Direct naar content

Hulp bij schulden Amsterdam

Schulden kunnen uw leven erg beïnvloeden. De rekeningen stapelen zich op. U krijgt aanmaningen. Misschien staat zelfs de deurwaarder weleens op de stoep. En u heeft eigenlijk geen geld om iets leuks te kunnen doen. Herkent u dit en heeft u geldproblemen? Voor gratis advies en hulp bij schulden kunt u aankloppen bij uw gemeente. Elke gemeente heeft hiervoor een eigen regeling. In Amsterdam staat het buurtteam voor u klaar met hulp bij schulden en voor al uw vragen over geld.

Gratis hulp bij schulden in Amsterdam?

Vind een Buurtteam bij u in de buurt

Wat te doen bij schulden?

Geldzorgen en schulden, het kan iedereen overkomen. Soms ontstaan schulden door een grote verandering in uw leven. Misschien bent u uw baan verloren. Of u gaat scheiden. Maar er kunnen ook heel andere oorzaken zijn. Of een combinatie van factoren. Heeft u schulden? Dan is het belangrijk om er niet mee te blijven zitten. Schulden kunnen namelijk snel oplopen. Schakel nu gratis hulp in van Buurtteam Amsterdam.

Gratis hulp bij schulden in Amsterdam?

Neem contact op met het buurtteam

Schulden herkennen

Het vroeg herkennen van geldproblemen kan voorkomen dat schulden uit de hand lopen. Misschien herkent u enkele van de volgende situaties:

  • Het geld is vaak voor het einde van de maand op.
  • Er is een achterstand met het betalen van de huur, energie en/of zorgverzekering.
  • Rekeningen worden niet op tijd betaald.
  • Automatische incasso’s worden niet afgeschreven.
  • Er kan regelmatig niet gepind worden.
  • Vaak rood staan op de bankrekening.
  • Vaak gebruik maken van een creditcard of ‘achteraf betalen’ bij internetwinkels en postorderbedrijven.
  • Steeds nieuwe schulden maken om andere schulden te kunnen afbetalen.
  • Administratie is niet op orde.
  • Er komt post van een deurwaarder of incassobureau.
  • Geen leuke dingen kunnen doen of kunnen kopen, zoals een verjaardagscadeautje.
  • Vaak zorgen maken om geld.
  • Loonbeslag: er wordt beslag gelegd op het salaris of de uitkering, omdat u niet langer aan financiële verplichtingen kan voldoen. De financiële problemen zijn dan vaak al vergevorderd en moeilijker op te lossen.

En er zijn nog meer signalen van schulden die uit de hand lopen, bij uzelf of bij iemand in uw omgeving. Gelukkig is er iets aan te doen. Hoe sneller hulp bij schulden wordt ingeschakeld, hoe eerder u of een dierbare uit de problemen is.

Hoe kun je schulden aflossen?

Schulden oplossen hoeft u niet alleen te doen. Hulp bij financiële problemen en schulden is gratis in Nederland. In elke gemeente is schuldhulpverlening beschikbaar. Voor schuldhulpverlening in Amsterdam kunt u terecht bij Buurtteam Amsterdam. In heel Amsterdam zijn buurtteammedewerkers om u te helpen. Zo krijgt u snel de juiste ondersteuning in uw eigen buurt. Altijd dichtbij, betrouwbaar en gratis. Samen met u zoeken we naar een oplossing. Dat doen we bijvoorbeeld door te kijken naar de volgende vragen:

  1. Welke schulden moeten betaald worden?
    Soms moeten we eerst samen met u de administratie en post bekijken om een goed overzicht te krijgen van uw schulden. Ook daar helpen we u graag mee.
  2. Welke inkomsten heeft u?
    Denk aan een loon of een uitkering. Maar ook aan toeslagen zoals zorgtoeslag, huurtoeslag, kindgebonden budget en kinderopvangtoeslag.
  3. Zijn er toeslagen of uitkeringen waar u recht op heeft?
    Misschien ontvangt u nog niet alle toeslagen waar u recht op hebt. Dat bekijken we samen met u. En we kunnen u ook helpen bij het aanvragen van toeslagen.
  4. Welke rekeningen moeten als eerste betaald worden?
    We bekijken samen uw administratie. We maken een overzicht van de schulden en bepalen samen welke rekeningen als eerste betaald moeten worden. Dat kan de huur zijn, om te voorkomen dat u uit huis wordt gezet. Of de elektriciteitsrekening, om te voorkomen dat u wordt afgesloten. Het is belangrijk dat we snel actie ondernemen als u betaalachterstanden heeft.
  5. Kunnen sommige schulden misschien kwijtgescholden worden?
    Soms kunt uw schuldeisers vragen uw schulden kwijt te schelden. Alleen uw schuldeisers kunnen hierover beslissen. Wij helpen u om te bekijken of en hoe u dit kan aanvragen.
  6. Kunnen we een betalingsregeling treffen met schuldeisers?
    Lukt het niet om uw schulden op korte termijn af te lossen? Dan kunt u een betalingsregeling voorstellen aan uw schuldeisers. Ook hier kan Buurtteam Amsterdam u bij helpen.
  7. Hoe houdt u goed overzicht in uw geldzaken?
    Samen gaan we kijken hoe u goed overzicht kan houden in uw geldzaken. Zo kunnen we voorkomen dat u opnieuw geldproblemen krijgt en nieuwe schulden opbouwt.
  8. Hoe krijgt u grip op uw geldzaken zodat u straks schuldenvrij verder kunt?
    We maken een aflosplan en een plan voor de toekomst, zodat u schuldenvrij verder kunt en uw geldproblemen hopelijk achter u kan laten.

Schuldhulpverlening in Amsterdam inschakelen?

Neem contact op met uw buurtteam

Schuldhulpverlening in andere gemeenten

Woont u niet in Amsterdam? Ook alle andere gemeenten in Nederland bieden gratis hulp bij schulden. Elke gemeente heeft een afdeling schuldhulpverlening. Neem contact op met uw eigen gemeente om te horen wat de mogelijkheden zijn. U kunt ook naar het Juridisch Loket of het maatschappelijk werk. Zij kunnen u in contact brengen met een gratis, erkende schuldhulpverlener.

Toeslagen aanvragen

Hierboven leest u al dat we u kunnen helpen bij het aanvragen van toeslagen. Een toeslag is een geldbedrag dat u maandelijks via de Belastingdienst ontvangt op uw bankrekening. Om recht te hebben op de verschillende toeslagen, moet u aan bepaalde voorwaarden voldoen. Afhankelijk van uw persoonlijke situatie krijgt u dan elke maand geld voor bijvoorbeeld de huur en/of de zorgpremie. Er zijn vier soorten toeslagen:

  • Zorgtoeslag: een tegemoetkoming in de kosten voor het betalen van de premie van de zorgverzekering.
  • Huurtoeslag: een tegemoetkoming in de kosten van de huurwoning.
  • Kindgebonden budget: een tegemoetkoming in de kosten van het levensonderhoud van uw minderjarige kinderen (jonger dan 18 jaar).
  • Kinderopvangtoeslag: een tegemoetkoming in de kosten van opvang van jonge kinderen.

Hulp bij toeslagen aanvragen

Het aanvragen van de toeslagen waar u recht op heeft, is niet altijd makkelijk. Uit onderzoek blijkt dat veel huishoudens die recht hebben op bepaalde toeslagen, deze niet hebben aangevraagd. En dus het geld niet ontvangen. Dat kan komen doordat het aanvragen van toeslagen som best ingewikkeld is. Of doordat mensen niet weten dat ze recht hebben op een bepaalde toeslag. Of hun persoonlijke situatie is veranderd (bijvoorbeeld door de geboorte van een kind of het bereiken van de pensioenleeftijd), waardoor ze ineens recht hebben op een toeslag.
Kunt u wel wat hulp gebruiken bij het aanvragen van zorgtoeslag, huurtoeslag, kinderopvangtoeslag of een kindgebonden budget? Buurtteam Amsterdam helpt u gratis. Vind hier uw buurtteam.

Wijzigingen doorgeven om geldproblemen te voorkomen

Voor huishoudens blijkt het ook niet altijd gemakkelijk om vooraf in te schatten op hoeveel toeslag ze recht ze hebben. Een toeslag is namelijk een voorschot, waarbij later wordt berekend door de Belastingdienst of het bedrag juist was. Als uw inkomen of huishoudenssituatie verandert, kan het voorkomen dat u een gedeelte van de toeslag moet terugbetalen of juist nog extra geld nabetaalt krijgt. Als u een dele van de toeslagen moet terugbetalen, kan dat voor problemen zorgen als u het geld al heeft uitgegeven.

Het is daarom belangrijk om altijd op tijd aan de Belastingdienst door te geven of uw inkomen of situatie wijzigt. Bijvoorbeeld als u weer een baan heeft nadat u een tijdje werkeloos bent geweest. Als u bent getrouwd of gescheiden. Of als er een kind is geboren. Op die manier voorkomt u dat u te weinig of te veel toeslagen ontvangt, waardoor u bij terugbetaling in de problemen kan komen die weer tot schulden kunnen leiden.

Heeft u hier hulp bij nodig? Neem contact op met uw buurtteam

Geld lenen, waar moet u op letten?

Schulden aflossen door geld te lenen; het lijkt een snelle oplossing voor uw geldproblemen. Maar geld lenen is vaak een heel risicovolle manier om aan geld te komen. Leningen kunnen verschillende nadelige voorwaarden hebben. Vaak betaalt u een erg hoge rente. Of u krijgt een BKR-registratie. En wat gebeurt er als u de lening niet op tijd kan aflossen? De kans is groot dat uw kosten dan nog veel hoger worden.

In het artikel Geld lenen leest u over de tips en valkuilen bij het afsluiten van een lening. En we zetten op een rij hoe u veilig geld kan lenen zonder in (nog) grotere geldproblemen te komen. Wist u bijvoorbeeld dat een lening afsluiten bij de Kredietbank een veilige optie is voor Amsterdammers met een laag inkomen om toch geld te lenen? U betaalt minder rente dan bij een gewone bank. Hier vindt u meer informatie over geld lenen bij de Kredietbank.

Jongeren en schulden

Ook steeds meer jongeren krijgen te maken met schulden. In de afgelopen vijf jaar is het aantal jongeren met schulden zelfs bijna verdubbeld. Speciaal voor jongeren tussen 18 en 27 jaar met vragen over geld, zijn er de Jongeren Financieel Café’s. In heel Amsterdam kan je als jongere zonder afspraak terecht bij een Financieel Café. Bijvoorbeeld bij vragen over ingewikkelde post, de deurwaarder, incasso’s, boetes, beslaglegging, overzicht krijgen in je administratie, toeslagen, je zorgverzekering en het betalen van rekeningen. Maar ook voor andere vormen van hulp met financiën en hulp bij geldzaken. Kijk snel op Jongeren en geld om te zien waar en wanneer de Jongeren Financieel Café’s worden gehouden.

Hulp nodig bij schulden? Buurtteam Amsterdam helpt

Als u hulp bij financiële problemen nodig heeft, uw geldproblemen wilt oplossen of samen met iemand van Buurtteam Amsterdam een oplossing wilt zoeken voor uw schulden, twijfel dan niet langer en neem zo snel mogelijk contact op. Veel voorkomende vragen die wij horen, zijn bijvoorbeeld:

Wie kan mij helpen met mijn schulden?
Wat te doen bij hoge schulden?
Wat te doen als je moeilijk kunt rondkomen?
Hoe kun je schulden aflossen?
Hoe kom ik uit de financiële problemen?
Wat moet je doen als je geen geld meer hebt?
Waar kan je terecht als je financiële problemen hebt?
Waar kan je terecht als je schulden hebt?
Wat gebeurt er als je je schulden niet kan betalen?
Hoe maak je een aflosplan?
Hoeveel schuld moet je hebben voor schuldsanering?
Hoe kan de gemeente helpen met schulden?
Welke toeslagen zijn er?
Op welke toeslagen heb ik recht?
Hoe kan ik toeslagen aanvragen?
Hoe kan ik veilig geld lenen?
Kan iemand mij helpen bij mijn administratie?
Kan iemand mij helpen bij ingewikkelde post?
Hoe werkt schuldhulpverlening in Amsterdam?

Met al deze vragen kunt u terecht bij uw buurtteam. Bekijk welke locatie van Buurtteam Amsterdam voor u dichtbij is. En maak een afspraak of kom langs voor gratis hulp bij schulden van Buurtteam Amsterdam.

Samen pakken we uw schulden aan

Hulp bij schulden Amsterdam

Wilt u verder praten met een buurtteam?

Vind uw buurtteam

Contact