Direct naar content

Huurachterstand Amsterdam

Huurachterstand in Amsterdam is helaas voor veel mensen de realiteit. De schulden stapelen zich op. Misschien dreigt u zelfs uit uw huis gezet te worden. En u wilt uw huurachterstand wel oplossen, maar u weet niet hoe. Buurtteam Amsterdam biedt gratis hulp bij dit soort problemen. Ook bij vragen over de huurachterstand procedure. U hoeft het niet alleen te doen. Samen kijken we naar de juiste oplossing.

Heeft u huurachterstand in Amsterdam?

Vind een Buurtteam bij u in de buurt

Huurachterstand in Amsterdam? Gratis hulp!

U heeft een huurachterstand in Amsterdam als u te laat bent met het betalen van uw huur. Snel in actie komen is het meest belangrijk, om erger te voorkomen. U wilt namelijk niet dat uw huurachterstand nog verder oploopt en dat er een uithuiszetting door huurachterstand plaatsvindt. Buurtteam Amsterdam kan u helpen. We kijken met u mee naar wat er als eerste moet gebeuren, en welke vervolgstappen u daarna het beste kunt nemen.

Kunt u uw huur niet meer betalen?

Of u nu 1 maand huurachterstand heeft of een huurachterstand van 3 maanden of meer; het geeft altijd ook stress. Het is daarom ook belangrijk om de achterstand zo snel mogelijk te betalen. Huurachterstand is in Nederland namelijk niet toegestaan. U moet op tijd betalen. Maar niet iedereen kan dat. Heeft u geldproblemen, schulden of andere redenen waarom dit niet lukt? Neem dan zo snel mogelijk contact op met Buurtteam Amsterdam. Wij helpen u graag om te voorkomen dat uw huurachterstand nog verder oploopt.

Huurachterstand procedure

Een huurachterstand ontstaat wanneer u uw maandelijkse huur niet betaalt. U kunt hiervoor verschillende redenen hebben. Bijvoorbeeld: geldproblemen, schulden, u bent werkloos (geworden) of door een scheiding. Niet alleen voor u is een betaalachterstand heel vervelend en levert het veel stress op, maar ook voor de verhuurder is het vaak een probleem.

Om groter wordende problemen te voorkomen, is er een ‘huurachterstand procedure’. Hierin wordt verteld welke stappen u kunt ondernemen om uw huurachterstand op te lossen.

 

Hieronder leest u de mogelijke stappen die u kunt nemen:

1. Neem zo snel mogelijk contact op met uw verhuurder

Neem zo snel mogelijk contact op met uw verhuurder en vertel wat er aan de hand is. Door open kaart te spelen, kunt u eerder begrip verwachten. Een verhuurder is misschien bereid om met u mee te denken. Door eerlijk te zijn, voorkomt u dat u in de toekomst nog meer kosten moet betalen of dat uw huurachterstand nog meer oploopt.

2. Betalingsregeling treffen

Als u uw huurachterstand niet op tijd kunt betalen, zijn er betalingsregelingen mogelijk. Dit betekent dat u uw huurachterstand niet in één keer terug hoeft te betalen, maar dat u het in termijnen mag betalen. Dit doet u in overleg met uw verhuurder. Samen komt u tot een overeenkomst wanneer vastgesteld wordt welk bedrag u maandelijks moet overmaken.

Wanneer uw verhuurder toestemt met uw voorstel voor een betalingsregeling, is het verstandig om een schriftelijk of digitaal bewijs te maken waarin de betalingsregeling staat vastgesteld. Dit kan door middel van een brief of een mail. Zo heeft u altijd bewijs dat u samen met uw verhuurder tot deze overeenkomst bent gekomen. Daarnaast is het verstandig om enkel uw huur te betalen via internetbankieren en het niet contant te betalen. Zo heeft u namelijk altijd een online bewijs van de betaling.

Uw verhuurder biedt geen betalingsregeling aan – wat nu?

Een verhuurder is niet verplicht tot het geven van een betalingsregeling. Dan is het verstandig om toch zo snel mogelijk uw huurachterstand te betalen. Bent u hier echt niet toe in staat? Probeer dan een deel te betalen. Zo laat u duidelijk merken aan uw verhuurder dat u wel degelijk bereid bent uw huurachterstand zo snel mogelijk op te lossen. Zo krijgt uw verhuurder vertrouwen. En zo voorkomt u wellicht een aanmaning van uw huurachterstand – of nog erger – een uithuiszetting door huurachterstand.

Lening aanvragen om uw huur te betalen

Kom langs bij Buurtteam Amsterdam en wij denken graag met u mee. Zo kunnen wij u bijvoorbeeld helpen met het aanvragen van een lening. Samen nemen we contact op met de sociale dienst. Zij kunnen u helpen met uw huurachterstand en het verstrekken van een gemeentelijke lening. Als u naast uw huurachterstand meer financiële problemen heeft en een grote schuld, dan kunnen wij u koppelen aan een van onze medewerkers. U krijgt dan gratis hulp.

Schuldhulpverlening

Buurtteam Amsterdam bestaat uit mensen met vakkennis en expertise. Zo is er ook een schuldhulpverlener aanwezig die u verder kan helpen. De schuldhulpverlening van Gemeente Amsterdam kijkt naar uw huidige situatie en beoordeelt uw schulden. Zij kunnen contact leggen met uw verhuurder en tot een overeenstemming komen. Zodat u in ieder geval niet op straat komt te staan, maar in uw woning kunt blijven.

Aanmaning huurachterstand

Uw verhuurder mag extra kosten in rekening brengen als u uw huur niet op tijd betaalt. Wanneer u uw huur niet betaalt, krijgt u eerst een betalingsherinnering. Ook is de kans aanwezig dat er een deurwaarder langskomt. Als u een betalingsherinnering krijgt, betekent dit dat u de kans krijgt op binnen twee weken alsnog uw huurachterstand te betalen. Kunt u na deze 14 dagen uw huur nog steeds niet betalen? Dan worden er incassokosten verrekent en moet u die betalen.

Huurcontract wordt stopgezet

Negeert u de aanmaning van uw huurachterstand? En reageert u ook niet op de betalingsherinneringen en de deurwaarders of incassokosten? Dan kan uw contract worden beëindigd. Geen van beide partijen wil dat het zover komt. Dus dreigt deze situatie, neem dan zo snel mogelijk contact met het buurtteam bij u in de wijk. Daar staan we voor u klaar en helpen we u graag. We kijken samen naar een geschikte oplossing. Alle hulp die wij bieden is gratis.

Schuldsanering

Als u naast een huurachterstand nog meer opgebouwde schulden heeft, is het verstandig om zo snel mogelijk in contact te komen met Buurtteam Amsterdam. Wij kunnen u schuldhulpverlening in Amsterdam bieden. Samen kijken we naar een passende oplossing. We helpen u bij het contact leggen met uw schuldeisers en om een goede regeling te treffen. Is deze regeling voor u ook niet haalbaar? Dan kunt u de rechtbank om hulp vragen. Ook hierin ondersteunen wij u. De rechtbank kan ervoor zorgen dat u in aanmerking komt voor de schuldsanering.

Wat houdt schuldsanering in?

Schuldsanering is een speciale regeling die u helpt bij uw geldproblemen. Ze zullen er in overleg met u voor zorgen dat uw schulden niet nog meer opbouwen. En dat uw financiële problemen niet vergroten. Schuldsanering biedt u de mogelijkheid om binnen anderhalf jaar schuldenvrij te zijn. Zo wordt ook uw huurachterstand binnen die termijn afbetaald. De bedoeling van schuldsanering is dat u binnen deze 1,5 jaar het grootste gedeelte van al uw schulden heeft afgelost. Het resterende bedrag dat na die 1,5 jaar nog openstaat, wordt kwijtgescholden. Schuldeisers kunnen dit geldbedrag dan niet meer van u opeisen.

Bewindvoerder

Als u in de schuldsanering terechtkomt, betaalt u binnen anderhalf jaar uw opgebouwde schulden af. U zet alles op alles om genoeg geld te verdienen en hiermee uw schulden, en dus ook uw huurachterstand, te kunnen afbetalen. Tijdens deze periode komt u onder een bewindvoerder te staan. Dat is iemand die u helpt met u geldzaken. Een bewindvoerder bewaart uw geld en bepaalt hoeveel van uw verdiende geld u ontvangt en hoeveel geld er naar het aflossen van uw schulden gaat.

Taken van de bewindvoerder

Het bedrag dat uw bewindvoerder u toekent om van te leven, hangt af van uw gezinssituatie. Dus met hoeveel personen u in een huis woont en hoeveel personen daarvan moeten kunnen rondkomen. Maar het hangt ook af van uw vaste lasten, zoals uw huur, uw vaste lasten, uw verzekeringen en uw wekelijkse boodschappen. Uw bewindvoerder lost met het overige bedrag uw schulden af. U hoeft dit dus niet zelf te regelen.

Tijdens de anderhalf jaar dat u in de schuldsanering zit, komt uw bewindvoerder langs voor een huisbezoek. Hij of zij kijkt naar uw inboedel. Dit betekent dat er kritisch naar uw spullen wordt gekeken en of u spullen bezit die niet noodzakelijk zijn. Als u deze wel bezit, worden ze verkocht en gaat het opgeleverde geld ervan direct naar het aflossen van uw schulden. Het kan hierbij gaan om spullen zoals een vakantiehuis, een auto en overbodige elektronische apparaten.

Jongeren met huurachterstand in Amsterdam

Ben je tussen de 18 en 27 jaar? Dan is de kans aanwezig dat je op jezelf woont. Je bent nu zelf verantwoordelijk voor het betalen van je rekeningen, waaronder je huur. Kan je moeilijk rondkomen of heb je geldproblemen? En kan je hierdoor je huur niet betalen? Ook dan kan Buurtteam Amsterdam iets voor je betekenen. Jongeren met onvoldoende inkomen of kleine of grote opgebouwde schulden kunnen terecht bij ons.

Samen kijken we naar waar het misgaat en lossen we het op. Iedereen kan namelijk te maken krijgen met financiële problemen. Het is vooral belangrijk om hier niet te lang en niet alleen mee te blijven zitten. Misschien kan je moeilijk rondkomen en heb je daarom een huurachterstand? Schakel op tijd (onze) hulp in. Het is niets om je voor te schamen. Hoe eerder je hulp zoekt, hoe sneller je het probleem kunt aanpakken.

Jongeren Financieel Café

Speciaal voor jongeren is er het Jongeren Financieel Café. Hier kun je terecht met al jouw vragen en (geld)problemen. Samen kijken we naar jouw opgebouwde huurachterstand en denken we na over de mogelijke oplossing. In het hele proces staan we je bij. Onze hulp is gratis. Naast hulp voor jouw huurachterstand kan je ook terecht voor gratis hulp bij:

  • Incasso
  • Deurwaarders
  • Uithuiszetting
  • Huurtoeslag
  • Boetes
  • Ingewikkelde post
  • Zorgverzekering
  • Overzicht krijgen van jouw geldzaken
  • Rekeningen betalen

Jongeren Schuldenvrije Start

Er is voor jongeren ook een traject dat je kunt volgen waarmee je sneller van je schulden af kunt komen. Dit heet het Jongeren Schuldenvrije Start traject en je kunt hiervoor terecht bij het Jongerenpunt in Amsterdam. Heb je een huurachterstand en lukt het je niet om het op tijd te betalen? Heb je moeite met geldzaken? Dan kan dit traject echt iets voor jou zijn. Tijdens dit traject stellen we samen doelen op. Denk hierbij aan het vinden van werk of van de juiste opleiding. Ook leer je hoe je goed met geld kunt omgaan. Zodat je je rekeningen kunt betalen en iets overhoudt voor leuke dingen. Na dit traject heb je genoeg kennis om zelf aan de slag te gaan met jouw financiën.

Oorzaak huurachterstand – hoe voorkom ik dit?

Een huurachterstand hebben is niet fijn, voor niemand. Het gebeurt dan ook niet zomaar dat iemand in deze situatie belandt. Niemand kiest er bewust voor om schulden te krijgen. Vaak is het zo dat er problemen ontstaan in uw leven waar u geen grip op heeft. Problemen op financieel gebied, maar ook in persoonlijke sferen. Het is een kettingreactie. Het ene probleem doet zich voor waarna al snel het andere probleem ontstaat. U ziet geen uitweg meer. Weet dat u hierin niet alleen bent. Neem contact op met Buurtteam Amsterdam en wij staan voor u klaar.

Kopen op afbetaling

Iets ‘kopen’ op afbetaling is zeer verleidelijk, maar onverstandig als u dit geld eigenlijk niet heeft. Dit kan gaan om spullen kopen voor uzelf of voor anderen. Wanneer u voor uzelf spullen koopt op afbetaling is het goed om u af te vragen waarom u dit nodig heeft. En waarom u dit koopt op afbetaling. Heeft u het product dringend nodig en is uw salaris nog niet gestort? Of wilt u het product gewoon graag hebben? Of heeft u het geld eigenlijk nu niet, en ook niet in de toekomst?

Het is belangrijk om hier goed over na te denken en zo impulsaankopen te voorkomen. Ook kunt u uit schuldgevoel spullen voor een ander kopen, bijvoorbeeld voor uw kinderen. U koopt het op afbetaling, maar u kunt de rekeningen eigenlijk helemaal niet betalen. Zo komt u zelf in de problemen en heeft u geen geld meer over om uw vaste lasten te betalen. Zo ontstaat vaak ook een huurachterstand.

Bel ons en overleg wat Buurtteam Amsterdam voor u kan betekenen.

Vind hier uw buurtteam.

Sociaal isolement

Misschien bent u door ziekte afgekeurd op uw werk en zit u thuis. Hierdoor kunt u in een sociaal isolement belanden. Niemand kijkt met u mee en u kunt ook niemand om hulp vragen. Door stress ziet u door de bomen het bos niet meer en u maakt u post niet meer open. Voor u het weet, heeft u een grote huurachterstand en ligt uithuiszetting door huurachterstand op de loer.

Het is heel begrijpelijk, maar u moet weten dat u het niet alleen hoeft te doen. Neem contact op met Buurtteam Amsterdam. Hier staan mensen met vakkennis voor u klaar. Zo is er bijvoorbeeld een budgetcoach in Amsterdam aanwezig. Deze helpt u graag met uw financiële problemen. Zo kunnen wij samen uw huurachterstand oplossen, kijken naar het aanvragen van toeslagen en een uitkering en u helpen bij andere geldproblemen of schulden. Ook kunt u eerst gewoon eens langkomen voor een kopje koffie en een praatje. Zo ontmoet u nieuwe mensen of een maatje in een van uw buurtbewoners. Zo kunt u elkaar helpen en ondersteunen in tijden dat u het wat moeilijker heeft.

Buurtteam Amsterdam helpt mensen met geldproblemen

Heeft u een huurachterstand of andere geldproblemen? Kunt u uw wekelijkse boodschappen niet meer betalen? Of uw energierekening? Er kunnen meerdere redenen zijn voor uw geldproblemen. U hoeft zich hier niet voor te schamen. Buurtteam Amsterdam is er voor u. Deze hulp bieden wij gratis aan. Samen kijken we naar de mogelijkheden om bijvoorbeeld uw huurachterstand op te lossen.

Iedereen kan te maken krijgen met een huurachterstand. Het is belangrijk om op tijd hulp in te schakelen. Blijf er niet te lang mee rondlopen. Het buurtteam ondersteunt u hierbij. Samen nemen we uw geldzaken eens onder de loop en kijken we naar de mogelijkheden die het beste bij u passen. Soms blijkt het dat u recht heeft op huurtoeslag. Hoe eerder u contact met ons opneemt, hoe beter het voor de huurachterstand is. Kijk waar u ons in de buurt kunt vinden.

Vragen over huurachterstand? Neem dan contact met ons op.

Vragen, hulp nodig of op zoek naar iemand die naar u luistert?

Buurtteam Amsterdam helpt! Vind hier uw buurtteam.

Contact