Schulden? Stress? Je bent niet de enige. In de podcast Schuldenstress gaat Hayat Essakkati in gesprek met jongeren en experts over financiële stress, schulden en praktische oplossingen.
Waarom luisteren?
- Echte verhalen van jongeren in Amsterdam
- Tips waar je iets aan hebt
- Geen oordelen
- Herkenning, steun en misschien zelfs een beetje hoop
Afleveringen
Buurtteam Amsterdam heeft drie afleveringen met Schuldenstress opgenomen.
# Podcastaflevering ‘Klarna, misleiding en de gevaren van het snelle geld’
Buy Now, Pay Later (BNPL) lijkt een gemakkelijke manier om te winkelen, maar voor veel jongeren leidt het tot financiële problemen. Klarna kondigde aan hun achterafbetaaldiensten uit te breiden naar fysieke winkels, ondanks zorgen van het kabinet en gemeenten over de toenemende schuldenlast onder jongeren. Met 350.000 incassotrajecten in 2022 en een politiek debat over strengere regelgeving groeit de bezorgdheid over deze betaalmethoden.
Of luister de aflevering via Spotify.
# Podcastaflevering ‘Van trauma naar schulden: hoe ik alles verloor in de drang naar geld’
Steward Baars groeide op met trauma’s die hij nooit verwerkte. Hij zocht naar bevestiging en dacht dat geld de oplossing was. Hij opende een bar, organiseerde feesten en dook in de wereld van gokken en snelle deals. Maar al het geld dat hij verdiende, gaf hij uit aan de verkeerde dingen. Feesten, verslaving en zelfdestructie namen de overhand, totdat hij diep in de schulden zat met €150.000 schuld.
In deze aflevering vertelt Steward hoe hij alles verloor, maar ook hoe hij zijn leven opnieuw opbouwde. Van financiële chaos en verslaving tot zijn werk als schuldhulpverlener bij Buurtteam Amsterdam: dit is een verhaal over trauma, falen, herstel en de kracht van hulp vragen.
Of luister de aflevering via Spotify.
# Podcastaflevering ‘Jong en in de knoop: hoe schuldhulp kansen biedt’
Mag je echt geen koffietje meer halen of ergens een broodje eten als je in de schuldhulp zit, of valt dat wel mee? Los je je schulden het snelst af door drugs te gaan verkopen of is een formeel hulpverleningstraject toch een betere optie?
In deze aflevering vertellen Ali, die nu 21 is en vanaf zijn 16e worstelt met schulden, en Amy, jongerenschuldhulpverlener bij Buurtteam Amsterdam Zuid, over hoe schuldhulpverlening écht werkt. Ali: ‘Toen ik met Amy aan tafel zat, zag ik: mijn probleem valt gewoon op te lossen. Ze zorgde ervoor dat ik weer licht zag aan het einde van de tunnel.’
In deze aflevering:
- Hoe je als jongere met schulden toch de stap kunt zetten naar hulp, ook al voelt dat eng
- Waarom het geen ramp is wanneer je tijdens een hulpverleningstraject je motivatie even kwijtraakt
- Hoe fijn het kan zijn om met iemand te praten over je problemen in plaats van erover te blijven piekeren of ervoor weg te lopen
- Waarom schulden helemaal niet het belangrijkste aandachtspunt zijn in een schuldhulpverleningstraject
- Hoe je als schuldhulpverlener een jongeren écht bereikt met geduld, vasthoudendheid en oprechte interesse
👉 Wil je hulp met geld of gewoon iemand die even met je meedenkt? Neem contact op met het buurtteam bij jou in de buurt. We zijn er voor je – gratis en zonder oordeel. Bekijk hier waar jouw buurtteam zit.