Direct naar content

Hoe Margy zingeving vond in haar vrijwilligerswerk 

06 februari 2023

“Ik kan zo echt wat betekenen voor mensen”

Waarom Margy vrijwilligerswerk doet? “Ik geef mensen die het moeilijk hebben graag een  duwtje in de rug. Zodat ze zelfstandig verder kunnen.” Als vrijwilliger bij Buurtteam Amsterdam Centrum begeleidt ze mensen die schuldhulpverlening krijgen of net gehad hebben. “Ik help ze bijvoorbeeld hun financiële administratie op orde te brengen. En bied ze een luisterend oor. Dat laatste blijkt vaak net zo belangrijk.” 

“Schulden komen in alle lagen van de samenleving voor. Maar zelf werk ik vooral met nieuwkomers die weinig inkomen hebben en het Nederlands niet zo goed beheersen. Laat staan de lastige taal van financiële en overheidsinstanties. Ik zie hoe ingewikkeld zij het contact met deze organisaties vinden. Hoeveel stress en schaamte ze voelen om hun armoede. Hoe dat ervoor kan zorgen dat ze minder helder denken. En hoe klein hun sociale netwerk dikwijls is; als ze al om hulp durven te vragen, weten ze zelden aan wie. Dit alles leidt ertoe dat velen hun kop in het zand steken als ze rekeningen en boetes krijgen die ze niet kunnen betalen. Zo stapelen hun schulden zich op.”  
 
Stapel rekeningen 
“Groeiende schulden kunnen tot veel ellende leiden. Denk aan een afsluiting van de energie. En soms dreigt er zelfs een uithuiszetting. De schuldhulpverleners van de buurtteams helpen dit soort problemen te voorkomen. Hiervoor moeten mensen wel eerst hun financiële administratie ordenen, zodat er overzicht ontstaat. En daar mag ik ze als vrijwilliger bij begeleiden. Samen bekijken we bijvoorbeeld hun gekreukte bonnetjes, onbetaalde rekeningen en genegeerde boetes. Uiteindelijk rolt hier een dossiermap uit waar hun schuldhulpverlener mee aan de slag kan.”  
 

“Toen ik hier in 2020 begon, was dit het enige vrijwilligerswerk dat ik deed. Maar inmiddels help ik ook mensen die net úít de schuldhulpverlening komen. Zij moeten plots weer zelf hun financiën regelen en hebben daar vragen over. Hoe regel je bijvoorbeeld een toeslag? En hoe werkt automatisch afschrijven? Niet dat ik alle antwoorden direct paraat heb. Maar ik kan die antwoorden wel snel met hen vinden – door te googelen of instanties te bellen. Dat vinden deze mensen soms nog lastig om zelf te doen. Ze hebben daar bijvoorbeeld niet de digitale vaardigheden voor, zijn bang dat ze zich niet goed kunnen uitdrukken of willen zeker weten dat ze alles begrijpen.” 

Bij mensen thuis 
“Ik ben geen financieel expert. Maar dat hoeft ook niet voor dit vrijwilligerswerk. Het is genoeg als je verantwoord met geld kunt omgaan. Als zelfstandig ondernemer help ik winkels bij de inkoop, samenstelling en presentatie van hun spullen. Daarbij werk ik veel met budgetten en moet ik een gezonde balans houden tussen inkomen en uitgaven. Dat is belangrijk voor mijn klanten én voor mijn eigen bedrijf.”  
 
“Of ik het druk heb met mijn betaalde werk? Absoluut! Maar ik maak graag een halve dag per week vrij voor het buurtteam. Officieel ben ik vrijdag van negen tot één vrijwilliger, heb ik zo’n anderhalf uur per persoon en zit ik op het kantoor van Buurtteam Amsterdam Centrum. “Ik zeg ‘officieel’, want soms maak ik ook buiten deze uren nog een afspraak. Dat wordt niet van mij verwacht, maar ik vind het geen probleem. Ook kom ik wel eens bij mensen thuis, bijvoorbeeld als ze slecht ter been zijn.”  
 
Gloeiende plaat 
“Ik voel me erg betrokken bij de mensen die ik begeleid. Misschien wel extra door mijn eigen achtergrond. Ik kwam met mijn ouders naar Nederland toen ik heel jong was. In Indonesië hadden we best een welvarend leven gehad, maar hier belandden we opeens in de onderklasse. En hoewel mijn ouders het hebben gered, hadden ze meer hulp verdiend. Ze gaven mijn zusjes en mij nooit het gevoel arm te zijn, werkten hard om ons een goede toekomst te geven. Maar ze werden aan hun lot overgelaten. Het voelde voor hen als overleven. Precies wat de mensen voelen die ik via het buurtteam begeleid. Wellicht vind ik het daarom fijn om juist deze groep een duwtje in de rug te geven.”   
“Bij het buurtteam proberen we Amsterdammers uit de put te helpen en in staat te stellen om zelfstandig vooruit te komen. Veel van die hulp is praktisch: iets regelen, iets ordenen, iets uitleggen. Maar het draait óók om luisteren. Om contact maken. Om mensen laten merken dat hun beleving erkend wordt, zonder moreel oordeel. Ik merk zelf hoe ze dat waarderen; dat ik als vrijwilliger ook zó iets voor hen kan betekenen. Zij voelen zich er gesterkt door. Mijn bijdrage is natuurlijk beperkt, maar zeker geen druppel op een gloeiende plaat. Het heeft echt toegevoegde waarde. Dat zie ik elke keer weer.”  
 
Zingeving zoeken 
“Als je hoogopgeleid en welgesteld bent, blijf je snel in je eigen ‘bubbel’ hangen. Ik merk hoe makkelijk dat gaat. Maar ik gun het iedereen om uit die bubbel te breken, de oogkleppen af te doen en de héle maatschappij te zien. Om te beseffen dat je jouw voorspoed niet alleen aan jezelf te danken hebt, maar ook aan de samenleving. En om te zien dat je hier best wat aan terug mag geven. Als je mensen steunt die in de knoop zitten, help je niet alleen hen en de maatschappij vooruit, maar ook jezelf. Hoe vaak ik niet mensen hoor verzuchten dat ze zingeving zoeken. ‘Die is zo gevonden’, antwoord ik dan. En dan vertel ik over mijn vrijwilligerswerk.”  

  • Hoe Bianca zich bevrijdde van schuld

    Ze kwam vol hoop terug in Nederland. Na tien jaar in een Ghanese gevangenis kon ze eindelijk een nieuwe start …

  • Hoe Jamani actief werd in zijn wijk

    “Ik zat de hele dag op de bank”, zegt Jamani. “Niets voor mij. Ik was dan wel net met pensioen, …

  • Hoe Lisa haar rolstoelwoning kreeg

    ‘Ik vraag liever geen hulp van organisaties’, zegt Lisa Barends. ‘Maar nu kon het niet anders.’ De 72-jarige kankerpatiënte wilde …

  • Hoe Kelvin weer hoop kreeg

    Een ontsteking aan zijn alvleesklier gooide Kelvins leven overhoop. “Opeens kon ik het allemaal niet meer: mijn werk in twee …

  • Hoe Michel weer grip kreeg op zijn leven

    Hij is niet iemand die snel om hulp vraagt. ‘Maar onlangs stierven mijn ouders’, zegt Michel. ‘Een emotionele klap, waardoor …

Contact