Direct naar content

Psychische klachten

Heeft u psychische klachten? Zit u niet lekker in uw vel, bent u somber, gespannen of slaapt u slecht? Vaak is dit een teken van stress. Als u al langer veel stress ervaart, kunt u klachten krijgen. Psychische klachten kunnen grote invloed hebben op uw leven. Het is belangrijk om er niet mee te blijven zitten. Buurtteam Amsterdam kan u helpen. Samen kijken we naar de mogelijkheden. De hulp van het buurtteam is gratis. U vindt ons in elke wijk van Amsterdam.

Heeft u psychische klachten? Buurtteam Amsterdam helpt!

Neem contact op met het buurtteam

Waarom juridische hulp van buurtteam Amsterdam?

Voor juridische hulp en vragen kunt u terecht bij buurtteam Amsterdam. In een buurtteam zitten verschillende hulpverleners bij elkaar. Zij hebben veel kennis en ervaring. Samen met u zoeken zij naar een oplossing die bij u past. Mocht het nodig zijn, bijvoorbeeld als uw juridische vraag complex is, dan kunnen ze u ook doorverwijzen. U komt hierdoor snel bij de juiste organisatie terecht. Alle hulp van het buurtteam is gratis. Vind hier uw buurtteam.

Psychische klachten?

Buurtteam Amsterdam helpt u

Welke psychische klachten zijn er?

Psychische klachten worden ook wel mentale klachten of geestelijke klachten genoemd. Ze hebben te maken met gevoelens, gedachten en gedrag. Deze klachten komen voor in allerlei verschillende vormen. U kunt zich bijvoorbeeld somber, gespannen of moe voelen. U kunt last hebben van slapeloosheid of u voelt zich eenzaam. Maar ook gevoelens van angst, snel geïrriteerd zijn, verward zijn of u moeilijk kunnen concentreren, zijn voorbeelden van psychische klachten. Net als stress- of spanningsklachten, overspanning en burn-out klachten. Een uitgebreide lijst o.a. veel voorkomende psychische klachten vindt u op de website van MIND.

Wat kunt u zelf doen bij mentale klachten?

Als u last heeft van psychische klachten, is het belangrijk om hulp te zoeken. Zodat u zich weer geestelijk fit kunt gaan voelen. Dat kan heel laagdrempelig door eens te praten met uw huisarts of het buurtteam.
Komen uw klachten voort uit omstandigheden? Misschien voelt u zich bijvoorbeeld vaak eenzaam. Of u heeft een dierbare verloren. Uw relatie is beëindigd of u zit in een uitzichtloze situatie. U kampt met een verslaving of heeft een slechte gezondheid. Ook in al deze en vergelijkbare situaties, is het belangrijk om met iemand te praten. Samen kunt u bespreken wat u nodig heeft om weer prettiger in uw vel te geraken.

Psychische klacht en stoornissen

Iedereen voelt zich wel eens angstig, gespannen of somber. Maar als uw psychische klachten uw dagelijks leven gaan belemmeren, spreken we van een psychische stoornis of psychische aandoening. Zeker 4 op de 10 mensen krijgen in hun leven te maken met één of meerdere psychische stoornissen.

 

Welke psychische stoornissen zijn er?

De meest voorkomende psychische stoornissen en aandoeningen zijn:

 • Angststoornissen: zoals straatvrees, paniekstoornis en sociale fobie
 • Stemmingsstoornissen: zoals depressie, dysthymie en bipolaire stoornis
 • Middelenstoornissen: zoals een verslaving aan alcohol of drugs.

(Bron: Trimbos Instituut).

Daarnaast zijn er nog veel meer psychische stoornissen. Denkt u bijvoorbeeld aan ADHD, autisme spectrum stoornis, dwangstoornis, eetstoornis, persoonlijkheidsstoornis, posttraumatische stress-stoornis, schizofrenie of een psychotische stoornis. Psychische stoornissen zijn er in alle soorten en maten. Wat ze gemeen hebben, is een grote invloed op het dagelijkse leven waardoor de normale dagelijkse dingen worden bemoeilijkt.

Psychische klachten?

Buurtteam Amsterdam helpt u

Heeft u of uw dierbare psychische klachten? Buurtteam Amsterdam helpt!

Ervaart u zelf psychische klachten? En belemmeren uw mentale klachten uw dagelijks leven? Of weet u gewoonweg even niet meer hoe u zelf verder kunt? Misschien heeft u het gevoel dat elke dag een uitdaging is. Of u vindt het moeilijk om een normaal leven te leiden, sociale contacten te onderhouden, naar school te gaan of te werken.

Het is goed om te weten dat u er niet alleen voor staat. Bij kleine en bij grote klachten is altijd hulp in uw buurt te vinden. Als het gaat om uzelf, maar ook als het gaat om uw kind, partner of een andere dierbare. Praat met uw huisarts of neem contact op met uw buurtteam. In Amsterdam staat Buurtteam Amsterdam voor u klaar. U krijgt een vaste contactpersoon bij het buurtteam. Met uw contactpersoon bespreekt u welke hulp er mogelijk is. Uw contactpersoon regelt ook deskundige hulp voor u.

Tips om uw geestelijke gezondheid te verbeteren

Handige websites:

 • MijniHelp
  Werk in uw eigen tempo aan uw geestelijke gezondheid. Het gratis aanbod van MijniHelp is ook bedoeld voor familie, vrienden of mantelzorgers van iemand met geestelijke problemen.
 • Zorgkaart voor verslavingszorg
  Op zoek naar hulp bij verslavingszorg in Amsterdam? Op de zorgkaart vindt u alle instellingen voor verslavingszorg.
 • MIND Korrelatie
  MIND Korrelatie geeft individueel advies en hulp bij psychische en psychosociale problemen, aan iedereen die hierom vraagt.
 • Mentale kracht o40
  Je mentaal fit voelen is belangrijk. Mentale Kracht 040 helpt hierbij. Alle informatie op dit gratis platform is ontwikkeld door professionals uit de geestelijke gezondheidszorg.
 • GGzE
  GGzE biedt verschillende vormen van hulp bij psychische klachten.

Gratis hulp bij psychische klachten

Vragen of advies bij psychische klachten?

Neem contact op met uw buurtteam