Direct naar content

Tamara over werken bij Buurtteam Amsterdam

“Ik maak de wereld een klein beetje beter”

Tamara
Schuldhulpverlener

Werken bij Buurtteam Amsterdam ziet er elke dag anders uit. Het ene moment heb je een casuïstiekbespreking met je team, het andere moment zit je op de fiets voor een huisbezoek bij een Amsterdammer. Altijd ben je erop gericht om een Amsterdammer verder te helpen en de juiste hulpmiddelen aan te reiken. Dat doe je niet alleen, maar met een team van professionals met verschillende expertises en kennisgebieden. Schuldhulpverlener Tamara deelt haar ervaringen.

“Als echte vakidioot ben ik ontzettend trots op de organisatie waar ik voor werk”, vertelt Tamara, werkzaam bij Buurtteam Amsterdam Noord. Een buurtteam wordt gevormd door verschillende vakgebieden bij elkaar: Buurtteammedewerkers, Sociaal Raadslieden en Schuldhulpverleners. Buurtteammedewerkers vragen advies of schakelen de hulp van een schuldhulpverlener in, mocht een Amsterdammer naast de vraag, ook schuldenproblematiek hebben. Deze samenwerking werkt ook de andere kant op. Zo vullen de specialismes elkaar aan.

Behulpzame mensen
“Het team waarin ik werk is echt top! Het voelt erg vertrouwd, omdat we zo open en hecht zijn met elkaar”, vertelt Tamara. “We gebruiken elkaar vaak als klankbord, en dat werkt heel prettig voor feedback en advies bij lastige casuïstiek.” Naast de dagelijkse momenten, hebben Tamara en haar team wekelijks overleggen. Hoe gaat het met het team? Waar is behoefte aan? Dit zijn vragen die tijdens dit overleg besproken worden. “Ik werk met allemaal behulpzame mensen, we schakelen snel met elkaar als we iets nodig hebben.”

Outreachend werken
De Amsterdammer actief benaderen, ofwel outreachend werken, is één van de pijlers van Buurtteam Amsterdam. Tamara kan zich helemaal vinden in deze werkmethode: “Ik vind het supertof om door de straten van Oud-Noord te lopen. Iedere volksbuurt binnen de wijk heeft weer andere typische trekjes. In de ene buurt heerst veel eenzaamheid, en in de andere buurt is straatafval een groot probleem. Door veel op pad te gaan kom je daar achter, en kan je er actief op inspelen.” Deze informatie kan van waarde zijn om de Amsterdammer gericht te helpen met zijn of haar vraag.

Verdieping

“De oplossing voor de ene Amsterdammer is niet de oplossing voor de ander”, blijkt uit de ervaring van Tamara. Ieder probleem is anders en vraagt dus ook om een op maat gemaakte oplossing. Hier speelt de training Stress Sensitief Werken (SSW) op in. Tijdens deze training leren de Buurtteammedewerkers op zoek te gaan naar de intrinsieke motivatie van de Amsterdammer. “Daardoor ga je samen met de Amsterdammer gerichter op zoek naar een passende oplossing. Dit doe je allemaal vanuit het tempo van de cliënt. Dat werkt effectief.”

Naast de SSW training krijg je in het buurtteam jaarlijks cursussen om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen binnen je vakgebied, en heb je natuurlijk je loopbaanbudget. “Met mijn loopbaanbudget heb ik al veel leuke cursussen gedaan. Je hebt de mogelijkheid om je bijvoorbeeld te verdiepen in verschillende doelgroepen. Ik ben mij nu bijvoorbeeld aan het verdiepen in kinderen. Ontzettend interessant omdat ik vaak ouders help waarvan hun jongvolwassen kinderen vaak nog thuis wonen.”

Iedere casus uniek
Werken in het buurtteam is voor Tamara ook heel interessant omdat ze de mensen die ze helpt zo leuk vindt. “De meeste Amsterdammers hebben hun hart op hun tong liggen. Daarom zijn ze vaak goudeerlijk. Amsterdammers zijn allemaal hele eigen, markante personen. Dat maakt iedere casus uniek.” Dit werk geeft Tamara veel energie. “Niet alleen de mensen zijn mijn passie. Ik haal zoveel zingeving uit het idee dat ik de wereld een klein beetje beter maak.”

Kom je ook bij een van onze buurtteams werken?

Contact