert jaarlijks soms een beetje. Voor de actuele tarieven kijkt u op de website van het CAK.

Wlz huishoudelijke hulp aanvragen? Dit kunt u doen via uw buurtteam.

3.   Pgb Zvw

De afkorting Zvw staat voor de Zorgverzekeringswet. Ook dankzij deze wet heeft u mogelijk recht op een persoonsgebonden budget, in dit geval via uw zorgverzekering. Dit pgb is er voor mensen met een lichamelijke beperking die langer dan 1 jaar verpleging en verzorging nodig hebben, maar niet in aanmerking komen voor de Wet langdurige zorg.

Wat kan ik betalen met een pgb Zvw?

  • Verpleging
  • Persoonlijke verzorging, zoals wassen en aankleden.

Voorwaarden pgb Zvw

  • U heeft minimaal een jaar intensieve verpleging en verzorging nodig.
  • U heeft een indicatie voor wijkverpleging. Deze indicatie is minimaal 1 jaar en maximaal 2 jaar geldig. Deze indicatie is maximaal 3 maanden geleden opgesteld door een bevoegd BIG geregistreerd wijkverpleegkundige.
  • U dient de indicatie zelf in bij uw zorgverzekeraar.
  • U kunt duidelijk uitleggen waarom u zorg nodig heeft.
  • U kunt het budget zelf beheren. Dit betekent dat u contracten kunt afsluiten met zorgverleners, zorg inplant en controleert of zorgverleners zich aan de afspraken houden. Een wettelijk vertegenwoordiger of familielid (1e of 2e graad of uw partner) mag u hierbij helpen.

Wat kost een pgb Zvw?

Voor een pgb vanuit de Zvw bepaalt u geen eigen bijdrage. U betaalt uw zorgverlener zelf en u dient uw declaratie vervolgens bij uw zorgverzekering in. Voor deze zorg zijn tarieven vastgesteld en deze kunnen per zorgverzekeraar verschillen. De tarieven geven aan wat u uw zorgverlener kunt betalen en wat u dus vergoed krijgt vanuit uw zorgverzekering.

Er is een verschil tussen tarieven voor formele en informele zorg. De tarieven veranderen nog wel eens én ze verschillen per zorgverzekeraar. Wilt u weten wat u aan wie kunt betalen vanuit uw pgb? Kijk dan op de website van de gemeente Amsterdam en die van uw persoonlijke zorgverzekeraar.

Wat is het verschil tussen formele en informele zorg?

Formele zorg houdt in dat u verzorgd wordt door een professionele hulpverlener die dankzij het pgb betaald kan worden. Deze zorgverlener werkt voor een zorgorganisatie of staat als zelfstandig ondernemer ingeschreven. Een formeel zorgverlener heeft een AGB-code of een BIG-registratie. Een informeel zorgverlener is een partner, familielid, kennis.  

 Als u informeel zorgverlener bent, kunt u recht hebben op een vergoeding vanuit een pgb. Het pgb uurloon voor partners, familie en mantelzorg verschilt van het uurloon van formele zorgverleners. ‘Is pgb mantelzorg?’ Mantelzorg in Amsterdam is in principe onbetaald, maar als u mantelzorger in Amsterdam bent kunt u dus ook betaald krijgen. Het is dan belangrijk dat u samen met de persoon voor wie u zorgt een zorgovereenkomst sluit. Zo kunt u betaald worden voor mantelzorg vanuit een pgb, ook als u een familielid bent.

Als een zorgovereenkomst plotseling stopt, kunt u als zorgverlener een eenmalige uitkering aanvragen. Deze uitkering is niet voor zorginstanties, maar enkel voor een partner of familielid met wie eerder een zorgovereenkomst was opgesteld.

Pgb aanvragen voor partner, familielid of mantelzorg?

Neem contact op met uw buurtteam

4. Pgb Jeugdwet

Geen afkorting deze keer, maar heel duidelijk: dit is een pgb voor kinderen en jongeren. Dit persoonsgebonden budget kunt u aanvragen als uw kind zorg of begeleiding nodig heeft. U kunt in plaats van een pgb ook gebruikmaken van zorg in natura. Dit kan u een hoop regelwerk en administratie schelen, maar u kunt dan niet zelf bepalen door wie uw kind geholpen wordt, wanneer en hoe.

Als u liever voor een pgb kiest, moet u vaak onderbouwen waarom u de zorg die de gemeente heeft uitgekozen niet geschikt is voor uw kind en waarom u een persoonsgebonden budget nodig heeft. Bijvoorbeeld als uw kind:

  • Een of meerdere vaste begeleiders nodig heeft.
  • Als uw kind op wisselende tijden en plekken hulp nodig heeft.
  • Of als uw kind hulp nodig heeft van iemand met gespecialiseerde kennis.

Verschillende pgb’s en voorwaarden binnen jeugdhulp

Afhankelijk van uw persoonlijke situatie, zijn er verschillende pgb’s voor kinderen en jongeren. Deze verschillende pgb’s hebben ook weer verschillende voorwaarden, maar ze komen overeen met de verschillende pgb’s voor volwassenen. Toch kunnen de verschillende pgb’s het erg ingewikkeld maken. Heeft u hierover vragen? Buurtteam Amsterdam helpt u graag.

  1. Pgb Wmo. Dit komt ongeveer op hetzelfde neer als het pgb Wmo dat we eerder beschreven. Hierbij kunt u ook rekening houden met dezelfde soort voorwaarden. Dit pgb kunt u aanvragen via de gemeente. Hiervoor neemt u eerst contact op met Buurtteam Amsterdam. Wij kunnen u ook direct helpen met de pgb-aanvraag.

  2. Pgb Zvw. Als uw kind intensieve kindzorg nodig heeft, wat ook wel wijkverpleging wordt genoemd, betekent dit dat uw kind minimaal een jaar intensieve zorg en verpleging nodig heeft. De voorwaarden hiervoor komen overeen met het pgb Zvw zoals we het eerder beschreven. De aanvraag voor dit pgb gaat via uw zorgverzekeraar.

  3. Pgb Wlz. Als uw kind langdurig intensieve zorg nodig heeft, kunt u in aanmerking komen voor een pgb dat overeenkomt met het pgb vanuit de Wlz dat we eerder uitlegden. De aanvraag voor het pgb langdurige zorg gaat ook hier via het CIZ.

Wat kost een pgb Jeugdwet en hoeveel pgb krijg ik?

U betaalt voor dit pgb geen eigen bijdrage. Als u geen gebruik maakt van zorg in natura maar van een pgb, heeft de gemeente Amsterdam pgb tarieven opgesteld voor wat u mag uitgeven aan zorg. Er zijn verschillende tarieven voor professionele hulpverleners en informele zorgverleners die betaald worden vanuit een pgb. De bedragen veranderen nog wel eens; houd de website van de gemeente dus in de gaten.

Als u familie bent én zorgverlener voor uw kind, is het mogelijk dat u betaald krijgt vanuit het pgb. Hoeveel uur u als familielid mag werken vanuit het pgb? Het maximum aantal uren hiervoor is 40.

Pgb aanvragen voor ouders? Buurtteam Amsterdam biedt hulp als u vragen heeft.

Hoeveel pgb krijg ik?

De hoogte van uw pgb hangt af van verschillende dingen

  • Maakt u gebruik van formele of informele zorg?
  • Komt uw pgb vanuit de gemeente, vanuit uw zorgverzekering of vanuit de Wet langdurige zorg?
  • Welke zorg heeft u nodig en hoe intensief is die zorg?
  • De hoogte van uw pgb hangt niet af van inkomen.

Pgb belastingdienst

Is pgb belastingvrij? Dit hangt af van uw situatie

  • Als u zorg ontvangt, betaalt u geen belasting over uw persoonsgebonden budget.
  • Als u zorg verleent, wordt u ingehuurd als hulpverlener. U betaalt dan later nog wel belasting over de inkomsten die u vanuit het pgb hebt gekregen. Dit valt onder uw inkomstenbelasting.
  • Krijgt u naast uw vaste baan betaald vanuit een pgb? Dan geldt dit als extra inkomen. Houd ook hier rekening mee in uw belastingaangifte.
  • Als u budgethouder bent voor een familielid met een pgb kan het zijn dat de belastingdienst dit pgb van familie ziet als uw vermogen. Hierover betaalt u belasting in box 3.

Meerdere pgb’s tegelijkertijd: is dat mogelijk?

Het is mogelijk dat u meerdere pgb’s tegelijkertijd ontvangt. Bijvoorbeeld als u recht heeft op een pgb vanuit de Wmo en vanuit de Zorgverzekeringswet. Veel mensen die verpleging nodig hebben vanuit de Wlz, hebben bijvoorbeeld ook vanuit de Wmo huishoudelijke hulp nodig. Ook als u niet voldoende hebt aan 1 pgb, is het mogelijk dat u via een andere regeling nog een pgb-indicatie krijgt. Klinkt ingewikkeld? Buurtteam Amsterdam helpt als u vragen heeft: we zijn altijd dichtbij en onze deur staat altijd open.

Pgb aanvragen in Amsterdam: een stappenplan

  1. Neem contact op met uw buurtteam. We plannen een persoonlijk gesprek met u in, zodat we al uw vragen kunnen beantwoorden en zo snel mogelijk toe kunnen werken naar een aanvraag voor een pgb. We stellen daarbij samen een pgb-plan op en zetten bijvoorbeeld een zorgbeschrijvingsformulier pgb voor u klaar.
  2. Documenten invullen. Omdat iedere situatie anders is, moeten er veel documenten ingevuld worden. Dit is belangrijk, zodat er geen fouten gemaakt worden en afspraken goed worden vastgelegd.
  3. Check van alle documenten. Dit wordt gedaan door een andere organisatie. Zij hebben maximaal 8 weken de tijd om alles te controleren en op een rijtje te zetten.
  4. Heeft u een pgb toegewezen gekregen? Dan is het belangrijk om zorgovereenkomsten te sluiten met de zorgverleners van uw keuze. Klinkt ingewikkeld? Daarom zijn er bij het SVB standaard pgb zorgovereenkomsten formulieren te vinden die u aan kunt passen aan uw situatie. En heeft u hierover vragen of wilt u via de SVB een pgb aanvragen? Ook dan staat Buurtteam Amsterdam altijd voor u klaar.

Hulp nodig bij pgb-aanvraag? Buurtteam Amsterdam helpt.

Contact