Direct naar content

Even voorstellen…vrijwilliger Evelyn

05 september 2023

Sinds 1,5 jaar is Evelyn actief als vrijwilliger bij Buurtteam Amsterdam Oost (Dynamo).

Ze heeft een passie voor het sociale domein en werkt een paar uur per week als vrijwilliger bij het financieel en administratief spreekuur van Buurtteam Amsterdam Oost, uitgevoerd door Dynamo. Evelyn vertelt hoe ze betrokken raakte bij dit vrijwilligerswerk en wat haar ervaringen zijn.

“Tijdens het zoeken naar vrijwilligerswerk kwam ik terecht bij Dynamo. Inhoud van het werk sprak me aan en de werktijden sloten aan bij wat ik fysiek nog aankan,” begint Evelyn. “Ik vind het belangrijk om sociale contacten te hebben en me nuttig te voelen. Dankzij mijn achtergrond in de pensioenenbranche heb ik veel kennis op het gebied van sociale zekerheid, wat goed van pas komt bij het ondersteunen van mensen.”

Als vrijwilliger bij Dynamo komt Evelyn in aanraking met verschillende uitdagingen. “Eén van de dingen waar ik tegenaan loop is dat overheidsinstanties, zoals de gemeente en het UWV, een eigen jargon gebruiken,” legt ze uit. “Dit maakt het moeilijk voor sommige mensen om het te begrijpen. Vooral voor mensen die minder taalvaardig zijn of moeite hebben met digitale vaardigheden, kan dit het gevoel geven dat ze dommer zijn dan dat ze zijn.”

Het financieel spreekuur bij Dynamo trekt vooral mensen aan die minder digitaal vaardig zijn of moeite hebben met taal. Evelyn legt uit: “We zien veel mensen die worstelen met het aanvragen van een DigiD. Ook komen hier vaak vrouwen die na het beëindigen van een relatie niet gewend zijn om de financiële zaken zelf te regelen.”

Wanneer de vragen te complex zijn om tijdens het spreekuur te behandelen, verwijst Evelyn mensen door naar de schuldhulpverlening of de specialisten van het buurtteam. Ze benadrukt het belang van deze doorverwijzing: “Het is geruststellend om te weten dat ze daar in goede handen zijn en de juiste ondersteuning zullen krijgen.”

Evelyn wordt gevraagd waarom ze denkt dat ze geschikt is voor dit vrijwilligerswerk. Ze legt uit dat haar begripvolle en rustige houding haar goed van pas komen. Ze kan goed omgaan met stress en heeft oog voor de persoon die tegenover haar zit. Bovendien is ze geduldig in het doorlopen van een stappenplan en let ze goed op de details. Ze laat zich niet uit het veld slaan en is vastberaden om mensen te helpen.

Evelyn deelt een voorbeeld van een bijzondere casus die haar is bijgebleven: “Een bewoner kwam hier met een brief van de gemeente waarop dikgedrukt stond: ‘reageren voor de datum’. Deze persoon wist niet waar het over ging en heeft de hele nacht niet kunnen slapen. Uiteindelijk bleek het om een algemeen onderzoek van de gemeente te gaan. Dit toont aan dat de communicatie van de gemeente niet altijd aansluit bij de bewoners en dat er sprake is van een taalbarrière.”

Evelyn beschouwt zichzelf als een gids voor de Amsterdammers. “Ik leid ze door het ingewikkelde bos van regelingen en instanties,” zegt ze met een glimlach. “Mijn doel is om mensen te ondersteunen en hen te helpen begrijpen wat hun mogelijkheden zijn.”

Hoewel ze niet altijd iedereen kan helpen, bijvoorbeeld bij woningproblemen, probeert Evelyn altijd door te verwijzen naar de juiste instanties waar mensen gespecialiseerde hulp kunnen krijgen. Ze waardeert haar tijd als vrijwilliger bij Dynamo enorm. “Ik heb hier hele leuke collega’s en een goede band met de beroepskrachten. Ze zijn echt onze vraagbaak en zijn altijd bereid om te helpen. Het inwerktraject heeft me het vertrouwen gegeven om zelfstandig te werken wanneer ik er klaar voor was.”

Tot slot heeft Evelyn nog een tip voor andere vrijwilligers: “Blijf altijd goed luisteren naar degene die voor je zit. Iedereen heeft zijn eigen verhaal en perspectief, en het is essentieel om dat te respecteren. Door te luisteren en empathie te tonen, kun je een echt verschil maken in het leven van mensen. We hadden iemand die 24 cent moest terugbetalen, hij had een cent per maand te veel gehad van de SVB. Het ging om 1 cent per maand. Hij wilde graag in beroep. Na doorvragen bleek dat hij bang was dat de 24 cent het begin was van meer terugvorderingen. Door de brief door te spitten kwamen we erachter dat het niet meer ging worden. Hij liet het bezwaar varen.

Vrijwilligerswerk bij Buurtteam Amsterdam Oost (Dynamo)

Meer nieuwsberichten

Contact