Direct naar content

Helen: “Het is best een drempel om hulp te vragen en als iemand dat lef heeft, dan moet je direct geholpen kunnen worden”

13 februari 2023

Ze woont sinds haar 18e in Amsterdam, maar kent Noord nog niet heel goed. Het werken in Amsterdam Noord is voor Helen Calikci dan ook een welkome uitdaging! Zij werkt nu sinds anderhalf jaar als buurtteammedewerker en sinds juni voor Buurtteam Molenwijk. Een relatief jong buurtteam dat in Molenwijk en Tuindorp Oostzaan Amsterdammers met een hulpvraag ondersteunt.

Hoe helpt het buurtteam?

Het buurtteam is laagdrempelig in de wijk. Amsterdammers met vragen kunnen bellen, binnenlopen, maar ook naar een Buurtteam spreekuur komen. Zo organiseert Buurtteam Molenwijk drie spreekuren in de week om de Amsterdammer te helpen. Helen: “Nu zijn de spreekuren nog op afspraak, maar we willen op termijn dat iedereen met een hulpvraag gewoon binnen kan lopen. Als de avond ervoor wat gebeurt, is het fijn dat je de volgende dag gewoon langs kan komen bij het buurtteam. Het is best een drempel om hulp te vragen en als iemand dat lef heeft, dan moet je direct geholpen kunnen worden.” Naast individuele hulp helpt Helen de Amsterdammer ook via groepswerk. “Ik geloof heel erg in groepswerk, de kracht van een groep en samen optrekken. Zo doe ik twee keer per jaar de groep STERK, een weerbaarheidstraining voor vrouwen, en werk ik mee aan een onderdeel van de groep De Gouden Mannen, een samenwerking tussen Stichting Gouden Mannen, het buurtteam en Arkin.”

Molenwijk
Helen Calikci (rechts) samen met haar collega’s voor de deur van Buurtteam Molenwijk, Kometensingel 189 in Amsterdam Noord.

Kan je meer vertellen over de training STERK?

STERK is voor vrouwen die in het verleden, of nu, te maken hebben gehad met geweld, zoals huiselijk geweld. “Ik doe onder andere de intakegesprekken met de vrouwen. Elk verhaal gaat gepaard met huilen. Er is zoveel geweld, zoals een vrouw met een zoon die haar echt terroriseert. Dan realiseer ik me: Wow, wat kunnen mensen toch lelijk zijn tegen elkaar.” Iedere zondag neemt Helen contact op met de deelnemende vrouw met de vraag of ze maandag wel komen. “Het is voor de vrouwen soms zo’n drempel. Ze worden geconfronteerd met waar ze vandaan komen en wat ze hebben meegemaakt. Sommige vrouwen lukt het daarom niet om te komen. Ik probeer dan wel het contact te behouden. Dat is met deze groep extra belangrijk.” Het is een hele zware training, maar halverwege merk je dat ze de herkenning bij de andere vrouwen confronterend, maar ook erg fijn vinden. “Ze zetten appgroepjes op en halen steun uit elkaar. Je ziet ze echt opbloeien en dan denk ik: oh, wat is dit leuk.”

En de Gouden Mannen?

“Aan dit traject door vooral mannen mee die teleurgesteld zijn: ze hebben geen werk en weinig connectie met hun kinderen, omdat die wel goed opgaan in de Nederlandse maatschappij. Ze hebben soms trauma’s, omdat ze uit oorlogsgebieden komen en slapen slecht.” Aan deze mannen wordt in een traject van 60-weken van alles geleerd om onder andere de Nederlandse samenleving beter te leren kennen. “De Gouden Mannen doen van alles: ze leren computer- en taalvaardigheden, maar bezoeken ook bijvoorbeeld het Rijksmuseum.” Helen helpt vooral in de laatste fase van het traject ‘Verbinding met de Wereld’. Hierin laat zij de mannen verhalen delen middels storytelling en helpt ze in de nazorg. “Ze hebben net een lang traject achter de rug. Ik help ze hierna richting een zinvolle tijdsbesteding. Denk aan (vrijwilligers)werk of sporten.”

Benieuwd wanneer er weer een training STERK of Gouden Mannen is? Of wil je een afspraak maken voor het Buurtteam spreekuur in Molenwijk? Hier vind je meer informatie over Buurtteam Molenwijk en de activiteiten die zij aanbieden.

Meer nieuwsberichten

Contact