De telefoon gaat. Marleen krijgt bericht dat ze haar volwassen zoon Paul kan ophalen van de revalidatieafdeling. Ze voelt de radeloosheid in haar opkomen. Haar zoon is niet in staat om voor zichzelf te zorgen en is hulpbehoevend. Als werkende, alleenstaande moeder moet ze van de een op de andere dag fulltime voor haar zoon zorgen. Hoe kan ze voor haar zoon zorgen en tegelijkertijd werken? Ook heeft haar zoon aanpassingen in het huis nodig en thuiszorg. Hoe kan ze dat in hemelsnaam zo snel regelen? Ze weet niet waar ze moet beginnen.
Alles op een rij
Het revalidatiecentrum verwijst Marleen door naar Willemien Stena, mantelzorgconsulent bij het buurtteam. In het gesprek met Marleen wordt het voor Willemien al snel duidelijk waar Marleen tegen aan loopt. “Op zo’n moment komt er veel op Marleen af. Er moet zorg aan huis komen voor haar zoon. Ze wordt geconfronteerd met de financiële gevolgen van haar besluit. En er moeten aanpassingen aan het huis worden gedaan. Zaken die niet van de een op de andere dag geregeld zijn. Zodra alles overzichtelijk op een rij is gemaakt van wat er gebeuren moet, heb ik haar geholpen bij het indien van de aanvragen.” De stress van het regelen en aanvragen wordt zo enigszins vermindert.
Wat er nodig is
“Samen kijken we wat er nodig is en leg ik uit wat de mogelijkheden zijn. Ik adviseer de mantelzorger, zodat er een weloverwogen keuze gemaakt kan worden. We hebben een aanvraag gedaan voor een ergotherapeut, een nieuwe huisarts in de buurt en een persoonsgebonden budget dat onder de WMO-voorziening valt. Via de ergotherapeut is er een aanvraag gekomen voor o.a. een traplift, tapijt, beugels voor op het toilet en in de badkamer, drempels en een rolstoel.”
Zorg delen
“Hulp vragen is niet makkelijk. Dan is het fijn dat er iemand is die je begrijpt en kan helpen bij wat je nodig hebt. 24 uur zorgen voor een ander is zwaar. Als je de zorg niet deelt dan kan het ten koste van jezelf gaan, met als gevolg dat je zelf geen zorg meer kan geven.“ Zelfzorg is belangrijk voor de mantelzorger om niet uit te vallen. Dagbesteding en respijtzorg (vervangende zorg) is dan een mogelijkheid om in te zetten. “We hebben een passende dagbesteding gevonden voor Paul, waardoor Marleen weer structuur in haar leven heeft. De voorzieningen waar ze recht op heeft zijn toegekend waardoor ze geen druk meer ervaart. Ik ben blij dat ze bij me is gekomen voor hulp en dat ik haar het gevoel heb gegeven dat ze er niet alleen voor staat.”
Meer weten over het mantelzorgaanbod in Zuidoost?
Neem contact op met de mantelzorgconsulent.
Willemien Stena, M. 06 – 386 773 02
E-mail: w.stena@buurtteamamsterdamzuidoost.nl
Kijk ook op www.buurtteamamsterdam.nl.
De mantelzorgconsulent kan o.a.:
- Helpen bij het aanvragen van zorg en ondersteuning;
- Helpen met uitzoeken wat uw vragen en wensen zijn en deze onder woorden brengen;
- Meegaan naar gesprekken;
- Helpen bij het zoeken naar de juiste informatie;
- Uitleggen hoe een aanvraag verloopt;
- Helpen bij het maken van eigen keuzes;
- Meedenken en helpen zoeken naar oplossingen met mensen in de eigen omgeving;
- Meedenken en helpen zoeken naar mogelijkheden in de buurt.
Aanmelden voor Dag van de mantelzorg 2021
Bent u mantelzorger? Geef u op voor de dag van de mantelzorg op woensdag 10 november en laat u voor een dag heerlijk verwennen. Voor aanmelden klik hier.