Direct naar content

Voor iemand zorgen betekent veel. Voor een ander én voor uzelf. Zorg bieden of krijgen kan op allerlei manieren. Misschien verzorgt u intensief iemand in uw naaste omgeving. Dan bent u mantelzorger. Of u hebt zelf in uw dagelijks leven extra zorg nodig. Wat uw situatie ook is: Buurtteam Amsterdam kan u helpen. Door u een luisterend oor te bieden. En ook met praktische ondersteuning.

Heeft u extra zorg nodig, bijvoorbeeld als mantelzorger of bij het aanvragen van speciale zorg?

Het buurtteam helpt u gratis bij vragen over zorg. Ook als u zelfstandig wilt blijven wonen of bij hulp in de huishouding. Bekijk het filmpje en zie wat het buurtteam voor u kan betekenen.

Wat kunnen we samen doen?

Mantelzorg

Veel mensen zorgen voor iemand in hun naaste omgeving. Bijvoorbeeld omdat die persoon chronisch ziek is, een beperking heeft of al wat ouder is en hulp nodig heeft. In zo’n geval bent u mantelzorger. Mantelzorger zijn is een grote verantwoordelijkheid. Het kan daarom veel invloed hebben op uw dagelijks leven.

Het buurtteam kan u helpen. Bijvoorbeeld als het lastig is om de zorg voor iemand anders te combineren met werk en uw eigen gezin. Als u niemand kent om te helpen. Of als u extra training wil. Samen met u gaan we op zoek naar manieren om u te ontlasten.

Wat kan ik alvast zelf doen?

Volg als mantelzorger een cursus

‘Markant’ ondersteunt mantelzorgers bij het vinden van balans tussen het zorgen voor een naaste en het zorgen voor zichzelf. U kunt het cursusaanbod op de website van Markant bekijken.

Respijtzorg (vervangende mantelzorg)

Het is mogelijk om tijdelijke hulp van een vrijwilliger te krijgen. De hulp geeft u rust en tijd voor uzelf. Bel Markant 020 886 88 00.

Nieuwsbrief Markant

Nieuws van Markant ontvangen? Schrijf je in voor hun nieuwsbrief via onderstaande link.

Hulp van onafhankelijke ondersteuners

In Amsterdam zijn verschillende organisaties die onafhankelijke cliëntondersteuning bieden. Zij helpen u met alles rondom het vinden van zorg, hulp en ondersteuning. Dit kan voor uzelf zijn, maar ook voor uw kind, uw partner, een vriend, buurman, buurvrouw of familielid.

“Ik durf nu vaker om hulp te vragen”

Hoe Olof zo zelfstandig mogelijk blijft

Veelgestelde vragen over zorg

Verder praten met een buurtteam?

Vind uw buurtteam

Hoe helpt het buurtteam mij bij zorg?

De werkwijze hangt af van uw vragen en uw persoonlijke situatie. We kijken wat u zelf kan doen en hoe uw directe omgeving kan helpen. Het buurtteam kijkt samen met u wat er aan de hand is en wat er nodig is.

  • Stap 1 – Een afspraak maken

    We maken een afspraak voor een kennismaking. Dit kan bij het buurtteam zijn of bij u thuis. Iemand meenemen naar een afspraak mag altijd. Dat kan bijvoorbeeld iemand zijn die u (goed) kent.

  • Stap 2 – Kennismakingsgesprek

    Hierin horen wij graag waarmee wij u kunnen helpen.

  • Stap 3 – Na het eerste gesprek

    Wat er na het eerste gesprek gebeurt, hangt af van uw vragen en situatie. Het kan zijn dat u zelf aan de slag gaat met de adviezen. Of u gaat samen met de buurtteammedewerker een ondersteuningsplan maken.

Contact