Direct naar content

Vrijwilligerswerk Amsterdam

Vrijwilligerswerk in Amsterdam komen doen? Dat kan bij Buurtteam Amsterdam. Vrijwilligerswerk is de ideale manier om uw steentje bij te dragen. U helpt er niet alleen anderen mee, maar u krijgt er zelf ook iets voor terug. Zoals meer sociale contacten. Ook helpt vrijwilligerswerk u bij het opdoen van ervaring voor een baan. Benieuwd naar de diverse mogelijkheden voor vrijwilligerswerk in Amsterdam? Bekijk hier alle mogelijkheden.

Waarom vrijwilligerswerk?

Vrijwilligerswerk in Amsterdam is dankbaar werk. Veel organisaties draaien op vrijwilligers. Zij moeten het hebben van de vrijwillige inzet van de medemens. Dat geldt ook voor een groot deel bij Buurtteam Amsterdam. Als vrijwilliger speelt u namelijk een belangrijke rol in uw eigen buurt. Zonder de vrijwilligers zijn de activiteiten en diensten die Buurtteam Amsterdam u en uw mede-buurtgenoten aanbiedt niet mogelijk. Bent u op zoek naar vrijwilligerswerk in Amsterdam, om zo uw steentje bij te dragen aan de stad en haar bewoners? Dan bent u als vrijwilliger van harte welkom bij Buurtteam Amsterdam.

Wat voor vrijwilligerswerk kunt u doen?

Bij Buurtteam Amsterdam kijken we naar uw unieke kwaliteiten en luisteren we goed naar uw wensen en behoeften. Op deze manier komen we erachter waar u plezier en voldoening uithaalt. Zo kunnen we een juiste match vinden. Wij koppelen uw interesses aan de juiste vorm van vrijwilligerswerk. Bij Buurtteam Amsterdam zijn er diverse mogelijkheden voor vrijwilligerswerk, namelijk:

 • Wandelmaatje
 • Kok in een buurtrestaurant
 • Tuin- en/of klushulp
 • Ondersteuner voor onze financiële middagen
 • Gezinsondersteuner
 • Computerbegeleider
 • Gastheer of gastvrouw
 • Docent Nederlands
 • Bezoekvrijwilligers

Zoals u leest, zijn er genoeg mogelijkheden voor vrijwilligerswerk in Amsterdam. Buurtteam Amsterdam bestaat in totaal uit zeven buurtteamorganisaties waar u terecht kunt voor vrijwilligerswerk in de buurt. Ieder stadsdeel is weer onderverdeeld in verschillende Buurtteams.

Bekijk hier wat voor u de dichtstbijzijnde buurt is om vrijwilligerswerk te doen: vrijwilligerswerk in Amsterdam-Noord, vrijwilligerswerk in Amsterdam Oost, vrijwilligerswerk in Amsterdam Zuid, vrijwilligerswerk in Amsterdam West, vrijwilligerswerk in Amsterdam Centrum, vrijwilligerswerk in Amsterdam Zuidoost en vrijwilligerswerk in Amsterdam Nieuw-West.

Vrijwilligers vacatures

Vrijwilligerswerk in Amsterdam is een goede opstap om ervaring op te doen voor een baan. Door te ontdekken waar uw talent ligt en waar u veel plezier uit haalt, komt u erachter wat voor soort vrijwilligerswerk u wilt gaan doen. Bij Buurtteam Amsterdam bent u van harte welkom om als vrijwilliger aan de slag te gaan. Ontdek waar uw interesses liggen en bekijk de vrijwilligers vacatures. Weet u nog niet zo goed wat voor soort vrijwilligerswerk u zou willen doen? Bij Buurtteam Amsterdam kunnen wij samen kijken naar de mogelijkheden en naar wat goed bij u past.

Doe de vrijwilligerstest

Wat u thuis al kunt doen, is een online vrijwilligerstest. Binnen één minuut komt u erachter wat voor vrijwilligerswerk in Amsterdam het beste bij u past. Het zijn zes meerkeuze vragen die u kunt invullen. Bij de laatste vraag kunt u aangeven in welk deel van Amsterdam u het liefst bent. De test zorgt voor gespecificeerd en op maat gemaakt vrijwilligerswerk in de buurt waar u graag aan slag wilt gaan. Van schilderles geven in een buurthuis tot scheidsrechter bij een voetbalclub en van koken in een buurthuis tot taalles geven. Als vrijwilliger in Amsterdam is er ontzettend veel mogelijk.

Word een maatje

Wilt u iets voor uw buurtbewoners betekenen? Word dan een maatje. Als maatje houdt u uw buurtgenoot gezelschap, biedt u begeleiding of helpt u met praktische ondersteuning. Eenzame ouderen en eenzame jongeren zijn vaak op zoek naar een maatje om hen gezelschap te houden. Denk hierbij aan verschillende activiteiten zoals samen een wandelingetje maken, een boodschap doen, een spelletje spelen of gewoon een gezellig praatje maken onder het genot van een kopje koffie of thee. Wat voor u een kleine moeite is, is voor ouderen en jongeren die zich eenzaam voelen een groot plezier. Twijfelt u of een maatje worden iets voor u is? Buurtteam Amsterdam denkt graag met u mee.

Vrijwilligerswerk voor jongeren

Eenzaamheid onder jongeren is iets dat in Amsterdam veel voorkomt. Daarom is er vrijwilligerswerk speciaal gericht op jongeren. Wanneer u zich eenzaam voelt, is het lastig om uit uw comfortzone te stappen. U loopt tegen bepaalde problemen aan, zoals huisvesting, geldproblemen, ruzies of problemen met uw financiën. Bij Buurtteam Amsterdam hebben wij het Jongeren Financieel Café ontwikkeld. Hier kunt u terecht voor al uw vragen omtrent de bovengenoemde problemen.

Als vrijwilliger ondersteunt u deze jongeren met onder anderen:

 • Gecompliceerde post
 • Incassobureaus
 • Deurwaarders
 • Boetes
 • Beslagleggingen
 • Zorgverzekering
 • Overzicht krijgen van geldzaken en administratie
 • Belastingtoeslagen
 • Rekeningen betalen

Als vrijwilliger van Buurtteam Amsterdam ondersteunt u jongeren met vragen over allerlei onderwerpen. Zo kunt u bijvoorbeeld iemand helpen met het ordenen en laten betalen van openstaande rekeningen of boetes, maar ook inzicht en overzicht bieden in de geldzaken en administratie van de jongeren.

Daarnaast kunt u als u zelf een jonge inwoner van Amsterdam bent ook vrijwilliger worden. U kunt bijvoorbeeld achter de bar staan in het Jongeren Financieel Café. Zo helpt u andere jongeren terwijl u tegelijkertijd nieuwe sociale contacten kunt opdoen en wegwijs raakt in de adviezen die worden gedeeld. Misschien heeft u zelf vroeger ook als jongere soortgelijke problemen gehad of u eenzaam gevoeld en bent u er met hulp van buurtgenoten weer bovenop gekomen. Ook dan kunt u er natuurlijk zijn als vrijwilliger om te spreken als ervaringsdeskundige.

Vrijwilligerswerk zorg

Bent u op zoek naar vrijwilligerswerk in de zorg? Dan heeft Buurtteam Amsterdam verschillende vrijwilligers vacatures. Wat dacht u bijvoorbeeld van gezinsondersteuner of gastheer- of vrouw? Ook kunt u vrijwilliger worden als mantelzorg. Voordat u dit gaat doen, kunt u een gratis cursus volgen bij Markant. Zij ondersteunen u in de werkzaamheden als mantelzorger. Weet u niet zeker of vrijwilligerswerk in de zorg bij u past? Bij Buurtteam Amsterdam kijken we samen wat u nodig heeft.

Daarnaast kunt u als vrijwilliger ook een mantelzorger ontzorgen door tijdelijk een moment van de dag of week over te nemen. Wanneer u een dagdeel van een mantelzorger overneemt, geeft u een mantelzorger een moment van rust. Zo kan hij of zij even iets voor zichzelf doen en opladen. Als mantelzorger staat u continue aan en wordt continue zorg verleend, dus ook zij verdienen af en toe een ontspannen moment. Zo kunt u als vrijwilliger bijvoorbeeld afspreken met de mantelzorger om eenmaal per week een dag(deel) over te nemen. Denk hierbij aan werkzaamheden als:

 • De krant of een boek voorlezen
 • Samen een spelletje spelen
 • Een kopje koffie of thee drinken
 • Een boodschap doen
 • Een wandeling maken

Op deze manier maakt u zowel de mantelzorger als de hulpbehoevende blij en gaat na uw vrijwilligerswerk met een tevreden en voldaan gevoel naar huis.

Op zoek naar een maatje?

Voelt u zich alleen en bent u op zoek naar een maatje? Ook daar is Buurtteam Amsterdam voor. Als u wordt gekoppeld aan een maatje dan kunt u samen met een andere wijkgenoot leuke dingen gaan doen. Misschien delen jullie wel dezelfde interesses of hebben jullie dezelfde hobby’s. Er wordt namelijk nauwkeurig gekeken naar aan wie u gekoppeld wordt.  Heeft u behoefte aan wat meer gezelschap, omdat u altijd alleen bent? Heeft u begeleiding of ondersteuning nodig bij bepaalde dingen die u alleen niet meer kan doen? Dan kan een maatje u hier goed bij helpen. Jullie kunnen bijvoorbeeld samen een kopje koffie gaan drinken in het buurthuis of bij een café om de hoek. Of een wandelingetje maken in het dichtstbijzijnde park in uw buurt. Zo leert u de buurt en mensen in uw omgeving ook meteen een beetje beter kennen.

Ook kan een maatje u helpen door samen boodschappen te gaan doen of om de boodschappen voor u te doen als u dit zelf niet meer kan. Een maatje kan u daarnaast helpen bij het leren van de Nederlandse taal of om gewoon een gezellige middag spelletjes te spelen. Een maatje is er voor u en vervult waar u op dat moment behoefte aan heeft.

Maatje zoeken of maatje worden voor een ander

Bent u op zoek naar een maatje of wilt u juist een maatje worden voor iemand anders? Dat kan allebei. U kunt u aanmelden bij Buurtteam Amsterdam en dan wordt u gekoppeld aan een buurtbewoner voor een paar maanden tot ongeveer een jaar. Korter of langer is natuurlijk ook mogelijk. Net wat u zelf wil of wat de ander nodig heeft en waar de ander behoefte aan heeft. Dit gaat altijd in overleg met u en uw contactpersoon. Buurtteam Amsterdam kijkt graag met u mee en ondersteunt u bij het vinden van een geschikt maatje.

Vrijwilligerswerk doen met een uitkering

U vraagt zich misschien af of het mogelijk is om vrijwilligerswerk te doen terwijl u een uitkering ontvangt. Het antwoord is simpel: ja, dat mag. Graag zelfs. Als u in de mogelijkheid bent om vrijwilligerswerk in Amsterdam te doen, raden wij dit zeker aan. Wanneer u een uitkering heeft en vrijwilligerswerk gaat doen, vergroot dit uw kans op een baan. Uw uitkeringsinstantie kan u daardoor namelijk ontheffing geven voor de sollicitatieplicht. Ook levert het u nieuwe sociale contacten op en doet u veel ervaring op.

Vrijwilligerswerk UWV

Voordat u van start gaat met vrijwilligerswerk als u in de bijstand zit, moet u wel toestemming krijgen van het UWV. Er geldt namelijk een aantal regels. Eén daarvan is dat het vrijwilligerswerk een betaalde baan niet in de weg mag zitten. Wat betekent dat het uw kans op een betaalde baan niet mag verkleinen. Wanneer u toestemming heeft ontvangen, kunt u lekker aan de slag gaan bij uw vrijwilligerswerk. U hoeft dan niet uw uren door te geven. Wanneer u uw vrijwilligerswerk niet doorgeeft of geen toestemming ontvangt en tóch aan de slag gaat, kan dit gevolgen hebben voor uw uitkering. Het is dus belangrijk om hier zorgvuldig mee om te gaan. Buurtteam Amsterdam kijkt graag samen met u naar wat u nodig heeft.

Wanneer u een WW uitkering ontvangt, heeft u wettelijk sollicitatieplicht. Dit betekent dat u actief op zoek moet zijn naar een betaalde baan in de tijd dat u de uitkering ontvangt. Als u bij een betaalde baan wordt aangenomen of u krijgt een betaalde baan aangeboden, dan bent u verplicht deze te accepteren. Hiermee komt uw uitkering direct te vervallen. Dit betekent ook dat u per direct uw vrijwilligerswerk moet beëindigen. Het is belangrijk om dit goed in de gaten te blijven houden, want anders moet u eventueel forse bedragen terugbetalen.

Vrijwilligers gezocht

Er worden altijd en overal vrijwilligers gezocht. Zo ook bij Buurtteam Amsterdam. Als vrijwilligers bezorgt u een glimlach op uw mede buurtbewoners en draagt u bij aan het welzijn van een ander. Wanneer u vrijwilliger in Amsterdam wordt, zijn er talloze gratis cursussen en trainingen die u kunt volgen. Kijk voor meer informatie op de website van de Vrijwilligersacademie. Graag kijken we samen met u naar wat u nodig hebt en waar u naar op zoek bent. Bij Buurtteam Amsterdam bieden we gratis hulp, altijd en overal.

Vrijwilligerswerk in de buurt

Bent u op zoek naar vrijwilligerswerk in de buurt. Dan bent u bij Buurtteam Amsterdam aan het juiste adres. Met meer dan 30 buurtteamlocaties zit er voor iedere inwoner van Amsterdam een buurtteam op korte afstand. Het buurtteam is in iedere wijk laagdrempelig en toegankelijk voor iedereen. Komt u eens langs om een kijkje te nemen of een praatje te maken. Ontmoet nieuwe mensen en leer nieuwe dingen. Bij Buurtteam Amsterdam ontstaan er vriendschappen voor het leven.

Vrijwilligerswerk in Amsterdam is volop beschikbaar en er is een erg groot aanbod. Ontdek waar uw krachten liggen en draag uw steentje bij. Zo haalt u plezier uit het vrijwilligerswerk en bezorgt u een glimlach op de gezichten van uw mede buurtbewoners. Vrijwilligerswerk is dankbaar werk en hard nodig om de stad draaiende te houden.

Bij Buurtteam Amsterdam denken we graag met u mee over wat voor soort vrijwilligerswerk het beste bij u past. Samen kijken we naar wat u nodig heeft en ondersteunen we u gedurende het gehele proces. Belangrijk om te weten is dat uw gegevens veilig zijn bij ons. Als u niet tevreden bent, kunt u altijd bij ons terecht. Wij vinden uw mening belangrijk en kijken graag samen hoe we het beter kunnen maken.

Komt u snel kennismaken bij het buurtteam in uw wijk?

Vrijwilligerswerk doen bij Buurtteam Amsterdam

Contact