Direct naar content

Schuldsanering Amsterdam

Schuldsanering Amsterdam is voor iedere inwoner van de stad die zijn opgebouwde schulden niet meer kan betalen. U kunt dan in aanmerking komen voor deze regeling. De regeling maakt het mogelijk om binnen anderhalf jaar schuldenvrij te zijn. Buurtteam Amsterdam helpt gratis bij vragen of problemen waar u zelf niet uitkomt. Ook bij vragen over schulden. U staat er niet alleen voor, want samen kijken we naar wat u nodig heeft.

Hulp bij schuldsanering in Amsterdam? Buurtteam Amsterdam helpt!

Vind een Buurtteam bij u in de buurt

Wat is schuldsanering?

Heeft u veel opgebouwde schulden en lukt het u niet deze af te betalen? Dan kan Buurtteam Amsterdam u schuldhulpverlening in Amsterdam bieden. Wij proberen dan samen met u een regeling te treffen met uw schuldeisers. Lukt het u dan nog niet om zich aan deze regeling te houden? Dan kunt u de rechtbank om hulp vragen. Dit wordt de wettelijke schuldsanering genoemd, oftewel Wsnp (Wettelijke Schuldsaneringsregeling voor Natuurlijke Personen).

U kunt uw schulden niet aflossen en u kunt niet meer voldoen aan de betalingsverplichtingen? Uw geldproblemen worden steeds groter? Dan kunt u in aanmerking komen voor een speciale regeling die ‘schuldsanering’ wordt genoemd. Schuldsanering biedt u de mogelijkheid om binnen anderhalf jaar schuldenvrij te zijn. Binnen die 1,5 jaar moet u zo veel mogelijk van uw opgebouwde schulden aflossen. Het bedrag dat na die periode nog openstaat, wordt kwijtgescholden. Schuldeisers kunnen deze resterende schulden dan niet meer opeisen.

Hulp bij schuldsanering in Amsterdam?

Vind hier uw buurtteam

WSNP (schuldsaneringsregeling)

Wat zijn de voorwaarden van schuldsanering? U komt pas in aanmerking met de Wsnp als u eerst schuldhulpverlening bij de Gemeente Amsterdam heeft aangevraagd. Als daar niets uitkomt, dan kan de rechtbank u helpen. Hiervoor moet u wel aan een aantal voorwaarden voldoen, namelijk:

 • De schulden zijn niet langer dan vijf jaar geleden gemaakt.
 • Het lukt u niet om uw schulden zelfstandig af te lossen.
 • Via een minnelijke schuldhulpverlening is het u niet gelukt om uw schulden af te lossen.
 • De afgelopen 10 jaar heeft u nog geen gebruik gemaakt van de Wsnp.
 • U houdt zich te allen tijde aan de regels van de Wsnp.
 • U doet er alles aan om zo veel mogelijk geld te verdienen om hiermee uw schulden af te lossen.
 • Daarnaast moeten de schulden niet zijn ontstaan door fraude of een misdrijf.

Schulden herkennen

Het allerbelangrijkst is natuurlijk het voorkomen van schulden. Maar voor u het kunt voorkomen, is het belangrijk om schulden te herkennen. Herkent u een aantal van de volgende situaties?

 • U staat vaak rood aan het einde van de maand.
 • Uw administratie is niet op orde.
 • U betaalt uw rekeningen vaak te laat.
 • U heeft huurachterstand.
 • U maakt nieuwe schulden om oude schulden te kunnen aflossen.
 • U maakt vaak gebruik van ‘achteraf betalen’ bij online webshops.

Jongeren en schulden

Het aantal met mensen met forse schulden loopt steeds verder op. Zo ook in de Gemeente Amsterdam. Jongeren en schulden: het wordt een steeds groter probleem. Volgens de Schuldenmonitor zitten er momenteel ruim 170.000 jongeren meer in de schuld ten opzichte van de afgelopen vijf jaar. Terwijl het aantal Nederlanders met schulden afneemt, neemt het onder de jongeren fors toe (en dan is de gehele corona-periode nog niet eens meegerekend).

Jongeren en geld: niet alle jongeren kunnen er goed mee omgaan. Er liggen veel verleidingen op de loer en die zijn lastig te weerstaan. Maar het is veel te makkelijk om te denken dat jongeren te veel geld uitgeven en dat het hun eigen verantwoordelijkheid is. Zo werkt het niet helemaal. Vaak komen de jongeren die schulden hebben uit een milieu waar ze het financieel niet breed hebben. Ze groeien op in armoede. Daarnaast heerst er veel schaamte. Ze durven niets te zeggen en de schulden lopen steeds hoger op. Buurtteam Amsterdam biedt gratis hulp.

Jongeren Financieel Café

Speciaal voor jongeren is er het Jongeren Financieel Café om jou te helpen. In heel Amsterdam organiseert Buurtteam Amsterdam dagen waarop je in het Jongeren Financieel Café terecht kan voor al jouw vragen. Heb je vragen over één van deze onderwerpen, kom dan langs bij vragen over o.a.:

 • Boetes
 • Zorgverzekering
 • Incasso
 • Belastingdienst
 • Ingewikkelde post
 • Deurwaarder
 • Als je moeite hebt om je rekeningen op tijd te betalen
 • Als je overzicht wilt in je geldzaken
 • Toeslagen aanvragen

Volgens het Nibud is het voor achttienjarige jongeren die op zichzelf wonen zeer moeilijk om rond te komen. Zelfs niet met de toeslagen waar zij recht op hebben. Het probleem is hierbij dat deze zelf moeten worden aangevraagd en velen niet goed weten hoe dit moet. Volgens de Nederlandse Wet ben je financieel zelfstandig als je achttien bent. Dan moet ze wel kunnen rondkomen. Het minimumloon is zo laag dat geldlenen voor sommigen aantrekkelijk wordt, zonder de consequenties ervan te kunnen inschatten.

Schulden oplossen zonder schuldsanering

Hulp bij schulden. Hoe kan Buurtteam Amsterdam helpen? Schulden oplossen zonder schuldsanering is mogelijk. Als u geldproblemen heeft kan schuldhulpverlening (in) Amsterdam enorm helpen. Er zijn meerdere redenen voor geldzorgen, bijvoorbeeld als u gaat scheiden of als u onlangs uw baan bent verloren. Maar ook als u op zoekt bent naar hulp bij een laag inkomen of hulp bij schulden in Amsterdam.

Buurtteam Amsterdam biedt gratis hulp bij schulden. Samen gaan we kijken bij welke instanties u terecht kunt en zoeken we samen naar een oplossing.

Om uw geldproblemen beter in kaart te brengen, stellen wij de volgende vragen:

 • Wat zijn uw inkomsten?
 • Heeft u recht op toeslagen of uitkeringen?
 • Welke schulden moeten worden afgelost?
 • Welke rekeningen moet u als eerst betalen?
 • Kunnen sommige schulden worden kwijtgescholden?
 • Kunt u een betalingsregeling treffen met uw schuldeiser?

Ook zijn wij er voor de nazorg en kijken we goed met u mee. Hoe krijgt u meer overzicht in uw geldzaken? Samen kijken we naar een oplossing om te voorkomen dat u in de toekomst weer schulden maakt. Hoe krijgt u meer grip op uw geldzaken zodat u in de toekomst schuldenvrij door het leven kunt gaan? Samen met u maken we een aflosplan, maar ook een duidelijk en overzichtelijk plan voor de toekomst. Zo kunt u hopelijk uw geldproblemen achter u laten en met vol goede moed naar de toekomst kijken.

Het belangrijkste is om er niet te lang mee te blijven rondlopen. Schakel snel hulp in om de schade te beperken en de schulden niet nog hoger op te laten lopen. Het Buurtteam ondersteunt u hierbij. Hoe eerder u contact met ons opneemt, hoe sneller wij u kunnen helpen. Maak een afspraak en kom snel langs bij één van de buurtlocaties. Bekijk hier welk buurtteam voor u dichtbij is.

Hoe werkt schuldsanering bij Gemeente Amsterdam?

Kan de gemeente mij helpen met schulden? Ja. Wilt u schuldsanering in Amsterdam aanvragen? Buurtteam Amsterdam helpt u graag. Schuldsanering Amsterdam werkt middels een kredietbank. Deze helpt u om uw schulden af te lossen. Houdt u zich niet aan de voorwaarden? Dan kan de Gemeente Amsterdam besluiten de regeling te stoppen. Het is dus belangrijk om u er goed aan te houden.

Komt u er zelf niet helemaal uit? Geen probleem, schakel nu gratis de hulp in van Buurtteam Amsterdam.

Vind uw buurtteam.

Wat gebeurt er als u in de schuldsanering komt?

Als u in de schuldsanering komt, geldt er een speciale regeling voor u. Binnen anderhalf jaar betaalt u uw schulden af. U doet er alles aan om genoeg geld te verdienen waarmee u uw schulden kunt afbetalen. Tijdens deze periode ontvangt u een deel van het geld dat u hebt verdiend. Een bewindvoerder bepaalt dit bedrag voor u. Dit bedrag hangt geheel af van uw gezinssituatie en uw vaste lasten, zoals uw huur, uw verzekeringen, overige vaste lasten en uw boodschappen. Met het overige bedrag van uw inkomsten, worden uw schulden afgelost. Dit hoeft u dus niet zelf te doen.

Gedurende de anderhalf jaar dat u in de Wsnp zit, komt uw bewindvoerder langs voor een huisbezoek. Uw bewindvoerder kijkt of u geen spullen bezit die niet noodzakelijk zijn. Heeft u dit wel? Dan worden deze spullen verkocht en gaat de waarde ervan naar uw schulden. Niet noodzakelijke spullen worden ook wel bovenmatige inboedel genoemd. Denk hierbij aan een vakantiehuisje, een auto of overbodige elektronische apparaten. Er wordt ook gekeken naar of u een koophuis bezit. Indien het antwoord ja is, kan uw huis worden verkocht en vervolgens aan u worden verhuurd. De overwaarde van uw huis kan soms in een keer uw schulden aflossen.

Hoe kan Buurtteam Amsterdam helpen?

Buurtteam Amsterdam helpt gratis bij vragen of problemen waar u zelf niet uitkomt. Ook bij vragen over schuldsanering in Amsterdam. Als u zich aanmeldt bij het buurtteam in uw buurt, dan krijgt u één contactpersoon die samen met u gaat kijken naar wat u nodig heeft. Als het nodig is, wordt er een expert bijgehaald. Maar voor u blijft het Buurtteam en uw contactpersoon het aanspreekpunt. Buurtteam Amsterdam is buurtgericht. Uw contactpersoon kijkt dus eerst naar alle mogelijke oplossingen in uw eigen buurt. Bekijk hier welk buurtteam voor u het meest dichtbij is.

Gratis hulp bij schuldsanering in Amsterdam

Buurtteam Amsterdam kan u helpen met uw schulden. Wij werken vraaggericht. Wij kijken nauwkeurig naar wat u nodig heeft en wat u wilt bereiken. U moet zelf met uw vraag naar ons komen en dan bieden wij u alle hulp die u nodig heeft. Het is belangrijk om te weten dat alle hulp die wij bieden gratis is. Ook voor alle hulp die u krijgt bij de schuldsanering in Amsterdam hoeft u niets te betalen.

Uw administratie op orde

Buurtteam Amsterdam biedt ook hulp bij uw administratie. Als u het lastig vindt om uw administratie op orde te houden, kunnen rekeningen kwijtraken en dus niet betaald worden. Om geldproblemen te voorkomen, is goed overzicht erg belangrijk. Buurtteam Amsterdam kan u helpen door:

 • (Ongeopende) brieven te sorteren
 • Een plan te maken uw administratie op orde te houden
 • Samen aangifte te doen bij de Belastingdienst
 • Een overzicht te maken van ongeopende rekeningen die nog betaald moeten worden
 • Uw inkomsten en uitgaven overzichtelijk op een rij te zetten
 • Samen toeslagen of uitkeringen aan te vragen

Hulp aan ZZP’ers

Ook biedt Buurtteam Amsterdam schuldhulpverlening voor zzp’ers. Wij kunnen u gratis helpen bij uw schulden, uw boekhouding, het aanvragen van speciale zzp-leningen en andere geldzaken.

Zeker in deze periode van onzekerheid waar u zich in bevindt bij geldzorgen, is het belangrijk om te weten dat het buurtteam u ondersteunt waar nodig. In een vertrouwelijke omgeving met één vast aanspreekpunt helpen wij u graag verder om weer zelfstandig te worden en verder te kunnen gaan met uw leven. Het doel is om uiteindelijk een leven te leiden zonder schulden en zorgen. U staat er niet alleen voor.

Schuldsanering Amsterdam. Het Buurtteam helpt u

Contact