Direct naar content

Verhaal van hoop en herstel: bescherming voor een gezin in nood

10 januari 2024

Het verhaal van mevrouw, die enkele maanden geleden bij het Buurtteam Amsterdam Zuidoost aanklopte, is een indringend voorbeeld van de complexe uitdagingen waarmee sommige gezinnen te maken hebben. Haar zoektocht naar hulp begon met een dringende behoefte aan een eigen huis, weg van een situatie die onhoudbaar was geworden.

Mevrouw, afkomstig uit Pakistan, woont samen met haar man en twee kinderen bij haar schoonouders in Amsterdam Zuidoost. Ondanks de Nederlandse achtergrond van haar man en de Nederlandse paspoorten van haarzelf en de kinderen, verslechterde de relatie met de schoonouders snel. Het huis waarin ze woonden, bleek geen veilige haven te zijn. Integendeel, vernederingen, conflicten en zelfs fysieke bedreigingen van een inwonende broer creƫerden een verstikkende omgeving.

Het buurtteam stelde aanvankelijk voor om buiten Amsterdam te zoeken naar woonruimte, in de hoop dat een nieuwe start de oplossing zou bieden. Echter, naarmate de situatie verslechterde en de scheiding werd ingezet, werd duidelijk dat het dringend nodig was om mevrouw en haar kinderen uit deze verstikkende omgeving te halen.

Helaas bleek het niet zo eenvoudig. Veilig Thuis en de politie, na gesprekken met de schoonouders en de man, sloten het dossier zonder actie te ondernemen. Mevrouw voelde zich gevangen en kreeg zelfs de keuze voorgelegd om het land te verlaten of gedwongen te worden uitgezet naar Pakistan, een land waar zij niet naartoe wilde en haar kinderen alleen een Nederlands paspoort hadden.

De situatie escaleerde verder, waarbij mevrouw de politie inschakelde voor hulp. Helaas leek de politie niet opgewassen tegen de druk vanuit de schoonfamilie en de ex-man. Gelukkig bood een spoedintake bij BLIJF uitkomst. Deze organisatie erkende al snel de ernst van de situatie en handelde direct.

Met behulp van de politie in burger werd mevrouw vrijdag onverwacht opgehaald en naar een veilige opvang gebracht, waar ze nu met haar kinderen bescherming vindt. Dit verhaal benadrukt de noodzaak van gevoelige en effectieve hulpverlening, vooral wanneer veiligheid op het spel staat. Het Buurtteam Amsterdam Zuidoost, samen met organisaties zoals BLIJF, speelt een cruciale rol bij het bieden van een uitweg uit benarde situaties en het herstellen van de hoop en veiligheid van gezinnen in nood.

Dit verhaal illustreert het belang van empathie en daadkracht in tijden van nood. Mocht jijzelf of iemand die je kent geconfronteerd worden met vergelijkbare uitdagingen, onthoud dan dat er hoop is en dat er ondersteunende organisaties zoals het Buurtteam Amsterdam Zuidoost en BLIJF zijn.

Niemand hoeft alleen te staan in moeilijke tijden.

Meer nieuwsberichten

 • Extra hulp kwijtschelding gemeentebelasting

  Momenteel vallen weer de aanslagen gemeentebelastingen bij de Amsterdammer in de brievenbus. In de periode maart en april 2024 bieden …

  Buurtteam Oud-Oost - 20-02-2024
 • Openingstijden voorjaarsvakantie WegWijsSalon

  Tijdens de voorjaarsvakantie, van 17 tot en met 25 februari, zijn al onze WegWijsSalons in Amsterdam Nieuw-West open, met uitzondering …

  Buurtteam Amsterdam Nieuw-West - 14-02-2024
 • Maar mama, ben je nu nog steeds verdrietig?

  Buurtteam Vogelbuurt organiseert bijeenkomsten voor nabestaanden Je bent je partner, ouder, kind of goede vriend verloren. Je omgeving lijkt door …

  Buurtteam Vogelbuurt - 08-02-2024
Contact