Direct naar content

Verhaal van hoop en herstel: bescherming voor een gezin in nood

10 januari 2024

Het verhaal van mevrouw, die enkele maanden geleden bij het Buurtteam Amsterdam Zuidoost aanklopte, is een indringend voorbeeld van de complexe uitdagingen waarmee sommige gezinnen te maken hebben. Haar zoektocht naar hulp begon met een dringende behoefte aan een eigen huis, weg van een situatie die onhoudbaar was geworden.

Mevrouw, afkomstig uit Pakistan, woont samen met haar man en twee kinderen bij haar schoonouders in Amsterdam Zuidoost. Ondanks de Nederlandse achtergrond van haar man en de Nederlandse paspoorten van haarzelf en de kinderen, verslechterde de relatie met de schoonouders snel. Het huis waarin ze woonden, bleek geen veilige haven te zijn. Integendeel, vernederingen, conflicten en zelfs fysieke bedreigingen van een inwonende broer creëerden een verstikkende omgeving.

Het buurtteam stelde aanvankelijk voor om buiten Amsterdam te zoeken naar woonruimte, in de hoop dat een nieuwe start de oplossing zou bieden. Echter, naarmate de situatie verslechterde en de scheiding werd ingezet, werd duidelijk dat het dringend nodig was om mevrouw en haar kinderen uit deze verstikkende omgeving te halen.

Helaas bleek het niet zo eenvoudig. Veilig Thuis en de politie, na gesprekken met de schoonouders en de man, sloten het dossier zonder actie te ondernemen. Mevrouw voelde zich gevangen en kreeg zelfs de keuze voorgelegd om het land te verlaten of gedwongen te worden uitgezet naar Pakistan, een land waar zij niet naartoe wilde en haar kinderen alleen een Nederlands paspoort hadden.

De situatie escaleerde verder, waarbij mevrouw de politie inschakelde voor hulp. Helaas leek de politie niet opgewassen tegen de druk vanuit de schoonfamilie en de ex-man. Gelukkig bood een spoedintake bij BLIJF uitkomst. Deze organisatie erkende al snel de ernst van de situatie en handelde direct.

Met behulp van de politie in burger werd mevrouw vrijdag onverwacht opgehaald en naar een veilige opvang gebracht, waar ze nu met haar kinderen bescherming vindt. Dit verhaal benadrukt de noodzaak van gevoelige en effectieve hulpverlening, vooral wanneer veiligheid op het spel staat. Het Buurtteam Amsterdam Zuidoost, samen met organisaties zoals BLIJF, speelt een cruciale rol bij het bieden van een uitweg uit benarde situaties en het herstellen van de hoop en veiligheid van gezinnen in nood.

Dit verhaal illustreert het belang van empathie en daadkracht in tijden van nood. Mocht jijzelf of iemand die je kent geconfronteerd worden met vergelijkbare uitdagingen, onthoud dan dat er hoop is en dat er ondersteunende organisaties zoals het Buurtteam Amsterdam Zuidoost en BLIJF zijn.

Niemand hoeft alleen te staan in moeilijke tijden.

Meer nieuwsberichten

 • Welkom bij WegWijsSalon De Honingraat

  Vanaf vrijdag 31 mei ben je van harte welkom bij WegWijsSalon De Honingraat. Samen met onze samenwerkingspartners van  Eigenwijks, Stichting …

  Buurtteam Amsterdam Nieuw-West - 29-05-2024
 • Sociaal juridische voorlichting 2024

  Speciaal voor professionals, vrijwilligers en stagiaires die in de (financiële) Buurtteamspreekuren in Amsterdam werken worden verschillende sociaal juridische voorlichtingen gegeven. …

  Buurtteam IJburg - 28-05-2024
 • WegWijsSalon Station Wildeman eenmalig op andere locatie

  Aanstaande woensdag 29 mei draait WegWijsSalon Station Wildeman voor één keer op een andere locatie. Je bent welkom van 9.30 …

  Buurtteam Amsterdam Nieuw-West - 27-05-2024
Contact