Psychische klacht en stoornissen
Iedereen voelt zich wel eens angstig, gespannen of somber. Dit is heel normaal en daar bent u zeker niet de enige in. Maar als uw psychische klachten uw dagelijks leven gaan belemmeren, spreken we van een psychische stoornis of psychische aandoening. Zeker 4 op de 10 mensen krijgen in hun leven te maken met één of meerdere psychische stoornissen.
Het ervaren van psychische klachten kan misleidend zijn voor uw omgeving, omdat bij psychische klachten en stoornissen vaak aan de buitenkant niets te zien is. Wanneer iemand een been breekt en met krukken loopt, ziet men met eigen ogen wat er aan de hand is. Als iemand een psychische klacht of stoornis heeft, is dit aan de buitenkant niet direct zeker. Dat maakt het voor degene die eronder lijdt lastig om over te praten en voor buitenstaanders moeilijk om te hulp te schieten.
Daarom is de eerste stap: erkenning. Het is belangrijk om te duidelijk te formuleren van welke mentale problemen u last heeft, zodat uw huisarts of contactpersoon bij het buurtteam een duidelijk beeld kan schetsen. Hierdoor is het sneller mogelijk om passende hulp voor u te vinden. U staat er niet alleen voor. Buurtteam Amsterdam is altijd u in de buurt en helpt u graag met het vinden van passende psychologische hulp.
Welke psychische stoornissen zijn er?
De meest voorkomende psychische stoornissen en aandoeningen zijn:
- Angststoornissen zoals straatvrees, paniekstoornis en sociale fobie
- Stemmingsstoornissen zoals depressie, dysthymie en bipolaire stoornis
- Middelenstoornissen zoals een verslaving aan alcohol of drugs
(Bron: Trimbos Instituut).