Welke Wmo-indicaties zijn er?
De overheid onderscheidt drie verschillende Wmo-indicaties:
- Woonvoorzieningen
- Vervoersvoorzieningen
- Huishoudelijke voorzieningen
Woonvoorzieningen
Woonvoorzieningen gaan over alle zaken in en om uw huis die het (on)mogelijk maken om zo lang mogelijk thuis te blijven wonen. Dit gaat meestal om een kleine of grotere aanpassing van uw woning. Hierbij kunt u denken aan aanpassingen aan deuren of drempels, als u hierdoor beperkt wordt; een verhoogd toilet, een traplift, of douchevoorzieningen, zoals een douchezit, beugels om u aan vast te houden, of een antislipvloer. Ook kan het gaan om grotere aanpassingen aan uw huis als dat nodig is.
Ouderdom, een handicap of chronische beperking hoeft zo lang mogelijk thuis blijven wonen niet in de weg te staan. We gaan met u in gesprek over uw (veranderde) leef- woonomstandigheden en onderzoeken hoe u uw woning zo lang mogelijk normaal kunt blijven gebruiken. Indien het nodig is betrekken we een specialist voor advies. En kunnen we een woningaanpassing aanvragen bij de gemeente.
De verwachtte kosten van een woningaanpassing kunnen erg hoog zijn. Is dit bij u het geval? Dan onderzoekt de gemeente ook of het niet goedkoper is als u verhuist naar een woning die al aangepast is. In dat geval heeft u vaak recht op een verhuis- en inrichtvergoeding.
Wmo – Welke hulp kan de gemeente u bieden?
Vervoersvoorzieningen
We spreken over vervoersvoorzieningen als deze u mobiel houden in uw regio; het gaat dus niet alleen over vervoer, maar ook over uw fysieke mobiliteit. U kunt hierdoor nog steeds veilig en zelfstandig de straat op in uw nabije omgeving en in de regio. Als het nodig is, kan de Wmo-voorziening u hiermee bijvoorbeeld helpen aan een scootmobiel, een rollator, de aanpassing van uw auto, een OV-abonnement, of bijvoorbeeld een gehandicaptenparkeerkaart.
Vanuit Buurtteam Amsterdam kijken we samen met u wat u nodig heeft om zo mobiel mogelijk te blijven. Voor sommige diensten nemen we samen met u contact op met de gemeente. Voor andere aanpassingen met de daarin gespecialiseerde organisaties. Buurtteam Amsterdam heeft een groot netwerk, zodat we u altijd verder kunnen helpen – gratis.
Blijf mobiel, neem contact op met Buurtteam Amsterdam
Huishoudelijke voorzieningen
Huishoudelijke voorzieningen gaan, zoals de naam al doet vermoeden, over uw huishouden. Is boodschappen doen lastig? Lukt het u niet meer om dagelijks voor uzelf te koken, zelf uw huis schoon te houden, of uzelf te douchen en probleemloos aan te kleden? Ook bij deze huishoudelijke onderwerpen kunt u ondersteuning aanvragen via de Wmo-voorziening. Het helpt u namelijk om langer zelfstandig te blijven wonen.
Ook als u geldproblemen heeft waar u niet uit komt, valt dit onder de huishoudelijke voorzieningen van de Wmo. Buurtteam Amsterdam kan u helpen uw financiën weer op orde te brengen en waar nodig specialisten te betrekken. Daarnaast kunt u hulp krijgen als u zwanger bent en ondersteuning nodig heeft, of als u psychische problemen heeft. Wacht niet te lang met contact opnemen. We helpen u gratis en adviseren u op basis van uw persoonlijke situatie.
Blijf niet rondlopen met uw hulpvraag, neem contact op.