Direct naar content

Vrijwilligers helpen mensen in armoede

01 november 2022

Wethouder Marjolein Moorman was medio oktober bij de Vrijwilligers Centrale Amsterdam om te praten met vrijwilligers die mensen helpen in armoede. Wat doen zij veel en wat zien zij veel! De wethouder kreeg een inkijkje in de dagelijkse realiteit van de mensen die door organisaties als Dynamo (Buurtteam Amsterdam Oost), PrachtVrouw, Stichting Studiezalen en het Leefkringhuis worden ondersteund.

“Ik ben vrijwilligerswerk bij Studiezalen gaan doen na een uitzending van Sander en de kloof. Ik vind dat alle kinderen goed onderwijs verdienen, dus ook goede bijles. Als ik een kind kan uitleggen hoe je een som uitrekent en je hoort de volgende keer dat hij een goed cijfer had, dan is dat zo tof.”

“Ik help vrouwen van Marokkaanse afkomst in een economische achterstandssituatie. Bijvoorbeeld door hen te stimuleren om de arbeidsmarkt op te gaan. We merken dat die stap heel moeilijk is.”

“Ik was zeven maanden klant bij de Voedselbank. Ik was in de schulden gekomen door de kindertoeslagenaffaire. Nu help ik mensen in dezelfde situatie door ze aandacht te geven en te vragen hoe het echt met ze gaat.”

“Ik zat drie jaar in de schuldsanering en was klant bij de Voedselbank. Ik ben daar blijven plakken om mensen te laten zien: je kan eruit komen!”

“We krijgen steeds minder om in de pakketten te doen. Ik heb nu een vaste baan bij de Albert Heijn. Ik zie dat daar nog steeds zoveel voedsel wordt weggegooid, dat is zo zonde!”

“Ik ben gepensioneerd en werk nu als vrijwilliger bij een inloopspreekuur van Dynamo voor mensen met allerlei vragen, vooral financiële. Over uitkeringen, over armoederegelingen, over de energierekening. Veel mensen weten niet dat er een aanvulling is op de AOW, de AIO. Dat vertel ik ze er dan meteen bij.”

“Ik ben ambtenaar bij de gemeente Amsterdam en ik doe daarnaast vier uur per week vrijwilligerswerk bij een spreekuur voor jongeren. De schulden van jongeren lopen zo snel op als ze geen geld hebben om een boete te betalen bijvoorbeeld.”

“Ik ben ook vrijwilliger bij een inloopspreekuur van Dynamo en wat ik erg vind is dat mensen zo lang moeten wachten en dat ze soms meerdere keren langs moeten komen. De drempel om te komen met je problemen is al heel hoog.”

Vrijwilligers van Buurtteam Amsterdam Oost (Dynamo) betrokken bij armoedepreventie en -bestrijding zijn: Serge van Munster (Jongeren Financieel Cafe), Marianne van der Rhee en Hotze Mulder (inlopen Oud-Oost). Serge werkt 32u per week voor de gemeente en als vrijwilliger is hij wekelijks bij Financieel Cafe schuldhulpverlening betrokken. Hotze is gepensioneerd en sinds het voorjaar betrokken bij inloop Oud-Oost. Marianne is betrokken bij inloop Oud-Oost.
Het was een hele geslaagde bijeenkomst, een leuk gesprek met Marjolein. Ze had veel kennis van zaken en was nieuwsgierig en duidelijk. Serge is gevraagd om in een denktank mee te denken over het betrekken van ambtenaren als vrijwilliger bij armoedebestrijding.

Foto’s: Marcel Jansen

Meer nieuwsberichten

Contact