Direct naar content

Zorgtoeslag aanvragen? Buurtteam Amsterdam helpt

Wilt u zorgtoeslag aanvragen? Of wilt u weten of u in aanmerking komt voor zorgtoeslag? Buurtteam Amsterdam kan u hier gratis bij helpen. Samen kunnen we uitzoeken of u recht hebt op zorgtoeslag. En we kunnen u helpen bij de aanvraag.

Wat is zorgtoeslag?

In Nederland heeft iedereen recht op goede gezondheidszorg. Daarom moet iedereen die in Nederland werkt of woont een basisverzekering voor ziektekosten afsluiten bij een Nederlandse zorgverzekeraar. Zo blijft de zorg bereikbaar en betaalbaar.

Maar een zorgverzekering is niet goedkoop. Daarom is er zorgtoeslag. Zorgtoeslag is een financiële tegemoetkoming in de kosten van de zorgverzekering. U ontvangt deze vergoeding van de overheid. Zorgtoeslag is bedoeld voor mensen met een laag inkomen. Hiermee kunt u de kosten voor de zorgverzekering grotendeels betalen.

Hulp nodig bij zorgtoeslag aanvragen?

Buurtteam Amsterdam helpt! Vind hier uw buurtteam.

Wie kan zorgtoeslag aanvragen? Heb ik recht op zorgtoeslag?

Of u recht hebt op zorgtoeslag, hangt af van meerdere punten:

  • Uw inkomen mag niet te hoog zijn.
  • Uw vermogen (bijvoorbeeld uw spaargeld) mag niet te hoog zijn.
  • U moet 18 jaar zijn of ouder.

Zorgtoeslag inkomensgrens: hoeveel mag ik verdienen?

Om te bepalen of u recht hebt op zorgtoeslag, is er een maximumgrens (of ‘plafond’) voor het inkomen vastgelegd. Als u minder inkomen verdient dan dat vastgestelde bedrag, kunt u recht hebben op zorgtoeslag. Mits u ook aan de andere voorwaarden voldoet. De inkomensgrens voor zorgtoeslag wordt ieder jaar opnieuw vastgesteld.

Verder is het ook belangrijk of u een toeslagpartner heeft. Een toeslagpartner is de persoon met wie u samen een toeslag aanvraagt bij de Belastingdienst. Vaak is dit de persoon waarmee u samenwoont of getrouwd bent. Voor de berekening van de zorgtoeslag wordt ook het inkomen van uw toeslagpartner meegeteld.

De actuele zorgtoeslag inkomensgrens kunt u hier vinden

Hoeveel vermogen mag u hebben voor zorgtoeslag?

Uw ‘vermogen’ is de waarde van uw bezittingen, min uw schulden. Vaak gaat het om spaargeld, aandelen en bijvoorbeeld een vakantiehuis in Nederland of het buitenland. Maar het huis waarin u woont en uw auto tellen níét mee als vermogen. U mag aardig wat spaargeld hebben zonder dat uw zorgtoeslag in gevaar komt.

De actuele vermogensgrens kunt u hier vinden.

Waar kan ik zorgtoeslag aanvragen?

U kunt uw persoonlijke zorgtoeslag berekenen en aanvragen via de Belastingdienst. Wanneer u zorgtoeslag ontvangt, dan krijgt u dit één keer per maand op uw bankrekening bijgeschreven van de Belastingdienst.

Wanneer wordt zorgtoeslag uitbetaald?

De uitbetaling van de zorgtoeslag vindt meestal plaats op de 20e, 21e  of 22e  dag van de maand. Bijvoorbeeld: de zorgtoeslag voor november wordt uitbetaald op 21 oktober (net van tevoren). En de zorgtoeslag voor december wordt uitbetaald op 20 november. Deze data kunnen ieder jaar iets wijzigen.

Nu zelf uw zorgtoeslag aanvragen bij de Belastingdienst

Zorgtoeslag ontvangt u niet automatisch. U moet de toeslag zelf aanvragen via Mijn Toeslagen, uw persoonlijke omgeving op de website van de Belastingdienst. Zorg dat u de volgende dingen bij de hand hebt:

  • Uw DigiD
    U hebt een DigiD nodig voor uw aanvraag. Dat bestaat uit een DigiD-gebruikersnaam en een wachtwoord. Hebt u een toeslagpartner? Dan hebt u allebei uw eigen DigiD nodig. Heeft u nog geen DigiD? Dan kun u deze hier aanvragen.
  • De gegevens over uw inkomen
    U moet uw jaarinkomen doorgeven bij uw aanvraag voor zorgtoeslag. Hebt u een toeslagpartner? Dan hebt u ook het jaarinkomen van uw partner nodig.
  • Berichtenbox op MijnOverheid activeren
    Dat is handig omdat u een e-mail krijgt zodra er post is over uw aanvraag. Heeft u de Berichtenbox nog niet geactiveerd? Activeer meteen uw account op MijnOverheid.

Wilt u meteen zelf uw zorgtoeslag aanvragen bij de Belastingdienst? Dat kan via deze link.

Komt u er zelf niet helemaal uit? Geen probleem, schakel nu gratis de hulp in van Buurtteam Amsterdam.

Vind uw buurtteam.

Gratis hulp bij zorgtoeslag aanvragen, DigiD aanvragen en uw administratie

Uw zorgtoeslag aanvragen. Uitzoeken of u aan alle voorwaarden voldoet. Een DigiD aanvragen. Allemaal zaken die best ingewikkeld kunnen zijn. Gelukkig hoeft u het niet alleen te doen. De medewerkers van Buurtteam Amsterdam helpen u graag. Onze hulp is helemaal gratis. Samen kunnen we uw geldzaken op een rij zetten, uw administratie en belangrijke post bekijken, berekenen of u in aanmerking komt voor zorgtoeslag en de zorgtoeslag aanvragen. Ook een DigiD aanvragen en uw Berichtenbox op MijnOverheid activeren hoeft u niet alleen te doen. Vind hier uw buurtteam in Amsterdam.

Woont u niet in Amsterdam?

Woont u niet in Amsterdam, maar zoekt u wel hulp bij het aanvragen van uw zorgtoeslag, DidiD of bij de administratie? Neem dan contact op met het wijkteam, buurthuis of bel uw eigen gemeente. Elke gemeente in Nederland kan u helpen bij het regelen van zorgtoeslag. Vaak via uw eigen wijkteam of via een vrijwilliger.

Hoe voorkomt u dat u zorgtoeslag moet terugbetalen?

Het is heel belangrijk dat u bij het aanvragen van uw zorgtoeslag de juiste gegevens doorgeeft aan de Belastingdienst. Als uw gegevens niet kloppen, kan het zijn dat u de zorgtoeslag wel ontvangt maar later moet terugbetalen. U kunt dan in geldproblemen komen als u het bedrag dat u moet terugbetalen al heeft uitgegeven.

Zorgtoeslag terugbetalen is bijvoorbeeld het geval als:

  • Uw werkelijke inkomen hoger is dan het inkomen waarmee de zorgtoeslag berekend is.
  • Uw toeslag is eerst berekend met een schatting van uw inkomen. Bij de definitieve berekening weet de Belastingdienst uw echte inkomen. Is dat hoger dan de schatting? Dan hebt u te veel toeslag gekregen, en moet u zorgtoeslag terugbetalen. Dit is ook het geval wanneer niet uw eigen inkomen is veranderd, maar dat van uw partner wel.
  • U te veel vermogen hebt voor de zorgtoeslag. Bijvoorbeeld als u veel spaargeld hebt. Of een vakantiehuis in het buitenland.

Zorgtoeslag terugbetalen is geen probleem, zolang u maar in staat bent om de betaling te voldoen. Heeft u het geld echter al uitgegeven? Dan kan het ingewikkelder worden. Schakel voor hulp en vragen gerust uw buurtteam in. Samen kijken we naar uw situatie en hoe u de zorgtoeslag kunt terugbetalen zonder in problemen te komen.

Veel gestelde vragen over zorgtoeslag

Misschien heeft u nog veel meer vragen over zorgtoeslag. Hieronder behandelen we de meest voorkomende vragen die mensen stellen. Staat uw vraag er niet tussen? Of is het antwoord niet helemaal duidelijk? Neem contact op, we helpen u graag.

Hoe vraag ik zorgtoeslag aan voor mijn kind?

Heeft u een kind of meerdere kinderen onder de 18 jaar, dan hoeft u voor hen geen zorgtoeslag aan te vragen. Dat is niet nodig omdat uw kind(eren) tot 18 jaar gratis zijn meeverzekerd op uw eigen zorgpolis. Dat gebeurt echter niet automatisch. Het is belangrijk dat u de geboorte van uw kind zelf binnen vier maanden aan uw zorgverzekeraar meldt. Kinderen onder de 18 jaar betalen geen zorgverzekeringspremie en geen eigen risico.

Wanneer kan ik zorgtoeslag aanvragen als ik 18 jaar word?

Vanaf de dag dat u 18 jaar wordt, kunt u recht hebben op zorgtoeslag en deze aanvragen. Doe dat uiterlijk op de 1e van de maand waarin u 18 wordt, zodat u het geld op tijd op uw bankrekening uitbetaald krijgt. Vraagt u uw zorgtoeslag later aan? Dat is geen probleem, u moet alleen langer op uw geld wachten.

Waar kan ik een DigiD aanvragen voor zorgtoeslag?

U hebt een DigiD nodig om zorgtoeslag aan te vragen. Dat bestaat uit een DigiD-gebruikersnaam en een wachtwoord. Hebt u een toeslagpartner? Dan hebt u allebei uw eigen DigiD nodig. Heeft u nog niet eerder een DigiD gebruikt? Dan kun u deze hier aanvragen.

Hoe kan ik zorgtoeslag aanvragen met terugwerkende kracht?

U kunt met terugwerkende kracht zorgtoeslag aanvragen. Dat kan gewoon via de site van de Belastingdienst. Zorg wel dat u er op tijd bij bent. Tot 1 september van ieder jaar kunt u nog zorgtoeslag aanvragen voor het jaar daarvoor. Maar: als u de zorgtoeslag eerder aanvraagt, dan ontvangt u uw zorgtoeslag ook eerder.

Hoe kan ik mijn zorgtoeslag berekenen?

Wilt u weten hoeveel toeslag u kunt krijgen? Maak hier een proefberekening en u weet het.

Wanneer moet ik mijn zorgtoeslag stopzetten?

U hebt geen recht op zorgtoeslag als u geen Nederlandse zorgverzekering meer hebt. Bijvoorbeeld als u naar het buitenland verhuist. Of als u gemoedsbezwaarde bent (dan hebt u principiële bezwaren tegen verzekeringen op grond van uw levensbeschouwing). Zet dan zelf zo snel mogelijk uw zorgtoeslag stop.

Wanneer moet ik zorgtoeslag terugbetalen?

Als u niet de juiste gegevens doorgeeft aan de Belastingdienst over uw inkomen en vermogen, kan het zijn dat u de zorgtoeslag wel ontvangt maar later moet terugbetalen. Ook als uw eigen inkomen óf het inkomen van uw (toeslag)partner verandert. Geeft veranderingen in het inkomen en het vermogen dus altijd op tijd door aan de Belastingdienst.

Kan ik als student zorgtoeslag krijgen?

Als u student bent en u wilt zorgtoeslag krijgen, dan moet u in ieder geval 18 jaar zijn. U hebt recht op toeslag vanaf de eerste maand na uw 18e verjaardag.

Hulp nodig bij zorgtoeslag aanvragen? Buurtteam Amsterdam helpt!

Vind hier uw buurtteam.

Hoe kan Buurtteam Amsterdam mij helpen?

Het buurtteam is een plek in de buurt waar u naartoe kunt met allerlei vragen. Bijvoorbeeld als u moeite heeft om rond te komen, meer sociale contacten wilt, of zo lang mogelijk zelfstandig thuis wilt blijven wonen. En ook met vragen over geldzaken, toeslagen aanvragen, schulden en hulp bij uw administratie. In elk buurtteam zitten verschillende hulpverleners bij elkaar met specialistische kennis. Ook werken ervaringsdeskundigen in het buurtteam: mensen die zelf veel ervaring op het gebied van zorg en ondersteuning.

Waar kan ik het buurtteam vinden?

Buurtteam Amsterdam vindt u overal in Amsterdam. Bekijk hier alle locaties. U kunt bij een buurtteam binnenlopen of een afspraak maken. Maar u kunt ook bellen, een e-mail sturen of het contactformulier invullen om een afspraak te maken. U kunt met het buurtteam afspreken op één van de buurtteam locaties, of bij u thuis, of op een andere plek.

Het buurtteam helpt u gratis bij allerlei vragen. Samen kijken we wat u nodig heeft, zodat u zelf weer verder kunt.

Zorgtoeslag aanvragen? Het Buurtteam helpt u

Buurtteam Zeeburg
Contact