Direct naar content

Tips voor mantelzorgers

25 februari 2023

1 op de 11 Amsterdammers is mantelzorger, meestal voor (schoon)ouders of hun partner. Zij verlenen gemiddeld 13 uur per week mantelzorg (bron: GGD). Ook zijn er jonge mantelzorgers, die voor hun broertje, zusje of ouder zorgen. Naast school of een baan kan dit best zwaar zijn. Of als u uw naaste niet zonder toezicht kunt laten. Dat heeft ook gevolgen voor uw eigen leven en uw mentale gezondheid.

Daarom hier 5 tips voor mantelzorgers. U staat er niet alleen voor.

Tip #1: Neem tijd voor u zelf
Mantelzorg kan best zwaar zijn. Het is daarom belangrijk dat u tijd voor uzelf blijft nemen. Maak een fijne wandeling, ga koffie drinken bij een vriend of vriendin of lees een boek. U hoeft zich niet schuldig te voelen. Uw mentale gezondheid is ook belangrijk!

Tip #2: Wees open en eerlijk
Blijf praten met uw omgeving en zeg eerlijk wanneer de zorg voor uw naaste te zwaar wordt. Geef aan waar u behoefte aan heeft.

Tip #3: Durf om hulp te vragen
Het is echt niet erg om hulp te vragen! Er is vaak meer mogelijk dan u denkt. Bij het buurtteam kunnen we met u meedenken over oplossingen. Is familie in de buurt? En zo niet, dan kunnen we kijken naar wat een vrijwilliger kan betekenen.

Tip #4: Wat kan er nog wel?
Blijf positief en kijk naar wat er nog wel kan. Misschien kunt u samen met uw naaste nog op vakantie of een dagje weg? Of zijn er activiteiten in de buurt waar u samen aan mee kunt doen. Ook hier kan het buurtteam over meedenken.

Tip #5: Kom langs bij een buurtteam
Bij het buurtteam werken mantelzorgconsulenten. Zij kunnen u helpen bij allerlei zaken rondom mantelzorg. Zo weten zij welke regelingen er zijn voor mantelzorgers en kunnen zij met u meedenken hoe de zorg voor uw naaste vol te houden blijft door ontspanning of respijtzorg (bijvoorbeeld door hulp van een vrijwilliger).

Vind hier uw buurtteam

Meer nieuwsberichten

 • De waarde van ervaringsdeskundigheid

  Steeds meer Amsterdammers weten via het Buurtteam de weg te vinden naar een ervaringsdeskundige, iemand die weet hoe het is …

  Buurtteam IJburg - 27-09-2023
 • Meer grip op geld: de budgetcoach helpt

  Hoe kan ik zorgen dat ik genoeg geld heb tot het eind van de maand? Hoe krijg ik meer overzicht …

  Buurtteam IJburg - 27-09-2023
 • Op Eigen Kracht-training weer van start

  Leven van weinig geld is lastig en kan veel stress opleveren. Hoe houd je overzicht in je geldzaken, waar kun je …

  Buurtteam Amsterdam Nieuw-West - 26-09-2023
Contact