Direct naar content

WW aanvragen in Amsterdam

Bent u pasgeleden werkloos geworden? Of verlies u binnenkort uw betaalde baan? Dan heeft u vast een heleboel vragen over de WW. Hoe werkt een WW-uitkering, hoe lang heb je er recht op, en heeft iedere werkloze er recht op? Heb ik in mijn situatie recht op een WW? En hoe kan ik een WW aanvragen in Amsterdam? In dit artikel proberen we al uw vragen over de WW te beantwoorden en u verder te helpen. Heeft u dan nog vragen? Neem dan contact op met Buurtteam Amsterdam. Wij helpen u verder als u er niet helemaal uit komt. Dat doen we gratis.

Neem contact op met Buurtteam Amsterdam

Vind een Buurtteam bij u in de buurt

Wat is de WW?

De WW, oftewel de Werkloosheidswet, is een nationale verzekering voor werknemers die tijdelijk deels of geheel zonder inkomen zitten.

Mogelijke oorzaken van tijdelijke werkloosheid

  • Uw arbeidscontract loopt af en het dienstverband wordt niet verlengd
  • U gaat onvrijwillig minder uren werken
  • Uw werkgever moet of wil u ontslaan

De WW is een tijdelijke uitkering om het verlies aan inkomen tussen twee dienstverbanden op te vangen. De overheid gaat er namelijk van uit dat u direct weer op zoek gaat naar een andere baan als u deze recent bent kwijtgeraakt, of als dit binnenkort gebeurt.

Om een WW te ontvangen moet u wel voldoen aan bepaalde voorwaarden. Voldoet u hieraan? Dan kunt u minimaal 3 maanden en maximaal 2 jaar gebruik maken van een WW-uitkering.

Neem contact op voor persoonlijke hulp bij uw WW-aanvraag.

Wanneer kan ik een uitkering aanvragen?

Een WW-uitkering mag u aanvragen als u onvrijwillig tijdelijk werkloos raakt. Als uw dienstverband niet wordt verlengd, als u minder uren krijgt zonder dat dat u dit wilt, of als uw werkgever u wil ontslaan. Ook als u binnen 4 weken na afloop van uw arbeidscontract ziek wordt, heeft u mogelijk alsnog recht op een WW-uitkering. Of u een WW-uitkering ook echt krijgt na uw aanvraag, hangt af van een aantal voorwaarden. Ook zijn er regels waaraan u zich moet houden als u een WW-uitkering heeft.

Voorwaarden van een WW-uitkering

Wilt u een tijdelijke WW-uitkering aanvragen maar weet of niet zeker of u er recht op heeft?

De 3 belangrijkste voorwaarden voor een WW:

  1. U bent verzekerd voor werkloosheid. Dit is meestal het geval als u bij een Nederlandse werkgever in dienst bent of was.
  2. U heeft minstens 26 weken gewerkt in de laatste 36 weken voordat u werkloos werd.
  3. U bent buiten uw eigen schuld om werkloos geworden.

Naast deze belangrijkste voorwaarden, is het ook belangrijk dat u in Nederland woont en hier via uw werkgever verzekerd bent. U moet daarnaast minstens vijf uur van uw werk per week verliezen terwijl u gemiddeld meer dan minimaal tien uur per week werkte. Ook is het belangrijk dat u direct weer beschikbaar bent voor betaald werk.

Onze hulp is gratis.

Vind uw buurtteam

Een WW-uitkering zonder (vast) dienstverband, bij ziekte of verlof

Vaak vragen mensen zich af: heb je alleen recht op een uitkering als je in een vast dienstverband werkt of hebt gewerkt? Nee, dit is niet altijd nodig. Ook als u geen vaste werkgever heeft (gehad) is het mogelijk dat u recht heeft op een WW-uitkering.

Bijvoorbeeld in de volgende situaties:

  • Als u in de laatste 36 weken voordat u werkloos werd
    • ziek werd
    • zwangerschaps- en bevallingsverlof opnam
    • onbetaald verlof heeft genomen
    • zelfstandige was
  • Als u gemiddeld minder dan 10 uur per week werkte en daarvan minimaal de helft van dit aantal uren en het loon over die uren kwijtraakt.
  • Als uw laatste baan korter dan 26 weken duurde, maar u in de afgelopen 36 weken wel minstens 26 weken gewerkt bij meerdere werkgevers heeft. Hierbij is het belangrijk dat u niet door uw eigen schuld een van deze banen bent kwijtgeraakt.
  • Als u een vast contract had bij uw vorige baan en deze had opgezegd voor een nieuw, tijdelijk contract van minder dan 26 weken, dat nu afloopt of beëindigd wordt.

Kan het UWV zien dat je werkt?

Het UWV controleert uw gegevens nadat u een WW-aanvraag heeft gedaan. Ze vergelijken deze gegevens met die van de Gemeente Amsterdam (de gemeente waar u ingeschreven staat) en die van de Belastingdienst. Ook controleert het UWV door middel van telefonische inspecties en het is mogelijk dat er een inspecteur op uw thuisadres langs komt om te controleren of uw gegevens kloppen. Zorg er dus voor dat dit het geval is. Zo voorkomt u problemen.

Vragen? Loop binnen bij het buurtteam in uw wijk of maak een afspraak

Ontslagen en een WW-uitkering

Ontslagen en WW

Bent u ontslagen door uw werkgever? Deze bewoordingen klinken vaak erg hard en alsof u iets fout heeft gedaan. Dit hoeft niet altijd het geval te zijn. U kunt letterlijk te horen hebben gekregen dat u bent of wordt ontslagen, maar het kan ook zo zijn dat uw werkgever door omstandigheden uw contract niet kon verlengen.

Deze laatste twee situaties klinken en voelen meestal niet als ontslagen worden, omdat het niet uw schuld is, maar in feite gaat het ook hier om een ontslag. Uw werkgever kiest er namelijk vrijwillig of onvrijwillig voor om uw contract te beëindigen of het niet te verlengen. In dit geval wordt het ook door de wet gezien als een ontslag, en heeft u vaak recht op een WW-uitkering. U heeft namelijk ook hier te maken met tijdelijke, onvrijwillige werkloosheid.

Wanneer WW-aanvragen bij ontslag?

U kunt vanaf 1 week voordat u echt werkloos wordt een uitkering aanvragen. Daarnaast moet u dit uiterlijk 1 week nadat u werkloos bent geworden doen. Duurt het langer dan een week voordat u werkloos wordt? U kunt via het UWV een herinnerings e-mail  aanvragen zodat u niet vergeet om uw uitkering op tijd aan te vragen.

Als u de uitkering later dan 1 week na uw officiële werkloosheid aanvraagt kan dit gevolgen hebben voor de hoogte van uw uitkering. U kunt met terugwerkende kracht een uitkering aanvragen, maar deze is vaak lager dan wanneer u de uitkering direct en op tijd had aangevraagd. Ook moet u aan verschillende voorwaarden voldoen om de uitkering alsnog te ontvangen. Neem voor persoonlijk advies contact op met Buurtteam Amsterdam als u vergeten bent om uw WW-uitkering op tijd aan te vragen. Wij helpen u verder.

Neem nu contact op met Buurtteam Amsterdam

Wanneer WW-aanvragen bij einde contract?

Ook als uw contract eindigt, kan het even duren voordat u weer een nieuwe werkgever heeft. Om deze periode te overbruggen kunt u mogelijk gebruik maken van een WW-uitkering. Op basis van het aantal gewerkte jaren en de lengte van uw meest recente dienstverband wordt bepaald of u er recht op heeft. Daarnaast wordt er per situatie bekeken hoe hoog de uitkering is en hoe lang u hier recht op heeft. Ook in dit geval kunt u 1 week voordat uw contract echt afloopt een WW-uitkering aanvragen en uiterlijk 1 week nadat uw contract is afgelopen. Zorg ervoor dat u op tijd bent met uw aanvraag om ingewikkelde situaties en een verlaagde uitkering te voorkomen.

Zelf ontslag nemen: heb ik recht op een WW-uitkering?

Vrijwillig ontslag nemen

Heeft u zelf ontslag genomen? Dan heeft u vaak geen recht op een WW-uitkering. Waarom u in dit geval geen recht heeft op een WW? U heeft er vrijwillig voor gekozen om het dienstverband te beëindigen, dus u bent zelf verantwoordelijk voor de consequenties van die keuze.

Als u ontslag wilt nemen zonder dat de aanleiding daarvoor heel dringend is, moet u rekening houden met de opzegtermijn in uw contract. Wettelijk is dit 1 maand. Wilt u liever dat uw ontslag zo snel mogelijk in gaat? Dit kan alleen in overleg met uw werkgever. Gaat uw werkgever niet akkoord? Dan kunt u weggaan, maar mogelijk moet u dan wel een vergoeding ter hoogte van uw loon over die periode aan uw werkgever betalen. Ook heeft u geen recht op een WW-uitkering.

Ernstige situaties

Heeft u echter echt geen keus en is er een ernstige reden dat u per direct ontslag wilt nemen? Win dan altijd eerst juridisch advies in voordat u uw ontslag indient. Als er een dringende reden is, kunt u namelijk onder voorwaarden ontslag nemen op staande voet. Dit heet onverwijld ontslag. De reden moet echter duidelijk en zó dringend zijn dat u geen dag langer kunt en wilt werken. Het is belangrijk om de situatie te overleggen met een rechtshulpverlener voordat u ontslag neemt, omdat u – bij juist handelen – misschien wel recht heeft op een WW-uitkering. Het is dan wel belangrijk dat u zich aan uw plichten houdt en dat u uw rechten kent. Buurtteam Amsterdam kan u ook hierin adviseren.

WW-advies nodig? Buurtteam Amsterdam helpt. Vind hier het buurtteam in uw wijk.

Beëindiging van uw contract door kantonrechter

U kunt uw contract in ernstige situaties ook laten ontbinden door de kantonrechter (een rechter die minder zware zaken behandelt). Hierbij moet u duidelijk maken waarom uw arbeidscontract zo snel mogelijk beëindigd moet worden. En waarom u recht heeft op een zogenaamde transitievergoeding: een geldbedrag dat uw werkgever aan u betaalt als u in loondienst werkt en uw werkgever uw contract stopt.
De kantonrechter bepaalt vervolgens op basis van de omstandigheden op welke dag uw dienstverband eindigt en of u recht heeft op een vergoeding. Houd hierbij wel rekening met de doorlooptijd bij de kantonrechter en de daar bijhorende procedures. Het hele proces kan even duren.

WW-uitkering na ziektewet

Als u ziek bent, maakt u misschien gebruik van de Ziektewet-uitkering. De Ziektewet-uitkering is meestal 70% van uw dagloon. U heeft meestal 2 jaar (104 weken) recht op een Ziektewet-uitkering. Deze stopt wanneer u weer beter bent, of in andere specifieke situaties. Bijvoorbeeld wanneer u de AOW-leeftijd bereikt, als u gedetineerd raakt, of als u overlijdt.

Bent u na 2 jaar nog steeds ziek en niet meer in staat volledig te werken? Dan is de WW waarschijnlijk niet een optie voor u, maar de zogenaamde misschien WIA wel. De WIA staat voor wet Werk Inkomen naar Arbeidsvermogen. Deze uitkering kunt u aanvragen als u door ziekte niet meer (volledig) kunt werken.

Twee soorten WIA-uitkeringen bij ziekte

Er zijn twee soorten WIA uitkeringen mogelijk die uw inkomen aanvullen als u al 2 jaar gebruik heeft gemaakt van de Ziektewet-uitkering:

  1. De WGA-uitkering, oftewel de Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsongeschikten. De voorwaarden om hierop recht te hebben zijn:
    • U bent langer dan 2 jaar ziek en kunt nu weer deels of volledig werken
    • U kunt met dat werk maximaal 65% of minder van uw laatst verdiende volledige loon verdienen
  2. De IVA-uitkering, de Inkomensvoorziening Volledig Arbeidsongeschikten. U heeft mogelijk recht op deze uitkering wanneer:
    • U langer dan 2 jaar ziek bent en niet meer kunt werken.
    • U ook in de toekomst waarschijnlijk niet meer volledig kunt werken.
    • U 20% of minder van uw laatst verdiende volledige loon kunt verdienen met een inkomstenbron.

Weet u niet zeker welke situatie op u van toepassing is? Of wanneer u een WW kunt aanvragen na de ziektewet? Raadpleeg de website van het UWV of neem contact op met uw buurtteam.

WW aanvragen na ziektewet? Neem contact op met Buurtteam Amsterdam

Hoe en wanneer kun je WW aanvragen in Amsterdam?

Als u in Amsterdam een WW-uitkering aan wilt vragen komt u al snel bij het UWV uit. U kunt uw WW-aanvraag geheel online doen. Op de website van het UWV kunt u alle stappen rustig doorlopen. Houd hierbij uw DigiD, uw meest recente arbeidscontract en uw laatste loonstrook bij de hand.

Stap 1: Houd het volgende bij de hand:

  • Uw DigiD-gegevens
  • Uw laatste loonstrook
  • Uw meest recente arbeidscontract
  • Uw bankrekeningnummer
  • De datum waarop u officieel werkloos wordt of werd

Stap 2: Doorloop de stappen op de website van het UWV

  • Start hier 1 week voordat u werkloos wordt mee, of uiterlijk 1 week nadat u werkloos wordt.
  • Hier worden alle stappen om een WW-aanvraag te doorlopen duidelijk beschreven

Stap 3: Heeft u vragen of hulp nodig bij uw WW-aanvraag?

Komt u er niet uit? Geen probleem, neem contact op met uw buurtteam. Wij helpen u graag, en dat doen we gratis. Er is altijd een buurtteam te vinden in uw wijk. U kunt binnenlopen of eerst even bellen. Bekijk hier de locaties.

Plichten bij WW-uitkering

Vanaf het moment dat u werkloos raakt, heeft u mogelijk recht op een WW-uitkering waardoor u een inkomen behoudt. Vanaf dat moment heeft u echter ook een aantal plichten.

  • Het is belangrijk dat u direct actief begint met het zoeken naar passend werk.
  • Vraag binnen 1 week nadat u werkloosheid begint uw WW-uitkering aan.
  • Geef volledige, correcte informatie door aan het UWV. Dit gaat onder andere over uw maandelijkse inkomen. In Mijn Inkomstenopgave in de Mijn UWV-omgeving. Dit formulier moet u elke maand invullen zolang u werkloos bent. Ook nadat u een baan gevonden heeft moet u nog minimaal twee maanden uw inkomsten doorgeven. Hiermee houdt het UWV in de gaten of u recht heeft op een aanvullende uitkering en wanneer het belangrijk is om uw uitkering stop te zetten. Doet u dit niet op tijd dan is het mogelijk dat u de WW-uitkering later weer terug moet betalen.
  • Zorg voor een geldig identiteitsbewijs.
  • Stel het UWV op de hoogte als er zich veranderingen of wijzigingen voordoen in uw situatie. Dit gaat bijvoorbeeld over uw inkomsten, gezondheid, adres en vakanties. Geef het door als u bijverdient, ziek bent, zwanger raakt, als u op vakantie gaat, en als uw adres wijzigt. Voorkom vervelende situaties en geef alle wijzigingen door via Mijn UWV.
  • Voer uw taken in de UWV-werkmap op tijd uit.
  • Kom afspraken met het UWV zorgvuldig na. Heeft u een digitale of persoonlijke afspraak met iemand van het UWV? Zorg dan dat u ruim op tijd bent.
  • Als u een passende baan vindt, accepteer deze dan.

Het UWV voert regelmatig controles uit om te checken of u zich wel aan de regels houdt.

Neem contact op voor hulp bij aanvragen WW

Werk gevonden?

Gefeliciteerd, dat is goed nieuws! Als u werk gevonden heeft, is het belangrijk dat u dit zo snel mogelijk doorgeeft aan het UWV. In uw Mijn UWV-omgeving kunt u hiervoor het Wijzigingformulier invullen. Blijf wel nog minimaal twee maanden uw inkomsten doorgeven in het formulier Mijn Inkomstenopgave in de Mijn UWV-omgeving. Zo weet het UWV of u mogelijk recht heeft op een aanvullende uitkering en wanneer uw WW-uitkering stop moet worden gezet.

Als u twee maanden achter elkaar meer verdient dan 87,5% dan wat u eerder verdiende, zet het UWV uw (aanvullende) uitkering automatisch stop. Hierover zullen zij per brief met u communiceren. Als u minder verdient dan eerder is het ook belangrijk om nog steeds te blijven solliciteren naar een beter betaalde baan. Zo heeft u de meeste kans om weer minstens zoveel te verdienen als dat u eerder deed.

Aanvullende uitkering UWV aanvragen

Gaat u weer werken, maar verdient u minder dan 87,5% van uw eerdere maandloon? Het is belangrijk dat u werk aanneemt als u werkloos bent, maar als u minder verdient dan u eerder deed heeft u mogelijk recht op een aanvullende uitkering. Hoe hoog deze aanvullende uitkering is? Dat hangt af van uw persoonlijke situatie. U kunt het berekenen via de Rekenhulp van het UWV.

De IOAW-uitkering

Loopt uw WW-uitkering af, bent u geboren vóór 1 januari 1965 en raakte u na uw 50e verjaardag werkloos? Dan heeft u mogelijk recht op de zogenaamde IOAW-uitkering. De IAOW betekent wet Inkomensvoorziening Oudere en gedeeltelijk Arbeidsongeschikte Werkloze werknemers. Ook voor de IOAW-uitkering gelden voorwaarden en de hoogte van de uitkering hangt af van uw inkomen. U kunt een IOAW-uitkering aanvragen via de website van uw UWV. Heeft u hier een beetje hulp bij nodig? Neem dan contact op met Buurtteam Amsterdam, voor hulp van uw buurtteam.

Vind uw buurtteam voor hulp bij een IOAW aanvraag

Waar heb je recht op als je een WW-uitkering hebt?

Als u recht heeft op een WW-uitkering krijgt u maandelijks, en uiterlijk 14 dagen nadat u uw inkomsten via Mijn UWV heeft doorgegeven, uw WW-uitkering op uw bankrekening gestort. Wilt u exact weten wanneer uw WW-uitkering gestort wordt? Dit zoekt u uit via de Rekenhulp van het UWV.

Hoeveel geld krijg je in de WW?

Dit hangt af van de hoogte van uw loon in de periode van 12 maanden die voorafgingen aan het moment dat u werkloos raakte. Dat verschilt dus per persoon. Nadat het UWV uw uitkering heeft overgemaakt staat er ook een betaalspecificatie voor u klaar in uw Mijn UWV-omgeving.

Te veel WW-uitkering gekregen?

Als u te veel WW heeft ontvangen moet u dit terugbetalen aan het UWV. Om het makkelijker te maken verrekent het UWV uw eerstvolgende uitkering met het bedrag dat u terug moet betalen.

Krijgt u geen uitkering meer en kan het UWV het dus niet met de volgende maand verrekenen? Dan zijn er 2 mogelijkheden:

  • U betaalt het hele bedrag binnen 6 weken terug aan het UWV. Hierover ontvangt u een brief met daarin het exacte bedrag en de datum dat het op de bankrekening van het UWV moet staan.
  • Als u het niet in een keer terug kunt betalen, kunt u kunt dit ook in delen doen. Neem hierover wel eerst telefonisch contact op met het UWV.

Hulp nodig? Het buurtteam helpt u gratis bij vragen en met het regelen van allerlei zaken die met uw WW te maken hebben.

Verrekening of terugbetaling WW voorkomen

Wilt u voorkomen dat u uw inkomsten verkeerd invult? Wacht dan tot uw werkgever uw inkomsten aan het UWV heeft doorgegeven. Uw inkomsten zijn dan al ingevuld op de inkomstenopgave als u een aanvraag wilt doen. De WW-aanvraag moet u alsnog wel zelf tijdig doen.

Kun je een voorschot krijgen van je uitkering?

Komt u in de problemen met betalingen omdat u langer moet wachten op uw eerste uitbetaling van uw WW? In principe kunt u alleen een voorschot van uw eerste uitbetaling van uw WW-uitkering krijgen. De hoogte van het voorschot hangt van verschillende factoren af en zal altijd lager zijn dan wat u maandelijks zult ontvangen. Heeft u hierover vragen? Neem dan contact op met uw buurtteam of direct met het UWV.

Hoe vraag je kwijtschelding aan bij de gemeente Amsterdam?

Kwijtschelding betekent dat u gemeentelijke belastingen niet hoeft te betalen. Hierbij gaat het bijvoorbeeld over belastingen voor afvalstofheffing, onroerendezaakbelasting voor huiseigenaren en rioolheffing.

U heeft mogelijk recht op kwijtschelding als

  • U een laag inkomen heeft
  • U weinig spaargeld en vermogen heeft

Er zijn verschillende regels voor kwijtschelding van belasting. Wilt u kwijtschelding aanvragen bij de Gemeente Amsterdam? Kijk dan op de website van de gemeente voor alle regels en voorwaarden.

Hulp bij WW aanvragen

Als u direct een WW-uitkering wilt aanvragen kan dit makkelijk en snel via de website van het UWV. Wilt u hulp bij het aanvragen van uw WW in Amsterdam? Buurtteam Amsterdam kan u helpen bij uw WW-aanvraag.

Heeft u een andere vraag over hulp bij Belastingaangifte? Ook hierbij kunnen we u gratis helpen.

Neem vandaag nog contact op met Buurtteam Amsterdam

Hulp bij WW aanvragen? Het Buurtteam helpt u

Contact