Direct naar content

Van succesvol ondernemer naar spookburger zonder centen: het overkwam Denny

09 november 2021

Een aantal jaar geleden belandde Denny van de ene nachtmerrie in de andere, waardoor hij als succesvol ondernemer op straat kwam te staan. Later werd hij zelfs als spookburger gezien. Sinds kort is Denny bekend bij buurtteam Amsterdam Noord, waar hij door schuldhulpverlening voor ondernemers wordt geholpen. Het doel is om zijn eenmanszaak weer op te bouwen. Denny heeft alle ongemakken van het ondernemerschap ervaren. Hij deelt graag zijn ervaringen om medeondernemers te ondersteunen die mogelijk hetzelfde moeten doorstaan.

Amsterdam – 8 oktober 2021
Ed Snijders – Auteur, coach en vrijwilliger

“Het begon in 2013. Mijn vrouw en ik kenden elkaar 20 jaar. Onze zonen waren 8 en 11. We woonden aan het water in een eigen huis met veel grond. Ik verdiende mijn brood als zzp’er en stond bekend als uitstekend klusjesman. Privé kende men mij als een goede gast die altijd klaar stond. Een heerlijk leven. Tot de relatie fout liep. Toen raakte ik alles kwijt. Officieel bestond ik zelfs niet meer! Je vraagt je af hoe dat kan? Heel eenvoudig! Als ondernemer met verplichte alimentatie kreeg ik geen hypotheek of huurhuis in de vrije sector en zonder inschrijfduur ook geen sociale huurwoning. Toen mijn ex doorgaf dat ik daar niet langer woonde, schreef de gemeente me uit de basisadministratie: vertrokken naar onbekende bestemming, waarschijnlijk buitenland. Ik bleef ondernemer, betaalde belasting en had een bedrijfspand, maar als persoon bestond ik ineens niet meer. Dat heet: een spookburger!”

Weggestuurd in de nacht
“Ik werkte hard, maar stond op straat. Slapen deed ik in mijn magazijn. Toen de gemeente dat vernam, was het afgelopen. Voortaan woonde ik tussen het gereedschap in mijn werkbus en parkeerde ’s nachts bij een tankstation of ziekenhuis: ook spoken moeten immers naar het toilet! Zodra men dat ontdekte werd ik weggestuurd. Regels zijn regels en waar de handhaving vaak tekort schiet, wisten ze met mij wel raad. Soms douchte ik in hotels waar bekenden werkten. Ondanks alles, bleef ik fris geschoren, goed gekapt en knap gekleed. Niemand zag aan mij dat ik dakloos was. Ik werkte zelfs als begeleider bij de opvang zonder dat de zwervers wisten dat die altijd vrolijke bewaker één van hen was.”

Dieptepunten
“Altijd vrolijk? Nee, natuurlijk niet. Ik vroeg me regelmatig af wat ik nog op aarde deed. Op het diepste punt stond ik hoog op de rand van een balkon. Ik keek naar beneden en stapte, gelukkig in de juiste richting en schreeuwde: ’Dit gun ik jullie niet! Ik ga knallen, mensen motiveren met mijn mindset.’ Vanaf toen ging alles beter. Ik leerde mediteren, verdiepte me in mijn Hindoestaanse achtergrond, de Islam, het Christendom. Alles wat me beperkte. liet ik los. Mijn vertrouwen groeide, maar helaas overleefde mijn bedrijf deze crisis niet en ging failliet. De rechter dwong me om me uit te schrijven bij de Kamer van Koophandel.”

Eindelijk ondersteuning
“Achteraf bleek dat een groot geluk: nu kwam ik wel in aanmerking voor hulp. De Regenbooggroep zorgde via Onder de Pannen voor een kamer, daarover is een artikel geschreven. Ik kon bijstand krijgen en ontdekte Buurtteam Amsterdam Noord. Daar werken schuldhulpverleners die gespecialiseerd zijn om ondersteuning te bieden aan (ex-) ondernemers. Voor ons zijn er namelijk andere trajecten. Wij kunnen niet terecht bij de kredietbank en moeten zelf alles regelen. Dat is lastig, maar het Buurtteam helpt me, zodat ik in de toekomst weer schuldenvrij kan ondernemen.”

Dit verhaal van Denny krijgt zo toch een vrolijk einde. Voor wie zichzelf hierin herkent, loop eens binnen bij het Buurtteam Amsterdam Noord of Zuid. De koffie staat klaar, en natuurlijk is er ook thee. En voor wie het niet kan geloven: spookburgers bestaan dus echt! Ook met een succesvolle baan. Denny sluit graag af met zijn motto: “Je lacht niet vijf keer om dezelfde mop. Dus waarom zou je dan wel blijven huilen om hetzelfde verdriet? Ik ben niet op aarde om te lijden, maar om te begeleiden!”

Schuldhulpverlening voor ondernemers
Ben je benieuwd wat schuldhulpverlening voor ondernemers voor jou kan betekenen? Bekijk de onderstaande video.

Meer nieuwsberichten

 • Gift van Sheltersuit voor WegWijsSalon Daadkr8 – Voor (T)huisloze Mannen.

  Op 12 juni kreeg onze avondinloop WegWijsSalon Daadkr8 Voor (T)huisloze Mannen bezoek. Paul Zurink van Stichting Sheltersuit kwam langs met …

  Buurtteam Amsterdam Nieuw-West - 14-06-2024
 • Welkom bij WegWijsSalon De Honingraat

  Vanaf vrijdag 31 mei ben je van harte welkom bij WegWijsSalon De Honingraat. Samen met onze samenwerkingspartners van  Eigenwijks, Stichting …

  Buurtteam Amsterdam Nieuw-West - 29-05-2024
 • Sociaal juridische voorlichting 2024

  Speciaal voor professionals, vrijwilligers en stagiaires die in de (financiële) Buurtteamspreekuren in Amsterdam werken worden verschillende sociaal juridische voorlichtingen gegeven. …

  Buurtteam IJburg - 28-05-2024
Contact