Direct naar content

WMO-indicatie aanvragen in Amsterdam

Wilt u een WMO-indicatie aanvragen? Buurtteam Amsterdam helpt bewoners van Amsterdam onderzoeken of ze recht hebben op een Wmo-voorziening. Zou u graag een Wmo aanvragen, maar weet u niet hoe? Wij zoeken graag met u uit of u er recht op heeft. En dit doen we gratis. Als u er recht op heeft, helpen we u vervolgens ook met de aanvraag.

Een Wmo-voorzieninig is aan voorwaarden verbonden en er zijn verschillende Wmo-indicaties. Dit kan het ingewikkeld maken. We kunnen ons voorstellen dat u veel vragen heeft. Voor wie is de Wmo en heb ik er recht op? Is een Wmo afhankelijk van inkomen en wat kost het eigenlijk? En hoe vraag je een Wmo aan? Buurtteam Amsterdam probeert antwoord te geven op al uw vragen en we helpen u verder.

Direct hulp bij het aanvragen van een Wmo-indicatie? Vind uw buurtteam in Amsterdam

Neem contact op met Buurtteam Amsterdam

Vind een Buurtteam bij u in de buurt

Wat is de Wmo?

De Wmo, oftewel de Wet Maatschappelijke Ondersteuning, is ingevoerd zodat mensen actief mee kunnen blijven doen in de samenleving én zo lang mogelijk zelfstandig thuis kunnen blijven wonen. Zo veilig en zo prettig mogelijk. Met deze wet kan hulp en ondersteuning geregeld worden.

Voor wie is de Wmo?

U komt in aanmerking voor een Wmo-indicatie als

  • U chronisch ziek bent
  • U last heeft van een fysieke of psychologische beperking
  • U door ouderdom bepaalde dingen thuis of in uw regio niet meer kunt doen
  • Of om andere redenen beperkt wordt in uw dagelijks leven

Valt u onder een van deze groepen?

Dan heeft u mogelijk recht op een Wmo-voorziening. Dankzij de Wmo kunt u ondersteund worden om zo lang mogelijk thuis te blijven wonen en zelfstandig te blijven. Op een voor u zo passend mogelijke manier. Dit kan betekenen dat u geholpen wordt met persoonlijke verzorging of specifieke taken binnen het huishouden. Ook kan uw huis worden aangepast als dit echt nodig is. Daarnaast kan een Wmo u helpen om actief te blijven in de samenleving. Hierbij kunt u denken aan dagbestedingsactiviteiten, koffie-ochtenden in het buurthuis, dagelijks gezonde maaltijden en bijvoorbeeld een boodschappendienst.

Iedereen kan een Wmo-indicatie aanvragen. U kunt een aanvraag doen als u vanwege een chronische aandoening, beperking, psychologische problemen of ouderdom sommige dingen thuis niet meer zelf kunt doen. Of als u een andere Wmo-voorziening nodig heeft die het mogelijk maakt uw dagelijks leven te blijven leiden zoals u wil. Een aanvraag wordt altijd persoonlijk bekeken, zodat de oplossing voor u zo passend mogelijk is. Er zijn hierbij algemene voorzieningen en maatwerkvoorzieningen.

Neem contact op met uw buurtteam in Amsterdam voor hulp bij uw Wmo-aanvraag.

Onze hulp is gratis.

Vind uw buurtteam

Soorten Wmo-voorzieningen

Algemene Voorzieningen en Maatwerkvoorzieningen

De overheid maakt onderscheid tussen zogenaamde algemene voorzieningen en maatwerkvoorzieningen:
Algemene Voorzieningen zijn vrij toegankelijk voor iedereen. Hierbij gaat het om bijvoorbeeld maatschappelijke opvang, ontmoetingsruimtes of maaltijdverzorging.
Maatwerkvoorzieningen zijn voorzieningen die afgestemd worden op persoonlijke situaties en behoeftes. U kunt hier een aanvraag voor doen als u niet genoeg steun heeft aan algemene voorzieningen. Per situatie wordt bekeken of een algemene voorziening voldoende is of dat er aanpassingen nodig zijn.

Wat zijn Wmo-maatwerkvoorzieningen?

U kunt een maatwerkvoorziening aanvragen als de algemene voorzieningen niet genoeg ondersteuning bieden voor uw situatie. Maatwerk betekent hierbij ook dat het hulpmiddel alleen voor u is, u hoeft het met niemand anders te delen. De voorzieningen zijn echter niet altijd op maat gemaakt voor u. Sluit het standaard hulpmiddel niet aan in uw situatie? Dan kunt u een individuele aanpassing aanvragen. De gemeente beslist hierbij of deze aanpassing vergoed wordt.

Welke maatwerkvoorzieningen zijn er?

  • Hulp bij specifieke zaken in het huishouden
  • Begeleiding bij persoonlijke verzorging; douchen en aankleden
  • Logeer- en vakantieopvang
  • Beschermd wonen
  • Woningaanpassingen
  • Advies bij financiële problemen
  • Hulpmiddelen en vervoersvoorzieningen

Welke Wmo-indicaties zijn er?

De overheid onderscheidt drie verschillende Wmo-indicaties:

  1. Woonvoorzieningen
  2. Vervoersvoorzieningen
  3. Huishoudelijke voorzieningen

Woonvoorzieningen

Woonvoorzieningen gaan over alle zaken in en om uw huis die het (on)mogelijk maken om zo lang mogelijk thuis te blijven wonen. Dit gaat meestal om een kleine of grotere aanpassing van uw woning. Hierbij kunt u denken aan aanpassingen aan deuren of drempels, als u hierdoor beperkt wordt; een verhoogd toilet, een traplift, of douchevoorzieningen, zoals een douchezit, beugels om u aan vast te houden, of een antislipvloer. Ook kan het gaan om grotere aanpassingen aan uw huis als dat nodig is.

Ouderdom, een handicap of chronische beperking hoeft zo lang mogelijk thuis blijven wonen niet in de weg te staan. We gaan met u in gesprek over uw (veranderde) leef- woonomstandigheden en onderzoeken hoe u uw woning zo lang mogelijk normaal kunt blijven gebruiken. Indien het nodig is betrekken we een specialist voor advies. En kunnen we een woningaanpassing aanvragen bij de gemeente.

De verwachtte kosten van een woningaanpassing kunnen erg hoog zijn. Is dit bij u het geval? Dan onderzoekt de gemeente ook of het niet goedkoper is als u verhuist naar een woning die al aangepast is. In dat geval heeft u vaak recht op een verhuis- en inrichtvergoeding.

Wmo – Welke hulp kan de gemeente u bieden?

Vervoersvoorzieningen

We spreken over vervoersvoorzieningen als deze u mobiel houden in uw regio; het gaat dus niet alleen over vervoer, maar ook over uw fysieke mobiliteit. U kunt hierdoor nog steeds veilig en zelfstandig de straat op in uw nabije omgeving en in de regio. Als het nodig is, kan de Wmo-voorziening u hiermee bijvoorbeeld helpen aan een scootmobiel, een rollator, de aanpassing van uw auto, een OV-abonnement, of bijvoorbeeld een gehandicaptenparkeerkaart.

Vanuit Buurtteam Amsterdam kijken we samen met u wat u nodig heeft om zo mobiel mogelijk te blijven. Voor sommige diensten nemen we samen met u contact op met de gemeente. Voor andere aanpassingen met de daarin gespecialiseerde organisaties. Buurtteam Amsterdam heeft een groot netwerk, zodat we u altijd verder kunnen helpen – gratis.

Blijf mobiel, neem contact op met Buurtteam Amsterdam

Huishoudelijke voorzieningen

Huishoudelijke voorzieningen gaan, zoals de naam al doet vermoeden, over uw huishouden. Is boodschappen doen lastig? Lukt het u niet meer om dagelijks voor uzelf te koken, zelf uw huis schoon te houden, of uzelf te douchen en probleemloos aan te kleden? Ook bij deze huishoudelijke onderwerpen kunt u ondersteuning aanvragen via de Wmo-voorziening. Het helpt u namelijk om langer zelfstandig te blijven wonen.

Ook als u geldproblemen heeft waar u niet uit komt, valt dit onder de huishoudelijke voorzieningen van de Wmo. Buurtteam Amsterdam kan u helpen uw financiën weer op orde te brengen en waar nodig specialisten te betrekken. Daarnaast kunt u hulp krijgen als u zwanger bent en ondersteuning nodig heeft, of als u psychische problemen heeft. Wacht niet te lang met contact opnemen. We helpen u gratis en adviseren u op basis van uw persoonlijke situatie.

Blijf niet rondlopen met uw hulpvraag, neem contact op.

Wmo-indicatie aanvragen in Amsterdam

Als u in Amsterdam woont, weet u misschien niet waar of bij wie u precies moet zijn om een Wmo-indicatie aan te vragen. Er zijn verschillende organisaties die zich bezighouden met de onderdelen die onder een Wmo-indicatie vallen. Om de juiste organisatie te vinden voor uw situatie én direct een aanvraag voor een Wmo-indicatie in Amsterdam te doen, kunt u hulp krijgen van het buurtteam bij u in de buurt.

Buurtteam Amsterdam heeft een groot netwerk. We kunnen u daardoor makkelijk en snel in contact brengen met de organisatie die u verder kan helpen. Daarvoor moeten we wel weten wat u nodig heeft en waarom. Wacht daarom niet te lang met contact opnemen.

Vind uw buurtteam in Amsterdam

Voorwaarden Wmo-ondersteuning

Iedereen kan een beroep doen op de Wmo. Of u recht heeft op een Wmo-indicatie wordt altijd per situatie bekeken. Ook zijn er voorwaarden verbonden aan bepaalde voorzieningen. Op deze manier houden we hulp en zorg betaalbaar voor iedereen, dus ook voor u. We geven hieronder een voorbeeld van de voorwaarden voor de huishoudelijke voorziening.

Voorwaarden huishoudelijke hulp Wmo

U heeft mogelijk recht op deze voorziening als:

  • U eerst in uw eigen omgeving heeft onderzocht of er iemand is die u kan helpen, en dit is niet het geval
  • U in de regio Amsterdam woont en ingeschreven staat (Woont u niet in Amsterdam? Neem dan contact op met uw eigen gemeente voor een Wmo-indicatie).
  • U kunt door een lichamelijke en/of geestelijke beperking het huishouden niet meer geheel zelf doen of niet meer actief meedoen in de samenleving
  • U heeft geen indicatie vanuit de Wet Langdurige Zorg (Wlz)

De regels voor hulp in het huishouden:

  • U krijgt altijd maximaal één hulp bij het huishouden per woning, ook als er meerdere personen zijn die hulp nodig hebben
  • Deze persoon kan alleen hulp bieden in uw eigen woning
  • Als u een kamer huurt kunt u alleen hulp aanvragen voor uw eigen kamer
  • De huishoudelijke hulp doet alleen huishoudelijk werk dat u zelf niet kunt doen of regelen

Wilt u huishoudelijke hulp aanvragen? Lees er meer over.

Andere vormen van ondersteuning

Heeft u als inwoner van Amsterdam behoefte aan andere vormen van ondersteuning? Kijk dan eerst op deze website van de gemeente Amsterdam of deze voorziening onder de gemeente valt, en of u hier via de Wmo mee geholpen kunt worden. Als u denkt recht te hebben op een Wmo-indicatie, u heeft vragen of u komt er niet uit, neem dan contact op met Buurtteam Amsterdam voor gratis advies.

Recht op Wmo? Neem contact op voor uw aanvraag of voor andere vragen

Vind hier uw buurtteam

Besluitvorming over uw Wmo-voorziening

Hoe lang mag de gemeente doen over de besluitvorming van uw Wmo aanvraag? Vanaf het moment dat u de Wmo-aanvraag indient, ontvangt u meestal binnen acht weken een bericht of deze is goedgekeurd of niet. Deze informatie ontvangt u per brief. In deze brief staat op welke zorg of ondersteuning vanuit de Wmo u recht heeft en waarom. Soms heeft de gemeente langer de tijd nodig om uw situatie te onderzoeken. Is dit bij u het geval? Kijk dan hier wat u kunt doen.

Bezwaar maken tegen het Wmo-besluit

Bent u het niet eens met het besluit? U kunt bezwaar maken tegen het Wmo-besluit als u het niet eens bent met de beslissing van de gemeente over uw aanvraag. Dit doet u door binnen zes weken na het besluit een brief te schrijven aan de gemeente. In deze brief legt u duidelijk uit waarom u het niet eens bent met de beslissing. Vervolgens heeft de gemeente wederom zes weken de tijd om de beslissing te heroverwegen. In de uiteindelijke beslissing geeft de gemeente Amsterdam aan tot welk besluit ze zijn gekomen en waarom.

Bent u het niet eens met het besluit? Neem contact op

Komt u er niet helemaal uit? En heeft u bijvoorbeeld hulp nodig bij het schrijven van een bezwaarbrief? Ook dan staat Buurtteam Amsterdam voor u klaar. Kom langs bij het buurtteam in uw wijk.

Kosten Wmo-voorziening

Eigen bijdrage

Als u gebruik wil maken van een Wmo-voorziening mag de gemeente u om een eigen bijdrage vragen. Hiermee betaalt u zelf een deel van uw zorgkosten en zo zorgen we er samen voor dat zorg voor iedereen betaalbaar blijft. De eigen bijdrage hangt af van uw persoonlijke omstandigheden, uw gemeente én van de voorziening waarvan u gebruik wilt maken. Er zijn daarbij voorzieningen zonder eigen bijdrage en met eigen bijdrage. Op de website van de Gemeente Amsterdam vindt u de meest actuele bedragen en de voorwaarden van de verschillende voorzieningen.

Mogelijkheden tegemoetkoming

Als u de eigen bijdrage moeilijk kunt betalen, kunnen we samen met u onderzoeken of u recht heeft op een tegemoetkoming. Soms is dit mogelijk via uw zorgverzekeraar en soms via een overheidsregeling. Als u financiële problemen heeft hoeft dit een Wmo niet in de weg te staan. U kunt dan vrijstelling of een betalingsregeling aanvragen. We helpen u hier graag bij. En dit doen we gratis.

Contact