Direct naar content

Vrijwilliger Ahmed: “Ik hoop dat ik hier nog 12 jaar kan blijven werken”

28 juli 2022

Het is niet voor niets dat zijn collega’s hem ‘zonnetje’ noemen. Als ik namelijk op bezoek ga bij Ahmed (55), vrijwilliger bij Buurtteam Banne, valt mij één ding gelijk op: hij straalt!

In zijn vrije tijd geniet hij van wandelen door de natuur, fietsen en is hij regelmatig te vinden in zijn eigen volkstuintje. Op het werk vindt hij vooral zijn geluk in het helpen van mensen. In 2017 is Ahmed hierom begonnen als vrijwilliger bij PuurZuid in de Rivierenbuurt (nu Buurtteam Amsterdam Zuid). En al snel volgde ook een vrijwilligersfunctie bij Doras (nu Buurtteam Amsterdam Noord).

Het werken bij een maatschappelijke organisatie was hem al vertrouwd. “Ik heb hiervoor onder andere bij de gemeente gewerkt. Toen had ik een tussenpauze nodig. Ik werd een dagje ouder, wilde rustiger aan doen en minder druk ervaren”. Hierna is hij begonnen met vrijwilligerswerk. “Ik vind het leuk om mensen te helpen. Als je iemand blij maakt, heb je zelf ook een gevoel van blijheid. Dat is voor mij erg belangrijk”.

Wat doe je precies?

Samen met een collega heeft Ahmed het Financieel Café in de Banne opgericht. Buurtbewoners vinden het prettig dat het Financieel Café laagdrempelig is. Je kan hier gewoon binnen komen lopen voor hulp. “Ik houd het eerste gesprek met een cliënt die schulden heeft. Ik kijk naar alle papieren, het inkomen, de toeslagen en voorzieningen. Ik zorg ervoor dat het dossier compleet is, zodat een schuldhulpverlener verder kan met de aanvraag van schuldsanering.”

Een groot voordeel is dat Ahmed Arabisch en Berbers spreekt. “Ik vertaal veel voor collega’s, als iemand de taal niet spreekt. Ik probeer dingen duidelijk te maken, want schuldhulp is in andere landen heel anders. Ze denken dat je aankomt met een koffertje met geld om de schulden te betalen. Ze hebben echt geen idee”.

Af en toe zet Ahmed een cliënt ook door naar collega-hulpverleners. “Soms merk ik dat er bij iemand meerdere problemen spelen. Bijvoorbeeld met de partner of kinderen. Door indirecte vragen te stellen en met hen een vertrouwensband op te bouwen durven ze mij hun problemen uiteindelijk wel te vertellen. Ik zet hen dan door naar een collega, zodat die hen verder kan helpen.”

“Ik wil mensen echt op het hart drukken: het is normaal, schaam je niet en los het nu op voordat de problemen groter worden.”

Het werk stopt voor Ahmed niet als hij de deur van kantoor uitloopt. Hij woont zelf ook in de Banne en is ondertussen een bekende in de buurt. Regelmatig wordt hij op straat aangesproken voor hulp. “Soms loop ik in het winkelcentrum en dan vragen buurtbewoners dingen. Meestal komen ze met een kleine vraag of brief. Dan help ik hen gewoon op straat. Gelukkig vindt mijn familie dat geen probleem. Die zijn alleen maar trots.”

Wat krijg je ervoor terug?

Als vrijwilliger help je mensen en dat geeft een heel fijn gevoel. Ik hoef er geen geld voor te krijgen. Als iedereen blij is, dan ben ik ook blij. Ik hoop dat ik nog 12 jaar bij Buurtteam Banne kan blijven werken.”

Meer nieuwsberichten

 • Welkom bij WegWijsSalon De Honingraat

  Vanaf vrijdag 31 mei ben je van harte welkom bij WegWijsSalon De Honingraat. Samen met onze samenwerkingspartners van  Eigenwijks, Stichting …

  Buurtteam Amsterdam Nieuw-West - 29-05-2024
 • Sociaal juridische voorlichting 2024

  Speciaal voor professionals, vrijwilligers en stagiaires die in de (financiële) Buurtteamspreekuren in Amsterdam werken worden verschillende sociaal juridische voorlichtingen gegeven. …

  Buurtteam IJburg - 28-05-2024
 • WegWijsSalon Station Wildeman eenmalig op andere locatie

  Aanstaande woensdag 29 mei draait WegWijsSalon Station Wildeman voor één keer op een andere locatie. Je bent welkom van 9.30 …

  Buurtteam Amsterdam Nieuw-West - 27-05-2024
Contact