Direct naar content

Ontmoeten

Meedoen aan sociale, leuke of leerzame activiteiten zou voor iedere Amsterdammer heel normaal moeten zijn. Toch is meedoen lang niet voor iedereen vanzelfsprekend. Daarom is het buurtteam er voor u. Er zijn in Amsterdam allerlei activiteiten die gratis zijn. En waar u zonder verwijzing kunt binnenstappen. Of u nu andere mensen wilt ontmoeten, steun zoekt bij uw administratie, vrijwilligerswerk wilt doen of iets nieuws wilt leren. Wij helpen u de eerste stap te zetten.

Activiteiten in de buurt

In uw buurt worden veel activiteiten georganiseerd. Hieraan meedoen aan is een goede manier om buurtgenoten te ontmoeten. Of om actief te zijn, een nieuwe taal te leren of een leuke invulling aan uw dag te geven. U kunt op verschillende plekken in de buurt terecht. Van buurthuizen tot wijkcentra, van scholen tot kerken of moskeeën. De medewerkers van het buurtteam weten welke activiteiten er bij u in de buurt zijn. Zij kijken graag met u naar passende activiteiten voor u. Het buurtteam organiseert zelf ook veel voor de buurt.

Bekijk hier de agenda van de buurtteams.

Voorbeelden van activiteiten bij u in de buurt:

 • Samen eten en koken: met buurtgenoten in een buurtrestaurant
 • Koffie inloop: een kopje koffiedrinken bij u in de buurt
 • Ontmoet uw buren: ga samen op pad
 • Kunst, cultuur en muziek: kom bij een schilderclub, vrouwengroep of zangkoor
 • Bewegen en lekker in uw vel: wandelen met buurtbewoners, pilates, yoga
 • Creativiteit en spel: knutselen, naaien, mahjong spelen, dammen, schaken
 • Leren: taalles, computerles, een cursus solliciteren

Meedoen met een ziekte of beperking

Ook als u een ziekte of beperking heeft, zijn er passende activiteiten waaraan u kunt deelnemen. Het buurtteam weet welke activiteiten er zijn en voor wie ze geschikt zijn.  We bespreken graag de mogelijkheden met u.

Zelf iets organiseren

Heeft u een idee voor een activiteit waar uw buurt van opknapt, veiliger of gezelliger wordt? Of waarbij mensen elkaar gemakkelijk kunnen ontmoeten?  Alle ideeën zijn welkom. Neem contact op met uw buurtteam om uw idee te bespreken. Samen kijken wij graag naar de mogelijkheden. En of er bijvoorbeeld bewonersbudget of subsidie is voor uw voorstel.

Wat kan ik alvast zelf doen?

Een activiteit in de buurt vinden

Op de website jekuntmeer.nl vindt u allerlei activiteiten die in Amsterdam worden georganiseerd. Zoals samen sporten of iets leren.

Meedoen met een fysieke beperking

Kijk alvast eens wat De Zonnebloem in Amsterdam doet. Zij organiseren activiteiten speciaal voor mensen met een fysieke beperking. Zoals sport, spel en museumbezoek.

Aangepast sporten

Op de website Uniek Sporten staat een overzicht met sportactiviteiten speciaal voor mensen met een beperking. Er is van alles te doen.

Veelgestelde vragen over meedoen

Verder praten met een buurtteam?

Vind uw buurtteam

Hoe helpt het buurtteam mij om mee te doen?

De werkwijze hangt af van uw vragen en uw persoonlijke situatie. We kijken wat u zelf kan doen en hoe uw directe omgeving kan helpen. Het buurtteam kijkt samen met u wat er aan de hand is en wat er nodig is.

 • Stap 1 – Een afspraak maken

  We maken een afspraak voor een kennismaking. Dit kan bij het buurtteam zijn of bij u thuis. Iemand meenemen naar een afspraak mag altijd. Dat kan bijvoorbeeld iemand zijn die u (goed) kent.

 • Stap 2 – Kennismakingsgesprek

  Hierin horen wij graag waarmee wij u kunnen helpen.

 • Stap 3 – Na het eerste gesprek

  Wat er na het eerste gesprek gebeurt, hangt af van uw vragen en situatie. Het kan zijn dat u zelf aan de slag gaat met de adviezen. Of u gaat samen met de buurtteammedewerker een ondersteuningsplan maken.