Direct naar content

‘Voor Elkaar in de wijk’ met De Handreiking

02 februari 2022

Samenwerken met de Handreiking in de H-Buurt (Bijlmer-Centrum). Hoe ziet dat er in de praktijk uit? De handreiking is een buurtwerkkamer midden in de wijk, waar activiteiten plaatsvinden, voor en door de bewoners. Activiteiten zoals een formulierenbrigade, klussendienst, huiswerkbegeleiding, Nederlandse taal en nog veel meer. Elke vrijdag is buurtteammedewerker Gloria Weidum aanwezig in de handreiking.

Van links naar rechts: Gloria Weidum, Carlien Oudejans, Mavis Dhoeman, Jennifer Veltman en Sabine Hunnik

Vlakbij het Bijlmerplein in de Amsterdamse Poort, voorbij het viaductje richting de H-buurt is buurtwerkkamer de Handreiking te vinden. Sinds november 2021 werkt Gloria op locatie bij de Handreiking. Gloria vertelt:” elke werkdag helpen Mavis Dhoeman en Sabina Hunnik, medewerkers van de formulierenbrigade, buurtbewoners met praktische zaken. Bijvoorbeeld met het lezen van brieven, (online) aanvragen, betalingsregelingen en met WoningNet.”

Hulp bij vragen

Gloria is aanwezig als onder andere ‘vraagbaak’ voor Mavis en Sabine en pakt de complexe hulpvragen op. “Als het nodig is, verwijs ik direct door naar de juiste hulpverlener. De samenwerking met Mavis en Sabine is een wisselwerking. Andersom verwijs ik weer cliënten door naar Mavis en  Sabine om praktische zaken op te pakken.” De hulpvragen die Gloria oppakt hebben betrekking met budgetadvies of schulden. Maar ook dagbesteding, huisvesting, meegaan naar belangrijke afspraken of samen telefoontjes plegen, afhankelijk van wat er nodig is.

Gloria geeft een voorbeeld: “zo kwam een bewoner langs bij Sabina, omdat hij een brief niet begreep. Sabina informeerde verder bij de deurwaarder en er bleek sprake te zijn van meerdere vorderingen. Vanwege de complexiteit heeft Sabina hem een afspraak gegeven om bij mij langs te komen bij de Handreiking. Ik heb toen het contact met de deurwaarder overgenomen. Er was namelijk sprake van een opeenstapeling aan kosten wegens een zitting die al had plaatsgevonden. Ook was de betalingsregeling eenzijdig opgezegd en had de bewoner ook nog andere brieven m.b.t. schulden. Samen met de bewoner is besproken dat hij aangemeld wordt voor schuldhulpverlening, zodat hij begeleidt kan worden bij de aanpak van zijn schulden. Hij wordt momenteel geholpen door een collega van de schuldhulpverlening.”

Vrijdagmiddag vaste prik

Op de vrijdagmiddag betreden bewoners, binnen de 1,5 meter, en een voor een de buurtwerkkamer. Op de tafels staan diverse levensmiddelen uitgestald, geschonken door winkeliers. “Vrijdagmiddag is het vaste prik voor de bewoners. Ze mogen dan uitkiezen wat ze nodig hebben. Daarnaast spreken we de bewoners op een informele manier en in de eigen buurt. Zo worden we snel een vertrouwd gezicht in de buurt, vertelt Gloria tenslotte.”

Kom langs bij de Handreiking
Adres: Haardstee 15
Inloopspreekuur Gloria Weidum, buurtteammedewerker
Elke vrijdag van 10.00.00 – 13.00 uur

Meer nieuwsberichten

Contact