Direct naar content

Nuncia: ‘Ik betaalde eerst veel meer voor mijn energierekening’

18 februari 2022

Het is volop in het nieuws: de energieprijzen stijgen in een rap tempo. Dit vormt voor veel Amsterdammers een probleem. Veel huizen zijn oud en niet erg energiezuinig. Ook staan mensen vaak niet stil bij de kosten van hun maandelijkse energieverbruik. Maar je kunt zelf met enkele simpele ingrepen al geld besparen. Je moet alleen weten hoe. De energiecoaches van het buurtteam komen bij u langs: Advies op maat plus een gratis giftbox met energiebesparende producten!

Geschreven door Lida Fokker

De gemeente is al enkele jaren geleden begonnen met het aanstellen van energieadviseurs. Het zijn de budgetcoaches die verbonden zijn aan de verschillende buurtteams in Amsterdam die dit energieadvies geven. Zij hebben daarvoor een extra opleiding gekregen. Zo geeft bijvoorbeeld Conny energieadvies in Amsterdam Noord en Beryl in Amsterdam Zuid en Zuidoost. Ze zijn enthousiast over dit onderdeel van hun werkzaamheden. Het is leuk om mensen blij te maken. Conny: “Je bent niet meteen over problemen aan het praten, je hebt het over preventie. Dat is een ander gesprek, je bent bezig met oplossingen”.

Duurzaam advies

Aanmeldingen voor een energieadvies komen binnen via collega’s uit het buurtteam, via hun werk als budgetcoach of omdat mensen er via via over gehoord hebben en bellen om een afspraak te maken. Beryl: “Het is onze grootste taak om mensen inzicht in hun financiën te geven. Een energie adviesgesprek helpt daarbij, je hebt het over wat mensen zelf kunnen doen.”

Het zijn niet alleen mensen die vanwege hun financiën een advies willen, er zijn ook mensen die duurzaam willen leven en daarom energie willen besparen. De energieadviseur komt eenmalig op huisbezoek. Tijdens het bezoek wordt een checklist met vragen over gas-, licht- en waterverbruik doorgenomen. Op basis hiervan worden direct bespaaradviezen geven, bijvoorbeeld dat als je overal led lampen gebruikt, je €40 per jaar kan besparen. Conny: “Zelfs een minuutje korter douchen is een eye-opener, dan kun je €23 per jaar besparen.”

Sluipstroom

Jeffrey en zijn vriendin kregen samen hun eerste huurhuis in Noord en wilden graag meer inzicht in hun energieverbruik maar ook tips voor duurzamer leven. Jeffrey: “We kregen een pakketje met allemaal leuke besparingsproducten. Daarin zat ook een stekkerdoos met een aan/uit knop, waardoor je sluipstroom kunt voorkomen. Dat was echt nieuw voor ons. We hebben toen alle stekkerdozen veranderd. Onze energierekening is nu echt lager. Ik vind het wel een aanrader, ik was er al wel mee bezig, maar alsnog hoor je nieuwe dingen.”

Ook Nuncia, die samen met haar dochtertje van acht in Zuidoost woont is enthousiast. Ze kreeg de tip van een vriendin. “Ik ben supertevreden. Ik betaalde eerst veel meer aan mijn energierekening. Het is heel handig zo’n energiebox. Vooral het zandlopertje voor mijn dochtertje was helemaal perfect.” Met behulp van dat zandlopertje kan Nuncia haar dochtertje uitdagen om korter te douchen.

Maak kennis met Conny Blokker, energiecoach bij Buurtteam Amsterdam Noord.

Meer informatie

Als het energieverbruik hoog is door nalatigheid van de verhuurder, bijvoorbeeld grote tochtkieren in de ramen, dan melden de adviseurs dit desgewenst aan bij de stichting !WOON, die de huurder kan helpen om dit aan te kaarten bij de verhuurder. Het energieadvies en de giftbox zijn een project van Buurtteam Amsterdam Noord. Met dit initiatief snijdt het mes aan twee kanten: mensen kunnen besparen op hun energierekening en leveren een bijdrage aan duurzamer leven.

Bent u ook benieuwd hoe u met een aantal kleine aanpassingen op uw energierekening kan besparen? Bekijk de onderstaande video’s!

Heeft u behoefte aan energie advies van onze energiecoach? Neem dan contact op via energiecoach@buurtteamamsterdamnoord.nl.

Meer nieuwsberichten

 • Gift van Sheltersuit voor WegWijsSalon Daadkr8 – Voor (T)huisloze Mannen.

  Op 12 juni kreeg onze avondinloop WegWijsSalon Daadkr8 Voor (T)huisloze Mannen bezoek. Paul Zurink van Stichting Sheltersuit kwam langs met …

  Buurtteam Amsterdam Nieuw-West - 14-06-2024
 • Welkom bij WegWijsSalon De Honingraat

  Vanaf vrijdag 31 mei ben je van harte welkom bij WegWijsSalon De Honingraat. Samen met onze samenwerkingspartners van  Eigenwijks, Stichting …

  Buurtteam Amsterdam Nieuw-West - 29-05-2024
 • Sociaal juridische voorlichting 2024

  Speciaal voor professionals, vrijwilligers en stagiaires die in de (financiële) Buurtteamspreekuren in Amsterdam werken worden verschillende sociaal juridische voorlichtingen gegeven. …

  Buurtteam IJburg - 28-05-2024
Contact