Direct naar content

Yvonne: “Ik vraag veel, wil je hele netwerk weten. Als er dan wat gebeurt, dan weet ik gelijk het nummer van je zwager of ander familielid”

14 maart 2023

Vandaag breng ik een bezoek aan Buurtteam Molenwijk. Yvonne Blaauw, buurtteammedewerker, ontmoet ik op de trap van Huis van de Wijk de Evenaar in Tuindorp Oostzaan. De hoofdlocatie van dit gezellige, behulpzame buurtteam.

Yvonne werkt sinds anderhalf jaar bij Buurtteam Amsterdam. De 16 jaar hiervoor werkte zij als ambulant begeleider bij Cordaan. Op haar plek bij het buurtteam is ze wel, want deze geboren en getogen Noorderling weet van de hoed en de rand als het om Amsterdam Noord gaat: “Vroeger waren het allemaal dorpjes. Je had Nieuwendam, Tuindorp, Molenwijk. Het was erg dorps. Er was, en is nog steeds, een groot gevoel van saamhorigheid. Iedereen kent en helpt elkaar.”


De kracht van zelfstandigheid en verbinding

Maar Noord wordt steeds drukker, nieuwe woningen worden uit de grond gestampt en de zogenoemde juppen komen steeds meer deze kant op. “Noord wordt erg groot en we leven steeds individualistischer. Gelukkig bestaan er projecten zoals Lief en Leedstraten. Een initiatief waarbij buurtbewoners een budget aan kunnen vragen voor lief en leed in hun straat. Met dit budget kan men een bloemetje kopen als de buurman is overleden. Of een rompertje als de overbuurvrouw een kindje heeft gekregen. “Een mooi perspectief waarbij de buurtbewoner leidend is. We geven op die manier zelfstandigheid aan de buurt, geen afhankelijkheid.”

Die zelfstandigheid, die moedigt ze graag aan. Zo werd er onlangs een diner voor ouderen uit de buurt georganiseerd. Twee bekende buurtbewoonsters zaten bij de organisatie en namen het voortouw. Ze hadden binnen een mum van tijd het hele diner geregeld. “We gingen bij de Chinees eten en ikzelf werd als garderobejuffrouw aan het werk gezet.” Volgens Yvonne, maar ook collega Rick, is er veel kracht en binding in deze buurt. “Er is verbondenheid onderling. Buurtbewoners willen graag initiatieven oppakken. Het is niet zo dat mensen alleen maar met hun problemen bij ons aankomen, nee ze willen ook wat terug doen voor de buurt en dat is mooi om te zien.”

Hulp op haar manier

Naast de verbindingen die ze tussen buurtbewoners legt bezoekt Yvonne graag de Amsterdammer met een hulpvraag thuis. Een manier van werken die ze vanuit de ambulante ondersteuning heeft meegekregen. “Ik doe eigenlijk alleen maar huisbezoeken. Door dat te doen zie je wat er achter de voordeur gebeurt. Soms komen mensen ook gewoon bij ons op kantoor binnenlopen hoor, dat vind ik erg leuk. Ik probeer die mensen altijd gelijk te helpen. Ik vraag veel en wil hun hele netwerk weten. Als er dan wat gebeurt, dan weet ik gelijk het nummer van je zwager of een ander familielid.” Via mond-tot-mond reclame komen daarnaast ook veel buurtbewoners met een hulpvraag terecht bij dit buurtteam. “Amsterdammers die in een anders stadsdeel wonen bellen wel eens naar ons. Ze hebben gehoord dat Buurtteam Molenwijk zo goed werkt. Dat is dan wel heeeel leuk om te horen!”

Ook hulp van het buurtteam in Molenwijk en Tuindorp Oostzaan?

Bel 020 435 45 55, mail molenwijk@buurtteamamsterdamnoord.nl of neem hier eens een kijkje.

Meer nieuwsberichten

Contact