Direct naar content

Eenzaamheid ouderen

Eenzaamheid bij ouderen komt helaas veel voor. De kennissenkring neemt af. Misschien verliest iemand zijn of haar levenspartner. En ook gezondheidsproblemen en een mindere mobiliteit kunnen een rol spelen. Om hulp vragen bij familie, vrienden of buren blijkt lang niet altijd zo makkelijk. Gelukkig staat Buurtteam Amsterdam klaar om ouderen die zich eenzaam voelen te helpen. Met leuke activiteiten in de buurt, een maatje die u gezelschap houdt of met hulp op andere manieren.

Voelt u zich wel eens eenzaam? Kom in contact met Buurtteam Amsterdam

Kom in contact met het buurtteam in uw buurt

Hoeveel eenzame ouderen in Nederland?

Van alle 75-plussers in Nederland voelt 56% zich eenzaam en 12% ernstig eenzaam. Van de 85-plussers voelt zelfs 66% zich eenzaam en 14% zich ernstig eenzaam (bron).

Wat is eenzaamheid bij ouderen?

Eenzaamheid betekent voor ouderen dat ze zich niet verbonden voelen. Ze missen een hechte emotionele band met anderen. Of er is minder contact met andere mensen dan iemand graag zou willen. Herkent u dit? Buurtteam Amsterdam staat voor u klaar, vind hier het buurtteam in uw buurt.

Verschillende soorten eenzaamheid bij ouderen

Eenzaamheid kan zich voordoen op verschillenden manieren. De belangrijkste vormen van eenzaamheid bij ouderen zijn:

  • Sociale eenzaamheid
    Bij sociale eenzaamheid ontbreken contacten met mensen waarmee iemand gemeenschappelijke overeenkomsten heeft, zoals vrienden, collega’s of kennissen.
  • Emotionele eenzaamheid
    Bij emotionele eenzaamheid mist iemand een intieme band met één ander persoon, vaak gaat het hierbij om de levenspartner.
  • Gecombineerde eenzaamheid
    Er kan natuurlijk ook sprake zijn van beide bovengenoemde vormen van eenzaamheid. Vooral bij ouderen die hun levenspartner zijn verloren en bij wie de kennissenkring afneemt. 

Eenzaamheid ouderen: de oorzaken

Eenzaamheid ontstaat niet van de ene op de andere dag. Het is een proces waar maanden tot jaren overheen gaat. Vaak begint deze eenzaamheid met het uit huis gaan van de kinderen of het wegvallen van de levenspartner. Pensionering is ook een oorzaak, waardoor veel sociale (collegiale) contacten wegvallen en mensen in een ‘gat’ kunnen vallen. Maar ook het verwateren van vriendschappelijke contacten kan een oorzaak van eenzaamheid zijn. Of het verslechteren van de gezondheid en mobiliteit, waardoor iemand minder kan meedoen in de maatschappij. Voor veel ouderen is het vanwege afname van de mobiliteit en lichamelijke gebreken bijvoorbeeld minder makkelijk om bij iemand langs te gaan of om activiteiten te ondernemen.

Maar de drempel kan ook een psychische oorzaak hebben. Soms heeft een oudere het gevoel er niet meer echt bij te horen. Of het lukt hem of haar niet om mee te komen in het digitale tijdperk, waardoor het onderhouden van sociale contacten via videobellen bijvoorbeeld niet mogelijk is. Eventuele familieleden staan daar niet altijd bij stil. Voor hen is een computer, tablet of telefoon met internetaansluiting voldoende om volop in contact te kunnen staan met anderen. Maar voor ouderen is dit soms best ingewikkeld.

Hulp vragen

Om hulp vragen om die videoverbinding tot stand te brengen. Om administratieve dingen te regelen. Om samen boodschappen te doen of een wandeling te maken. Of om mee te kunnen doen met activiteiten. Het klinkt makkelijk, maar veel ouderen hebben moeite om om hulp te vragen. Er wordt dan een stukje zelfstandigheid ingeleverd die voor veel ouderen heel belangrijk is. Ook willen sommige ouderen hun kinderen, overige familieleden of bijvoorbeeld de buren niet tot last zijn door wat hulp te vragen.

Signaleert u dit bij iemand in uw omgeving? U kan al helpen door een praatje te gaan maken en aan te bieden een keer te helpen bij datgene waar behoefte aan is.

Of bent u juist die persoon die geen hulp wil vragen? Neem dan eens contact op met het buurtteam in uw wijk. U kan bellen, mailen of langsgaan. Bij het buurtteam in Amsterdam staan vrijwilligers klaar om u te helpen. Van een wekelijkse wandeling samen met een maatje tot hulp bij uw administratie of het aanvragen van voorzieningen. Maar er worden ook allerlei activiteiten georganiseerd waar u op een laagdrempelige manier in contact kunt komen met anderen.

Eenzaamheid tegengaan als u niet in Amsterdam woont

Woont u in een andere gemeente? Neem contact op met het wijkteam, buurthuis of bel uw eigen gemeente. Elke gemeente in Nederland kan u verbinden aan activiteiten, vrijwilligersprojecten en maatjesprojecten om eenzaamheid tegen te gaan en een leuke invulling aan uw dag te geven.

Wat zijn de gevolgen van eenzaamheid bij ouderen?

Eenzaamheid heeft nare gevolgen. Langdurige eenzaamheid onder ouderen kan leiden tot een ongelukkig gevoel en depressie. Kenmerken daarvan zijn bijvoorbeeld een slechte eetlust, weinig energie, slapeloosheid en gevoelens van wanhoop. Eenzame mensen zullen vaak steeds minder meedoen in de samenleving. Ook blijkt dat eenzame ouderen vaker ziek zijn, een groter risico hebben op ernstige ziektes en eerder overlijden. Logischerwijs brengt dit ook een grotere druk op de gezondheidszorg met zich mee.

Hoe eenzaamheid bij ouderen aanpakken?

Gelukkig is er iets aan te doen. Voelt u zich als oudere wel eens eenzaam? Dan kan het een grote stap lijken om die eenzaamheid op te lossen. Maar we hebben tips voor u en bieden u de helpende hand.
Of bent u juist iemand die een eenzame oudere wilt helpen, maar u weet niet precies hoe? Lees ook dan verder, we helpen u graag op weg.

Voelt u zich eenzaam? Buurtteam Amsterdam helpt!

Overal in Amsterdam zijn buurtteams te vinden waar u naartoe kunt voor vragen, activiteiten en hulp op allerlei gebieden. Er zijn meer dan 30 buurtteams in alle stadsdelen van Amsterdam:

Welke mogelijkheden biedt Buurtteam Amsterdam u bij eenzaamheid?

Het buurtteam in uw buurt biedt veel mogelijkheden. Bijvoorbeeld:

  1. Doe mee aan activiteiten in uw buurt

In uw buurt worden veel activiteiten georganiseerd. Hieraan meedoen aan is een goede manier om andere mensen uit de buurt te ontmoeten. Of een leuke invulling aan uw dag te geven. De activiteiten zijn meestal gratis en worden op verschillende plekken in de buurt georganiseerd, zoals buurthuizen, wijkcentra, scholen, kerken of moskeeën. De medewerkers van het buurtteam weten welke activiteiten er bij u in de buurt zijn. Zij kijken graag met u naar passende activiteiten voor u. Het buurtteam organiseert zelf ook veel activiteiten voor buurtgenoten.

Voorbeelden van activiteiten bij u in de buurt:

  • Koffie inloop: een kopje koffiedrinken bij u in de buurt.
  • Ontmoet uw buren: ga samen op pad.
  • Samen eten en koken: met buurtgenoten in een buurtrestaurant.
  • Kunst, cultuur en muziek: kom bij een schilderclub, vrouwengroep of zangkoor.
  • Bewegen en lekker in uw vel: wandelen met buurtbewoners, yoga.
  • Creativiteit en spel: knutselen, naaien, mahjong spelen, dammen, schaken.
  • Leren: taalles, computerles.
  1. Een maatje om leuke dingen mee te doen

Lijkt het u leuk om af en toe iets samen te doen met een maatje? Maatjes zijn er voor iedere Amsterdammer die gezelschap, begeleiding of praktische ondersteuning kan gebruiken. Zoals samen koffiedrinken, een wandeling maken, samen een spelletje spelen of een boodschap doen. Er zijn verschillende organisaties in Amsterdam die maatjes aan buurtbewoners koppelen. Het buurtteam ondersteunt u bij het vinden van een geschikt maatje. Overal in Amsterdam.

  1. Praktische hulp bij: zelfstandig thuis wonen, vervoer, huishouden of administratie

Misschien bent u in eerste instantie vooral op zoek naar praktische hulp? We kunnen u onder andere helpen bij de volgende punten:

  • Buurtteam Amsterdam kan u helpen als u langer zelfstandig thuis wilt blijven wonen. We kijken graag samen met u hoe wij u het beste kunnen helpen. Zodat u zich thuis kunt redden. Bijvoorbeeld met hulp of extra zorg van een vrijwilliger.
  • We zoeken ook een oplossing met u als u bijvoorbeeld hulp nodig heeft in het huishouden, zodat u langer zelfstandig kunt wonen indien u dat wilt.
  • Als u ergens naartoe wilt of aan activiteiten wilt deelnemen, heeft u soms vervoer Als u dat niet (meer) zelf kunt, dan zijn er verschillende mogelijkheden. Bijvoorbeeld aanvullend openbaar vervoer of aangepast vervoer. Samen met u kijken we naar uw behoeften en de mogelijkheden.
  • Wilt u hulpmiddelen aanvragen, zoals een rolstoel, scootmobiel of een verrijdbare douchestoel? Dat gaat via de gemeente. Het buurtteam kan u daarbij helpen.
  • Heeft u hulp nodig om uw administratie en geldzaken op orde te krijgen? Ook dan helpen we u graag.
  1. Buren die u helpen

In heel Amsterdam helpen buren elkaar. Bijvoorbeeld met de boodschappen doen, een klusje in huis of vervoer naar een afspraak. Burennetwerk zoekt iemand in uw buurt die u daarbij kan helpen. U geeft zelf aan wat u nodig heeft. Voor en keer of voor langere tijd. Kijk op Burennetwerk.nl of bel meteen: 020-623 9771 (telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 10 tot 12 uur).

Eenzame ouderen helpen? Dit kunt u doen!

Wilt u iets betekenen voor een ander en zou u eenzamen ouderen willen helpen? U kunt veel doen. Op eigen initiatief kunt u al veel doen. Een steuntje in de rug van een familielid, vriend, buurman of buurvrouw kan al veel betekenen. Bijvoorbeeld door contact te leggen met iemand van wie u vermoedt dat hij of zij weinig betekenisvolle contacten heeft en zich eenzaam voelt.

U kan bijvoorbeeld heel laagdrempelig helpen op de volgende manieren:

  • Nodig uw buurman of buurvrouw af en toe uit voor een kopje koffie.
  • Ga op ziekenbezoek.
  • Help bij een klein klusje in huis of doe een kleine boodschap voor iemand en maak daarbij een praatje.
  • Biedt een luisterend oor voor iemand die wat minder sociale contacten heeft. Een praatje maken en naar iemands verhaal luisteren kan al heel betekenisvol zijn.
  • Extreme weersomstandigheden zoals sneeuw, veel regen of onguur weer zijn een goed excuus om aan te bellen bij een buurtgenoot en te vragen hoe het ermee staat en of er hulp gewenst is. Al is het maar om de vuilniszak even naar buiten te brengen of een paar boodschappen te halen. Zo maakt u meteen een praatje.
  • Mensen worden graag aangesproken op hun kracht, dus vraag eens om advies of tips bij die alleenstaande buurman of buurvrouw. Mogelijk kan hij of zij u juist even helpen. Bijvoorbeeld met tips voor de tuin.
  • Nodig iemand uit voor uw bestaande wandelgroepje, eetgroep, kaartclub of knutselclub.
  • Vraag bij een naburige zorginstelling of er behoefte aan is dat u komt voorlezen of met iemand gaat wandelen.
  • Denkt u dat iemand behoefte heeft aan meer contact of activiteiten? Verwijs hem of haar dan door naar het buurtteam in de buurt. Hierboven leest u wat het buurtteam voor Amsterdammers kan betekenen. En ook op andere plekken in Nederland zijn buurtteams en wijkteams te vinden.

Word een maatje

Wilt u structureel helpen om de eenzaamheid van iemand te doorbreken? Word dan een maatje! Maatjes zijn er voor iedere Amsterdammer die gezelschap, begeleiding of praktische ondersteuning kan gebruiken. Zoals samen koffiedrinken, een wandeling maken, gezellig samen een spelletje doen of een boodschap doen. Er zijn verschillende organisaties in Amsterdam die maatjes aan buurtbewoners koppelen. Meestal voor een paar maanden tot een jaar. Het buurtteam ondersteunt mensen bij het vinden van een geschikt maatje. En als u een maatje wilt worden voor een buurtbewoner, kunt u ook contact opnemen met het buurtteam. Een maatje is geen hulpverlener. U hoeft als maatje dus niet alles voor iemand op te lossen. Maar u kunt wel het verschil maken, door er voor iemand te zijn als gezelschap en samen een activiteit ondernemen.

Twijfelt u of een maatje worden iets voor u is of heeft u vragen? Neem contact op met uw buurtteam in Amsterdam.

Eenzaamheid ouderen oplossen

Eenzaamheid oplossen – of het nu om uzelf gaat om iemand in uw omgeving – dat klinkt misschien ingewikkeld. Maar het kan al beginnen met een kleine stap. Wilt u weten hoe wij u kunnen helpen als u zich wel eens eenzaam voelt? Of wilt u weten wat u juist voor een ander kunt betekenen? Buurtteam Amsterdam staat voor u klaar, onze vrijwilligers denken graag met u mee.

Bekijk welke locatie van Buurtteam Amsterdam voor u dichtbij is. En maak een afspraak of kom langs bij Buurtteam Amsterdam.

Samen tegen eenzaamheid

Contact